Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator big 7

Lukasz Stawowy

Rekomendowane odpowiedzi

A dlaczego nie 14kEU albo 15.8kEU?

A może 18kEU?

I tak zawyzylem wartosc Big7/GG...dla spokojnosci. Te DAC-i maja swoje specyficzne problemy, kazdy kolega ktory sluchal te urzadzenia mowil to samo, ale tu na forum trzech kolegow promuje to pod prad a ludzie ktorzy to sluchali i maja doswiadczenie w temacie jak i porownania z najwyzsza liga milcza, bo sie boja napisac o tym urzadzeniu prawde. Taka jest smutna prawda tego forum. Ja nie mowie ze to sa zle DAC-i ale to nie jest szczyt osiagniec w konwersji C/A. I niech tu wiecej kitow nie wciskaja bo to sa tylko kity, jest sporo urzadzen lepszych za mniejsze pieniadze. No chyba ze bierzemy samo DSD, wtedy moze i faktycznie...to jest cos wyjatkowego.

Najlepsze napedy CD w dalszym ciagu sa sporo lepsze od najlepszych napedow plikowych, z wyjatkiem napedu Marcina GPS z Jplay-em z tego co slyszalem jaki jest tego poziom. Reszta napedow plikowych wlacznie z W20 nie ma szans z najlepszymi napedami CD, tak ja to slysze.

Zwykle Amanero to jest tez wmontowana mocna bariera dla jakosci dzwieku, Marslo moze sobie pisac co tam sobie chce, znam bardzo dobrze Amanero i dokonalem okolo 30 modyfikacji w tym asynchronicznym konwerterze, bez modyfikacji ten konwerter nie jest wstanie po prostu zagrac na pulapie najlepszych napedow. Ale pisac mozna wszystko ze to najwyzszy top nad topy, prawda jest jednak brutalna Big7/GG z tym zwyklym Amanero to jest poziom dzwiekowy max 15kEU i nic wiecej, to wiecej, to jest wzmacnianie produktu i zwykle zyczenia ktore nie maja sie ni jak do rzeczywistosci.

Staszek jak oceniasz to zestawienie?

http://www.audiostereo.pl/high-end%E2%80%99owy-lipiec-w-premium-sound_112890.html

Tak sobie przeglądam te wątki w tej zakładce i myślę, że poniższa sugestia

jest jak najbardziej prawidłowa.

Bo przecież

Mała uwaga. Nie zrobiło się. Zawsze tak było. Przynajmniej od czasu zmiany formuły forum i powstania wątku nirvanowego. Jak się dobrze przyjrzeć, to aktywnie pisze tu jakieś 10 osób. I są to te samo osoby. Takie kiszenie się we własnym sosie. Albo wzmacniamy, albo się między sobą kłócimy (zwykle są to kłótnie o wielkość, a nie o jakąś merytorykę) albo wykazujemy elementarne braki w podstawowych pojęciach.

I oczywiście

Tu znowu mała uwaga. Tych wartościowych wpisów to właściwie nie ma. Może można je policzyć na palcach jednej ręki.

Byloby dobrze, aby kolega zaprezentowal sie nam w kwestii posiadanego toru i dotychczasowych doswiadczen. My sie raczej dobrze znamy , wiemy kto na czym gra i skad u niego takie opinie, a nie inne.

Oceny kolegi sa bardzo kategoryczne , pytanie na czym sa oparte.

pod koniec tygodnia mam mieć dsd -komp, a przy próbnych odsłuchach była przepaść.

Bardzo jestem ciekaw szerszego opisu dsd kompa, jak kolega juz dluzej poslucha.

Konto w trakcie usuwania

Staszek jak oceniasz to zestawienie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciezko cos powiedziec nie znam sprzetow, z pewnoscia ten DAC jest myzykalnym zrodelkiem, na temat reszty nie powiem nic.

Wyglada to fajnie...tylko tyle moge powiedziec

Ukryta Zawartość

A jaki jest szczyt osiągnięć w konwersji C/A?

