Skocz do zawartości
IGNORED

Class A headphone amplifier by Kevin Gilmore /wzmacniacz słuchawkowy problem z uruchomieniem

tomekrr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów, ostatnimi czasy złożyłem sobie taki wzmacniacz słuchawkowy jak pod linkiem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wersja oryginalna nie Dynalo.

Wszystko zlutowałem ,podłączyłem kabelki , i mam mały problem z napięciem na wyjściu. Jest ok. 2v więc stanowczo za dużo , jaka może być przyczyna takiego napięcia , żadnego zwarcia nie znalazłem ,nie mam pomysłu co z tym dalej zrobić .Mógłby ktoś w miarę prosty sposób pomóc, powiedzieć co zrobiłem żle , dodam iż nie znam się za bardzo na elektronice??

Z góry dzięki i pozdrawiam.

post-57063-0-98594400-1428140008_thumb.jpg

post-57063-0-63097900-1428140159_thumb.jpg

post-57063-0-65267300-1428140173_thumb.jpg

post-57063-0-59402500-1428140184_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wg mnie jeśli nie ma jakichś istotnych błędów w montażu lub projekcie PCB to nie działa DC servo. Warunkiem jego prawidłowego działania jest dobranie w pary tranzystorów jFET zarówno tych z kanałem n jak i p. Czyli nie tylko parowanie odpowiednio w parach różnicowych. SK170 jak i SJ74 muszą być dobierane pod względem podobnych prądow drenu Idss. Czyli jeśli mamy SK170 grupy np. BL z prądem Idss równym np. 8 mA to SJ74 też nie mogą odbiegać tym parametrem nie więcej jak +/-10%. Robiłem w przeszłości trochę różnych pre na jFET i wiem, że trzeba mieć trochę tranzystorów, żeby wybrać kilka par. Rozrzut w grupie np. BL może wynosić kilka mA. Zwróć uwagę na ten fragment w opisie:

"In consideration to the current change on the LED is his voltage changed only a little maximally about 3-4% which is enough for servo to work. Of course we must have transistors matched because control range of servo is only about 10%."

Hej , dzięki za szybką odpowiedź ,

niestety nie parowałem tranów ,nie sądziłem że będzie to miało aż takie znaczenie ,na multimetrze pewnie parowanie nie będzie dobrym sposobem ?

Jest jakiś prosty sposób aby js sparować w domowych warunkach?

Hej , dzięki za szybką odpowiedź ,

niestety nie parowałem tranów ,nie sądziłem że będzie to miało aż takie znaczenie ,na multimetrze pewnie parowanie nie będzie dobrym sposobem ?

Jest jakiś prosty sposób aby js sparować w domowych warunkach?

Najprostszy sposób wg mnie jest następujący:

1. Tranzystor z kanałem n (SK170) - łączymy bramkę ze źródłem i tu dajemy minus zasilania. Między dren i plus zasilania wstawiamy rezystor np. 220 Ohm. Zasilanie powiedzmy 12V. Mierzymy spadek napięcia na rezystorze. Dla Idss= 8 mA spadek napięcia wyniesie ok. 1,75V.

2. Tranzystor z kanałem p (SJ74) - łączymy bramkę ze źródłem i tu dajemy plus zasilania. Reszta analogicznie. Rezystorw drenie łączymy z minusem zasilania.

Napięcia na rezystorze 220 Ohm dla wszystkich zakwalifikowanych tranzystorów nie powinna wykraczać poza zakres 1,65 -1,85 V.

najczęściej robimy odwrotnie: podłączamy i mierzymy SJ74(według opisu kolegi) a potem dobieramy do nich 2sk170.2sj74 są trudno dostępne i drogie,a 2sk170 można kupić garść za grosze.Ale tranzystory końcowe też powinny być parowane.

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Ciekawe jest również czy jfety są oryginalne, a przede wszystkim 2sj74. Większość tego co jest do kupienia to podróby.

Ciekawe jest również czy jfety są oryginalne, a przede wszystkim 2sj74. Większość tego co jest do kupienia to podróby.

