Skocz do zawartości
IGNORED

NAD C356+dynie dm2/6 - dobre połączenie?

Adam 38

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przymierzam się do kupna monitorów do wzmacniacza NAD c 356. Pokój o powierzchni 11 m2. Wybieram pomiędzy Castle Knight 2 a Dynaudio dm 2/6. Słuchałem u siebie Castle Knight 2 i jak mniemam ze względu na wielkość pokoju - basu praktycznie nie było (był piękny, niski bas ale dopiero w korytarzu), natomiast nad delikatną jakby wycofaną średnicą dominowała silna, wysunięta do przodu góra pasma - na szczęście łagodna. Barwa wokali była bardzo, bardzo ładna, kremowa ale wokalom brakowało jakby dociążenia i zakrywała je silna góra (myślę, że wszystkie te problemy wynikają z małej klitki w jakiej to grało, w sklepie castle knight 2 grały silną, dużą średnicą a u mnie w pokoju całkiem odwrotnie). Możliwe też, że taka schowana średnica wynikała z tego, iż kolumny były nowe, "niewygrzane". Dlatego zastanawiam się nad mniejszymi od Castli Knight 2 monitorami Dynaudio dm 2/6. Niestety nie mogę ich sprawdzić u siebie w domu i nie mam jak ich posłuchać nawet w salonie audio. Stąd moje pytanie, czy ktoś ma takie połączenie u siebie w domu czyli NAD 356 + dynaudio dm 2/6 lub słuchał takiego zestawu? Czy NAD zgrywa się dobrze z dynaudio dm 2/6 i czy mniejsze dynie to faktycznie lepszy pomysł od Castle Knight 2 do małego pokoju. Z góry dzięki za podpowiedzi.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Witaj,

z tego co piszesz, to problem może leżeć po stronie akustyki pomieszczenia. Dynaudio DM 2/6 powinny spokojnie nagłośnić Twoje pomieszczenie, gwarantując dobry bas.

Z mojej strony zaproponowałbym Ci jeszcze posłuchanie przed zakupem Epos K1 oraz jeśli budżet pozwoli, Tannoy Revolution XT6. Natomiast nie podejmowałbym decyzji bez odsłuchu w twoim pomieszczeniu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jak knight 2 w 11m2 nie miały basu to musiałeś mieć zamienioną polaryzacje w kablach.U mnie w 19m bas z nich był potęzny.

Bas miałem, baaardzo niski ale dopiero 5 metrów przed kolumną w korytarzu i to nawet przy bardzo cichym odsłuchu więc polaryzacja... sorry

Witaj,

z tego co piszesz, to problem może leżeć po stronie akustyki pomieszczenia. Dynaudio DM 2/6 powinny spokojnie nagłośnić Twoje pomieszczenie, gwarantując dobry bas.

Z mojej strony zaproponowałbym Ci jeszcze posłuchanie przed zakupem Epos K1 oraz jeśli budżet pozwoli, Tannoy Revolution XT6. Natomiast nie podejmowałbym decyzji bez odsłuchu w twoim pomieszczeniu.

Mam jeszcze jedno pytanie - zależy mi raczej na ciepłej barwie wokali i ogólnie ciepłym przekazie, czy takie połączenie dynie dm 2/6 z NAD-em mi to dadzą czy będzie raczej neutralnie?

Bas miałem, baaardzo niski ale dopiero 5 metrów przed kolumną w korytarzu i to nawet przy bardzo cichym odsłuchu więc polaryzacja... sorry

Aaaaa,no to sorry..

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Juz ktos pisal w sasiednim watku, ze Nada z Dynaudio raczej sie nie laczy.

No ale jak ktos chce to moze.

Jakie sa wymiary tego pokoju? Moze ustaw kolumny na innej scianie.

Juz ktos pisal w sasiednim watku, ze Nada z Dynaudio raczej sie nie laczy.

