Skocz do zawartości
IGNORED

Soundbar/ 2.0/2.1 do 2000zł

SShadow17

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Potrzebuje do salonu o sporych rozmiarach 4.5m na 5m sprzętu do słuchania muzyki i oglądania filmów.

Sprawa jest następująca potrzebuje amplituder i głośniki bądz soundbar, nie chce żadnych kabli po pokoju ciągnąć. Najchętniej zainwestowałbym w 5.1 jeśli tylne głośniki byłyby bezprzewodowe. Jeśli nie to przeżyje z 2.0/2.1. Dużo ostatnio czytałem o soundbarach i mam teraz dylemat. Wpadł mi w oko ten soundbar

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale nie jestem przekonany czy takie małe coś da dźwięk lepszej jakości niż amplituder i 2 porządne kolumny. Budżet jakim dysponuje to 2000zł, jeśli bluray byłby w zestawie to można to podciągnac do 2400 i wolałbym nie przekraczać wyznaczonej kwoty. Głównie oglądam filmy ale obowiązkowo potrzebuje wejścia z USB i obsługę plików Flac.

Miło bybyło jakbyś cie mi wyjaśnili czy te soundbary mają jaki kolwiek sens i co będzie lepsze w tym budżecie.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/118944-soundbar-2021-do-2000z%C5%82/

Podstawą dźwięku w kinie jest dobry, szybki (wtedy kiedy trzeba) z dobrą dynamiką i wybrzmieniem (wtedy kiedy trzeba) subwofer, taki "trochę kosztuje", co najmniej tyle ile chcesz wydać na całość. Tego nie oszukasz. Kolejną sprawą jest amplituner na który chcąc mieć dobrą (powiedzmy) jakość musisz wydać następne tyle kasy co na całość no i kolumny, nawet jeśli miały by to być monitory to za dobre, mocne musisz dać z 1-1,5 tys (para) i np

Ukryta Zawartość

tu nowsza seria

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

subwofery to takie ( wg mnie, od najtańszego) :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

trzeba dociążyć wtedy zagra naprawdę dobrze,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a z amplitunerów proponowałbym wyższy model z wcześniejszej linii, np :

Ukryta Zawartość

bardzo dobra cena za dość wysoki model.

Linki to tak dla poglądu sprzętu, nic sugerującego. Brałem takie w których jest wszystko ładnie opisane.

Wybierając tradycyjne kolumny , subwofer i amplituner (chociażby ten) zagra to lepiej niż soundbar, kiedyś był tu podobny temat odnośnie soundbarów w którym wyszło, że dobry dźwięk z nich to cena w granicach 4 i wiecej tysięcy.

Poza tym taki amplituner daje lepsze możliwości połączeniowe sprzętu niż sam soundbar ale niestety wiąże się to z kablami, głośniki bezprzewodowe to wyższy wydatek na kolumny a już na pewno wtedy gdy chce się mieć 5 takich kolumn.

W 2 tysiącach wybierając ampli,kolumny i sub będzie to totalnie budżetowo natomiast soundbar nie będzie miał porównywalnego dźwięku do ampli+reszta nie mówiąc już o możliwościach połączeniowych.

Kolumny brałem z przednim bass-reflexem, żeby były łatwiejsze do ustawienia.

Nawet kupując sam ten amplituner i dwie najtańsze z propozycji kolumny to i tak wyjdzie więcej ale uwierz mi opłaca się , dźwięk będzie nieporównywalnie lepszy w stosunku do soundbara. W późniejszym czasie możesz dołożyć przednie kolumny podłogowe z którymi ten amplituner spokojnie sobie poradzi , poza tym ten ampli ma odpowiednio dużą moc do napędzenia nawet dość mocnych kolumn. Warto dołożyć. Taki zestaw jest bardziej rozwojowy niż soundbar.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zamiast Soundbaru prponuję Bose Cinemate GS. Taka sama cena a gra dużo lepiej!!

Albo jakis zestaw Creativa Z5500 bedzie duzo lepszy.

Soundbar to mozna sobie postawic w garazu, zeby cos plumkalo.

