Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana całego kina -stare na NOWE ( Denon, Dali,Benq)

Procz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Po dłużej przerwie ( kilka lat) pisze swój kolejny post z pytaniami do Was.

Post jest bardzo długi więc dziękuje z góry wszystkim tym którzy przeczytali i coś doradzili.

Przymierzam się do wymiany kina domowego wiec potrzebuje porad podpowiedzi doświadczonych użytkowników kina domowego. Posiedziałem bardzo bardzo dużo gdzie tylko się da i czytałem na temat danego sprzętu oraz wypowiedzi Was na forum. Wszędzie po trochu cos znalazłem. Lecz nikt nie podjął tematu wymiany tego co mam i WSZYSTKIEGO naraz.

Na chwilę obecną posiadam:

DENON AVR 1610+ DENON DVD 1710+PS3

WHARFEDALE DIAMOND 8.4, 8,1, CENTRAL + subwoofer PARADIGM 1200V4

Projektor BENQ W500 HD, ekran zwykły ręczny za jakieś 300zł 9 lat temu.

Kable kupione 11 lat temu za: na kolumny przód 40zł/m, kolumny tył 15zł/m

I chciałbym zamienić na

DENON AVR X4100W+ DENON DBT 1713+PS4

DALI ZENZOR 7 ( zestaw 5.1)+ subwoofer który jest w tym komplecie

Projektor BENQ 1070 FullHD 3D+ekran elektryczny MattGrey o podstawie 400cm za cenę z allegro ok. 3000zł.

Pomieszczenie to salon w domu jednorodzinnym o wymiarach 5x5m z jedna ścianą w połowie otwartą na korytarz/schody ( poniżej zdjęcia).

Podłoga drewniana ( drewniane legary oparte na stropie a na nim płyta OSB i panele) wypełniona wełną.

Ściany murowane z pustaka konstrukcją stelażu i płyt karton- gips wypełnione wełną. Sufit po delikatnym skosie od ściany projekcyjnej 220cm do ściany tylniej 260cm wysokości wypełniony wełną.

Przy stronie półotwartej kominek, w rogu kanapa na przeciw sprzęt i nic więcej.

Suma max do wydania to 22tyśzł.

Do instalacji będę podchodził około września. Do tego czasu chce wiedzieć co kupuje. Sprzedać obecny sprzęt oraz i przede wszystkim wymyśleć i za zgoda mojej drugiej Połówki wykonać na nowo salon tak aby przypominał „ jeszcze” salon ale miał klimat pokoju Hi-fi, z odpowiednim światłem przed seansem oraz w trakcie odsłuchu ulubionej muzyki.

Kolory przy ekranie na pewno będą ciemne( sufit, ściany boczne)część wygospodarowanej podłogi (na podwyższeniu) przed ekranem również jak dostanę zgodę ciemna nie odbijająca światła( wykładzina).

KINO/MUZYKA 7/3 ale jak kupiłem sprzęt 11 lat temu to było 5/5 mając starą poczciwą Diore

Kino 90 % BR, 10% DVD,

Muzyka CD, AUDIO DVD, AUDIO BR, tylko oryginalne płyty, żadne kopie czy pliki MP3

80% Depeche Mode a wiec elektro pop reszta to: house, „popularny” pop i czasem trochę gitary

A teraz moje pytania do Was:

• GŁOŚNIKI - jaką otrzymam różnicę w jakości dźwięku pomiędzy tym co mam a co chce mieć?

( wybrałem Dali ze względu na jego bardzo dobre oceny słyszane teraz i gdy dopiero zaczynałem przygodę z kinem domowym oraz wygląd co jest bardzo ważne-jak dostane zgodę na część ściany w klimacie S-F muszę mieć ładne „grające meble”
  • AV -jaką otrzymam różnicę w jakość dźwięku pomiędzy tym co mam a co chce mieć? Różnica w cenie –przepaść= warte tej kasy?