I dlatego na dobre zrezygnowałem z konstrukcji na Fetach na rzecz bipolarów i lamp.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Wszystko zlutowałem ,podłączyłem kabelki , i mam mały problem z napięciem na wyjściu. Jest ok. 2v więc stanowczo za dużo

Czy to napięcie 2V na wyjściu występuje na wyjściu obydwu kanałów czy też raczej na jednym z nich ?

Poza tym to napięcie 2V na wyjściu, to jest +2V czy -2V ?

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Ma to znaczenie o tyle, że chciałem wiedzieć czy popełniłeś błędy w montażu jednego kanału czy też w obu kanałach.

Do rzeczy płytka kanału, który identyfikować można przez żółto-białą skrętkę a co namieszałeś ?

Tranzystor Q1 jest wlutowany odwrotnie, musisz go wylutować i wlutować z powrotem z tym, że musi być usytuowany tak jak masz wlutowany tranzystor Q3 - płaską częścią Q1 w kierunku brzuszka Q3,

tranzystor Q4 jest również wlutowany odwrotnie, musisz go wylutować i wlutować z powrotem z tym, że musi być usytuowany odwrotnie do tranzystora Q3 - płaską częścią Q4 w kierunku brzuszka Q2,

no a na płytce drugiego kanału, ta ze skrątką zielono-brązową to namieszałeś jeszcze bardziej !

Weż teraz płytkę ze skrętką żółto-białą za wzorzec (poprawioną !) i tranzystory Q1 do Q4 na płytce ze skrętką zielono-brązową mają być usytuowane tak jak na poprawionej już (mam nadzieję) płytce ze skrętką żółto-białą.

To na razie byłoby tyle napięcia stałe na wyjściach powinny znacznie zmaleć (do poziomu kilkunastu no absolutnie max kilkadziesiąt miliwoltów - ze względu fakt, że nie masz dobieranych tranzystorów Q1 do Q4).

Do roboty :-)

<p>Przelutowalem te tranzystory ale jest to samo ,bez parowania się chyba raczej nie obędzie .<br />

Trochę pomieszane jest na tej stronce inaczej są wlutowanie na zdjęciach a inaczej na grafice do zrobienia płytki , która będzie właściwą wersja ?</p>

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Płytki są zaprojektowane pod oryginalne "duale" czyli 2SK389 i 2SJ109, Ty natomiast zaaplikowałeś substytuty w postaci elementów dyskretnych.

Jakie sa dokładnie napięcia na wyjściach poszczególnych kanałów ?

Sciągnij dataszity tranów i skonfrontuj ze schematem i płytką. Fety mają to do siebie , że można zamienić dren ze źródłem i działać będą. Jednak nie jest to optymalne, więc jeśli producent podaje gdzie jest źródło, a gdzie dren to lepiej się tego trzymać.

....acha jeszcze jedno tak dla draki wlutuj między rezystor w sprzężeniu , a masę elektrolita tak z 220u lub więcej. Może się okazać że DC na wyjściu spadnie

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Kurna !!! MEA CULPA :-((

tak to jest jak sie komuś radzi podczas gdy samemu się robi głupie błędy przepraszam,

fotografia na stronce przedstawia prawidłowe usytuowanie tranzystorów na płytce !!!!, niestety musisz jeszcze raz wylutować niestety wszystkie tranzystory i wlutować je z powrotem obracając je przy tym o 180 stopni, sprawdź orientację z fotką na stronie,

to co Krzych 2 napisał na temat działania FETów włączonych odwrotnie jest prawdą będą działały z tym, że nie będą trzymać parametrów.

Co do napięć teraz to nie powiem bo wylutowalem tranzystory , spróbuję je sparowac zamówiłem kilka dodatkowych myślę że się coś dobierze.

Mam jeszcze pytanie , które tranzystory ze sobą parowac ?

2sj74 z sk170 czy 2sj74 z drugim 2sj74 czy może wszystkie w kanale mają mieć podobne wartości ?

