Skocz do zawartości
IGNORED

arcam rdac czy nowa seria r

Bartłomiej_56237

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Szukałem na forum odpowiedzi na moje pytanie ale nie mogę znaleźć nic konkretnego.

Mój sprzęt to wzmacniacz NAD 352, kolumny Dali Ikon 6 i jako źródło sonos z usługą Wimp Hi-Fi. Sam Sonos gra nie najgorzej ale chciałbym poprawić jakość dźwięku i kupiłem w ciemno DacMagic i ... porażka. Słabiutki dól i szczegóły. Góra i przestrzeń dla mnie przerysowana. Bas kiepski. Na szczęście dobrze się sprzedaje na rynku wtórnym. Słuchałem kiedyś rDaca z Tomankiem i zrobił super wrażenie ale przy źródle CD Nad 515 BEE. Przy tym samym CD DacMagic gra identycznie jak z Sonosem. Moje pytanie:

• Jaka jest różnica pomiędzy dźwiękiem starego rDaca a nowa serią r Arcama?
  • Czy warto kupować airDaca czy wystarczy rLink skoro mam zamiar korzystać z jednego źródła?
  • Inne ewentualne propozycje w cenie do 2000zł

Z góry dzięki za podpowiedzi i propozycje.

https://www.audiostereo.pl/topic/119405-arcam-rdac-czy-nowa-seria-r/
Gość aqs

(Konto usunięte)

Witam.

To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Szukałem na forum odpowiedzi na moje pytanie ale nie mogę znaleźć nic konkretnego.

Mój sprzęt to wzmacniacz NAD 352, kolumny Dali Ikon 6 i jako źródło sonos z usługą Wimp Hi-Fi. Sam Sonos gra nie najgorzej ale chciałbym poprawić jakość dźwięku i kupiłem w ciemno DacMagic i ... porażka. Słabiutki dól i szczegóły. Góra i przestrzeń dla mnie przerysowana. Bas kiepski. Na szczęście dobrze się sprzedaje na rynku wtórnym. Słuchałem kiedyś rDaca z Tomankiem i zrobił super wrażenie ale przy źródle CD Nad 515 BEE. Przy tym samym CD DacMagic gra identycznie jak z Sonosem. Moje pytanie:

• Jaka jest różnica pomiędzy dźwiękiem starego rDaca a nowa serią r Arcama?
  • Czy warto kupować airDaca czy wystarczy rLink skoro mam zamiar korzystać z jednego źródła?
  • Inne ewentualne propozycje w cenie do 2000zł

Z góry dzięki za podpowiedzi i propozycje.

Stream Magic 6

irDAC gra świetnie. Ma lepiej rozciągnięty i utwardzony bas, w stosunku do jego starszego brata, lepszą przestrzeń oraz szczegółowość. Jeżeli szukasz w tej cenie nowego przetwornika, nie znajdziesz lepszego, według mnie.

Jedna uwaga: airDAC to nie te same obwody, co irDAC. Ten drugi ma bardziej rozbudowane zasilanie i gra lepiej.

irDAC gra świetnie. Ma lepiej rozciągnięty i utwardzony bas, w stosunku do jego starszego brata, lepszą przestrzeń oraz szczegółowość. Jeżeli szukasz w tej cenie nowego przetwornika, nie znajdziesz lepszego, według mnie.

Jedna uwaga: airDAC to nie te same obwody, co irDAC. Ten drugi ma bardziej rozbudowane zasilanie i gra lepiej.

Nie zasilanie, a jest to zupełnie inny dac nastawiony bardziej na funkcjonalność - Airplay i uzyskanie z niej jak najlepszej jakości dźwięku.

Potwierdzam zdanie odnośnie jakości dźwięku, a jeszcze można do niego dołożyć lepszy zasilacz niż stockowy...

Właśnie w pewnym sklepie internetowym gdzie chciałem na próbę kupić rLinka okazało się że Arcam wycofał je z produkcji i już ich nie będzie. W ramach rekompensaty (bo już zapłaciłem) zaoferowali mi do wyboru irDaca lub airDaca za 1400pln. I do jutra muszę podjąć decyzję. Szperam na forach o airDacu ale jest niewiele. Więc sugerujecie że jednak IrDac lepszy?

Właśnie w pewnym sklepie internetowym gdzie chciałem na próbę kupić rLinka okazało się że Arcam wycofał je z produkcji i już ich nie będzie. W ramach rekompensaty (bo już zapłaciłem) zaoferowali mi do wyboru irDaca lub airDaca za 1400pln. I do jutra muszę podjąć decyzję. Szperam na forach o airDacu ale jest niewiele. Więc sugerujecie że jednak IrDac lepszy?

Bierz irDAC'a i nie wydziwiaj! irDAC to bardzo dobre urządzenie .

Znakomity wybór zwłaszcza że nówka za 1400zł. Docelowo koniecznie trzeba wymienić zasilanie np. na Tomanka. Chętnie poczytam o Twoich wrażeniach oraz podpowiem z własnego doświadczenia co dalej :)

gdzie jest za tyle?

