Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer A-70 szumy własne?

szaman777

Rekomendowane odpowiedzi

Wiele Hi End owych wzm. też lekko szumi , brumi.
Wiesz co, ja mam budżetowy amplituner Onkyo TX-8020 (ok 90W na kanał) i nawet przy przy maksymalnym wzmocnieniu panuje absolutna cisza, czyli żadnych szmerów, brzęczeń itp generowanych przez układy wzmacniacza.

Łatwo wyjaśnić różnice w słyszalności szumów na różnych głośnikach. Na wykresie pasma przenoszenia widać różnice charakterystyki dla głośników o impedancji 4 i 8ohm. Przy 4ohm impedancji częstotliwości powyżej 10khz są tłumione, co zmniejsza słyszalność szumów. Dla 8ohm jest odwrotnie, wysokie częstotliwości są uwypuklone przez co silniej słychać szumy.

Sprawdziłem na słuchawkach AKG K-66 nic nie szumi, nawet jak dam głośność na max.

Wzmacniacz pojedzie dziś do sprzedawcy. Właśnie czekam na kuriera. Jestem niepocieszony bo przez jakiś czas będę bez wzmacniacza :(

Szum przez słuchawki dawał się mocno we znaki przy muzyce klasycznej gdzie często jest dużo cichych dźwięków. Mam nadzieję, że tylko taka sztuka mi się trafiła bo chcę go wymienić na identyczny model. Jakość dźwięku (pomijając szum) bardzo mi odpowiada.

Swoją drogą znalazłem wątek o A-70 na niemieckim forum i kilka osób również skarżyło się tam na szum.

Mam nadzieję, że teraz trafię na model pozbawiony usterki.

Jeśli nie chcesz słuchać szumu, zrezygnuj z tego wzmacniacza.

Ten wzmacniacz jest tak skonstruowany, że ma bardzo duży szum.

W poście nr4 masz odnośnik do recenzji tego wzmacniacza.

Na końcu są wyniki pomiarów w laboratorium redakcji.

Zwróć uwagę na bardzo niski stosunek sygnału do szumu (tylko 80dB).

W dodatku charakterystyka przenoszenia pasma jest tragiczna.

Tak nieliniowej charakterystyki nie mają nawet wzmacniacze lampowe.

No dobrze, ale dlaczego budżetowy grajek denon ceol n8, którego to akurat mam jeszcze bo czeka na kupca i mogłem porównać praktycznie nie szumi? Trzeba ucho przytknąć do tweetera by cokolwiek usłyszeć. Jakiś naprawdę delikatny szmer na granicy percepcji. Naprawdę trzeba mocno się wysilić by to usłyszeć. W słuchawkach nie słyszę nic. I w tymże denonie też jest wzmacniacz typu D!

Stosunek sygnału do szumu w N8 to 86dB

Stosunek sygnału do szumu w A-70 (wg producenta!) to 103 dB

Na zdrowy rozum to ten all-in-one Denon powinien dawać większy szum niż Pioneer, a jest wręcz przeciwnie.

Zobaczymy co powie jutro sprzedawca.

Tak czy inaczej, nadal prosiłbym o wypowiedzi osoby, które mają tego Pioneera.

Stosunek sygnału do szumu w N8 to 86dB

Pioneer A-70 ma stosunek sygnał/szum tylko 80dB.

Jest to wartość zmierzona w laboratorium Audio. Różnica 3dB oznacza dwukrotny wzrost mocy szumu. Przy 6dB to już czterokrotnie większa moc szumu.

Stosunek sygnału do szumu w A-70 (wg producenta!) to 103 dB

Wartość wyssana z palca. Zmierzona dynamika to 100dB. Ale ten parametr praktycznie nie ma znaczenia. Jest to bowiem wartość odniesiona do pełnej mocy wzmacniacza.

A przy pełnej mocy nie ma możliwości usłyszenia szumu własnego wzmacniacza. I nie pomoże nawet przyłożenie ucha do głośnika. Dla użytkownika ważny jest stosunek sygnał/szum przy 1W.

Poziom szumów zależy od konkretnej aplikacji elementów wzmacniacza. Ogólna prawidłowość jest taka, że wzmacniacze cyfrowe mają wyższy poziom szumów niż liniowe.

Tak jak amplitunery kina domowego. Proponuję przeanalizować dane z pomiarów wzmacniaczy na stronie Audio.

Doskonale rozumiem Twoją argumentację i w pewien sposób trafia ona do mnie.

Jednak nie rozumiem dlaczego przy identycznym wzmacniaczu kolega @gerus6 pisze:

Mam A70 ponad rok i nic nie szumi nawet z 5cm.

Sprawdziłem na słuchawkach AKG K-66 nic nie szumi, nawet jak dam głośność na max.

Jest głuchy? Ściemnia??

Jedynie na niemieckim forum wyczytałem o tym, że parę osób narzekało na szum i wymieniało te wzmacniacze. Tylko jedna osoba napisała, że po wymianie znów dostała wzmacniacz, który szumi.