Caly stack Vivaldi moim zdaniem. Sluchalem kilka krotnie na wystawach oraz kilka razy w bardzo dobrych warunkach w studio. Nie mam watpliwosci, nikt nie ma szans do tego poziomu, no moze tylko C8, C8+ ktoro jest bardziej muzykalne i nie takie wysuszone, jeszcze dosc dobrze tez gra CH precision tez. Czyli mniej wiecej moje wybory co dziwne pokrywaja sie z wyborami Jarka jak szukal zrodla, a moze nie jest to dziwne, tylko sa poziomy ze mozna je zwyczajnie rozpoznac uchem. Ale ja zdecydowanie uwazam caly stack za najlepsze obecnie zrodlo cyfrowe swiata.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Najlepsze napedy CD w dalszym ciagu sa sporo lepsze od najlepszych napedow plikowych, z wyjatkiem napedu Marcina GPS z Jplay-em z tego co slyszalem jaki jest tego poziom

Staszek, po raz pierwszy od niepamiętnych czasów zgadzam się z Tobą w całości;-) Co do napędu Marcina to faktycznie jest to jedyna do tej pory strumieniówka, która nie wywoływała u mnie zgrzytania zębami. Opisywałem swoje wrażenia już po AS 2012 lub 2013. To był jedyny system oparty o pliki, który grał gładko, ale wymagał dużej ilości zabiegów optymalizacyjnych. Od tamtej pory upłynęło sporo czasu, więc zakładam że ten napęd jest obecnie jeszcze lepszy.

Dogłębną analizą, proszę szanownego pana, dogłębną analizą.

Ogolniki. A konkretnie analiza jakiego sprzetu ? Swojego w domu czy na wystawach i w interenecie?

Konto w trakcie usuwania

Ogolniki. A konkretnie analiza jakiego sprzetu ? Swojego w domu czy na wystawach i w interenecie?

Marslo zamiast wdawać się w dyskusję, "zgłaszaj klona do Paltona" !

----------------------------------------------------

A ja myślę, że 54 strony w zupełności wystarczą. Tym bardziej, że nic z nich nie wynika.

Opinie kilku wlascicieli i uzytkownikow, wywiad z konstruktorem, zaciekly spor przeciwnikow sprzetu z pomyslami konstruktora i opiniami wlascicieli ?

To jest nic dla kolegi ?

To po co kolega sie zapisal na forum ? Zeby rozrabiac?

Konto w trakcie usuwania

Staszek, po raz pierwszy od niepamiętnych czasów zgadzam się z Tobą w całości;-) Co do napędu Marcina to faktycznie jest to jedyna do tej pory strumieniówka, która nie wywoływała u mnie zgrzytania zębami. Opisywałem swoje wrażenia już po AS 2012 lub 2013. To był jedyny system oparty o pliki, który grał gładko, ale wymagał dużej ilości zabiegów optymalizacyjnych. Od tamtej pory upłynęło sporo czasu, więc zakładam że ten napęd jest obecnie jeszcze lepszy.

Tradycyjnie spytam o repertuar... Coś trzeba oceniać...Tomek, a jakie strumieniowce słuchałeś...odnoszę wrażenie, że wyższa polka nie radzi sobie z plikami...większość Was pisze o jakiejś.dziwnej przypadłości typu ostro, sucho...???

Przecież nie ma obowiązku czytania. A zdążyłeś w dwa dni przeczytać wszystkie 54 stron, NOWY USERZE?? ;-) Przedstaw się kim jesteś...

Wracając do tematu wątku to opinia Fikusa na temat przewagi transportu plikowego nad CD wynika w mojej ocenie z czysto marketingowych powodów.

Tomek,

Ja wiem , ze u Ciebie opinie wyzszosci cd nie wynikaja z hejtu lampiego. Dlatego jedynym sposobem , aby sie przekonac jest wzajemny odsluch swoich systemow.

Mieszkamy od siebie daleko, ja nie zapraszam do domu przypadkowych gosci.

Ciebie zapraszam z przyjemnoscia, kiedy tylko drogi poprowadza w moja strone.

Przekonamy sie, czy inaczej slyszymy, czy jednak nie slyszales jeszcze dobrego toru plikowego. Przy okazji przerobimy temat Acrolinkow, o ktorych nie jestes zbyt dobrego zdania - patrz watek o topowych kablach.

proszę Cię !

Jak wiesz cos wiecej, dawaj na priva.

Konto w trakcie usuwania

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tradycyjnie spytam o repertuar...

Pytasz o tę prezentację Marcina podczas Audio Show? Wtedy słuchaliśmy klasyki, nie pamiętam dokładnie całego repertuaru. Grało to na kolumnach Zingali.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ciebie zapraszam z przyjemnoscia, kiedy tylko drogi poprowadza w moja strone.

Dzięki serdeczne za zaproszenie, z wielką chęcią posłucham. Mariusz, ja nie mam uprzedzeń do strumieniówek, tylko tak jak pisałem, słyszałem na razie tylko jeden dobrze brzmiący zestaw tego typu, właśnie Marcina.

