Skocz do zawartości
IGNORED

GOODMANS/CARY 300B/GRAMOFON J.SIKORA

mirek10

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Gramofon J.Sikory w wersji basic z mniejszym talerzem i dwoma silnikami kosztuje 25 000 zł , dodając podstawowe ramię i wkładkę zapłacimy 36 000 zł, natomiast w wersji Reference 52 000 zł z podstawowym ramieniem i wkładką (42 000 zł bez ramienia i wkładki)

Kupując gramofon w wersji basic możemy go rozbudować do wersji reference, Można oczywiście zamontować inne ramię niż Kuzmy,

przez długi czas używałem ramienia tangencjalnego TransFI

Wreszcie , sensownie :))

Co to jest , to podstawowe ramię i podstawowa wkładka ?

I jak wyglądają możliwości odsłuchu , w swoim systemie ?

Niestety nie,leczymy kaca po wczorajszym.

Jak tak , to rozumiem :)))

Gramofon J.Sikory w wersji basic z mniejszym talerzem i dwoma silnikami kosztuje 25 000 zł , dodając podstawowe ramię i wkładkę zapłacimy 36 000 zł, natomiast w wersji Reference 52 000 zł z podstawowym ramieniem i wkładką (42 000 zł bez ramienia i wkładki)

Kupując gramofon w wersji basic możemy go rozbudować do wersji reference, Można oczywiście zamontować inne ramię niż Kuzmy,

przez długi czas używałem ramienia tangencjalnego TransFI

I po co?

Czy opłacało się wydać dodatkowych 10 000 za co? co tam było w dźwięku?

Mirek przeczytaj Ty może ta recenzje na highfidelity. 49 tys za podstawę z zasilaczem. Ramie Kuzma za 34 tys nominalnie dalej w tekście wymienione jest osobno.

to byla taka najlepsza wersja gramofonu( REFERENCE )pierwszy raz z takim ramieniem( 14) na swiecie i nowym zasilaczem tez bardzo drogim,wkladka tez najlepsza Kuzmy,

taki zestaw dla bogatych,optymalny ten gramofon z bardzo dobra wkladka i ramieniem Kuzmy to wydatek 52000zl

Wreszcie , sensownie :))

Co to jest , to podstawowe ramię i podstawowa wkładka ?

I jak wyglądają możliwości odsłuchu , w swoim systemie ?

Jak tak , to rozumiem :)))

podstawowe ramię VTA Kuzmy , wkładka CAR-30 . AllmetAudio-tam masz zakładkę pt kontakt

Dodatkowo wystrzelenie cen w kosmos,potem drastyczny spadek o 1/3 czy 1/4 na rynku wtórnym,

powoduje,że ich "rotacja" jest słaba.

nie moge kupic modelu (BASIC) J.Sikory, bo tylko na uzywany mnie stac a jak sie pokazal to kosztowal niewiele mniej od nowego tak ze jest problem, ale moze kiedys?

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

nie moge kupic modelu (BASIC) J.Sikory, bo tylko na uzywany mnie stac a jak sie pokazal to kosztowal niewiele mniej od nowego tak ze jest problem, ale moze kiedys?

To dlaczego uparłeś się na Sikorę ?

Przecieź za 10-20 tys. z rynku wtórnego masz masę SME , Transrotor , Kuzma , Oracle itd...itp ...i z ramieniem i porządną wkładką .

Już nie mówiąc o Linnie popularnym w Twojej okolicy :)))

To dlaczego uparłeś się na Sikorę ?

Przecieź za 10-20 tys. z rynku wtórnego masz masę SME , Transrotor , Kuzma , Oracle itd...itp ...i z ramieniem i porządną wkładką .

