Skocz do zawartości
IGNORED

Scan Speak 30W/4558

Eventor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Mam w planach budowę subwoofera aktywnego na w/w głośniku, Doświadczenie pewne mam, ponieważ budowałem już kilka konstrukcji. Mam więc pytania co do samego głośnika. Czy ktoś z państwa słyszał ten głośnik i może się wypowiedzieć w której z planowanych obudów zagra on lepiej?

Mam w planach budowę w ok 50-60 l = osobna komora na wzmacniacz - obudowa z bas reflexem wycinanym od dołu, lub 40-60 litrów obudowa zamknięta zamknięta ( własna komora na wzmacniacz ).

Jeśli ktoś go słyszał w którejś konfiguracji proszę o opinie

https://www.audiostereo.pl/topic/119350-scan-speak-30w4558/

Sugerowałem się opisem z akustyka i zamieszczonym tam materiałem. Więc jak powinienem policzyć ? Faktycznie parametry sa inne niż te zamieszczone w instrukcji głośnika ;)?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Głośnik jak pogra to mu się parametry "ułożą". Licz obudowę według parametrów podanych przez producenta. Szczególnie parametry TS bardzo mocno pływają w czasie grania. Co innego pomierzysz przed graniem co innego po godzinie grania a co innego po odczekaniu godziny po graniu.

Zadziwiająca, że producent wypisuje inne parametry niż te wynikające z przebiegu impedancji. Podana Qt=0,32 a na przebiegu wypada na O,52. Jezeli miałeś do czynienia z takimi głośnikami, które zmieniają paramerty w ciągu godziny, to świadczy to o złej jakości. oczywiście zmieniają się w granicach 10-15% ale nie 50%

Zadziwiająca, że producent wypisuje inne parametry niż te wynikające z przebiegu impedancji. Podana Qt=0,32 a na przebiegu wypada na O,52. Jezeli miałeś do czynienia z takimi głośnikami, które zmieniają paramerty w ciągu godziny, to świadczy to o złej jakości. oczywiście zmieniają się w granicach 10-15% ale nie 50%

Raczej mało zadziwiające. Charakterystyka była mierzona w głośniku niewygrzanym a parametry TS na wygrzanym. Jest to całkiem normalne. Rezonans i dobroć zawsze zmniejszają się od grania. Pytanie tylko ile to jest normalnie. Moim zdaniem zjechanie z 25 Hz na 17Hz jest całkiem realne.

to jest brat Peerlessa XXLS12 . parametry ustawione pod obudowę zamkniętą. robiłeś już symulacje jakieś? najlepiej obudową zestroic na najlepszą odpowiedź impulsowa i do tego korekcję Linkwitza , taką jak zrobił tu :

Ukryta Zawartość

oczywiście przyda się porządny wzmak!

w obudowie zamkniętej z korekcją we wzmaku bedzie fantastyczne zejście i niezłe uderzenie.

można by zrobić z membraną bierną tez, ale wtedy to tylko do kina lub hiphop, rap, bo bas potężny ale powolny i tłusty. sporo juz tych xlsów miałem, choć tego jeszcze nie.

a jeśli myślicie o tym który ktoś sprzedaje, to cena jest ... hmm jak bym nie miał to bym wziął :) a jak nie podejdzie to na pewno za tyle lub więcej się odsprzeda

Ukryta Zawartość

A ja zadam inne pytanie. Jeżeli mielibyście wybierać między tymi dwoma. Różnica w cenie nie jest tak duża.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Świetne wykonanie przeciwko ogromnym rezerwom mocy. Co wybrać. Jak to przekłada się na brzmienie. Abstrahując oczywiście od wielkości obudowy i innej koncepcji obudowy obu głośników.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja zadam inne pytanie. Jeżeli mielibyście wybierać między tymi dwoma. Różnica w cenie nie jest tak duża.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Świetne wykonanie przeciwko ogromnym rezerwom mocy. Co wybrać. Jak to przekłada się na brzmienie. Abstrahując oczywiście od wielkości obudowy i innej koncepcji obudowy obu głośników.