Tu link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

O ile dobrze pamiętam to gdzieś od tej strony były wypowiedzi odnośnie szumu w A-70. Nie znam niemieckiego. Czytałem używając translatora.

W całym anglojęzycznym świecie nie natknąłem się na narzekania odnośnie szumu.

Mam możliwość oddania tego wzmacniacza i nie brania nowego zgodnie z ustawą (14 dni od zakupu). Co zatem polecasz w tej cenie?

Ukryta Zawartość

Problemem jest to, że nie tylko ja żadnych szumów nie słyszę.

Najlepsi "fachowcy" będą Ci doradzać co w życiu tego wzmacniacza nie słyszeli, tylko coś wyczytali na papierze.

Coś może być na rzeczy . Moje problemy z PD 50 Twoje z A 70 . Ceny pioneer dał na sprzęt naprawdę promocyjne tyle że ..... Jak Ci szumi to wymieniaj masz prawo.

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Wzmacniacz oddałem.

Sprzedawca najpierw twierdził, że nic nie szumi. Później jednak się zreflektował i stwierdził, że jednak coś szumi ale trzeba głowę wsadzić w głośnik. No tu się bym nie zgodził, bo tak jak pisałem wyżej głowę w głośnik to trzeba wsadzić w tym moim Denonie, a i tak nic się specjalnego nie usłyszy.

Drugi wzmacniacz, który miał szumiał w ten sam sposób. Podziękowałem.

Szkoda, bo do brzmienia nie miałem zastrzeżeń i może jednak do niego wrócę ale odsłucham przed zakupem.

Problemem jest to, że nie tylko ja żadnych szumów nie słyszę

Problemem jest to, że "szaman777" słyszy i dlatego założył ten wątek.

ale odsłucham przed zakupem

Nic dodać, nic ująć. Właściwe podejście do tematu.

Strasznie żałuję, że musiałem tego Pioneera oddać. Jakość dźwięku naprawdę zachwycała. I mimo, tego co mi się w tym wzmacniaczu nie podobało to mogę go mimo wszystko polecić.

Sprzedawca okazał się bardzo wyrozumiały. Nie było problemu ze zwrotem.

Jeszcze tak porównując z tym Denonem (niestety tylko te dwa sprzęty mogę porównać) to dokładnie w dokumentacji napisane jest tak:

Denon Ceol N8:

S/N ratio (10 W, 8 Ω, IHF-A): AUX: 86 dB

Pioneer A-70:

• Signal-to-Noise Ratio (IHF SHORTED, A-NETWORK)

SACD/CD, NETWORK, TUNER, RECORDER, AUX (A-50 only) . . . 101 dB*

PHONO(MM,5mVinput)................... 89dB*

PHONO (MC, 0.5 mV input). . . . . . . . .74 dB* (A-70 only)

* Measured with DIRECT button switched on.

Co oznaczają te tajemnicze zapisy IHF i A-NETWORK?

Wróciłem do A-70. Jednak!

I tym razem jestem naprawdę zadowolony!

Wzmacniacz szumi minimalnie. Jest to do zaakceptowania. Nie tak jak egzemplarz, który miałem wcześniej.

Po za tym, nie wiem czy o tym pisałem, tamten miał coś nie tak z lewym kanałem. Myślałem, że to kwestia akustyki mojego pomieszczenia. Ale nie! Okazuje się, że bez zmian w umeblowaniu ten egzemplarz, który mam teraz, gra równo oboma kanałami. :)

Nie wiem, czy już mi się wygrzał czy nie. W każdym razie z każdym dniem jest coraz więcej basu. Podobnie było z poprzednim A-70.

Żałuję, że nie sprawdziłem daty produkcji poprzedniego A-70. Ten aktualny jest z końca 2014 roku. I wygląda na to, że wszystko jest z nim w porządku. Uff..

Naprawdę polecam tego Pioneera. Scena jest niesamowita. Wczoraj odsłuchałem sobie na nim taką podwójną płytę:

Ukryta Zawartość

Polecam w szczególności utwory 6, 7 z pierwszej i 10 z drugiej płyty. Efekty dźwiękowe z tych utworów wgniatają w ziemię.

Ukryta Zawartość

Naprawdę polecam tego Pioneera

Poczekaj jakis czas z tym polecaniem. Odtwarzacze CD Pioneera z serii PD 10-50 okazują się niezwykle awaryjne i padają jeden po drugim . Jak widac szumiące wzmacniacze tez się zdarzaja.Wzmacniacz nie ma prawa szumiec. Ja odsłuchuję w polu bliskim ok 1.80m i nic nie szumi, czyste tło.

W sumie racja bym poczekał z polecaniem. Jednak szumy są takie nieistotne teraz, że trzeba przytknąć ucho do głośnika by je słyszeć. Mam nadzieję, że tym razem zagości u mnie na dłużej i obędzie się już bez kłopotliwej wymiany czy zwrotu. Brzmienie musi być dobre skoro zaryzykowałem ponowny zakup. Poza tym nic w tej cenie sensownego nie znalazłem (a szukałem długo) z tymi możliwościami, które ma A-70.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.