( wybrałem Denon ponieważ wcześniej użytkowałem tylko to w podobnej klasie i nie miałem się do czego przyczepić, byłem zadowolny. Po za tym lub przede wszystkim sprzęt bardzo dobrze się prezentuje chce go mieć w końcu w „pobliżu” by mógł cieszyć nie tylko ucho ale i oko a nie zaglądać jak do teraz z 4,5m na mini cyferki głośności bo reszta to ciemność na półce i zlane cyfry na wyświetlaczu, tym bardzie że takie małe „ coś” kosztuje 5000zł. Chce to też wiedzieć jak głośniki i się cieszyć z tego co mam i na co wydałem tyle kasy)

3. zastanawiałem się na modelami x2100 i 3100 ale x4100 ma już DOLBY ATMOS, skalowanie do 4K, obsługę HDMI2.2, wiec kupując nowa technologia za 1, 2 3 lata nie zmusza mnie do wymiany i mogę cieszę się nim do czasów rozdzielczości 8K czyli ładnych parę lat.

Pytanie brzmi czy płace( przepłacam za nowości) czy oprócz tego co napisałem sprzęt sam w sobie i jego podzespołach jest lepszy i da dużo lepszą jakość niż niższe modele?

4. Odtwarzacz BR w zestawie z AVR kosztuje 1000zł a sam 1600zł. Czy będzie ok. za te pieniądze czy zbędne wydawanie kasy. Służyć będzie głównie do muzyki na CD oraz DVD Audio 5.1 lub BRAudio5.1? Jaka jakość dźwięku może być w porównaniu do starego DVD 1710? Filmy będę oglądał tylko na PS4 i w 90 procentach na BR. Dlaczego PS4 ano dlatego że na jesień tego roku ma wejść nowa wersja PS4 z obsługa filmów z obsługą rozdzielczości 4K a wiec będzie skalowanie do 4K. Całość powinna się zgrać z AVR 4100

Swego czasu PS3 skalowało SD do HD i obraz było DUŻO lepszy jak z DVD Denona 1710.

5. Jak to jest z tym stereo? Wiele osób twierdzi że jest przepaść miedzy AV i wzmacniaczem w jakości. Czy będąc użytkownikiem to co mam i zakupem tego co chce to i tak mi to nic nie da bo przy słuchaniu muzyki stereo nawet najdroższe AV kryją się do średnich wzmacniaczy?

Zaznaczam tutaj że w większości będzie to kino 7/ 3 muzyka. I gdzie całą moja ulubioną dyskografię Depeche Mode mam w 5.1 i tak tez słucham. Nawet to co jest w stereo często puszczam w systemie dźwięku przestrzennego bo mi to bardziej odpowiada ( muzyka elektro pop świetnie brzmi i ma nowa jakość przy pseudo dekoderach Dolby.

Ale......czasem lubię włączyć Faith No More czy Lennego gdzie królują gitary i o dolby nie może być mowy. Czy jeśli najedzie mnie chęć a jak kupie ten sprzęt ( nie tani zresztą ) nachodzić mnie Może często ochota w proporcji 5/5 kino /muzyka do posłuchania prawdziwego stereo to nic tym 4100 i Dali nie zdziałam i dokupić trzeba będzie dodatkowo wzmacniacz do stereo czy przy tej klasy sprzętu i to co słyszałem dotychczas w pełnie mnie ucieszy mnie nowa jakość „przynajmniej na parę lat?

6. SUBWOOFER- miałem kiedyś Whardefale Power Cube 8, a nawet dwa tylko że nic nie dawały. Kupiłem Paradigma 1200v4 i mocy aż nadto.

Tylko: Sub ma potężną moc do kina ale do muzyki jest katastrofa! Przy pięknej linii niskich dźwięków R’n’B wali budynek zamiast schodzić w fotel miękko jak masło i szybko że słychać linie melodyczna podkładu.

Czy ten DALI będzie odpowiedni do muzy, kina czy uniwersalnie? Jak jest jego moc i jakość w porównaniu z tym co mam? Czy zostawić ten co mam i mieć DWA. Jeden do filmu drugi do muzy lub oba naraz dla lepszej jakości? ( kiedyś miałem przez chwile podłączony drugi sub za cenę rynkową dzisiaj 1000zł i słyszałem i czułem pięknie te miękkie i szybkie bicie bassu.)