Tak jak kolega artw sugerował zmierz najpierw 2SJ74 i zobaczysz, z jakim prądem Idss będzie najwięcej egzemplarzy. Później zmierzysz 2SK170 i zobaczysz jakie wartości Idss przeważają. W tekście mowa jest o tranzystorach z grupy BL, więc Idss katalogowo zawiera się tu między 6 a 12 mA. Ja mierzyłem kiedyś większa liczbę 2SK170 BL i najwięcej było tranzystorów z Idss właśnie w okolicach 8 mA.

2sj74 z sk170 czy 2sj74 z drugim 2sj74 czy może wszystkie w kanale mają mieć podobne wartości ?

oczywiście wyszła moja głupota:(

parować należy 2sj74 z drugim 2sj74 i 2sk170 z drugim 2sk170.Dobrze by było by te pary ( 2szt 2sj74 i 2 szt 2sk170) były podobne do siebie.

Moltos dzięki za odp.i jeszcze jedno pytanie ,zamiast 12v mogę użyć 15v ?

oczywiście

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

parować należy 2sj74 z drugim 2sj74 i 2sk170 z drugim 2sk170.Dobrze by było by te pary ( 2szt 2sj74 i 2 szt 2sk170) były podobne do siebie.

Dokładnie tak gdyż jest to układ w pełni symetryczny.

W tym układzie wszystkie 4 jfety wejściowe muszą byc sparowane jeżeli chcemy uzyskać dobre parametry patrz niski offset

Z reguły sparowanie 10% wystarcza dla poprawnej pracy układu

Poziom dc na wyjściu jest troche za duży aby uzasadniany był rozbieżnościa wejściowych jfetow

Sprawdź dokładnie czy nie masz oryginalne sj74 a nie podróbki ( pomiar Vp)

Sprawdź dokładnie czy nie masz oryginalne sj74 a nie podróbki ( pomiar Vp)

Możliwe, że pomiar Idss da odpowiedź czy to podróby. Z reguły Idss jest sporo wyższy niż powinien być. W sumie to dobre zdjęcie z obu stron sj74 też rozwiałoby wątpliwości.

DIYaudio store (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) ma orginalne LSJ74 i LSK170 ale tanie nie sa, szczegolnie LSJ.

pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Dzięki ,w tym tygodniu biorę się za parowanie,dam znać jak poszło

Lepiej późno niż w ogóle . Bo wygląda na to, że jako jeden z nielicznych zbudowałem ten wzmacniacz. Oprócz parowania jfetów wskazane jest również jak najlepsze dobranie bipolarów sc i sa (jak najmniejsze różnice H21e) oraz diod LED (Uf). To akurat jest dość proste, pomijając fakt, że zastosowane toshiby sa i sc nie są również produkowane jak jfety. Autor (Kevin Gilmore) stosował również super precyzyjne rezystory emiterowe - bodajże 0,05%. Ponadto w oryginale jest bodajże OP-27, a nie TL072, czyli wzmacniacz precyzyjny. Największy problem to dobrać zbliżone sk z sj. Pomimo, że były z tych samych grup BL, to rozrzut pomiędzy sk i sj był spory. Niezłą kupkę jfetów przerobiłem, ale w miarę dobrałem. Dobierałem również sc i sa i diody. To już bajka w porównaniu z jfetami. Wynik zadowalający: +/- 1mV w jednym kanale; +/- 0 mV w drugim! Po półgodzinie dalej było tak samo. Trzeba też pamiętać, że trany wyjściowe trochę się grzeją (w końcu klasa A, a obudowa TO-92). Warto przewidzieć otwory wentylacyjne w obudowie. Wzmacniacz wymaga sporego nakładu pracy i nie jest to konstrukcja dla początkujących. Odwdzięcza, a raczej odżwięcza się ponad przeciętna jakością i muzykalnością. Bez większego żalu pozbyłem się SOHA i A1 Clone na rzecz tego wzmacniacza. To bardzo oryginalna (szczególnie servo) i bezkompromisowa konstrukcja i nie mogę pojąć dlaczego tak mało popularna.