No ale jak ktos chce to moze.

Jakie sa wymiary tego pokoju? Moze ustaw kolumny na innej scianie.

Ale czy Ty słuchałeś takiego połączenia? Mi chodzi o opinie osób, które dokładnie tego zestawienia słuchały

Ale czy Ty słuchałeś takiego połączenia? Mi chodzi o opinie osób, które dokładnie tego zestawienia słuchały

wymiary pokoju 4,30 m na 2,55 m - cholernie mało

wymiary pokoju 4,30 m na 2,55 m - cholernie mało

To dziwne bo poleca się Knight 2 które są cieplejsze i grają gęsto do NAD-a a nie poleca jaśniejszych i bardziej szczegółowych Dynek dm? i bądź tu mądry

Pomieszczenie masakra. Sorry ale tam nic nie zagra jak powinno.

Na ścianie 4,30 nie ustawisz głośników, bo nie uzyskasz odpowiedniej odległości od nich... efekt to właśnie brak basu.

Na ścianie 2,55 nie ustawisz głośników, bo nie uzyskasz sceny dla spójnego dźwięku...

I nie koniecznie mniejsze o kilka cm w każdą stronę kolumny zagrają lepiej w mniejszej kubaturze pomieszczenia. Skala tego zjawiska nie będzie już tak istotna jak w przypadku zestawów podłogowych i podstawkowych.

Więc samą wielkością nie sugerowałbym się tak bardzo.

Nie mniej jednak odpowiedz na pytanie na której ścianie chcesz zamontować głośniki.

Jak ustawi na scianie 2.55 to przy niewielkim oddaleniu ich od scian bocznych mogl by uzyskac baze okolo 2 metry, a to juz nie tak zle.

Dynek z Nadem nie sluchalem, ale chetnie bym posluchal co z tego wychodzi.

Pomieszczenie masakra. Sorry ale tam nic nie zagra jak powinno.

Na ścianie 4,30 nie ustawisz głośników, bo nie uzyskasz odpowiedniej odległości od nich... efekt to właśnie brak basu.

Na ścianie 2,55 nie ustawisz głośników, bo nie uzyskasz sceny dla spójnego dźwięku...

I nie koniecznie mniejsze o kilka cm w każdą stronę kolumny zagrają lepiej w mniejszej kubaturze pomieszczenia. Skala tego zjawiska nie będzie już tak istotna jak w przypadku zestawów podłogowych i podstawkowych.

Więc samą wielkością nie sugerowałbym się tak bardzo.

Nie mniej jednak odpowiedz na pytanie na której ścianie chcesz zamontować głośniki.

Głośniki oczywiście na krótszej ścianie, 30 cm od boków i max 50 cm z tyłu - lepiej już się raczej nie da. Jestem przekonany, że wielkość monitorów w 11 metrach ma ogromnie znaczenie!!! Zobacz ile osób pisze na forach, że z wielkim bólem sprzedaje swoje większe (znaczy się większe od dm 2/6) monitory dynaudio bo w pokojach do 14 metrów jest dramat. Ja słuchałem u siebie Castle Knight 2 i wiem coś na ten temat, można było tego już całkiem przyjemnie słuchać dopiero, gdy odstawiło się kolumny ok. 80 cm od tyłu i 50 cm od boków ścian, wtedy środek równał się z górą, było całkiem ok i ta niesamowita barwa wokalu Knight 2 - jak się ją raz usłyszy, to zostaje w głowie na zawsze, niestety... Basu wiadomo, że było tyle co z nieodżałowanej pamięci plazmy panasa seria ST, no może ciut więcej i niżej, ale podobnie hehe.

Witam!