Dodaje ze w moim salonie który opisałem jest problem z akustyką

Gdy budowałem ten pokój robiłem test na gołej podłodze( samym stropie) i same kolumny już oddawały ładnie niskie tony. Gdy zrobiłem pokój na gotowo tak jak opisałem powyżej kolumny zamilkły. Tylko sub daje niskie częstotliwości.

Daje tak, że w budynku obok który jest połączony z salonem przejściem ( dwa budynki GŁÓWNY „DOM” i SALON „GARAŻ” oddzielne i połączone przejściem z drewna ) w czasie „akcji” słuchać ciche dudnienie.

Gdzieś ten bass ucieka. Mnie go nie brakuje ale chciałbym aby rodzina nie słyszała dudnienia a ja słyszał niskie z kolumn głównych. Jak ustawić?

Dodaję że kolumny stoją oddalone od ścian bocznych około metr i projekcyjnej ok. 20cm ( tylnia ścian jest „wypuszczna” i nie ma wełny w środku)

Mam zamiar zmienić strony co się wiąże z następnym punktem....

7. Projektor -Sprawdzałem wszystkie możliwe testy i ten wypada w tym przedziale cenowym 3 tyśzł. najlepiej. Do tej pory miałem benki i byłem bardzo zadowolony. Jest z Full HD i 3D. Na Sony ze skalerem za 14 tys czy typowe 4k mnie nie stać a i przyjdzie czas na nie jak osiągną normalne ceny a ten się wysłuży za 3 lata.

Pytanie brzmi okulary oryginalne Benqu czy odpowiedniki ? Czytałem że są jakieś chińskie SiM....cos tam dużo tańsze . Jest różnica?

8. Ekran – Do tej pory użytkowałem cos z allegro o podstawie 280cm na 160cm. Czyli jakieś 128cali.

Dal jednych dużo lub za dużo dla innych mało. Dla mnie już mało. Gdy czytam ile powinno być według jakiś tam danych to ja mam za duży i większego absolutnie nie.

Tylko że mnie się ogląda super i chce więcej. Dopiero z odległości 2m widzę pogorszenie jakości

Oglądam z 4,3m.

Zawsze mi się marzył IMAX i ten ekran. W necie jest ktos kto opisał dokładnie jak zrobił w małym pokoju ekran od ściany do sufitu.

...i wyszło to super.

Chciałbym mieć 400cm u podstawy i 220 w pionie. Odległość to po za mianie miejsc 4,5 m.

ZADNYCH przeszkód po drodze. Obraz praktycznie fullhd wiec daje mi możliwości zbliżenia się lub powiększenia przekątnej i za jakiś czas będzie to tylko 4K. Wiec nie chce już zmieniać ekranu.

Wydając tyle kasy ( dla mnie bardzo dużoJ ) chce mieć vooooo kino jak Se marzyłem. To że tabelki mówią trochę inaczej to nic. Ważne żebym był ja sam zadowolony.

Kto z Was posiada takie proporcje w domu i jaki jest efekt? Jaki ekran biały czy szary?

Oglądać będę tylko po zmroku wiec całkowita ciemność.

9. Akustyka- po zamianie ścian jedna z kolumn będzie z boku miała pustke tj. otwarta przestrzeń na drugie pomieszczenie/ schody? Jaki to będzie to miało wpływ na dźwięk ? co zmienić/zrobić?

Co w przypadku stereo gdy będę miał taki rozstaw kolumn przednich?

10. System 5.1 czy 7.1? Co jest lepsze? Zbędne dwa głośniki czy jest różnica w efektach? Dolby Atmos nowa jakość już czy jeszcze za szybko?

NAJBARDZIEJ ZALEŻY MI NA PUNKTACH 1,2,3. Obecne głośniki a szczególnie AV wiadomo ile jest wart. Same nowe głosniki i AV kilkukrotność tego.

CZY JEST SENS I WARTO???????????

Proszę o uwagi , wybicie mi czegoś z głowy, podsunięcie pomysłów, porad......

Dziękuje.

