Skocz do zawartości
IGNORED

DAC do 2tyś. do Denon 2020ae

Ri.3236

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, a więc stało się, od kilku dni stoi u mnie Denon PMA-2020AE, który zastąpił Cambridge Audio Azur 851W + SM6 jako dac i pre.

Generalnie nie miałbym problemu, ale kupujący był bardzo zainteresowany zakupem całego zestawu, końcówka + streamer więc w ramach uprzejmości z mojej strony pozbyłem się całego zestawu.

Nie będę pisał o brzmieniu i różnicach z nim związanych, bo taka opinia wymaga dłuższych odsłuchów, ale w pewnych aspektach jest lepiej.

Denon jest wykonany wzorowo, po prostu takie rzeczy w pułapie cenowym do 10k często się nie zdarzają! Solidna obudowa, idealnie działające pokrętła, nie ma problemów z nierównym balansem w głośnikach, nie ma problemu ze skokową regulacją głośności. Wszystko wzorowe. W stosunku do końcówki 851W praktycznie się nie grzeje. Dużo mniejszy pobór prądu, (ok. 70wat mniej od Azura) a to też pieniążki.

Wypowiadam się nie ujmując nic Azurowi, bo to też solidny klocek, po prostu trafił na równego (lepszego) konkurenta.

Pozostaje kwestia Daca, pułap cenowy do 2300zł. Generalnie najprostszą opcją mogę kupić to co miałem, tylko w kolorze srebrnym, bardziej pasującym do denona, tylko może w tej cenie da się lepiej?

Wymagam tylko wyjścia USB oraz cyfrowego. Nic więcej nie potrzebuję, reszta to dodatkowe bonusy, często zbędne. Ciężko opisać oczekiwania, bo jestem jeszcze nie osłuchany ze sprzętem, prawdziwa opinia będzie się kształtować tygodniami.

Powiedzmy niech to będzie DAC z silnym, dobrze prowadzonym dołem. W tym budżecie te podbarwiające pewnie sprawdzą się lepiej.

Peachtree DAC iTX -aktualnie w promocji 1099zł

Denon DA-300USB -1695zł

Nad D1050 -2199zł

Proszę tylko o uczciwe rady, kto z czym, i czego na czym słuchał. Najlepiej w konfrontacji ze SM6.

A może ktoś wie czy ten przetwornik Denona to ten sam co montują w DCD-1520AE?

A peachtree to odpowiednik ich przetworników ze wzmacniaczy zintegrowanych np. 220se?

Adekwatnie o to samo pytam o Nada.

https://www.audiostereo.pl/topic/118726-dac-do-2ty%C5%9B-do-denon-2020ae/

Najpierw pograj nim intensywnie kilka tygodni bo z czasem gra dużo łagodniej - wyraźnie inaczej niż na początku .

SM6 będzie trudny do przebicia w tym zestawie i nie zapomnij zwrócić uwagę co będzie robić za transport !

Najpierw pograj nim intensywnie kilka tygodni bo z czasem gra dużo łagodniej - wyraźnie inaczej niż na początku .

SM6 będzie trudny do przebicia w tym zestawie i nie zapomnij zwrócić uwagę co będzie robić za transport !

...z tym graniem kilka tygodni to niby co? sprzęt będzie grał inaczej?Sorry ,ale nie wierzę w wygrzewanie elektroniki.Kolumny owszem ,ale nie elektronika.Zgadzam się,że z czasem będzie to inaczej brzmiało,ale nie dzięki elektronice,tylko dzięki nam.To człowiek się przyzwyczaja do danego dźwięku.Jak chcemy być bardziej precyzyjni,to trzeba powiedzieć,ze to człowiek się ,,wygrzewa" a nie elektronika...:))

...z tym graniem kilka tygodni to niby co? sprzęt będzie grał inaczej?Sorry ,ale nie wierzę w wygrzewanie elektroniki.Kolumny owszem ,ale nie elektronika.Zgadzam się,że z czasem będzie to inaczej brzmiało,ale nie dzięki elektronice,tylko dzięki nam.To człowiek się przyzwyczaja do danego dźwięku.Jak chcemy być bardziej precyzyjni,to trzeba powiedzieć,ze to człowiek się ,,wygrzewa" a nie elektronika...:))

Idź proszę sobie gdzie indziej ze swoimi teoriami .