Krzysiek myślę gdyby kupić ten 30W jakim wzmacniaczem go zasilić ? Wydaje mi się że 150 W będzie odpowiednie, ale nie będzie z tego głośnika korzystło w 100 % - kolokwialnie nie wykorzysta jego możliwości co będzie słyszalne. Myślę o budzie zamkniętej ale kompletnie nie wiem czy zastosować 60 czy 40 litrów, w bass reflexsie natomiast głośnik ten zagra dobrze przy 65 l. Kupiłem taki głośnik 30W ma przyjść do mnie na dniach, szukam wzmacniacza ale raczej czegoś używanego ( miałem wiele sprzętów umiem w nich grzebać i wiem że czasami warto lepiej kupić coś co się kurzy i leży na półce niż nowy wzmacniacz dużo droższy o i mniejszych parametrach ).

A co do wzmacniaczy patrzyłem tu:

Ukryta Zawartość

jak widać do 1000 kupisz nowy 150W ale ja nie byłbym przekonany że podoła 30W, chyba lepiej zainwestować w 300 W

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zawsze można go zasilić słabszym wzmacniaczem. Ja akurat mam dwie końcówki 250W w klasie D. Filtra do subwoofera nie potrzebuję. Mi miałby robić za dwa subwoofery do kina przez jedno wejście podłączony do amplitunera a przez drugie wejście byłby podłączony do aktywnej zwrotnicy cyfrowej w kolumnach czterodrożnych. Są tanie moduły do subwooferów w klasie D i nawet ludzie je chwalili na Amazonie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale trochę pachną mi tandetą. Poza tym trzeba by obejść cały filtr wejściowy bo w takim wykonaniu trochę za bardzo szumią. Moim zdaniem moc tych modułów 250 sinus na czterech omach jest dla tych głośników wystarczająca. Tylko jakoś mam opory podłączać taką tanią tandetę do Revelatorów. Do tych 30W już nie.

Ukryta Zawartość

Zawsze można go zasilić słabszym wzmacniaczem. Ja akurat mam dwie końcówki 250W w klasie D. Filtra do subwoofera nie potrzebuję. Mi miałby robić za dwa subwoofery do kina przez jedno wejście podłączony do amplitunera a przez drugie wejście byłby podłączony do aktywnej zwrotnicy cyfrowej w kolumnach czterodrożnych. Są tanie moduły do subwooferów w klasie D i nawet ludzie je chwalili na Amazonie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale trochę pachną mi tandetą. Poza tym trzeba by obejść cały filtr wejściowy bo w takim wykonaniu trochę za bardzo szumią. Moim zdaniem moc tych modułów 250 sinus na czterech omach jest dla tych głośników wystarczająca. Tylko jakoś mam opory podłączać taką tanią tandetę do Revelatorów. Do tych 30W już nie.

czyli bezpiecznie jest kupić to?

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się że przydałoby mu się znacznie więcej mocy :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do suba oczywiście 30w .

Do 3way revelatora .

Ma czystszy zakres niskiej średnicy i może być wyżej cięty w subie się będzie marnował .

Pomiary revelatora :

Ukryta Zawartość

w wersji 8om

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

czyli bezpiecznie jest kupić to?

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się że przydałoby mu się znacznie więcej mocy :)

Nie wiem. Kusi mnie ten tani moduł. W końcu kosztuje jedną trzecią i ma dwa razy większą moc od tego dt150.

Do suba oczywiście 30w .

Do 3way revelatora .

Ma czystszy zakres niskiej średnicy i może być wyżej cięty w subie się będzie marnował .

Pomiary revelatora :

Ukryta Zawartość

w wersji 8om

W jednym i drugim przypadku cięty będzie przy 150Hz. Dalej przejmuje osiemnastka Scan Speaka. Dalej jeszcze się nie zastanawiałem.

Albo podział przy 500Hz i następnie około 4000Hz albo bedzie ciągnąć do 2000 i na koniec wstęga przy około 8kHz.

Przy aktywnym podziale ze zwrotnicą cyfrową można sobie spokojnie przetrenować wszystkie warianty i sprawdzić co najlepiej odpowiada.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Krzysztof, nie można porównywać głośników o różnych średnicach.

Jeśli na średnich ma być 18-ka to na basie nie może być 25-ka bo basu będzie mało.

Jeśli 18-tka to tni ją na 250 Hz a u góry maksymalnie na ile pozwala.

Nie wiem. Kusi mnie ten tani moduł. W końcu kosztuje jedną trzecią i ma dwa razy większą moc od tego dt150.