Już nie mówiąc o Linnie popularnym w Twojej okolicy :)))

Masz 100% racje,rozwazam kupno tez gramofonu innej firmy, dlatego czesto zalaczam w tym watku zdjecia i opisy innych gramofonow,urzekly mnie gramofony J.Sikory, dlatego

ze wlasnie pieknie graly z kolumnami Goodmans, ktore posiadam, nietuzinkowe wykonanie i zastosowanie roznych stopu metalu,bardzo solidna budowa,

estetyka i super wykonanie.

Oczywiscie sa tez minusy, jak waga juz 85kg modelu mniejszego Basic,musialbym wymieniac specjalnie stolik pod sprzet a to dodatkowe koszty,duzy wymiar calosci gramofonu

z podstawa przy moich sprzetach odstajacy duzo wielkoscia i proporcja.Dochodzi tez cena, tak jak pisalem poprzednio chcem zmiescic sie w ok 20000zl za gramofon+ramie

+wkladka+przedwzmacniacz proporcjonalna cena do mojego toru ktory nie jest cenowo drogi,dlatego tez mysle o tym gramofonie uzywanym + przedwzmacniacz+zasilacz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mirek,... bardzo Cię lubię, proszę!, wylecz się, bo sama chęć posiadania jest zgubna, nie daj się nabrać, bo szkoda Twojej rodziny masz wspaniałą żonę i dziecko,... a po postawieniu w domu kilka tysięcy, które ukoją Twój słuch to nie wszystko, chyba że cię stać, kup sobie Lenco 75, lub inny i daje sobie łeb uciąć, że nie będzie słyszalna różnica.

dlatego tez biore pod uwage ten gramofon o ktorym juz wspominalem:

Ukryta Zawartość

Cóż ale mimo wszystko cena 50 tys za werk bez ramienia i brandu wydaje się przesadzona a placimy za DYI z aspiracjami, a raczej za klona Kuzmy. Faktem jest ze gra bardzo dobrze, ale odsprzedawalnosc tego żadna. Taki Amplifon analogu niby fajnie ale każdy egzemplarz inny. Sorry - marketingowo nazywa się to - twórca modyfikuje swoje dzieło :)

musisz zwrocic uwage ze W.Pacula zaczal porownywac Reference do najlepszych na swiecie czyli Air Force One i Two, Avida Acutus Rererence SP i typu masowego

Transrotorem Argos oraz Kuzmą Stabi XL2.

To nie DYI tylko fantastycznie wykonany gramofon,co napisal o Reerence w porownaniu do tych top gramofonow tu wymienionych:

"Ale to porównanie z gramofonem kosztującym dziesięć razy więcej niż Reference. Ten, przy swojej cenie, jest realną referencją. Gdyby był sprzedawany przez sieć detalistów, kosztowałby ze trzy razy więcej. I wtedy byłby godnym przeciwnikiem konstrukcji za 120 000 zł. A tak? – Niech każdy sobie dopowie."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A o co chodzi w tym wątku? O potwierdzenie że te głośniki są super? Dla mnie to nieporozumienie, zarówno u Sikory jak i u Szemisa słyszałem podbarwienie wheezer cone'a, uważam że można kupić lepsze współczesne przetworniki firmy Eminence. Szkoda, bo u Sikory ten gramofon miał spory potencjał, niestety fatalne kolumny maskowały ten potencjał. Dziwi mnie taki audiofilski "fanatyzm" w czczeniu jakiś tam starych "legend" bez znajomości co współczesna technika oferuje. Wojtka Sz. zapraszałem do mnie aby posłuchał moich kolumn (nie na eminence), które z elektroniką Kondo mogłyby go powalić z wrażenia, niestety nie miał czasu. No i wystawia słabe głośniki rok w rok. Nikogo na siłę do zmiany "wiary" zmusić nie można, chyba, że są inne względy, natury marketingowo-ekonomiczno-legendotwórczej. Nie chce mi się w to wnikać, nie ma sensu.