Projektor BENQ 1070 FullHD 3D+ekran elektryczny MattGrey o podstawie 400cm

Chcesz zastosować szary ekran 0,8G do projektora Benq W1070 o podstawie 4metry? Dla takiego wymiaru ekranu i tego projetora minimalny Gain ekranu to 1,3, nie wspomnę, że jak nie masz specjalnie przygotowanego pomieszczenia to obraz będzie tragiczny. Kolejna sprawa, że ten projektor nadaje się do wyświetlania obrazu max 130 ". Oczywiście więcej można ale z jaką utratą jakości... I na pewno nie w normalnym salonie tylko specjalnie zaadoptowanym pod projekcję pomieszczeniu i bardzo dobrym ekranem można by było wyświetlić akceptowalny obraz powyżej 130". Ale na pewno nie 180".... Do takiej przekątnej , inna klasa projektora... I nie myl pojęcia zaciemnienie pomieszczenia, z pomieszczeniem z wyłączonym światłem, to nie to samo....

Co do ampli powiem Ci tak...

Miałem 2113 (poprzednik X2000) i o ile w kinie było dobrze, w stereo... lepiej nie mówić.

Zmieniłem na X4000 było lepiej, zdecydowana poprawa dźwięku (przede wszystkim w stereo) w kinie lepsza dynamika i co najważniejsze możliwość wprowadzenia wzmacniacza (pre-out).

No i wtedy banan na twarzy. W końcu w stereo zdecydowana poprawa (fronty podpięte do wzmaka, reszta do ampli).

Teraz oglądanie TV jedynie w stereo jest czystą przyjemnością. O słuchaniu muzy nie wspomnę...

Co do odtwarzacza, skoro planujesz kupić PS4, po co Ci blu?

"Chcesz zastosować szary ekran 0,8G do projektora Benq W1070 o podstawie 4metry? Dla takiego wymiaru ekranu i tego projetora minimalny Gain ekranu to 1,3, nie wspomnę, że jak nie masz specjalnie przygotowanego pomieszczenia to obraz będzie tragiczny. Kolejna sprawa, że ten projektor nadaje się do wyświetlania obrazu max 130 ". Oczywiście więcej można ale z jaką utratą jakości... I na pewno nie w normalnym salonie tylko specjalnie zaadoptowanym pod projekcję pomieszczeniu i bardzo dobrym ekranem można by było wyświetlić akceptowalny obraz powyżej 130". Ale na pewno nie 180".... Do takiej przekątnej , inna klasa projektora... I nie myl pojęcia zaciemnienie pomieszczenia, z pomieszczeniem z wyłączonym światłem, to nie to samo.."

...no to nie byłem nawet świadomy że ten projektor może miec takie ograniczenie w calach pod strata jakości obrazu. Sugerowałem się że mój obecny HD Ready ma praktycznie 130 idzie dla mnie przy BR super.,zbliżając się do ekranu o metr moje oko tego/pogorszenia nie widzi, znajomy ma W1000 FullHd ogląda proporcjonalnie tak blisko i jest ok. Testy w necie i You tube pokazują 150-180 cali w niezbyt wielkich zwykłych domowych z białymi jasnymi ścianami/podłogami pokojach. Nie jestem aż tak dokładny ale zamartwiło mnie co napisałeś że obraz moze być tragiczny. Rozumiem większy większy współczynnik odbicia na ekranie i co ewentualnie w zamian żeby miec taki duży obraz?

"Napisano dziś, 08:31Co do ampli powiem Ci tak...

Miałem 2113 (poprzednik X2000) i o ile w kinie było dobrze, w stereo... lepiej nie mówić.

Zmieniłem na X4000 było lepiej, zdecydowana poprawa dźwięku (przede wszystkim w stereo) w kinie lepsza dynamika i co najważniejsze możliwość wprowadzenia wzmacniacza (pre-out).

No i wtedy banan na twarzy. W końcu w stereo zdecydowana poprawa (fronty podpięte do wzmaka, reszta do ampli).

Teraz oglądanie TV jedynie w stereo jest czystą przyjemnością. O słuchaniu muzy nie wspomnę...

Co do odtwarzacza, skoro planujesz kupić PS4, po co Ci blu? "

czyli pomyśleć mimo wszytko nad wzmacniaczem...po co mi Blu jak będę miał Ps4 tylko po to żebym widział co mi gra i ile mi gra a nie jak teraz włączał na pamięć lub był zmuszony włacząc TV żeby widzieć który numer leci. Niby pierdoła ale bardzo istotna tym bardziej że chce mieć sprzęt w "zasięgu"

Wydaje mi się @Markus że Ty i Kolega @Procz macie zupełne inne oczekiwania co do jakości obrazu... skoro @Procz pisze ,że przy jego obecnym projku hdready i 130" filmy z BD są super... ;) :)....

