Skocz do zawartości
IGNORED

Poprawa akustyki pomieszczenia.

insaimz

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki jest sens stosowania paneli na ścianach bocznych ale na lewej ścianie w miejscu odbicia dzwięku z prawej kolumny i na odwrót? Czy dźwięki z kolumn się przecinają na tyle mocno, żeby takie panele był sens stosować?

Piszesz bez ładu i składu, naprawdę ciężko się to czyta..

Zasadność takiego rozwiązania jest bardzo duża. Jest to jeden z elementów, które istotnie wpływają na stereofonię.

Piszesz bez ładu i składu, naprawdę ciężko się to czyta..

Zasadność takiego rozwiązania jest bardzo duża. Jest to jeden z elementów, które istotnie wpływają na stereofonię.

Daj spokój arczi, czytam, wczuwam się w treść i pytanie jest zrozumiałe. Mogłem jedynie dodać, że mam na myśli pierwsze odbicia.

Dodam jednak rysunek i proszę o ewentualne info, czy w tych miejscach oznaczonych na czerwono, równie ważne jest dodanie ustrojów akustycznych, jak w miejscach oznaczonych na zielono. 8519bd1ee8.gif

• 4 tygodnie później...

Cześć koledzy. Mam już panele z wełny i teraz czeka mnie konkretne ich ułożenie. Chodzi o wysokość za frontami. Jak już czytałem zalecają wysokość centralnie na wysokośći odsłuchu, ale wtedy dół panelu będę miał powyżej głośnika niskotonowego. Czy to nie będzie miało złego wpływu na dźwięk? Wiem że są tu mądrzejsi ode mnie i chciałbym znać wasze zdanie.

Dodam że panele są ok 40 cm za kolumnami i wymiary 50 na 100 cm.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.