W jednym i drugim przypadku cięty będzie przy 150Hz. Dalej przejmuje osiemnastka Scan Speaka. Dalej jeszcze się nie zastanawiałem.

Albo podział przy 500Hz i następnie około 4000Hz albo bedzie ciągnąć do 2000 i na koniec wstęga przy około 8kHz.

Przy aktywnym podziale ze zwrotnicą cyfrową można sobie spokojnie przetrenować wszystkie warianty i sprawdzić co najlepiej odpowiada.

On ma maksymalny pobór prądu 190 W... 50% pójdzie w ciepło więc obawiam się że tak naprawdę będzie miał w szczycie ok 100 W przy 4 ohm ;)

W jednym i drugim przypadku cięty będzie przy 150Hz.

No to jak masz miejsce i odpowiedni piec żeby wykorzystać zapas wychylenia to przynajmniej ja brał bym 30w :)

Magico sosuje w S5 26W :)

Dalej jeszcze się nie zastanawiałem.

4way ?

Bo 18wu to podział blisko 2k .

Powyżej nie gra już za dobrze .

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

On ma maksymalny pobór prądu 190 W... 50% pójdzie w ciepło więc obawiam się że tak naprawdę będzie miał w szczycie ok 100 W przy 4 ohm ;)

To klasa D a więc sprawność w okolicach 90%. Maksymalny pobór pądu też niewiele mówi bo wzmacniacz w impulsie ciągnie sobie energię zmagazynowaną w pojemnościach. 190W pobór mocy raczej dobrze o nim świadczy.

Ja myślę o ściągnięciu tego

Ukryta Zawartość

Przy 4 ohm ma 175 W myślę, że dla 30W w sam raz.

Ukryta Zawartość

No to jak masz miejsce i odpowiedni piec żeby wykorzystać zapas wychylenia to przynajmniej ja brał bym 30w :)

Magico sosuje w S5 26W :)

4way ?

Bo 18wu to podział blisko 2k .

Powyżej nie gra już za dobrze .

Planuję obudowę zamkniętą. To zapas wychylenie mi się przyda zwłaszcza że będę ostro korygował bas. Mam 18w8545 i chciałem go puścić od 150 do 500 albo do 2000Hz. Jak uporam się z przetwornikami do zwrotnicy to będę próbował co mi lepiej odpowiada.

Ukryta Zawartość

Co o tym myślisz ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie można powiedzieć o nim nic złego.

Poza ceną.

Ukryta Zawartość

Nie można powiedzieć o nim nic złego.

Poza ceną.

No tak bo w przeliczeniu wyjdzie prawie tysiak... ciekawi mnie tylko czy poradzi sobie i jak poradzi sobie z 30W...

I jeszcze jedno policzyłem obudowę pod ten głośnik. Z obliczeń w win is w obudowie zamkniętej wynika, że przy 51 litrach uzyskam qtc w wysokości 0,71 ( czyli chyba optymalnie, oraz spadek -6 db przy 28 hz. Zwiększając obudowę nieznacznie bo na 60 litrów uzyskam już 0,66, ale myślę że ta 50 litrowa będzie dla niego odpowiednia. Wzmacniacz planuję umieścić w osobnej komorze i odizolować od głośnika, długośc subwoofera zwiększy się nieznacznie na elementy montażowe. Czy dobrze liczę ? ;)

KrzysiekA trop bardzo dobry. Hypex 2.0.

Jak gra ten głośnik? Trudno mi porównać ... po A.S. 2014 pozostał mi taki "lekki" niesmak. Na szczęście jest min. 30W/4558T00. Ale to moje zdanie.

Bas na każdej! płycie jest inny.

Ciekawe ile płyt pójdzie w odstawkę? :-)

Przy 4 ohm ma 175 W myślę, że dla 30W w sam raz

Panowie chyba żartujcie sobie z tymi 170 wacikami ;)

0.5KW dla 20Hz dopiero jest bliskie wyczerpania limitów mechanicznych tego głośnika w 50l closecie .

W praktyce taka moc wystarczyła by jak by podać na głośnik sinusa 20Hz :)

Przy normalnej muzyce żeby go "skończyć" trzeba mu więcej mocy .

Moim zdaniem bez wzmka 0.5kw szkoda kłaść takiego głośnika bo jego możliwości będą leżeć odłogiem .

