Skocz do zawartości
IGNORED

Bernard GS 464 problematyczna renowacja.

leju666

Rekomendowane odpowiedzi

Rozebrałem całe ramie razem z tuleją na części pierwsze, wyczyściłem, przesmarowałem, złożyłem z powrotem i ... działa. Poprzedni właściciel gramofonu oświadczył, że od samego początku sprzęt miał ten problem, że igła zjeżdżała z płyty. Prawdopodobnie coś było źle zmontowane, choć nie mam pojęcia co. Zmieniłem póki co ciężarek antyskatingu na prowizoryczny i połowę lżejszy, bo z oryginalnym mocno ściągało ramię do pozycji pierwotnej. Efekt wygląda następująco:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gra, trzyma w miarę fajnie obroty, ramie działa bez zająknięcia :) Potwierdzam fakt, że śruba przy sprężynce na spodzie odpowiada za regulację wyłączania napędu i podniesienia wkładki, sprawdzone empirycznie :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No właśnie czasem jedna podkładka albo zbyt mocno coś dokręcone. Man nadzieję że nie przesmarowałeś wszystkiego jakimś ohydnym towotem.

Ale jakby nie pisać gratuluję!

Pozdrawiam, Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

A jak przerobiłeś interconnect żeby było uziemienie?

A do tej wkładki Auditechnica...jaki preamp polecacie...?

Uziemienie zrobiłem tak jak tak jak w oryginale czyli puszczone razem ze wszystkimi kablami z ramienia jako minus. We wtyczce DIN miałem podpięty tylko minus i dwa plusy, więc osobnego uziemienia nie było. Korzystam z preampa wbudowanego we wzmacniacz onkyo a-9555 - nie polecam, bardzo płaski dźwięk :)

leju666

po kiego ciula chcesz dreptać w miejscu? Uruchomiłeś Bernarda to graj. Project zaczyna się od rpm5.1 rega od 5, naucz się zrozum później myśl o zmianach.

Mam na myśli wątek który założyłeś.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

• Redaktorzy

Twierdzisz, że gramofon za 1700zł zagra podobnie do tego za 200zł?

Jeśli dopasujesz wkładkę i ten gramofon za 200zł nie będzie technicznym trupem - to może być tak, że zagra lepiej od tego nowego gramofonu za 1700zł z salonu. Potrzebny będzie jeszcze preamp, który ma wielki wpływ na brzmienie.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Twierdzisz, że gramofon za 1700zł zagra podobnie do tego za 200zł?

Tak kangie ma rację. Co z tego że 1700zł to jest budżetówka nie warta tych pieniędzy i tyle. Chociaż do niczego nie zmuszam to tylko sugestia. Jednak śmiem twierdzić że wielkiego przełomu nie będzie. Zastanów się lepiej nad przedwzmacniaczem.

Pozdrawiam, Paweł

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.