Skocz do zawartości
IGNORED

Poziom sygnału w tunerze

Pancio88

Rekomendowane odpowiedzi

Mój tuner pioneer f 737 pokazuje mi maksymalną siłę sygnału na antenie wewnętrznej (kabelki w kształcie litery Y, chyba firmy hama za 19zł) dla wrocławskich stacji radiowych (mieszkam pod Wrocławiem). Czy zastosowanie lepszej anteny wewnętrznej/zewnętrznej poprawi jeszcze jakość dźwięku (ponad skale z tunera)? Krótko, czy da się lepiej niż pokazuje tuner?

https://www.audiostereo.pl/topic/119360-poziom-sygna%C5%82u-w-tunerze/

Mój tuner pioneer f 737 pokazuje mi maksymalną siłę sygnału na antenie wewnętrznej (kabelki w kształcie litery Y, chyba firmy hama za 19zł) dla wrocławskich stacji radiowych (mieszkam pod Wrocławiem). Czy zastosowanie lepszej anteny wewnętrznej/zewnętrznej poprawi jeszcze jakość dźwięku (ponad skale z tunera)? Krótko, czy da się lepiej niż pokazuje tuner?

Tak. Kup antenę zewnętrzną.

Ja mam np. dla Trójki 5 kresek na metrowym kablu (15km do masztu), ale różnica w jakości dźwięku z anteną zewnętrzną jest duża i od razu zauważalna.

Tu masz za 30zł: http://www.dipol.com.pl/antena_radiowa_sv_total_A0228.htm

Na ucho jednak może być różnica; w odstępie od poziomu szumów i wypełnieniu basu.

Zależy, jak był fabrycznie uruchomiony...

Poza tym ZAWSZE istotny jest odstęp od zakłóceń, więc ze wzrostem sygnału...

Mam w swoim tunerze miernik natężenia pola i to jest bezwzględny pomiar,

którego obok na wskaźniku słupkowym już dawno nie widać.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

U mnie radio gra na tego typu antenie i nie widzę sensu w stosowaniu innego rozwiązania:

http://multiservice.internetdsl.pl/product.php?id_product=79

W puszce nie ma wzmacniacza, tylko symetryzator- koniecznie na zakres UKF (nie każdy się nadaje).

U mnie radio gra na tego typu antenie i nie widzę sensu w stosowaniu innego rozwiązania:

Ta antena ma polaryzację poziomą. W mojej okolicy wszystkie stacje nadają z polaryzacją pionową. Więc jest sens stosować inne rozwiązania.

Ta antena ma polaryzację poziomą. W mojej okolicy wszystkie stacje nadają z polaryzacją pionową. Więc jest sens stosować inne rozwiązania.

Tylko wtedy, gdy jakaś stacja nadaje z taką polaryzacją. U mnie takich nie ma.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.