Chcesz mieć coś do powiedzenia w tym temacie to kup sobie taki nowy wzmacniacz , pograj i wróć ze swoją opinią .

Idź proszę sobie gdzie indziej ze swoimi teoriami .

Chcesz mieć coś do powiedzenia w tym temacie to kup sobie taki nowy wzmacniacz , pograj i wróć ze swoją opinią .

Przychylam się do zdania muda44, a to dlatego, że jak kupiłem Hegla H80, to po podłączeniu troszkę oniemiałem. Przerysowując to powiem, że grało ciemno, piwnicznie. A za tydzień o tej samej porze było już bardzo miło. Kilkadziesiąt godzin grania zrobiło różnicę. Dodam, że ja "wygrzewałem" się krócej, bo sprzętu słuchali pod moją nieobecność domownicy.

Ostrości w nim nie wyczuwam, góra jest bardziej spokojna niż w 851W. Azur ze źle dobranymi kolumnami to krew z uszu.

Choć denona mogę określić "nachalnym" i "chirurgicznym".

Ale pomijając już kwestie wygrzewania, nawet z poprawnie już grającą sztuką trzeba się obyć i osłuchać, by wydawać opinię.

Wracamy do tematu DACa :)

Potrzebuje coś na około rok. Potem i tak zacznę polować na DCD-2020AE, może jakaś promocja się trafi, albo wyprzedaż.

Daca za te pieniądze sprzeda się z minimalnymi stratami.

Szkoda, że nie znajdę nikogo kto będzie wstanie wyrazić opinie ta temat Peachtree iTX.

Ostrości w nim nie wyczuwam

Ale pomijając już kwestie wygrzewania

Błąd którego nadal nie rozumiesz .

Po pewnym czasie gra dużo barwniej a różnica jest tak duża że szukając DACa trzeba szukać po jego wygrzaniu .

Potem i tak zacznę polować na DCD-2020AE,

To jest ładnie wyglądający ale CIENIUTKI odtwarzacz z okropnym wyświetlaczem za duża kasę .

Kup ponownie SM6 + JAK NAJLEPSZE ŹRÓDŁO .

Witaj,

jeśli zależy Ci na dobrym przetworniku o opisanej charakterystyce, proponuję posłuchanie urządzenia Myryad Z20, który moim zdaniem powinien sie idealnie sprawdzić w Twojej konfiguracji. Jeśli natomiast podobał Ci się dźwięk CA, posłuchaj model CA Dac Magic Plus. Ewentualnie jest jeszcze ciekawa i bardzo szeroka oferta Audio-Gd, którą także warto brać pod uwagę.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy. Jest także możliwość wypożyczenia urządzenia do testów.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

chyba Ci sie pomylilo ze sprzetem entry level z marketu dla idiotow :)

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Ri.3236

Jako (jeszcze) posiadacz tego Denona, a również były użytkownik SM6, mogę ci doradzić - spróbuj (weź do domu, do odsłuchu na próbę) Atolla DAC100.

Tylko tę nową wersję, z poprawionym wejściem USB

Powinno ci wystarczyć na dłuższy czas :-)

Choć denona mogę określić "nachalnym" i "chirurgicznym".

Przecież już pisaliśmy w innych tematach, że to jest fajny, lampowo brzmiący (w dobrym tego słowa znaczeniu) wzmak

Tylko nie pogra minimum 100 godzin...

nie wierzę w wygrzewanie elektroniki

Ależ wiara jest kwestią bardzo indywidualną, więc po się tutaj z nią obnosisz ?

mer - powiem Ci na podstawie własnych doświadczeń - wygrzewanie tranzystorowca - nowego - zmienia. XIndak PA-M na początku (jak przytaczany Denon 2020) gra ostro, po kilku dniach łagodnieje i wyrównuje się. Nie zachodzi tu proces adaptecji słuchu. Zmiany monitorowałem w porównaniu z caspianem i po tygodniu sporo się zmieniło. Co ciekawe - ostatnio testowałem DAC-a, który , jako nówka, miał się wygrzać. Grzałem go 10 dni - dzień i noc - i nic się nie zmieniło. Porównywałem na bieżąco z moim obecnym dac-iem.

O wygrzewaniu kolumn -niektóre docierają się szybko, niektóre dłużej - zależy co w śrdoku siedzi.

A jedno, co się nie musi wygrzewać, to kable :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.