... Kolego @Procz to co dla @Markusa będzie tragicznym obrazem dla Ciebie bedzie OK.... odnoszę takie wrażenie sądząc po Twoich wpisach....Macie po prostu inne oczekiwania.... :) :);)

Witam,

Heh w 2005r kupiłem identyczny zestaw :), głośniki + AVR-1604 + DVD-1710. Tylko kable miałem tańsze (4zł/m) i subwoofer od Wharfedale (PowerCube 12+, słabiutki i w dodatku się popsuł).

DVD:

Co do DVD-1710 - myślę że nie ma go co porównywać z czymkolwiek z HDMI. Jak kupiłem mój pierwszy TV LCD (2007r), wymieniłem ten DVD na jakiegoś taniego DVD Pioneera z HDMI (za 300zł), i jakość obrazu była w ogóle nieporównywalna w stosunku do video po analogu. Jeśli chodzi o jakość dźwięku, to nie sądzę aby przy połączeniu HDMI były jakiekolwiek różnice pomiędzy odtwarzaczami. Jeśli filmy i tak chcesz oglądać z PS4, to pozostałbym chyba przy samym PS4 :).

Kolumny:

Ja poszedłem ostatnio zupełnie inną drogą - zamiast dużych podłogówek, wziąłem o klasę wyższe monitory + dobry subwoofer. Pierw planowałem kupić coś klasy Monitor Audio BX5/BX6 (cenowo zbliżone do Zensor 7), a w końcu kupiłem Monitor Audio Silver 1 + sub XXLS400. Nie będę się upierał że takie rozwiązanie jest lepsze, ale mi takie rozwiązanie odpowiada bardziej (np. do cichego wieczornego słuchania). Różnica w jakości dźwięku w porównaniu do starych Wharfedale jest ogromna :).

Subwoofer:

Czytając to forum (i kilka innych, w tym zagraniczne) odniosłem wrażenie że lepiej jest kupować suby od producentów specjalizujących się w subach, niż brać "w zestawie" z głośnikami od jednego producenta. Polecane ogólnie dostępne marki to Rel, Velodyne. Ja kupiłem BK Electronics XXLS400, ręcznie składany w UK :). Łączny koszt z przesyłką i po zbójeckich bankowych konwersjach złotówek na funty = 2900zł.

Amplituner:

Wymieniłem w 2010 AVR-1604 na AVR-1910. Rozważałem teraz zakup AVR-X2100w, ale chyba wezmę coś wyższej klasy. Z większości "bajerów" i tak nie korzystam, więc raczej kupię coś mniej bajeranckiego ale lepszej jakości, np. Cambridge Audio Azur 551R (czekam na szerzej dostępny V2 w Polsce :)). Koszt 551R V2 powinien być podobny jak AVR-X4100w (4-5k).

...w kwestii BR może faktycznie odpuścić jego zakup i kupić odtwarzacz CD do muzyki w podobnej cenie. Może ze wzmacniaczem promocyjnie jako zestaw i cenowo wyjdzie podobnie co ten BR. Zestawy 5.1 na Ps4 bo je znam na pamięć. Ale CD słuchać dobrze by było na czymś do porządku. Żeby nie było że sprzęt za kilkanaście tysięcy złotych odtwarza muzykę gdzie źródłem jest jaki "odtwarzaczyk" DVD wart 100zł

Shadowsky76 Kolego proszę napisz coś o tym subie, jak to daje w kinie, podaj jakiś przykład co by rozbudzić wyobraźnię o jego możliwościach , czy do tej kwoty w kraju ma coś szanse konkurować z nim wg Ciebie. Ja myślę, że nie.

Suba mam od wtorku od 1800 :), więc czasu niewiele miałem aby się nim dobrze pobawić. Walczę z ustawieniem go w pokoju, aby słyszeć go dobrze tam gdzie siedzę na kanapie, a nie gdzieś w rogu pokoju. Dopiero w ten weekend będę miał (może) trochę więcej czasu aby potestować i pokonfigurować. Na razie odciąłem głośniki na 60hz (wszystko poniżej gra tylko na subie) i dźwięk mi się bardzo podoba, zarówno w muzyce jak i we fragmentach filmów (jeszcze nie miałem czasu aby po prostu obejrzeć jakiś cały film).