Dzięki serdeczne za zaproszenie, z wielką chęcią posłucham. Mariusz, ja nie mam uprzedzeń do strumieniówek, tylko tak jak pisałem, słyszałem na razie tylko jeden dobrze brzmiący zestaw tego typu, właśnie Marcina.

Oj chyba po tym wpisie to Cie juz nie zaprosi :D

Joachim,

Podobnie jak mojego o lampi dsd dac wlasciciel big 7 postanowil podzielic sie na forum swoja radoscia z odkrycia wybitnego sprzetu, ktory oferuje dzwiek ,jakiego do tej pory nie doswiadczyl.

Te wiedze chcial kolegom przekazac, zachecajac ich do odsluchu i wyrobienia swojej opinii.

Chcial, aby kazdy mial szanse na obcowanie z tak pieknym dzwiekim ,jaki ma u siebie.

Ludzie interesowni uwazaja, ze odbior dzwieku zalezy od tego ile kasy moga na tym zarobic. Kolega do nich nalezy?

P.S Na razie traktuje kolega z neutralna zyczliwoscia. Jak tylko sie przekonam ,ze kolega ma niecne zamiary , zmienie nastawienie.

Konto w trakcie usuwania

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

A jaki był powód założenia tego wątku?

Nie za bardzo rozumiem (i chyba nawet nie chcę wnikać) co i dlaczego sugerujesz?

Autor pisał niejeden raz, że intencją jest opis brzmienia swojego systemu i podzielenie się swoimi obserwacjami z innymi użytkownikami. A Ty rozumiem masz zupełnie inne zdanie. Może najpierw powiedziałbyś kim jesteś? Za wcześnie na tego typu oceny, jeśli jest się nowym userem i napisało się kilka postów, w większości mających charakter oceny a nie merytorycznego dyskursu.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tomek, a jakie strumieniowce słuchałeś

U siebie w domu to dwa LINNy oraz kilka serwerów typu składak (tak jak serwer Piopio). Poza swoim systemem Aurendera, Auralica no i też kilka składaków...

Znalazłem całkiem przyjemnie napisana reznzję Lampizatora. Pokazane zdjęcia pokazują progres w wykonaniu i montażu.

Warto to też miec na uwadze.

Ukryta Zawartość

Z drugiej strony, natknąłem się również na taki produkt serwowany prawie przez naszego "ziomala" z Anglii, który, jak wygląda jest konkurencyjny do lamizatora. Warto poczytac i popatrzeć.

Ukryta Zawartość

Cena £2495 + VAT (UK rate of 20%)

W środku wygląda to tak:

post-644-0-99478500-1444124602_thumb.jpg

Konkurencja, jak widać też nie śpi ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytasz o tę prezentację Marcina podczas Audio Show? Wtedy słuchaliśmy klasyki, nie pamiętam dokładnie całego repertuaru. Grało to na kolumnach Zingali.

Pytam ogólnie...czytając posty w zakładce hiend powoli nabieram pewności, że hiendowe klocki nie radzą sobie z plikami...jedni piszą, że jest dźwięk za gęsty, inni za ostry...a ja pytam jakie klocki były słuchane ? Słucham plików...i dźwięk mam taki jak jest zrealizowany dany album...Pytam starych wyjadaczy ...to dobrze czy źle? Powiem więcej...vinyl rip brzmi jak vinyl...

A co było nie tak w innych?

Jest na WBF watek , jak znajde to przytocze o tytule mniej wiecej - "Co jest najwazniejsze w audio ?"

Na jednym z czolowych miejsc autor wymienia zdolnosc uczenia sie sluchania i wylawiania najwazniejszcyh elementow w odsluchu.

Tak jak uczymy sie pisac, czytac, grac na instrumencie czy jezykow, odrozniac dobre wina i dobra kuchnie, tak samo uczymy sie sluchac muzyki.

Moim zdaniem wiekszosc zacieklych wojen w audio wynika z faktu , ze ludzie nie zdaja sobie sprawy jak bardzo roznia sie w odbiorze dzwieku. Ten odbior jest rozny bo mamy rozne mozgi oraz zdolnosci , wyksztalcenie muzyczne i doswiadczenie w sluchaniu muzyki.

Mimo ,ze nasz organizm sie starzaje, nasze mozgi kompensuja niedostatki sluchu i starzy dyrygenci prowadza orkiestry dojrzalej niz mlodzi. Podobnie doswiadczeni audiofile maja wieksza wprawe w ocenie dzwieku, oczywiscie mz.

