Skocz do zawartości
IGNORED

Kari Bremnes

Rekomendowane odpowiedzi

Odświeżam wątek - słucham Kari od kilku lat, ale ostatnio słucham... bardziej:) W rzeczy samej, jak piszecie, norweskie wersje wydają się często trochę lepsze (np. oryginalna wersja "I Would Like to Give You a Song" czyli "Sang Til En Mann" na 'Manenstein'). Ostatnio wydano - kto śledzi, ten wie - dwupłytowy składak z piosenkami - sporo na nim najlepszych utworów dotychczasowych (więc tytuł wydaje się być w sam raz: "Fantastisk Allerade"), choć niektóre w nie aż tak dopracowanych aranżacjach (choćby utwór tytułowy).

Polecam dwa linki na You Tube (do popatrzenia; do słuchania są płyty):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (kawałek wywiadu z Kari)

Zawarte tam wstawki z koncertu muszą na razie wystarczyć - choć na stronie "petycje" trochę wpisów w sprawie jej koncertu w Polsce już jest...

Pozdrowienia

kot001

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polecam "Desemberbarn" KARI BREMNES & RIKARD WOLFF:

Ukryta Zawartość

Na zimę wspaniała rzecz :)

post-17176-070038600 1290894489_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Można po płakać się ze śmiechu: szukając tego, czego jeszcze nie mam, ale szukając tanio zajrzałem na ceneo. Co tam czytamy? "Reise", "Svarta Bjorn" to ,muzyka etniczna", a "Over En By" to blues, natomiast "You'd have to be here", "Norvegian Mood" "Losrivelse" zostału zaklasyfikowane jako muzyka "Dance i disco". Nie, no owszem, niektóre utwory są lżejsze, ale bez przesady:))) A poważniej - "Fantastisk Allerade" całkiem do rzeczy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

źle nie jest

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Doszły winyle: jakość nieprawdopodobna- polecam wszystkim!

niezmiennie zapraszam do oddania głosów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witajcie.

Dobra wiadomość dla fanów Kari Bremnes: 2 nowe wydawnictwa!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jak zwykle dopracowany graficznie i z tekstami utworów (jak by ktoś chciał po norwesku pośpiewać)

dostępny na

Ukryta Zawartość

oraz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest ten album na allegro: cena dobra

Właśnie chciałem napisać o FANTASTISK ALLERADE na allegro, ale mnie absinthe3 uprzedził:) - album jest bardzo dobry (tj. trzyma poziom:); poprzednio pisałem, że to kompilacja: to przesada, choć na wielu płytach Kari Bremnes zawsze zawarty jest "zestaw standard" - kilka utworów - rzeczywiście świetnych)

UWAGA! W chwili, gdy to piszę, na allegro został już jeden egzemplarz tej płyty (sam się do tego zresztą przyczyniłem).

Mam pytanie: czy ktoś zna "Mit Ville Hjerte" i "Spor"? Pierwszej nie znam, druga zaś zawiera utwory, które są również na innych płytach (co prawda nie sprawdzałem, czy wszystkie, czy nie). Śledzę pewną aukcję, śledzę i zastanawiam się... Poradzicie coś?

Tymczasem czekam na "Czarną Niedźwiedzicę" - znakomita płyta, prawda? Jak się przesiądę z rozpoznawczego mp3 na dobrą płytę, to będzie bardzo miły wieczór.

No sorki- skusiłem się na allegro zamiast amazon.de (nieznajomość niemieckiego tym razem się opłaciła). Niestety nie jestem dość biegłym bremnesofilem, by odpowiedzieć na pytanie. Jedno mogę powiedzieć- winyle z Bremnes- to apogeum

No sorki- skusiłem się na allegro zamiast amazon.de (nieznajomość niemieckiego tym razem się opłaciła). Niestety nie jestem dość biegłym bremnesofilem, by odpowiedzieć na pytanie. Jedno mogę powiedzieć- winyle z Bremnes- to apogeum

Płyty zatem w drodze... Sprawdziłem: na Fantastisk Allerade są dwa nowe utwory... chyba, że pomyliłem się w liczeniu ;)

Chętni mogą zerknąć do książeczki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kot001

Wydaje mi się, że nawet jeśli większość to starsze utwory , to w różnych aranżacjach- nie wiem na 100%. Ale- jak o aranżacje chodzi- to np. Lover in Berlin z Norwegian Mood jest całkiem inny niż z płyty Gate ver Gate, pomijając język - rzecz jasna. Jak dla mnie audiofila Gate ver Gate - dużo lepsza, ale z Norwegian Mood - bardziej chwyta za serce. Czyż nie o to właśnie chodzi?

Edytowane przez absinthe3

Czy można nie znać twórczości Kari Bremnes? Można. Ba, można nawet nie wiedzieć jaką barwą głosu dysponuje. Czy można kupić w ciemno jej płytę? Można. No i w ten sposób jedzie do mnie Fantastik Allerade.

Nie mam kompletnie pojęcia jak to zabrzmi, ale mam nadzieję, że mnie miło zaskoczy.

Czy można nie znać twórczości Kari Bremnes? Można. Ba, można nawet nie wiedzieć jaką barwą głosu dysponuje. Czy można kupić w ciemno jej płytę? Można. No i w ten sposób jedzie do mnie Fantastik Allerade.

Nie mam kompletnie pojęcia jak to zabrzmi, ale mam nadzieję, że mnie miło zaskoczy.