Nie mam niestety porównania z innymi subami, więc moja opinia nie będzie zbyt miarodajna, nie będę w stanie powiedzieć o subie wiele więcej niż "mi się podoba" :).

Zrobiłem sobie plik testowy z sinusoidą 10hz, 20hz, 30hz, itd. Przy 10hz fajnie membeany latają :), ale nic nie słychać. Przy 20hz suba już słychać, Silver 1 jeszcze nie (bez odcięcia 60hz). Silver 1 robią się słyszalne od 30hz. Sub przy 20hz fajne daje wyczuwalne "ciśnienie" w uszach :D, no i przy 30-40hz szklanki mi grają w kredensie xD (od suba, nie od Silver 1).

....tak sobie czekając na jakieś podpowiedzi obejrzałem sobie temat "Nasze instalacje..." Tam całkiem niedawno jeden z użytkowników opisał i dołączył zdjęcia swojego kina domowego. Nie pamiętam już jaki głośniki posiadał ale AV który miał to stary denon z 2006 roku, który kiedyś miałem. Wart dziś góra 500zł albo i dużo mniej. Pokój to tradycyjny salon z bardzo jasnymi ścianami.

Ale........do projekcji......zaciemniał pokój czarnymi "zasłonami" ściany i sufit, rozwijał duży profesjonalny ekran i włączał .......SONY VPL HW55.........i to było KINO z IGŁA OBRAZEM!

Zastanawiam się czy zamiast mega drogiego zestawu audio ( jak na mój budżet) pójść w stronę video bo przecież kino to obraz a potem dźwięk.

Dokupić/wymienić na/ tylko Denona X1100 aby współgrał z nowym PS4 i i technologią 4K, a później gdy będzie zastrzyk nowej gotówki powoli wymienić na sprzęt AV z " powszechnym"z dolby atmos i HDMI2.2 za rozsądne pieniądze i dodać nowe konkretne głośniki a już teraz mieć wielkie kino w świetnej jakości obrazu czyli .....tak naprawdę KINO w DOMU?

Według dźwięk to około 50% sukcesu:-p

PS4 fajna sprawa ale jeszcze drogie gry. Ja bym kupił używany amplituner lepszy od twojego obecnie i szukał lepszych używanych kolumn. 4k bym sobie darował nie ma jeszcze filmów na blu ray a jak wyjdą to będą drogie jak nie wiem co. PS4 nie da raczej rady w 4k bo teraz w full hd kuluje.

Sam miałem kupować ps4 ale kupiłem podzespoły do pc i mam spokój na chwile obecną. Na pewno warto poprawić wystrój wnętrza i do tego taki duży TV:-)

Według dźwięk to około 50% sukcesu:-p

PS4 fajna sprawa ale jeszcze drogie gry. Ja bym kupił używany amplituner lepszy od twojego obecnie i szukał lepszych używanych kolumn. 4k bym sobie darował nie ma jeszcze filmów na blu ray a jak wyjdą to będą drogie jak nie wiem co. PS4 nie da raczej rady w 4k bo teraz w full hd kuluje.

Sam miałem kupować ps4 ale kupiłem podzespoły do pc i mam spokój na chwile obecną. Na pewno warto poprawić wystrój wnętrza i do tego taki duży TV:-)

....Kuleje w FullHD gier ale nie filmów. PS4 z 4K mają być w sprzedaży tylko do filmów bo do gier jeszcze nie dają rady. PS4 chciałbym tylko do filmów tylko ze względu że będzie to player 4K (za normalne pieniądze sprzedając PS3) lub na razie raczej skaler 4K z uwagi na brak płyt w tej rozdzielczość. Do gier sporadycznie. Wyższa rozdzielczość daje możliwość większego ekranu. Czyli coś co mi się marzy i chyba chce bardziej niż dokładny dźwięk przynajmniej na ta chwilę. Taki Sony vpl hw500 z technologią 4K pozwala oglądać materiał 4K z z odległości 1,5 raz wysokości ekranu. czyli przykładowo obraz o formacie 16:9 o wysokości 197cm ma podstawie 350cm i przekątnej 158cali można oglądać z odległości tylko 3m! Idealnie ....ale na projektor za 40tyś mnie nie stać:(

