Skocz do zawartości
IGNORED

Pomiary Focal 8V416J

nibyco

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu kupiłem ww focale i zabrałem się za ich pomiary . Co się okazało , że używając limpa parametry TS wychodzą totalnie z czapy . Na początku myślałem że coś robię nie tak ale przy identycznych ustawieniach i kalibracji pomiary innych głosników ( vify, audaxa i volta) wychodzą zbliżone s odhyłkiem ok 5-6% w stosunku do not katalogowych. Ale nie w Focalu.

Czy robie to metodą masy dodanej czy w obudowie zamkniętej to jestne co się zgadza to Fs =23,4Hz do katalogowych 22, ale Vas, Mms, Qts, Qms wychodzą totalnie rozjechane . np Mms 164 gramów, Vas 20l vs 112l wg katalogu i nie mam pomysłu o co tu chodzi .

Tak to wygląda na zrzucie ekramu.

https://www.audiostereo.pl/topic/118662-pomiary-focal-8v416j/

Glosnik musi miec kilkadziesiat godzin pracy za soba aby nadawaly sie do realnych pomiarów.

Zostaw glosniki na wolnym powietrzu, podaj na wejscie wzmacniacza sygnal z generatora ok 30Hz, ustaw wzmocnienie tak aby glosniki pracowaly na ok polowe lub nieco wiecej swojego maksymalnego wychylenia i pozwol im sie "wygrzac" czyli uformowac dolny i gorny resor.

Skąd wziąłeś parametry które powinien mieć ten głośnik ?

Pamiętam że w pewnym monecie Focal zmieniał parametry swoich głośników.

Nowsze wersje miały mniejsze wartości Vas i większe wartości dobroci wypadkowej. Jednak miały one nieco inne oznaczenia.

Skąd wziąłeś parametry które powinien mieć ten głośnik ?

Tu są :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Witam

Kiedyś porównywałem głośnik zastosowany w JMLab megan carat z jego odpowiednikiem ogólnie dostępnym.

Ten z kolumn miał dodatkowo w oznaczeniu człon -JM, z wyglądu różniły się nakładką przeciwpyłową.

Jak twoje głosniki mają taki człon to są wersje specjalne, a jak nie to możliwe że ktoś je naprawiał.

Pozdrawiam Romek

no i problem dziwnych pomiarów się wyjaśnił , to nie wina głosnika , tylko przecieku małego w obudowie , przeciek był tak mały że schodek który wychodził na wykresie nie wiązałem z tą nieszczelnością , ale jest ju z wszystko wyprostowane , i pomiary moze się nie pokrywają w 100 procentach ale przynajmniej zbliżone

:)

tylko przecieku małego w obudowie

To Ty mierzyłeś kolumny z głośnikami i porównywałeś je z parametrami samego głośnika.

Dech zapiera.

A co do przecieku to jak byś nawet wywiercił 10mm otwór w obudowie to by to zbyt wiele nie zmieniło.

To Ty mierzyłeś kolumny z głośnikami i porównywałeś je z parametrami samego głośnika.

Dech zapiera.

A co do przecieku to jak byś nawet wywiercił 10mm otwór w obudowie to by to zbyt wiele nie zmieniło.

:O chyba mnie nie zrozumiałeś

mierzyłem w FA a potem testowym ozecie żeby uzyskać TS, uzyskane paranetry TS głosnika NIE KOLUMNY porównywałem z danymi katalogowymi głosnika nie Kolumny

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.