Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana mission na monitor audio

grzegorzk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem posiadaczem kolumn mission model 700 (ta nowsza wersja) chciałbym je wymienić i w oko wpadły mi monitor audio mr2 lub bx2. Podoba mi się ich konstrukcja bo szukam kolumn tylko z br z przodu. I teraz takie pytanie czy warto zmieniać te missiony na monitor audio ? Będzie to krok do przodu czy nie bardzo ? Kolumny będą grały ze wzmakiem sony TA-F606ES.

https://www.audiostereo.pl/topic/118680-zmiana-mission-na-monitor-audio/

To bedzie krok w tyl.

Monitor Audio BX2 dudnia. Basu jest duzo, ale jakiegos takiego, pudelkowatego.

Ale poczekaj na opinie innych kolegow, bo moga byc one rozne.

Mialem jedne i drugie, a pozniej Tannoy m2 i Tannoy zostal.

Wszystkie trzy pary sluchane na Rotelu RA-04 i RCD-06.

Jakiej muzyki sluchasz?

Ok dzięki za wypowiedzi. Dobrze czasem się kogoś poradzić przed zakupem. Ogólnie one kuszą mnie tylko oczami bo wyglądają tak jak bym chciał. Jak dudnia to wogole odpadają bo jak na razie nie mam miejsca na standy i kolumny stoją we wnęce. Wiadomo w takich warunkach nic dobrze nie zagra ale słucham dość cicho wiec nawet nie jest źle. A co do gatunków muzyki to słucham wszystkiego. Kiedyś reege, trance, rock a teraz zakochany jestem w Acoustic Alchemy i słucham ich płyt non stop.

Tym bardziej zostaw jak jest, bedziesz mial wlasciwe miejsce na kolumny, bedziemy myslec co postewic.

Wiekszy budzet = wieksze mozliwosci. Wieksze mozliwosci = lepszy efekt koncowy.

Proponuje poszukac w pokoju lepszego miejsca na kolumny.

A ja bym radził posłuchać MA bx2. To zupełnie inny typ brzmienia niż kolumny które masz. Sądzę że z wzmacniaczem który masz powinny dobrze zagrać. Jednak faktycznie w pierwszej kolejności warto zadbać o jakieś sensowne ustawienie. Kolumny we wnękach prawie zawsze będą dudnić dźwiękiem wnęki. Dlatego lepiej wstrzymac się ze zmianami do puki nie będzie można kolumn inaczej ustawić.

A ja bym radził posłuchać MA bx2. To zupełnie inny typ brzmienia niż kolumny które masz. Sądzę że z wzmacniaczem który masz powinny dobrze zagrać. Jednak faktycznie w pierwszej kolejności warto zadbać o jakieś sensowne ustawienie. Kolumny we wnękach prawie zawsze będą dudnić dźwiękiem wnęki. Dlatego lepiej wstrzymac się ze zmianami do puki nie będzie można kolumn inaczej ustawić.

Szkoda czasu na odsluch tych MA BX2.

Jak zmieniac sprzet, to tylko na wyzszej klasy, inaczej lepiej nic nie zmieniac.

No chyba, ze posiadany sprzet jest juz mocno wyeksploatowany, albo prezentuje sie juz nienajlepiej.

Moje odczucie jest takie, ze MA jakos wygladaja, ale z reprodukcja dzwiekow cos tam jest nie tak, albo kompletnie nie trafiaja w moj gust.

Sluchalem ostatnio RS6 i mialem taki sam niesmak po odsluchu jak po BX2 i BX5.

Bas jest w taki, jak by ktos na sile go chcial z nich wydusic. Nie ma takiej swobody wybrzmiewania jak w kolumnach z podobnego przedzialu cenowego.

Poza tym srednica jest jakas taka krzyczaca, strasznie atakowala moje uszy, do tego stopnia, ze musialem dawac coraz ciszej. Gora jest w miare ok.