Sadze , ze warto przy naszych sporach o tym pamietac.

Konto w trakcie usuwania

A gdyby ktoś zapragnął lampiego moze sobie wybrać i kupić:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

hiendowe klocki nie radzą sobie z plikami

Hi-endowe klocki z racji dużej rozdzielczości pokazują większość felerów, które miały miejsce w całym procesie nagrywania i odtwarzania. Im lepszy system tym więcej błędów po prostu słychać. Wracając do Twojego pytania jak opisać różnice w dźwięku plików w stosunku do CD, to w największym skrócie:

1. mniej ciała, masy, nasycenia, wypełnienia, płynności

2. większy kontur ale pomiędzy obrysami instrumentów jakby puste przestrzenie (czyli brak wypełnienia)

3. coś w rodzaju cyfrowego nalotu (lekkie stwardnienie)

4. duża ale pusta, przewiana scena dźwiękowa

Jest na WBF watek , jak znajde to przytocze o tytule mniej wiecej - "Co jest najwazniejsze w audio ?"

Na jednym z czolowych miejsc autor wymienia zdolnosc uczenia sie sluchania i wylawiania najwazniejszcyh elementow w odsluchu.

Tak jak uczymy sie pisac, czytac, grac na instrumencie czy jezykow, odrozniac dobre wina i dobra kuchnie, tak samo uczymy sie sluchac muzyki.

Moim zdaniem wiekszosc zacieklych wojen w audio wynika z faktu , ze ludzie nie zdaja sobie sprawy jak bardzo roznia sie w odbiorze dzwieku. Ten odbior jest rozny bo mamy rozne mozgi oraz zdolnosci , wyksztalcenie muzyczne i doswiadczenie w sluchaniu muzyki.

Mimo ,ze nasz organizm sie starzaje, nasze mozgi kompensuja niedostatki sluchu i starzy dyrygenci prowadza orkiestry dojrzalej niz mlodzi. Podobnie doswiadczeni audiofile maja wieksza wprawe w ocenie dzwieku, oczywiscie mz.

Sadze , ze warto przy naszych sporach o tym pamietac.

...Mariusz...to jest za trudne dla...a ła ...ugryzłem się w język ;-)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Z oceną można się zgodzić lub nie. Nie ma żadnego przymusu. W każdym przypadku można też napisać dlaczego. Nie powinno się odbierać komuś prawa do ocen. Nawet jeśli komuś wydaje się, że oceny te są bezpodstawne. Zawsze można podać kontrargument. Na tym polega dyskusja. A nie na żądaniu certyfikatów.

Trudno odmówić Ci racji... Natomiast mam nieodparte wrażenie, że nie jesteś nowym i nieopierzonym userem, a cel Twoich wpisów nie jest tak niewinny jak twierdzisz. A język wypowiedzi przypomina mi nawet jednego mojego forumowego kolegę...

Z oceną można się zgodzić lub nie. Nie ma żadnego przymusu. W każdym przypadku można też napisać dlaczego. Nie powinno się odbierać komuś prawa do ocen. Nawet jeśli komuś wydaje się, że oceny te są bezpodstawne. Zawsze można podać kontrargument. Na tym polega dyskusja. A nie na żądaniu certyfikatów.

Dyskusja z osobami bez nalezytych doswiadczen i ze zlymi intencjami nie ma sensu, jest strata czasu.

Dyskuje o prawie do dyskusji to niech kolega uprawia w innych miejscach.

Konto w trakcie usuwania

Dyskusja z osobami bez nalezytych doswiadczen i ze zlymi intencjami nie ma sensu, jest strata czasu.

Marslo kup sobie lusterko. ;) nie wiem jak mozna byc tak bezkrytycznym, sam nie masz doswiadczen, a intencje sa co najmniej malo zrozumiale.

A skąd wniosek o złych intencjach? Jeśli kolega uważa, że się mylę, to zawsze może napisać dlaczego.

Jak sie kolega nie uwiarygodni , uznam ze kolega ma zle intencje. Zglaszam wtedy do moderacji, niech ona rozstrzyga.

Koledzy sie zgadzaja , ze chcemy rozmawiac z uczciwymi uzytkownikami , a nie klonami?

Marslo kup sobie lusterko. ;)

Napisz , jaki byl powod wczorajszego bana w twoim watku, przekonamy sie publicznie jaki jest rozdzwiek miedzy Twoimi deklaracjami a czynami , po raz kolejny.

Konto w trakcie usuwania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.