Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienie kolumn 24mkw kino + stereo

fetek

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, od kilku tygodni biegam z kolumnami, testuje różne ustawienia, czytam itd. W efekcie doszedłem do wniosku że jestem skazany na kompromis.

Ale od początku, pomieszczenie:

24mkw, 4x6x2,6 a ściślej mówiąc (398x596)

Rzut pomieszczenia z ustawieniem kolumn.

gx39b6d3sxkn.png

Powyższy rzut przedstawia obecne ustawienie, które „wydaje” mi się być najbardziej optymalne. Niestety przy 4 metrach szerokości dość potężnych podłogówek szerzej nie rozstawię, a zgodnie z lekturą ta odległość wyznacza pozycję słuchacza. Zawsze siedziałem dalej i teraz czuje się trochę dziwnie siedząc prawie na głośnikach.

Kolumny boczne, niestety z jednej strony blokują mnie drzwi i nie mam za bardzo pola do manewru, obecnie stoją na pułkach lekko przed słuchaczem (poprzednio wisiały za oknem).

Kolumn tylnych obecnie nie posiadam ale w przyszłości obawiam się o ich skuteczność (wysokie oparcie, zagłówek, odległość od słuchacza)

Moje problemy / pytania:

1. Czy według was, moja propozycja jest dobra ?

2. Czy przy założeniu że satelity boczne będą na równo lub lekko przed słuchaczem odczuję jakiś defekt ? (w chwili obecnej czasem czuć że dźwięk powinien być za słuchaczem a nie jest), może lepiej powiesić je „nad drzwiami” ?

3. Na jakiej wysokości powiesić satelity boczne ?

4. Na jakiej wysokości powiesić satelity tylne tak by nie przeszkadzała dość spora odległość a co najważniejsze oparcie z zagłówkiem.

Jakiekolwiek sugestie / pomysły mile widziane.

https://www.audiostereo.pl/topic/119302-ustawienie-kolumn-24mkw-kino-stereo/

1 Możesz przesunąć kolumny lekko do przodu i sam możesz się cofnąć. Pamiętaj że im będziesz dalej od środka tym głośniej będziesz słyszał częstotliwość podbijaną falą stojącą, która wynika z długości pomieszczenia. Kwestia ewentualnego dopasowania i preferencji.

2 Z tego co pamiętam kolumny boczne powinny być lekko przed słuchaczem.

3 Powiem Ci tak, na takiej gdzie zgranie faz jest najlepsze, względem pkt pomiarowego. Po ludzku, to powinieneś mieć głośnik wysoko tonowy na wysokości uszu.

4 Odległością się nie martw bo powinien to kompensować pomiarowo amplituner. Co do wysokości to podobnie jak w poprzednim przypadku. Ewentualnie możesz próbować zawiesić wyżej.

Co do sugestii, z czym obecnie masz problem?

1 Możesz przesunąć kolumny lekko do przodu i sam możesz się cofnąć. Pamiętaj że im będziesz dalej od środka tym głośniej będziesz słyszał częstotliwość podbijaną falą stojącą, która wynika z długości pomieszczenia. Kwestia ewentualnego dopasowania i preferencji.

jeśli się przesunę to muszę o dobry metr tak by móc przesunąć satelity boczne (o ile nie przeszkodzi mi okno), wtedy miejsce odsłuchu wyjdzie w 1/4 długości pomieszczenia. Do tego bardzo zwiększę dystans do TV i centrala itd.

2 Z tego co pamiętam kolumny boczne powinny być lekko przed słuchaczem.

90-110 pierwszy raz słyszę że mają być przed słuchaczem, w każdym razie obecnie są przed i się to nie sprawdza.

3 Powiem Ci tak, na takiej gdzie zgranie faz jest najlepsze, względem pkt pomiarowego. Po ludzku, to powinieneś mieć głośnik wysoko tonowy na wysokości uszu.

no dobra, ale w przypadku dwóch osób siedzących obok siebie to już nie takie proste.

Co do wysokości to podobnie jak w poprzednim przypadku. Ewentualnie możesz próbować zawiesić wyżej.

jeśli za głową mam "poduchę" to jak mam je usłyszeć ? prawdę mówić nawet głośnik po skosie jest bardzo wygłuszony i docierają tylko najgłośniejsze dźwięki.

co to za podłogówki?

DIY.

90-110 pierwszy raz słyszę że mają być przed słuchaczem, w każdym razie obecnie są przed i się to nie sprawdza.

Może być tak jak mówisz,

no dobra, ale w przypadku dwóch osób siedzących obok siebie to już nie takie proste.

ja nie jestem fanem kina.

Teraz już wiesz, że dobra kolumna powinna mieć jeszcze bardzo dobre charakterystyki kątowe.

chodzi mi o rodzaj i konfigurację głośników, ich rozmieszczenie, a także o umiejscowienie wylotów układów rezonansowych (BR itp.)

klasyczny 3-way TL czyli wylot w górę.

w takim razie w swoim relatywnie wąskim pokoju mógłby Kolega spróbować ustawienia a la Beveridge, tj. jak na załączonym rysunku:

- kolumny stoją przystawione do ścian bocznych skierowane ku sobie

- na miejscach zaznaczonych na pomarańczowo znajduje się szerokopasmowe rozpraszanie - chodzi mi o miejsca pierwszych odbić przeciwległych oraz od ściany przedniej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.