Mission, Dali czy Tannoy z podobnego przedzialu cenowego deklasuja MA pod kazdym wzgledem.

To tylko moja opinia, moze one nie trafiaja w moj gust, wiec prosze sie nie sugerowac.

Nie przesadzaj, Tannoya serii M już dawno nie ma, a jest seria V - mocno zbliżone do MA.

Ogólnie wszyscy dążą teraz do trendu wyostrzonego, mniej muzykalnego brzmienia. Jeśli bardzo lubisz brzmienie Tannoy M2 to z nowych kolumn musisz iść w półkę wyżej, żeby taki typ brzmienia spotkać, a MA nie mają prawa Ci się spodobać. Wyjątkiem są może takie śmiesznie tanie Castle Knight 2 za 1,5 tys, gdzie jakość i muzykalność robi wrażenie. Co prawda bas refleks z tyłu, ale łatwiej chyba jednak zakombinować, np użyć zatyczek do shake'ów, niż na siłę brać coś z przednim BR.

Co do Mission - to łagodne brzmienie ale też mniej szczegółowe, zmulone trochę. Wspomniane MA czy Tannoy mają sporo detali na średnicy i grają bardziej żywo.

Ogólnie - jak ktoś szuka kolumn podstawkowych z przednim BR, w miarę tanich - to jest lichy wybór. Z tanich są MA MR2, BX2, Tannoy V1i (małe), ewentualnie Indiana Tesi 260, ale to poziom BX2 - trochę cieplejsze, mniej ostre ale i mniej przestrzenne. Ciekawe mogą być jeszcze monitory Polk Rti A3, mam bi/di-polowe surroundy z podobnej serii Polka i podoba mi się ten charakter dźwięku - bardzo detaliczna i dźwięczna góra, przestrzeń, żywy dźwięk.

Ogólnie mam taką zasadę że najpierw kupuje nowe kolumny sprawdzam i jak mi pasują to dopiero sprzedaje stare. Mission jak za takie pieniądze grają bardzo fajnie i szybko się nie chce ich pozbywać. Postaram się gdzieś posłuchać przed zakupem tych monitor audio.

Jak dla mnie MA BX2 to jednak krok w dobrym kierunku jeśli mamy dobrą elektronikę. Są bardziej selektywne. W połączeniu z wzmacniaczem o sporych zniekształceniach ( szczególnie wskrośnych ) mogą zagrać zbyt krzykliwie. Druga sprawa to faktycznie kwestia upodobań.

Jak napisał przedmówca, ten chiński produkt pod nazwą MA będzie krokiem w tył. Zostaw Missiony i zbieraj na coś rzeczywiście z wyższej półki.

Wypowiedział się ten co odróżnia nawet producenta płyt Verbatim, Tdk czy Sony z zamkniętymi oczami. Nagrane identycznie pliki! Tym samym programem i z tą samą predkocia. Śmiech na sali:)

Audiofil z górnej póły.

A co myślicie o tych kolumnach ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wyglądają tak jak mr2 czy mx2 tylko czy te m2 to równa półka czy słabsza/lepsza ? Ogólnie oferta wydaje się dość ciekawa tylko coś nie mogę nic znaleźć o m2 w sieci.

Ukryta Zawartość

A co myślicie o tych kolumnach ?

Ukryta Zawartość

Wyglądają tak jak mr2 czy mx2 tylko czy te m2 to równa półka czy słabsza/lepsza ? Ogólnie oferta wydaje się dość ciekawa tylko coś nie mogę nic znaleźć o m2 w sieci.

Z ceny wynika, ze to raczej jakis slabszy model od bx2

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Witam Monitor Audio super wykonanie kolumny bx2 grają bardzo dobrze lepiej od chińskich Bowers Wilkins tak samo produkowane w chinach 686s2 syf nie gra miałem od razu sprzedałem wykonanie jak z kartonu do Monitor Audio im daleko

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.