Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz (lub końcówka mocy) pod kolumny usher Diy

pawelszu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zakupiłem ostatnio kolumny zbudowane na przetwornikach usher T9950 oraz 8935a

Podpiąłem to pod stary ampli Marantz SR5200 i nie jest źle ale d... nie urywa

Słuchałem tych kolumn wczesniej podpietych pod wzmacniacz Classe CAP 151 i grało rewelacyjnie.

Chciałbym chociarz ciut zblizyc sie do tego efektu wiec postanowiłem zakupic wzmacniacz.

Wzmacniacz miałby być podlaczony z ampli poprzez preout dlatego musi mieć funkcje direct in (main in)

Do wzmacniacza podpięty byłby Cd a do ampli stacja multimedialna Asusa.

Budżet na wzmacniacz to do 2000 zł (uzywka)

Co porpopnujecie zeby szukać?

Pierwsze moje skojarzenie to Marantz 7003 lub Sony 770ES

Myslałem tez o końcówce mocy ale nie wiem jakiej jakosci jest przedwzmacniacz w moim ampli.

Dodaktowe wymaganie to obsługa kolumn 4ohm.

Pomieszczenie ok 25m

Dzieki za wszystkie porady i podpowiedzi.

PawełS

Wzmacniacz miałby być podlaczony z ampli poprzez preout dlatego musi mieć funkcje direct in

Czy Ty czasem nie chcesz podłączyć wzmacniacza stereo jako końcówki mocy a jako przedwzmacniacz używać swojego amplitunerka KD ? Jeżeli tak wymyśliłeś to jest to bez sensu, ponieważ najbardziej degraduje dźwięk sekcja przedwzmacniacza - a Ty chcesz ja zachować i zdegradowany przez nią dźwięk przesłać dalej do wzmacniacza mocy. Nie jestem pewien czy to jest szczęśliwy pomysł. Przemyśl to.

Pierwsze moje skojarzenie to Marantz 7003 lub Sony 770ES

Za słabo - w tym budżecie można lepiej.

Dodaktowe wymaganie to obsługa kolumn 4ohm.

Dobry byłby do nich Musical Fidelity A3, A2, E 101, M3i, Thule IA150B, Creek 5350SE, Cayin 220C. Jest w czym wybierać.

Justas dobrze pisze;

podłącz do nich jakikolwiek prosty wzmacniacz audio,

np. podstawowego Rotela, a powinieneś od razu usłyszeć różnicę.

Wymienione wyżej wzmacniacze to dobry wybór, ale już np. do łojenia można wybrać jeszcze inne...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Głośniej to ja lubię i Stevie Raya i Aerosmith, ale też Telemanna, Musorgskiego czy Dworzaka,

a to już trudno nazywać łojeniem ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ale kto mówi tu o łojeniu

Czasami każdy lubi głośniej ale 90% to słuchanie na raczej niższo śrendnim poziomie głośności.

Wzmacniacz jak najbardziej chce i chce w audio ominąć amplituner. Wiem ze jego przedwzmacniacz to najsłabsze ogniwo.

Ale wiekszość wzmacniaczy które podaliście nie mają wejścia direct (lub main zależy od producenta) co za tym idzie będzie podwójne sterowanie głośnością przy kinie.

A ja chciałem CD podłaczyć pod wzmaka i mieć przełacznik na przodzie lub w pilocie do rzełączania tego directa.

U mnie z usherami całkiem dobrze zgrał się denon pma-920 więc idąc tym torem poszukaj końcówki poa-2200 lub poa-2400 i powinno być bardzo dobrze.

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

Proponuję zrobić sobie taki patent:

Z ampli i wzmacniacza stereo kable idą do jednej "puszki", gdzie albo ręcznie zmieniasz pozycję kabli które idą od kolumn, albo robisz to za pomocą przełączników.

Tym sposobem szybko i sprawnie zmieniasz kolumny między wzmacniaczami bez degradacji sygnału amplitunerem (ale to też zależy jaki to amplituner).

Rozwiazanie z przełacznikiem kolumn odpada.

Po poczytaniu róznych opcji myslę że bedzie tak.

80% słuchania to jest CD wiec na tym muszę sie skoncetrować.

Wzmacniacz z podpiętymi kolumnami i pod niego podpiete CD oraz urzadzenie mulitmedialne po analogu.

Dodatkowo podpięty amplituner pod wzmacniacz a do ampli głosnik centralny i surround. Trzeba bedzie sie pobawic zeby dobrze wysterować amli zeby móc tylko sterować głośnością ze wzmacniacza.

Wiec musze sie skupić na wzmacniaczu olewając totalnie ampli...

Rozwiazanie z przełacznikiem kolumn odpada.

Dlaczego? To najlepsze w tej sytuacji. Sam tak mam i działa bez zarzutu.

Dodatkowo podpięty amplituner pod wzmacniacz a do ampli głosnik centralny i surround.

Ampli ma wejście main in/power in? Czy chcesz podłączyć ampli poprzez zwykłe line in? Bo jeśli to ostatnie, to kaszana i kicha.

W ogóle co chcesz uzyskać poprzez podłączenie w szeregu ampli kd i stereo? Przecież jak podłączysz do odtwarzania filmów najpierw wzmak stereo to on będzie ci 'miksował' cały sygnał na 2 kolumny --> więc co chcesz uzyskać podłączając dalej głośnik centralny (i do którego kanału chcesz go podłączyć?!) i jak zamierzasz podłączyć głośniki surround (będziesz miał kwadrofonię/sekstofonię a nie surround)?

Lepiej z przełącznikiem: do przełącznika podłączas kolumny główne stereo, a ze strony wejść wzmaka stereo i KD. do ampli kd masz jednocześnie podłączone na stałe kolumny efektowe i centrala. Do wzmaka kd masz podłączone źródła stereo (CD player) a do ampli kd źródła wielokanałowe (blue ray, etc.). I wtedy ma to ręcę i nogi.

Powrót po dłuższej przerwie...

Myślałem o wzmacniaczu Audiolab 8000s

Ma wejście power amp in

Z amplituner przez pre out wyszedłbym do wejścia power amp in.

W momencie słuchania stereo wzmacniacz pracowałby w trybie standart (cd podłączone pod wzmacniacz)

w momencie kina przełączałbym wzmacniacz w tryb pre power AV pracowałby wtedy jako końcówka mocy.

Centralny i surroundy podłączone pod amplituner a główne kolumny napędzałby wzmacniacz.

Co do przełącznika moze by to zdało egzamin ale nie wiem jak cos takiego wykonać.

I zastanawiam sie czy zastosowanie takiego przełacznik nie spowoduje zniekształceń bądż degradacji dzwięku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.