Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny stereo do Denon 1520ae

canonierka

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

Chcę poprawić brzmienie w swoim zestawie (dotychczas 5.1 MA BX6) dlatego też rozglądam się za lepszymi kolumnami, które zagrają lepiej z posiadaną obecnie elektroniką.

Całość gra na 25m2 w kwadratowym pokoju, odległość odsłuchowa ok 3,5-4m. Słucham raczej cicho i umiarkowanie głośno. Repertuar to spokojny rock, chillout i smooth jazz.

Nie zamierzam zmieniać elektroniki, ani wprowadzać końcówek mocy, w związku z powyższym rozglądam się za kolumnami (podłogowymi) które zgrają się z posiadanym Denonem.

Obecne brzmienie BX6 w kinie mi odpowiada, ale brakuje mi szczegółowości w stereo...

Zastanawiałem się nad MA Silver 8 lub GX200, ewentualnie Focal Aria.

Ponieważ nie mam za dużych możliwości lokalowych, zestaw stereo jest i będzie zintegrowany z KD (Denon X-4000). Dlatego też szukam w zestawach oferujących jednolitą linię.

Podpowiedzcie, czy wybrane głośniki warto odsłuchać, czy też od razu skupić się na czymś innym?

https://www.audiostereo.pl/topic/118800-kolumny-stereo-do-denon-1520ae/

Witaj,

jeśli chcesz pozostać przy marce Monitor Audio, to zdecydowanie zwróć uwagę na serię GX lub Gold (teraz Gx można kupić tanio ze względu na wyprzedaż modelu). Natomiast sugerowałbym także posłuchać polską konstrukcję Audio Academy Rhea oraz świetne moim zdaniem, najnowsze Tannoy Revolution XT8F, może Xavian NEOX2.

Będą to zestawy, na bazie których możesz zbudować system wielokanałowy (w przypadku Audio Academy jest to niestety kwestia indywidualnego zamówienia i pewnego okresu oczekiwania), natomiast najważniejsze, to kolumny które po prostu powinny dobrze zagrać w Twoim systemie.

Zapraszam serdecznie jeśli masz taką możliwość do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

rozglądam się za lepszymi kolumnami, które zagrają lepiej z posiadaną obecnie elektroniką.

Zakladasz że skoro kolumny będą lepsze - to zagrają lepiej. Tak być nie musi. Lepsze kolumny zagrają lepiej ale z lepszą elektroniką. Więc możesz umoczyć pieniądze a wcale nie będzie lepiej.

System gra tak jak mu na to pozwala jego najsłabszy element.

Choć pomysł z MA Silver 8i jest akurat bardzo dobry bo to bardzo łatwe do wysterowania kolumny ...

Tak zakładam, bo obecnie BX6 są moim najsłabszym ogniwem.

Nie zamierzam kupować w ciemno, chcę odsłuchać, stąd moja prośba o ukierunkowanie na konkretne modele, warte czasu...

Dlatego też zapytam jeszcze raz, czy w/w modele, warte są odsłuchu z Denonem, czy też nie?

Moim zdaniem jeśli szukasz szczegółów powinieneś sprawdzic wspomniane Revolutiony.

Nie miałem ich okazji jeszcze słuchać, mam poprzednią wersję. Ta podobno jest bardziej dynamiczna. Jeśli góra i średnica ne zostały przy tym przyćmione będą to jedne z lepszych kolumn w swojej cenie.

• 3 tygodnie później...

Odsłuchiwałem na swoim wzmaku Focal Aria 926.

Aria w black piano prezentowała się wyśmienicie. Na pierwszy ogień poszedł Chriss Botti & Sting w utworze "Seven Days"

Później Seal z "Kiss from a Rose", Mike Oldfield z "Shadow on the Wall" i na koniec Pink Floyd "High Hopes".

Brzmiały dobrze, przy kręceniu głośności w górę bardzo dobrze. Generalnie jasne ale nie krzykliwe, fajna scena, czuć bas. Szybki i zwarty... Dobra separacja tonów, aczkolwiek po kilkunastu minutach odsłuchu zacząłem zastanawiać się czy na dłuższą metę nie będą one zbyt męczące. Góra pasma lekko jednak dominowała. Być może ze względu na kalbe (QED Ruby)

Szczególnie dało się to słyszeć, kiedy zaproponowano mi porównanie z Pylon Audio Saphir 31.

Te same utwory zabrzmiały lepiej, bardziej szczegółowo z mięsistym basem. Mimo, iż schodził nisko nie męczył. Uwypuklił się środek pasma, scena stała się głębsza. Detaliczność - dla mnie bajka. Tylko ten design i gabaryty :(

Stwierdzam jednak, iż mają potencjał a producenci nie mają się czego wstydzić...

Później były Tannoy Revolution i tu nie było tak różowo... Było dokładnie tak jak napisał 5z0p3n... Góra i średnica OK, ale brakowało dynamiki i dolnego pasma... Niestety nie miałem możliwości posłuchać modelu XT8F :(

Na koniec, zupełnie przypadkowo posłuchałem podstawkowych Martin Logan Motion 35XT.

Te maleństwa zagrały praktycznie tak samo jak poprzednie Pylony... Detaliczność, soczystość, scena, bajka! I co najważniejsze nie traciły nic przy niskiej głośności...

Zastanawiam się jak brzmią podłogówki Motion 40 ;)

Ja bym do propozycji q21 dorzucił jeszcze dwie propozycję manufaktrur, polską i litewską.

Studio 16hz Minas Anor III z bardzo dobrymi opiniami oraz AudioSolutions Euphony, które porównane bezpośrednio z Minasami mają jeszcze lepsze opinie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.