Z Creative-a jak już to GigaWorks S750 THX to przynajmniej ma jak na komputerowy sprzęt walnięcie

Albo jakis zestaw Creativa Z5500 bedzie duzo lepszy.

a to pewnie jest Logitech a nie Creative

Ok przestudiowałem to wszystko. Ale nie ma opcji żebym wyłożył więcej jak 2500zł ;/

Adek45 a jest możliwość żeby sie upchać w kolumny podłogowe?

Co powiesz na taki sprzęt?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spodobały mi sie te kolumny oraz wyższy model s628, mam spory salon i dużo wolnej przestrzeni w którą idealnie wpasowałyby się właśnie jakieś spore kolumny podłogowe :p

Mógłbym narazie kupić te Jamo i ONKYO a powiedzmy po wakacjach, na jesień dokupić subwoofer. Czy jest to dobre rozwiązanie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Każde rozwiązanie jest dobre jeśli Tobie podejdzie brzmienie kolumn a w dodatku jeśli twierdzisz, że masz na tyle miejsca, że kolumny te nie będą się "dusiły" w Twoim salonie.

Amplituner ten może okazać się za słaby, te 100 W jest przy wysterowanym jednym kanale (tzn przy podłączonej tylko jednej kolumnie, przy podłączeniu następnej na pewno spadnie ) i może dać za słaby impuls na te dość mocne kolumny z dużym głośnikiem basowym co może skutkować nie wystarczającą dynamiką , tzn krótko kolumny mogą nie rozwinąć w pełni swoich możliwości, wszędzie jest może bo tak naprawdę to nie wiadomo jak zagrają z tym amplitunerem.

Musisz posłuchać jak grają te kolumny a nie bo Ci się spodobały. Jeśli będziesz zadowolony z nich to może się okazać, że na początku starczy Ci basu i będziesz zastanawiał się po co mi subwofer a ja Ci "mówię" to inna bajka.

Gość numik

(Konto usunięte)

zaraz zaraz, mam Audilaba 8000 i Dali Zensor 5, muza gra ładnie, a teraz chcę dać coś do filmów, pomyslałem - chrzanić kable, soundbar może? Polazłem do euro, słuchałem Onkyo za 1.900 i powiem tak - ok sprzęt i czepiacie się.

Nie zamierzam mieć kolejnego ampli i 5 kolumn by czasem film odpalić.

Onkyo, Philips 5140, Yamaha, Denon robią ok soundbary za 1.500 zł, oczywiście mam na myśli tylko filmy. Jestem zdecydowany, dziś kupuję, a który? Posłucham i się zdecyduję, jeśli będzie naprawde duuuużaaaaa różnica między Sony i Philips za te 600 ziko, a Yamahą, Denonem i Onkyo to dołożę tysiaka, jak nie - oszczędzę.

Bez przesady, do bloku jest ok, to Onkyo z pewnością, a jest też JBL 400, też będę słuchał, a podobno daje radę :)

Ok przestudiowałem to wszystko. Ale nie ma opcji żebym wyłożył więcej jak 2500zł ;/

Adek45 a jest możliwość żeby sie upchać w kolumny podłogowe?

Co powiesz na taki sprzęt?

http://www.ceneo.pl/25945341

http://www.sklepokazji.pl/onkyo-tx-nr535-52-czarny-100w-usb-lan-wlan-bluetooth-p-90.html

Spodobały mi sie te kolumny oraz wyższy model s628, mam spory salon i dużo wolnej przestrzeni w którą idealnie wpasowałyby się właśnie jakieś spore kolumny podłogowe :p

Mógłbym narazie kupić te Jamo i ONKYO a powiedzmy po wakacjach, na jesień dokupić subwoofer. Czy jest to dobre rozwiązanie?

zdecydowanie odradzam Jamo, słuchałem, najgorsze jakich słuchałem :), to już Pylon Pearl lepiej

z tych "kinowych" zestawów polecam te z Pure Acoustics supernova 5 lub 8, naprawdę to nieźle gra

Zaproponuję Denona DRA-F 109 . Masz radio i 3 wejścia cyfrowe , wyjście na sub . Bardzo dobrze zgrywa się z Mission 700 i Eltax Monitor III. Kolega z forum ma Missiony w idealnym stanie za 400-450 zł + Denon za 1200.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.