Moim zdaniem Nad + Dynaudio to, mówiąc delikatnie, nie najlepsze połączenie. Czy będzie "ciepło"? Oj, będzie, a nawet gorrrąco. Zestaw ten gra bułowatym, nieprecyzyjnym dźwiękiem, średnica owszem bardzo plastyczna, milutka, cieplutka, góra... to raczej namiastka tego pasma - ani dużo ani precyzyjnie (z tą serią Dynek zwłaszcza). Do oglądania filmów ten zestaw sprawdzi się o wiele lepiej niż do muzyki, chyba, że ktoś jest wielbicielem disco polo, to można posłuchać i nawet kupić... ;-) Skusić się może jeszcze jakiś początkujący audiofil (tak, miałem podobny zestaw), bo to granie efekciarskie i na pierwszy rzut ucha może się podobać, ale później to już sama nuuuuda...

Ciężko coś tutaj polecić do takiego pomieszczenia a ponadto pojęcie dużego/małego basu każdy z nas ma inne, więc trzeba słuchać, kombinować i analizować samemu...

Na twoim miejscu posłuchałbym RLS Callisto. To małe, ale bardzo dobre kolumny. Inną propozycją może być KEF LS50 - wybitne monitory, których jestem szczęśliwym posiadaczem, ale bas tutaj nie jest jakiś spektakularny... dla większości słuchaczy...

Pozdrawiam

Ja je mialem z musicalem A300 i musiałem odstawiać od sciany na jakieś 80cm bo bas zdmuchiwał ksiązki z regałów.

do 14 m2 polecilbym focusa 110 lub rls callisto

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

To tak samo jak laczenie Nada ze starszymi modelami Tannoy.

Mialem kiedys M2 z c320bee i bylo troche za cieplo, bez wyrazu.

No właśnie tylko czy NAD c 356 bee gra tak bardzo "ciepło" ? Bo moim zdaniem bliżej mu do neutralnego grania niż do bardzo ciepłego

No właśnie tylko czy NAD c 356 bee gra tak bardzo "ciepło" ? Bo moim zdaniem bliżej mu do neutralnego grania niż do bardzo ciepłego

Niby tak, ale to w dalszym ciagu Nad.

Niby tak, ale to w dalszym ciagu Nad.

I całe szczęście, bo ja właśnie takie brzmienie lubię, zaryzykuje i postawie na połączenie dynaudio dm 2/6 z nad 356 i myślę, że będzie bardzo, bardzo ok.

I całe szczęście, bo ja właśnie takie brzmienie lubię, zaryzykuje i postawie na połączenie dynaudio dm 2/6 z nad 356 i myślę, że będzie bardzo, bardzo ok.

Skrobnij cos jak juz posluchasz tego zestawienia.

Ja mam C356 z DM 2/10 i potwierdzam, jest ciepło i bez ostrości. Analityczności w tym nie ma, ale jest po prostu niemęcząco. Ja lubię takie granie.

Cześć. A na jakich kablach głośnikowych masz podłączone kolumienki? Ja myślałem kupić kabel Chord Carnival Silver czy jakoś tak, niby odmula ciut właśnie dynki z nad-em. Już w przyszłym tygodniu powinienem mieć u siebie dm 2/6 na sprawdzenie i będę wiedział czy Castle Knight 2 lepiej mi się z naszym NAD-em zgrywa czy te dynki serii dm. Z opisów ludzi powinienem się spodziewać deklasacji Castle Knight 2 przez dynaudio ale coś czuję, że może być całkiem odwrotnie przynajmniej w tym połączeniu. No nic wszystko już za parę dni się wyjaśni. Słuchaj to góra pasma jest faktycznie taka wycofana i zalana w tym połączeniu?

Mam plecionkę Jantzen 925. Faktycznie jest dość ciemno. Wcześniej miałem zwykłe kable głośnikowe i był bałagan i mały jazgot na wysokich. Pewnie można by spróbować z lepszym jakościowo "jaśniejszym" kablem. Ale np. takie zestawienie jest dobre do rocka i do nagrań z lat 80-tych, bo nie pęka mi głowa. Coś za coś.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.