Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam Alpha 9 - co dalej

osimar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

obecnie posiadam cedeka Arcam Alpha 9 (model z RingDac dcs-a). Niestety ostatnio już trochę niedomaga. Zastanawiam się nad zakupem czegoś innego ew. wymianą lasera w 9. Interesują mnie odtwarzacze używane, nie starsze aniżeli 10 lat z dostępnym laserem maks do 5 tys zł.

Chciałbym zachować to co podoba mi się w Arcamie. Jego gładkość, szczegółowość (ale nie kliniczność), gęstość, barwy średnicy. Ewentualnej poprawy szukałbym w skrajach pasma, które w Arcamie mają fajną barwę, ale są delikatnie zmiękczone oraz dynamice.

Parę odsłuchów już było ale jakoś Arcam wychodził obronną ręką.

Macie może jakieś propozycje? Ze względu na ustawienie sprzętu nie może to być top-loader.

Reszta toru to DIY. Klony Accuphase, Scan Speak Illuminator.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

https://www.audiostereo.pl/topic/119146-arcam-alpha-9-co-dalej/

Zgadza się. Laser to KSS-240

Powiedzmy tak. Chińskie łatwo dostępne i tanie. Jakiś dawca z oryginałem w niewielkich pieniądzach też bez problemu by się znalazł.

Trochę "boję" się o resztę. Mechanizm, i samą elektronikę. Jednak odtwarzacz ma już -naście lat. Niestety trochę się grzeje i elektronika dostaje trochę po czterech literach. Stąd pomysł wymiany albo gruntownej naprawy.

Ale czego się bać???

Sam mam stare sprzęty - źródło i nie mam kłopotów, po wymianie kółka od tacki i lasera jest git;-)

A moim zdaniem dzisiejsze urządzenia, poza wyjątkami to nie rokują w kwestii długowieczności...

Bać to muszę zbyt dużo, dlatego umieściłem to słowo w cudzysłowiu. Tak jak pisałem wewnątrz odtwarzacza panuje wysoka temperatura. Moim zdaniem za małe jest trafo, które mocno się grzeje. Obudowa nie ma wentylacji. Już raz wymieniałem kondy w zasilaniu części cyfrowej i analogowej bo były suchutkie. W zasadzie ten zabieg trzeba powtórzyć. Trzeba się też przyjrzeć półprzewodnikom itp. Robi się już z tego mocna ingerencja w układ i może to być powodem zmiany brzmienia czego chciałbym uniknąć.

To jest główny powód ewentualnej zmiany cedeka. Brzmieniowo moim zdaniem to bardzo wysoka półka i wiem, że trudno będzie kupić w rozsądnych pieniądzach coś podobnego.

A tak a pro po. Co sądzicie o Primare CD32 i Denon A-100CD. Primare'a nie miałem okazji słuchać. Żadnych z modeli. Denona 1500AE i 2000AE i co tu dużo mówić średnio mi się podobało. Ale ten jubileuszowy ponoć gra inaczej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.