Pozdrawiam i zachęcam do budowania Gilmora. Nie pożałujecie.

Witajcie Szanowni

Mam pytanie odnośnie stopnia wyjściowego

Jakie są korzyści stosowania wielu zrównogleglonych par tranzystorów malej mocy ?

Co stracimy stosując jedna parę tranów o większej mocy ?

Pozdrawiam

Jakie są korzyści stosowania wielu zrównogleglonych par tranzystorów malej mocy ?

W przypadku wzmacniaczy mocy to ma jakiś sens. Tranzystory pracują w węższym zakresie prądowym. Ale we wzmacniaczu słuchawkowym to wg mnie bez sensu. Przede wszystkim sumują się pojemności wejściowe tranzystorów połączonych równolegle a to nie jest korzystne. Raczej nie brakuje tranzystorów średniej mocy o dobrych parametrach. A parowanie dużo łatwiejsze.

Dzieki za odpowiedz

Mam podobne przemyślenia

Ogólnie topologia mi się podoba - jedyne zastrzeżenia mam właśnie do stopnia wyjściowego , który komplikuje i przedraża i tak dość wysokie koszty budowy ( trany wejściowe...)

No chyba ze jednak ma to jakiś głębszy sens...

W przypadku wzmacniaczy mocy to ma jakiś sens. Tranzystory pracują w węższym zakresie prądowym. Ale we wzmacniaczu słuchawkowym to wg mnie bez sensu. Przede wszystkim sumują się pojemności wejściowe tranzystorów połączonych równolegle a to nie jest korzystne. Raczej nie brakuje tranzystorów średniej mocy o dobrych parametrach. A parowanie dużo łatwiejsze.

W istocie jeśli tranzystor potraktować jako element mający pojemność (kondenastor), to połączenie równoległe tranzystorów=kondensatorów powoduje sumowanie ich pojemności. Bez wątpienia. Trudno mi się odnieść do pojemności wejściowych. W data sheet podawany jest parametr "pojemność wyjściowa kolektora". Dla jednego tranzystora MJE243 (odpowiednik BD140) często używanych w stopniach wyjściowych wzmacniaczy słuchawkowych pojemność ta to 50pF. 2SA1015 to 4pF. Czyli 5 SA ma pojemność wyjściową i tak 2,5 raza mniejszą niż MJE243. Dla BD139 Fairchild nie podaje pojemności w data sheet. Ponadto 2SA1015 w porównaniu do MJE i BD maja praktycznie liniową charakterystykę zależności h21e od Ic. I na deser. Dla 2SA1015 noise figure (NF) dla 1kHz to 0,2 db. To rewelacyjny wynik. Ani OnSemi ani Fairchild nie podaje parametrów szumowych dla MJE i BD, ale na 120% są gorsze od 2SA1015. I nic w tym nadzwyczajnego bo MJE i BD nie były projektowane do stopni wejściowych, gdzie parametr szumowy jest najważniejszy (bo najmniejszy jest odstęp sygnał-szum, a ponadto szumy są wzmacniane przez kolejne stopnie). Ponadto, proszę mnie poprawić jeśli się mylę, poziom szumów układu 5 tranzystorów wyjściowych nie sumuje się arytmetyczne jak pojemności. Poziom szumu takiego układu 5 tranzystorów nie powinien być wyższy od poziomu szumu najgorszego tranzystora z 5. Sądzę, że takie były powody zastosowania połączenia równoległego niskoszumowych tranzystorów małosygnałowych w stopniu końcowy. W mojej opinii i ocenie jak najbardziej się sprawdził. A że jest bardziej pracochłonny niż wsadzenie pary BD lub MJE. No jest. I co z tego. Jeszcze szybciej i całkiem dobrze można zbudować wzmacniacz słuchawkowy na jednej kości TPA6120 albo JRC4556. Mam wzmacniacz na TPA, JRC, BD, a mały kevinek z pchełkami tranzystorów w obudowie TO-92 i tak je zjada na dzień dobry.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.