Nooo jeśli przełkniesz norweski- będzie OKI OKI OKI

"Przełykam" czeski, niemiecki, ukraiński, chiński. Myślę, że i z norweskim nie będzie problemu :)

Ja znałem jako pierwszą "Norwegian Mood" śpiewaną po angielsku, z "Lover in Berlin" i chyba najwspanialszym "Montreal" (najsmutniejsza muza jaką znam), potem dopiero po norwesku- trzeba było przywyknąć.

Zajrzałem na allegro: skoro pięć egzemplarzy ostatniej płyty poszło jak ciepłe bułki, pojawiło się zaraz sporo innych płyt Kari Bremnes. Cena OK. Co do Svarta Bjorn - zgadzam się z przedmówcą. Co do Montreal - świetne, jak pisał przed-przedmówca. Dobrego odsłuchu!

Dotarła, dotarła - do mnie w kawałkach (płyty całe, pudełko w strzępach) - reklamacja złożona :(

Wersje raczej bez nowych aranżacji:)

pzdr

Ja dostałem bez żadnych problemów, zafoliowane, 2 komplety.

Jak to się mogło stać?

Hej koti001- odezwij się: o co biega w tej przesyłce- wina firmy czy kuriera???

Cześć, wychodzi na to, że w UPS ktoś zrobił sobie miękki fotel z płyty Kari Bremnes - spisaliśmy protokół szkody, sprzedający obiecał złożyć reklamację i przesłać nową płytę (mam nadzieję, że wszystko zakończy się z poślizgiem, ale pomyślnie, tym bardziej, że ten sam sprzedający otworzył wielką skrzynię z płytami Kari Bremnes na allegro - więc chętnie bym coś dokupił). Niby tylko opakowanie, no ale w proszku. Płyty całe, słuchać można, ale czekam na wymianę. Jak Twoje/Wasze wrażenia? Płyta jest OK - Kari rzeczywiście ślicznie śpiewa po norwesku - a płyta zawiera perełki, o ile mi się dobrze wydaje - w formie niezmienionej. Inna rzecz, że (o ile mogę coś powiedzieć o piosenkach śpiewanych również po angielsku) "Montreal", "A Lover in Berlin" czy "Kopenhagen Cavern" mają poza wszystkim świetne teksty - mikroopowieści, skoncentrowane na szczególe:

Black sapphires had been shaped just like a rose.

For the funeral of a lover her mother had them made.

It probably was Paris where he died, is what she said,

As this big forgotten daughter glanced towards the window.

I'll sell the sapphires cheap, the man's long dead!

A potem świetnie się tego słucha w oryginale - gdy już wiadomo co i jak.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć, wychodzi na to, że w UPS ktoś zrobił sobie miękki fotel z płyty Kari Bremnes - spisaliśmy protokół szkody, sprzedający obiecał złożyć reklamację i przesłać nową płytę (mam nadzieję, że wszystko zakończy się z poślizgiem, ale pomyślnie, tym bardziej, że ten sam sprzedający otworzył wielką skrzynię z płytami Kari Bremnes na allegro - więc chętnie bym coś dokupił). Niby tylko opakowanie, no ale w proszku. Płyty całe, słuchać można, ale czekam na wymianę. Jak Twoje/Wasze wrażenia? Płyta jest OK - Kari rzeczywiście ślicznie śpiewa po norwesku - a płyta zawiera perełki, o ile mi się dobrze wydaje - w formie niezmienionej. Inna rzecz, że (o ile mogę coś powiedzieć o piosenkach śpiewanych również po angielsku) "Montreal", "A Lover in Berlin" czy "Kopenhagen Cavern" mają poza wszystkim świetne teksty - mikroopowieści, skoncentrowane na szczególe:

Black sapphires had been shaped just like a rose.

For the funeral of a lover her mother had them made.

It probably was Paris where he died, is what she said,

As this big forgotten daughter glanced towards the window.

I'll sell the sapphires cheap, the man's long dead!

A potem świetnie się tego słucha w oryginale - gdy już wiadomo co i jak.

Aaaaaa to Montreal

Gość otworzył skrzynię: no i 4 starsze albuny zamówiłem. Nowsze mam na winylach: to dopiero granie.

Tytuły które wymieniłeś- rzeczywiście wielka klasa

Co oni w tym upsie- czołgiem po paczce przejechali?

Edytowane przez absinthe3

Moja sztuka dotarła cała i zdrowa (Fantastik Allerede). Całkiem przyjemna rzecz, choć nie powaliła mnie na kolana. Największy plus to język. Myślę, że lepiej to brzmi po norwesku, niż miałoby po angielsku. Choć to tylko przypuszczenie. Możecie polecić coś wcześniejszego? Najchętniej, oczywiście, po norwesku. :)

"Norwegian Mood" jest po angielsku: zawiera wersje, które mi bardziej przypadają do gustu z racji aranżacji. Są że tak powiem bardziej serio. Wersje norweskie mają jakieś takie mniej poważne zabarwienie (?). Cieszę jednak mając obie wersje piosenek wymienionych przez Kolegę kot001.

To co spokojnie mogę polecić to losrivelse z 1993 i over en by z 2005, fajne jest też ly z 2009. Myślę że you'd have to be here z 2002 można sobie odpuścić, najlepszą piosenkę z tej płyty załączam (niestety niskie mp3, m4a nie wolno tu zamieszczać)

Inne płyty- nawet jak brzmią z początku mało interesująco, to później wciągają do tego stopnia, że kończymy z całą dyskografią ... I pozostają winyle :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi