Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo tx nr 636 pomocy! Szukam kolumn 5.0, 5.1, 7.0 lub 7.1

Paweł Typiak

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! Mam do Was ogromną prośbę. Poszukuję zestawu głośników do amplitunera Onkyo tx nr 636. 5.0 spokojnie wystarczy.

Dlaczego ten amplituner? Bo posiada dużo wejść HDMI, nie kosztuje mega dużo, ma dekodery HD przez HDMI (obecny mój amp tego nie ma:( ) i posiada wejście HDMI z przodu.

Potrzebuję takiego amplitunera ponieważ zajmuję się recenzowaniem gier wideo i posiadam sporo sprzętu do gier. W jednym momencie będzię podpięte minimum 5 konsol, adapter, cd player, konsole przez component i composite oraz dekoder tv.

Sprzęt będzie wykorzystywany głównie do gier wideo, następnie do filmów i koncertów, potem do muzyki audio a na samym końcu do tv :)

Jest tylko jeden minus: nie mogę wydać więcej niż 1500 na głośniki noooooo max 2000.

HELP! :) Pomóżcie :) Na głośnikach nie znam się wcale. Teraz mam amplituner sony z plastikowymi satelitkami i nawet ten dźwięk mi się podoba więc teoretycznie wszystko co mi zaproponujecie będzie upgradem i na bank będzie brzmiało lepiej niż plastik z SONY.

Czekam na info i pozdrawiam :)

Paweł Typiak

Gramy na Maxa

Jesli szukasz zz nowych kolumn przeprowadzałem ostatnio testy i dobrze wypadły Wharfedale Diamond 600, ewentualnie Heco victa 501.

Jak coś to pisz :)

Super dzięki sprawdzę na pewno :) A co byś powiedział na Wharfedale VARDUS 300 HCP?

Sprzęt będzie wykorzystywany głównie do gier wideo, następnie do filmów i koncertów, potem do muzyki audio a na samym końcu do tv :)

to dlaczego zestawy 5.0 , 7.0 skoro w grę wchodzą filmy i koncerty, w tej cenie będzie naprawdę kiepski zestaw 7.0 , 7.1 , najlepiej by było najpierw kupić same fronty, chyba, że masz gdzieś jakość brzmienia ale to wyjdzie w trakcie użytkowania i np słuchania muzy a Ty już będziesz miał zakupiony jakiś zestaw, który jeśli za bardzo się pospieszysz chcąc za tą niewielką kwotę kupić zestaw, może Ci tylko przeszkadzać a nie grać i cieszyć.

Jeśli masz małe pomieszczenie lub jeśli nie lubisz/nie możesz "trzodzić" popatrz na te :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

plus takie monitorki

Ukryta Zawartość

plus taki centralny

Ukryta Zawartość

na pewno są też i inne kolory, no ale zestaw bez suba i cena troszkę powyżej 2 tys zł

Nie napisałeś nawet w jak dużym pomieszczeniu będzie to grało. Człowieku bardzo szybko chcesz wyrzucić w błoto swoje pieniądze. Bo co nagle to po diable i piniądze fruuu polecą. Ale za tą kasę popatrz też na :

STX KD 200 n będzie zestaw 5.1 ( zestaw z mocniejszym subem, jest nie wielka różnica w cenie)

Ukryta Zawartość

lub taki zestaw

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z trzema różnej mocy subami, większe pomieszczenie, mocniejszy sub, pomieszczenie w granicach 20m2 proponuję od razu suba TSW200

ale najważniejsze , musisz posłuchać kilku zestawów, w sumie wystarczy samych frontów i nie jarać się pierwszymi lepszymi, posłuchaj też Vardusów, im więcej odsłuchasz tym będziesz miał większe porównanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co byś powiedział na Wharfedale VARDUS 300 HCP?

Vardusy to linia niżej. Obsidian ma wieksza dynamike i gra czysciej. Vardus jest dla osob które nie mają jak rozłożyć bocznych glosników w Obsidianach

to dlaczego zestawy 5.0 , 7.0 skoro w grę wchodzą filmy i koncerty, w tej cenie będzie naprawdę kiepski zestaw 7.0 , 7.1 , najlepiej by było najpierw kupić same fronty, chyba, że masz gdzieś jakość brzmienia ale to wyjdzie w trakcie użytkowania i np słuchania muzy a Ty już będziesz miał zakupiony jakiś zestaw, który jeśli za bardzo się pospieszysz chcąc za tą niewielką kwotę kupić zestaw, może Ci tylko przeszkadzać a nie grać i cieszyć.

Jeśli masz małe pomieszczenie lub jeśli nie lubisz/nie możesz "trzodzić" popatrz na te :

Ukryta Zawartość

plus takie monitorki

Ukryta Zawartość

plus taki centralny

Ukryta Zawartość

na pewno są też i inne kolory, no ale zestaw bez suba i cena troszkę powyżej 2 tys zł

Nie napisałeś nawet w jak dużym pomieszczeniu będzie to grało. Człowieku bardzo szybko chcesz wyrzucić w błoto swoje pieniądze. Bo co nagle to po diable i piniądze fruuu polecą. Ale za tą kasę popatrz też na :

STX KD 200 n będzie zestaw 5.1 ( zestaw z mocniejszym subem, jest nie wielka różnica w cenie)

Ukryta Zawartość

lub taki zestaw

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z trzema różnej mocy subami, większe pomieszczenie, mocniejszy sub, pomieszczenie w granicach 20m2 proponuję od razu suba TSW200

ale najważniejsze , musisz posłuchać kilku zestawów, w sumie wystarczy samych frontów i nie jarać się pierwszymi lepszymi, posłuchaj też Vardusów, im więcej odsłuchasz tym będziesz miał większe porównanie.

Dzięki wielkie za konkretną poradę :)

Pokój w którym zestaw będzie grał ma 20 m2 minus szafa wnękowa zabierająca 3 m2 czyli zostaje nam 17 m2.

Pokój jest prostokątny a tv i fronty będą ustawione na krótszym boku więc rozstaw pomiędzy monitorami a frontem to ok 3,5 m.. Zależy mi na kolumnach które mogę powiesić. Mam jeszcze czas na ten zakup, dlatego pytam ekspertów:) Zaproponowane zestawy wydają się być bardzo ok, postaram się je przesłuchać i podjąć decyzję. STX chyba nie da się powiesić czy się mylę? Jeśli się nie da, to jak rozwiązuje się taki problem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

STX chyba nie da się powiesić czy się mylę? Jeśli się nie da, to jak rozwiązuje się taki problem?

No raczej podłogowych nie wiesza się, sama nazwa mówi o ich położeniu. Zamiast podłogowych z zestawu możesz wziąć MX140 jednak to ponad 8,5 stówy za sztukę. Nie odsłuchuj kolumn na wzmacniaczach tylko na amplitunerach a najlepiej w parze z takim jaki będziesz miał/masz.

Popatrz też na takie monitory

Ukryta Zawartość

lub nowszy model

Ukryta Zawartość

i dać je na fronty, natomiast na tyły do pary niższy model i odpowiednio:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

do tego do tych zestawów centralne z kompletu ale nie wiem czy starczy wtedy na suba.

Przyjrzyj się też kolumnom Indiana Line I Nota 250 na tyły

Ukryta Zawartość

a na przód Tesi 260

Ukryta Zawartość

ale to już chyba lekko ponad dwa tysie, jeśli podejdzie Ci brzmienie to opłaca się, został by tylko centralny i sub. Na suba nazbieraj tyle samo kasy, tak, musi tyle kosztować, żeby dobrze grało i żebyś to poczuł zresztą to i tak nie dużo na suba. Jeśli już uzbierasz tyle to popatrz na Velodyne Impact 10, wspomoże Ci stereo i doda "dołu" w kinie, warto :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Raz jeszcze dziękuję za pomoc. Dziś byłem w salonie audio i kupiłem amplituner Onkyo o którym wcześniej mówiłem. Natomiast sprzedawca zaproponował mi odsłuch kolumn Klipsh Synergy F10. Zestaw kolumn 5.0 wycenił na 2400zł co znacznie przekracza mój budżet :( przekonuje mnie jednak jego argumentacja, że w tym zestawie są super fronty warte ok 2000 i reszta wychodzi tanio stosunku do jakości.

Ja natomiast zastanawiam się nad

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) poleconymi przez Adka45. Czy ktoś z Was ma takie kolumny? Jaka jest Wasza opinia?

Ukryta Zawartość

Owszem F10 to lepszy materiał na zestaw kina. Jest jednak droższy. o ile pamiętam za Obsidiany dasz 1800 zł.

Jesli znajdziesz gdzieś Klipsche taniej. Tak abyś był w stanie dołożyć to będzie to lepszy wybór.

Zestaw ten (STX KD-200) nie jest za rewelacyjny ale niestety w tej cenie takie będziesz miał . Niestety (znowu) za dobrze grające kolumny trzeba zapłacić tak jak z każdym produktem to jest, chcąc mieć lepszej jakości trzeba płacić. Tutaj dochodzi kwestia brzmienia i jeśli nam nie podejdzie to znowu jest problem czy chcemy zestaw na już za te pieniądze czy decydujemy się na zakup po części, sukcesywnie dokupując brakujące elementy. Ten ostatni sposób da nam zdecydowanie lepszej jakości sprzęt jednak rozkłada się w czasie. Wszystko to zależy jednak od naszych zdolności finansowych i od tego jak dużą wagę przywiązujemy do wspomnianego brzmienia i jakości.

• 1 miesiąc później...

Cześć! Odnawiam temat :) Ze względu na narodziny córeczki odłożyłem zakup głośników. Wracam natomiast - nadszedł czas by skompletować całość :) Jestem prawie zdecydowany na Klipsch f 10 5.0 (allegro za 1899 z przesyłką) Natomiast zaproponowano mi ostatnio pure acustics Nova 6. Brzmienie obu mi się podoba - które wg Was byłyby lepszym zestawem do onkyo 636? :) Z góry dzięki za info i wszystkie wiadomości prywatne jakie otrzymałem przez ostatnie tygodnie!

Pozdrawiam

Paweł

Paweł zdecydowanie Klipsch. Alternatywnie rozważałbym STX-y, lecz Klipschów niejednokrotnie słuchałem. W kinie domowym, seria o której piszesz, spisuje się na prawdę dobrze w tym przedziale cenowym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.