Czesto nie dziwie sie ze SA nie moze wytrzymac i tych wszystkich gluchych audiofili sprowadza na ziemie,to co wypisujesz kolego na temat Goodmansow ze nie potrafia grac to tylko swiadczy o tobie.Trzeba miec uszkodzony sluch i to bardzo,watek ten nie jest poswiecony temu czy cos lepiej gra niz Goodmansy i co ty proponujesz innym zamiast ich,tylko dla melomanow uwielbiajacych taki wlasnie styl grania i dlatego nie powinienes tu pisac ani zagladac,watek nie dla ciebie zdecydowanie.

Panowie słuchałem sprzętu u pana sikory i wile innych sprzętów za więcej i mniej pieniędzy

Tutaj pisanie ze ktos jest głuchy albo ze mozna lepiej mija sie z celem - prozę za każdym razem pisać "Moim zdaniem" bo to nie ma sensu .Kazdy ma swoje preferencje i lubi coś innego .

Sam Pan Sikora mówił mi ze kiedyś kolega przyniósł do niego harberthy shl5 i mówi ze nie dało sie słuchać muzyki na tych kolumnach . Widać mu ze nie podeszły ma inny gust i tego sie nie komentuje .Mnie osobiście goodmansy zagrały poprawnie i dobrze ale bie mój kawałek chleba niestety

Tutaj znowu czytam ze ktos widział jego warsztat i nie wyglada na profesjonalny i na tych tokarakch nie ma precyzji -zwykła zazdrość i Polska mentalności

Uwierz mi ze widziałem i gramofony które wychodzą z pod ręki Sikory to jest majstersztyk w hiendowym wydaniu gdzie lubie na zachodzie tylko z innymznaczjiem płaca 3 razy tyle.Pan Sikora nie sprzedaje tak duzo na dzień dzisiejszy gramofonów dlatego tez pewnie nie ma numerycznych maszyn ale myśle ze jak wypłynie na Europę wtedy to sie zmieni .Jesli ktos go nie poznał albo nie pogadał osobiście to nie dowie sie ze ten gość ma taka wiedzie a zwłaszcza wiedzę techniczna na ze mozna go słuchać godzinami .

Ja osobiście jeśli kupował bym gramofon to u niego podstawowy model , porównujac cenę do zagranicznych gramofonów za ta cenę dostaniemy kawałek deski ze z jakimś średnim ramieniem

Ja panu Sikorze życzę jak najlepiej , ma ambicje zeby wypłynać na Europę i moze świat potrzebuje tylko trochę rozgłosu i reklamy

:)