Vpl HW55 na tą samą świetną jasność i użyte technologie. Nie jest tylko 4K. PS4 z 4K i jego skalowaniem powinien dać coś więcej niż sam fullhd. Pytanie co da skalowanie do 4K, sony vpl HW55 i jego świetna jasność ( bardzo ważna przy wielkości/ odległości projektora od ekranu) i jak daleko można się posunąć by uzyskać jak największy obraz dobrej jakości? Kalkulator projekcji sony ( benq jest idealnie dokładny ) pozwala mi w salonie na 158cali czyli 350 podstawy

Jestem ciekawy czy twój wzrok będzie w stanie wyłapać różnice obrazu z trzech metrów między fullhd a 4k? Czytałem że jak się oddalimy od projektora czy tv różnice się zacierają.

Jestem ciekawy czy twój wzrok będzie w stanie wyłapać różnice obrazu z trzech metrów między fullhd a 4k? Czytałem że jak się oddalimy od projektora czy tv różnice się zacierają.

....różnica mnie nie interesuje. Chodzi oto żeby mieć zajebisty ekran z zachowaną jakością obrazu jak przy mniejszym ekranie.

Większa rozdzielczość =dużo większy ekran bez strat obrazu=prawdziwe kino "prawie"IMAX:)

Tak jak już ktoś napisał na tym forum jeśli się widziało obraz z projektora a potem oglądało TV to już NIGDY nie będzie tak samo.

Tak samo jest jeśli było się na seansie w IMAX to zwykłe kino Multikino lub Cinema City jest po prostu małe i się kryje

JAK TV 50 CALI DO PROJEKTORA 120 CALI

Każdy kto miał okazje być w IMAX wie o czym mówię.

A jak miał okazje być ostatnio na filmie INTERSTELLAR w IMAX to wie że oglądanie go w zwykłym kinie nie ma sensu i lepiej go obejrzeć we własnym.

Nijak się mają wytyczne i tabelki, że widz nie obejmuje całości obrazu i musi "szukać oczami"

Na tym filmie są sceny że trzeba obracać głową po ekranie żeby ujrzeć co się dzieje ale to jest właśnie MAGIA KINA oraz KINA 3D

Jeśli posiadasz fundusze na projektor za 10 tyś złotych to kupuj i się nie zastanawiaj:-) Sam zaczynam przygodę z kinem domowym i wiem jedno to jest drogie:-(

Co do filmu INTERSTELLAR jest dobrym filmem.

@Procz .... określona odległość widza od ekranu nie jest ustalona tylko po to by obejmować cały obraz wzrokiem, chociaż tutaj każdy lubi coś innego..... jak wiemy ekrany mają różną strukturę powierzchni czyli mniej lub bardziej gładką... i teraz jak usiądziemy zbyt blisko to po prostu będziemy widzieli strukturę ekranu co w naszym odczuciu da nam gorszej jakości postrzegany obraz.....

Wyśwetlany obraz nie będzię gładziutki....

• 7 miesięcy później...

czy mogę dowiedzieć się jaki kupiłeś AV? Zastanawiam się nad zakupem DENONA 4100.

...nie kupiłem i teraz nie ...kupie:(

Całkowicie mi się pozmieniała sytuacja w domu. Pieniądze na zakup sprzętu przeznaczam na remont, bardzo duży remont domu z adaptacja nowych pomieszczeń:(

...ale za to z mojego obecnego salonu będę mógł zrobić ....prawdziwą tylko do tego przeznaczoną sale kinową:)

Niestety dopiero po remoncie czyli gdzies za dwa lata... Do tego czasu będę uważnie śledził Wasze zakupy i uwagi.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

Witam ponownie.

Jako, że cięzko będzie mi czekać tyle czasu na NOWE postanowiłem juz dziś powoli kompletować sprzęt aby póżniej juz tylko zająć się przebudową i aranżacją sali.