Moim zdaniem bez wzmka 0.5kw szkoda kłaść takiego głośnika bo jego możliwości będą leżeć odłogiem .

Szkoda nie, nie szkoda tak duże wychylenie na pewno nie zaszkodzi. Nie zapomnij jeszcze o tym że ten głośnik ma efektywność 89dB/1m/2,83V. Nie sądzę żebym doprowadził wzmacniacz (ten 250W/4Ohm) do granic jego możliwości zwłaszcza że teraz gram na głośnikach 18 cm z mono podbitym basem i tych jakoś nie przeciążam. Owszem przydałby się mocniejszy wzmacniacz zwłaszcza jak chce się pociągnąć do 20Hz w obudowie zamkniętej ale takowego nigdzie nie znalazłem w rozsądnych cenach. Mnie akurat martwi inna rzecz. Bas trzeba będzie podbić z 15dB na końcu czyli 15 dB będę musiał ściszyć bas na zwrotnicy cyfrowej żeby jej nie przesterować. Zważywszy że głośność będzie regulowana cyfrowo to może okazać że rozdzielczość na wyjściu przy cichym słuchaniu spadnie mi poniżej 16bitów czego bym nie chciał. Chyba będę musiał przed wzmacniaczami zamontować przełącznik -20dB na rezystorach do cichego słuchania jak to kiedyś miały wzmacniacze diorowskie.

Bas na każdej! płycie jest inny.

Ciekawe ile płyt pójdzie w odstawkę? :-)

To chyba dobrze. To oznacza głośnik nie ma własnego charakteru.

Wkładając mocniejszy wzmacniacz dostarczasz głośnikowi 500w, przypomnę że głośnik ma ok 200. taki wzmacniacz ma znacznie większe rezerwy mocy co przy głośniejszym słuchaniu i dłuższym użytkowaniu skutkuje mechanicznym uszkodzeniem głośnika i to niestety prawda. To że zagra lepiej tzw... mocniej oczywiste, ale coś za coś. głośnik zaprojektowany jest na te 200 watów i tyle powinno mu w zupełności wystarczyć. Kwestią jest oczywiście również pomieszczenie w którym będzie to grać... bo według mnie dokładanie prawie 200% ceny do hypexa 4.0 mija się z celem zakładając że pomieszczenie w którym będzie grał subwoofer nie przekroczy 20 m2. A dodatkowo system z jakim to ma grać.. również jest niezwykle ważny :)

Myślę że kupując Hypexa 2.0 wykorzystam jego 70% mozliwości.. dopłacając natomiast 1000 zł kupię 4.0 by wykorzystać o 25% więcej, i teraz pytanie czy dla 25% ""wykorzystania mocowego głośnika" opłaca mi się zwiększać budżet budowy o ponad 1000zł. Według mnie nie.

Wkładając mocniejszy wzmacniacz dostarczasz głośnikowi 500w, przypomnę że głośnik ma ok 200. taki wzmacniacz ma znacznie większe rezerwy mocy co przy głośniejszym słuchaniu i dłuższym użytkowaniu skutkuje mechanicznym uszkodzeniem głośnika i to niestety prawda. To że zagra lepiej tzw... mocniej oczywiste, ale coś za coś. głośnik zaprojektowany jest na te 200 watów i tyle powinno mu w zupełności wystarczyć. Kwestią jest oczywiście również pomieszczenie w którym będzie to grać... bo według mnie dokładanie prawie 200% ceny do hypexa 4.0 mija się z celem zakładając że pomieszczenie w którym będzie grał subwoofer nie przekroczy 20 m2. A dodatkowo system z jakim to ma grać.. również jest niezwykle ważny :)

Myślę że kupując Hypexa 2.0 wykorzystam jego 70% mozliwości.. dopłacając natomiast 1000 zł kupię 4.0 by wykorzystać o 25% więcej, i teraz pytanie czy dla 25% ""wykorzystania mocowego głośnika" opłaca mi się zwiększać budżet budowy o ponad 1000zł. Według mnie nie.

Panowie głośnik kupiony! ;) Teraz czas na wzmacniacz co myślicie ? ;)

A może by tak membrana bierna? a może dwie? Zamiast DS. 2,0 zastosować DS. 4,0

Wychodzi coś takiego ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.