Ewidentnie mamy do czynienia z dwoma opcjami , obie strony mają swoją rację . Na wstępie ujmimy to politycznie . Frakcja Azusa próbuje doszukać się sensu, zrozumieć zasadność, tak wysokiej ceny za urządzenie które nie jest znane szerszej , a jedynie wąskiej grupie zainteresowanych. Z kolei ugrupowanie Sławekk, próbuje bronić zasadności tak wysokiej ceny,nie ukrywam że jestem po tej drugiej stronie . Wnioskując z treści wpisów , to drugie ugrupowanie miało, ma , fizyczny kontakt z omawianym podmiotem, zaś pierwsze bazuje na domniemaniach i przypuszcaeniach. Do czego zmierzam, a no do tego że , chciało by się mieć to urządzenie inwestując w nie jak najmniejszy wkład finansowy , jest to zdrowe i zrozumiałe , też bym tak chciał . Lecz niestety, producent ustalił wartość tego gramofonu na taką a nie inną kwotę, i jak na razie nie ma zamiaru z niej zejść ani złotówki niżej , sądzę że czas i rynek to zweryfikuje . Z tego co wiem, to chętnych jak na razie kilku jest,a apetyty rosną, na ten i niższy model . Wiem również że budowa gramofonów dla Janusza nie jest jedynym żródłem utrzymania , wręcz traktuje to zajęcie hobbystycznie. Próby wywarcia na nim presji, po przez forum, na zmianę ceny,bądż uzasadnianie jej niedorzeczności, wydają się być skazane na niepowodzenie. Sprawa jest banalnie prosta, nie ma klienta, nie ma popytu , nie ma produkcji , nie ma gramofonu , on z tego nie żyje i nie musi ich robić . Myślę że unikalność tych urządzeń , w takich okolicznościach nie wpłynie na ich wartość w sensie ujemnym a wręcz przeciwnie. Cały szum wokół recenzji ma także wartość in plus , tworzy się powolutku otoczka mitu , a i jest ku temu powód. Że jest to projekt DIY , zgoda większość tego typu produktów też nimi u swego zarania była . Z innej beczk , odczówam iż wokół kolejnej polskiej produkcji zaczyna sę robić lekkie piekiełko , jak onegdaj w okół Zontka. Azus, cena owszem jest może i za wysokwa , też mam takie odczucie,lecz nie nam to rozstrzygać to zweryfikuje czas i rynek .Nie mam bladego pojęcia ile kosztują materiały na wyprodukowanie takiego gramofonu , sądząc po gatunkach komponentów użytych do stworzenia tego cacka, nie są one najtańsze . Jak czytamy w recenzji obudowa silnika zrobiona jest z litego walca inoxu , zauważmy ile jest odpadu, a jest to zaledwie jeden element układanki, może jeszcze poruszę kwestię budowy talerza z recenzji dowiadujemy się że został wytoczony z materiału POM , wykrawany jest on z prostokątnej tafli materiału o grubości około 10 cm , też mamy do czynienia z dużymi stratami materiału,co w ogólnym rozrachunku piętrzy koszty i wpływa na cenę końcową .Czy ktoś się spotkał w opisach budowy gramofonów z terminem wyważanie statyczne, talerz jes wypełniany po okęgu odlewami żeliwnymi , jak dotąd nikt tej metody nie zastosował. Nie wiem dokładnie, talerz waży chyba ponad 20kg. Sformułowanie bezkompromisowe rozwiązania , które pada w artykule , mówi samo za siebie . Ale żeby te kwestie zrozumieć, trzeba trochę z tymi gramofonami poprzebywać , nie da się czegoś ocenić na odległość i ze zdięć. Może próbuj i ty , zobacz ile to wszystko kosztuje czasu i pieniędzy, aby coś zaistniało w prasie fachowej , jak jest ciężko cokolwiek wypromować i wejść na rynek .Z tymi problemami się akurat chyba stykasz, tak że doskonale wiesz o co chodzi .Staram się zrozumieć twoją postawę w zaistniałej sytuacji ,ty też ze swoim gramofonem prubujesz zaistnieć (tak mi się wydaje), rozumiem że są trudności . W kwestii twojego projektu, Sikora się nie wypowiada w żaden sposób , tym bardziej krytycznie . Nie ma ci za złe że kolejny konstruktor, prubuje się wkraść w łaski potencjalnych klientów, tworząc konkurencję dla jego wyrobów. Twój gramofon wygląda też okazale , nie wypowiadam się jak gra bo nie wiem . Jesteś stałym bywalcem tego forum , sam doświadczyłeś ilu jest tutaj szyderców, kpiarzy i niedowiarków że coś może zagrać , połowa wychodzi z założenia że jeśli coś pochodzi od anglosasów , germanów bądż usa, to jest wspaniałe i może kosztować krocie , a to co robi się u nas trzeba opluć . Ot taka natura tego narodu , takie skrzywienie wynikające z lat niewoli i uciemiężenia . Może nie rzucajmy na razie kłód pod nogi , wspierajmy innych i siebie na wzajem w osiągnięciu sukcesu ,tobie też tego życzę, u progu rozpoczynającego się roku .