Po dobitnym do znużenia przeanalizowaniu WSZYSTKIEGO co w necie siedzi postanowiłem, że zamiane sprzętu oraz rozbudowe zacznę tak aby mieć w pewnej częsci spokój na dłuuugooo długo a zarazem będzie to podstawa całości.

Chce zacząć od porządnych kolumn z przodu z wzmacniaczem oraz subwoofer ( co się nie wydarzy w świecie KD nie zmienie tego nim mi sie nie znudzi lub będę dalej dążył do perfekcji w odsłuchu audio)

Następnie Central tej samej firmy , nowy AV z pre out , nowy player BD z dobrym audio lub dobry DCD i w koncu projektor z ekranem ( gdy zaczne budowac sale kinową tj. za 2 lata będzie zupełnie co innego rynku, nowe kodeki i w innych cenach. Teraz sie wstrzymuje choćby dla rozszerzenia lub upadku Dolby ATMOS i oczywiście projektora 4K:)

Moje pytanie do Was brzmią:

1. Jaki muszę kupić wzmacniacz stereo do kolumn B&W CM8 ( nie pytajcie czemu akurat te :) ) aby wycisnąć z nich absolutne minimum możliwości. Z uwagi, że budżet ma ogranicznony z powodu remont to może być coś w zasięgu max 3 tyś. Czy np taki Denon PMA 720 za 1200zł będzie całkowicie niepoważnym rozwiązaniem lub też nie bo juz po zakupie całego kompletu KD kupie sobie wzmak do porządku mając na uwadze że teraz narazie słucham stereo na Wharfedale diamond 8.4 i jakiś AV Denon 1610 i to i tak będzie mega przeskok na początek

2. Chce kupic Subwoofer REL 7 lub 9 z założeniem, że ucieszy mnie przy muzyce a do kina zostawie sobie swojego Paradigma PS 1200v4. W przyszłości jak juz będę miał sale 25m2 zadapotowaną i będę mógł robić ze ścianami i podł

ogami co chce to skalibruje i niech grają razem. Czy takie rozwiązanie z subami będzie ok?

Chce REL bo zależy mi na super odsłuchu przy muzyce natomiast wedle zapewnień takiego tąpniecia w kinie jak Paradigm REL mi nie da. NIe za takie pieniądze.

Dorzuciłbym jeszcze Denona BDT 1713UD jak o playera BD po hdmi do AV i odtwarzacza stereo po analogu do wzmacniacza. Mam teraz tylko PS3

Zachorowałem troche na stereo i dlatego takie podejście. Zdaje sobie sprawy, że na czas zakupu nowego AV żeby obejrzeć film będe musiał przepiąc kable frontowe do AV ze wzmaka. W AV ma tylko jedno wyjście hdmi i też przepinam tv z projektorem. Mam banany wiec luz

Nie moge wydać wiecej na ta chwile.

Przypominam,że pokój to 25m2 w kształcie kwadratu ale może byc potem prostokąt. Muzyka do techniczne brzmienie ( żadne techno czy disco pop czy polo) , Depeche Mode, troche rnb,troche rocka ale bez audiofilskiego rzępolenia gitar wykonawców no name

Zaznaczam że należe do tych osób, które słuchają również oczmi. Coś na co wydaje tyle kasy musi tak wyglądać nawet kosztem utraty brzmienia.

I jesli miałbym dać przykład to np. kolega Magogs ( szacun), który przekazał nam materiał z fantastycznej roboty jaką wykonał w swoim kinie. Pełne poświęcenie i niesamowita wiedza na temat KD. Przede wszystkim koszta jakie wydał na wykonanie tak rewelacyjnej sali kinowej. Gdyby ja robił taką sale to dużą część kosztów i pracy przy wykończniu ścian itp przeniósłbym na wizualizacje samego pomieszczenia. Dodał wypas fotele, podświetlił podłogi, zbudował barek, wyeksponował sprzet, że gdyby była by nagle super burza i z super piorunami :) i popaliła wszytkie kolcki włącznie z projem to w mojej sali nadal będzie mi się miło siedziec i cieszyć oko.

Ale to jestem ja.

Proszę zatem o fale krytyki a najlepiej podpowiedzi i wymiane własnych doświdczeń.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.