Ja nic nie pisałem o graniu gramofonu p.Sikory, i mnie to nie interesuje, proszę wziąć pod uwagę werk wykonania,...czas, lub porównać do wykonania auta za 45tyś zł....ciekawe jaka była by jego cena?, też mam inne źródło utrzymania, i mi nie zależy na sprzedaży, zależy mi o przekazaniu urządzenia, o wybitnej jakości za rozsądne pieniądze, część moich wyrobów jest w Polsce, a droższa część;0) raczej za granicą, ze względu na użyte komponenty, w przypadku p. Sikory co do konstrukcji o której piszesz,.. inox to zwykły oczyszczony metal, stal bez węgla, a żeliwo to węgiel praktycznie odpad odlewniczy po oddzieleniu metalu i węgla, więc to są najtańsze półfabrykaty, i proszę nie kojarzyć moich wpisów z dźwiękiem,.. tylko z budową, tym bardziej, iż nie ma swoich ramion,... tak może taką konstrukcje może wykonać każdy z nas.

inox to zwykły oczyszczony metal, stal bez węgla, a żeliwo to węgiel praktycznie odpad odlewniczy po oddzieleniu metalu i węgla,

Piszesz straszne głupoty!!! Azus wstydź się!!! Jak bym nie miał metalurgii i metaloznawstwa w szkole to bym łyknął tą informację jak ciepłe kluseczki!

Bądź tak miły i tym razem sprostuj sam i napisz dokładnie co i jak!!! Bo te dwa materiały w różnych zastosowaniach przy właściwej aplikacji do audio są fantastyczne! Możesz przytoczyć za karę jakie firmy ich używają w swych topowych konstrukcjach!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

...ale Rafael może i zastosowanie jest, bo jest, tanie, tańsze od barszczu.

sam mam kable węglowe, za grosze.

proszę udowadniać mi o użytych materiałach i czas wykonania, o dźwięku proszę nic nie pisać, bo każdy z nas ma inne preferencje.

tak może taką konstrukcje może wykonać każdy z nas.

Azus stajesz się naprawdę irytujący,tym bardziej,że napisałeś ,,Ja nic nie pisałem o graniu gramofonu p.Sikory, i mnie to nie interesuje",to co cię interesuje?Nawet nie masz podstaw z materiałoznastwa,już nie mówiąc o ekonomi produkcji,a nie jakiejś chałupniczej grzebaninie,a szkoda bo Pelot wyrażnie pisał w tonie pojednawczo-ekumenicznym!Naprawdę szkoda.

...ale Rafael może i zastosowanie jest, bo jest, tanie, tańsze od barszczu.

sam ma kable węglowe, za grosze.

Bądź poważny i sprostuj jak chcesz żeby Cię szanowali. Ani dobra nierdzewka ani porządne żeliwo nie jest tanie. ta pierwsza się francowacie obrabiabia a to drugie trudno utrzymać w wymiarze po obróbce mechanicznej.

Zimba?

Azus stajesz się naprawdę irytujący,tym bardziej,że napisałeś ,,Ja nic nie pisałem o graniu gramofonu p.Sikory, i mnie to nie interesuje",to co cię interesuje?Nawet nie masz podstaw z materiałoznastwa,już nie mówiąc o ekonomi produkcji,a nie jakiejś chałupniczej grzebaninie,a szkoda bo Pelot wyrażnie pisał w tonie pojednawczo-ekumenicznym!Naprawdę szkoda.

Nie wiem może żyję w innym świecie, którego pojąć nie możesz.

Dezinformacja sposobem na własną reklamę co za szambo :(

Oj przestań, żadna reklama, po prostu głos rozsądku.

Tak we własnym interesie jak najbardziej.

Zimba?

Nie wiem może żyję w innym świecie, którego pojąć nie możesz.

Chyba stworzyłeś swój alternatywny świat,ale to wyrażnie Twój problem.

Ale ja nie mam problemu.

I na tym polega problem,Ty go nie widzisz,a widzą go inni!Skierowanie tej dyskusji na całkiem inne tory, ,jest wyraźnie w Twoim partykularnym interesie!!!Na mnie, juz nie licz!:(((
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.