Niestety nigdzie, to jest cena zakupu u dystrybutora. Tyle płaci każdy sklep który je sprzedaje. Ale jest to cena bez żadnego zysku sklepu tak że "normalnie" pewnie nie do osiągnięcia. Ale widać, że warto negocjować z katalogowych 2 tysi. Nie mogę ujawnić, który sklep mi to sprzedał w tej cenie bo jak stwierdzili "konkurencja nas zje". Jak pisałem wynikło to ze szczególnych okoliczności zakupu innego DAC-

Co do brzmienia dac podpięty ale na razie dosłownie słuchałem kilkanaście minut. Nie mam zbytnio czasu. Ale już słychać że to dac skrojony dla mnie i mojego zestawu. Na pewno go nie oddam a szczegóły odsłuchów trochę później. Na razie mogę napisać że urzekł mnie dołem i "kulturą" brzmienia. Ale to pierwsze - szybkie wrażenie.

Niestety nigdzie, to jest cena zakupu u dystrybutora. Tyle płaci każdy sklep który je sprzedaje. Ale jest to cena bez żadnego zysku sklepu tak że "normalnie" pewnie nie do osiągnięcia.

to by sie zgadzało 30% wychodzi. Czyli za 1500 byłby do dostania.

Znakomity wybór zwłaszcza że nówka za 1400zł. Docelowo koniecznie trzeba wymienić zasilanie np. na Tomanka. Chętnie poczytam o Twoich wrażeniach oraz podpowiem z własnego doświadczenia co dalej :)

Napisz kolego, jak "odbierasz" irDAC'a!

No cóż. Nie będę się tu rozpisywał o moich wrażaniach bo są dokładnie takie jak we wszystkich recenzjach zarówno tych polskich jak i zagranicznych. Piękny miękki niski bas, dynamiczny ten wyższy, super środek, dokładność. No i na pewno lepsza przestrzeń niż w starszym bracie. Ogólnie jestem mega zadowolony.

Oczywiście mam nowy problem bo chciałem się wstrzymać z Tomankiem aż się trochę odbije finansowo ale mam okazję kupić używanego za 400zł Pewnie będziecie nakłaniać że warto ;)

No cóż. Nie będę się tu rozpisywał o moich wrażaniach bo są dokładnie takie jak we wszystkich recenzjach zarówno tych polskich jak i zagranicznych. Piękny miękki niski bas, dynamiczny ten wyższy, super środek, dokładność. No i na pewno lepsza przestrzeń niż w starszym bracie. Ogólnie jestem mega zadowolony.

Oczywiście mam nowy problem bo chciałem się wstrzymać z Tomankiem aż się trochę odbije finansowo ale mam okazję kupić używanego za 400zł Pewnie będziecie nakłaniać że warto ;)

Ja zamówiłem wersję mini (300zł). W poniedziałek będzie, to napiszę co i jak. Jeżeli to wersja za 600zł., to warto.

To będą niuanse, ale z czasem coraz większe !

Kiedyś nie wierzyłem w magię zasilaczy ale miałempożyczonego rDaca i na początku słuchałem go na fabrycznym zasilaczu. Było ok. Potem podłączyłem Tomanka i to była dla mnie spora różnica. Szczególnie w dynamice. Tak to pamiętam

Kiedyś nie wierzyłem w magię zasilaczy ale miałempożyczonego rDaca i na początku słuchałem go na fabrycznym zasilaczu. Było ok. Potem podłączyłem Tomanka i to była dla mnie spora różnica. Szczególnie w dynamice. Tak to pamiętam

Ja to wyczułem na wzmaku. cyfrowym, który dostałem gratis, lepszy zasilacz zmienił wszystko, dosłownie.HLLY TAMP-20

Ja to wyczułem na wzmaku. cyfrowym, który dostałem gratis, lepszy zasilacz zmienił wszystko, dosłownie.HLLY TAMP-20

No to pochwalimy się w przyszłym tygodniu wrażeniami.

• 2 tygodnie później...

Kupujcie, warto ! To ne są niuanse. Dźwięk jest bardziej dynamiczny (znikają resztki woalu), a jednocześnie, jakby gładszy i b.przestrzenny !

Kupujcie, warto ! To ne są niuanse. Dźwięk jest bardziej dynamiczny (znikają resztki woalu), a jednocześnie, jakby gładszy i b.przestrzenny !

jakby gładszy DŹWIĘK...

• 2 tygodnie później...

jakby gładszy DŹWIĘK...

ńcu

No cóż. Zdecydowałem się w końcu coś napisać.

W mojej, zaznaczam w ojej ocenie dedykowany zasilacz uwydatnia wszystkie zalety irDaca i to według mnie znacznie.

Dolne i nieco wyższe pasmo, które w mojej ocenie jest największym atutem tego przetwornika otrzymuje pełniejsze, dokładniejsze brzmienie. Bez problemu rozróżnimy równoczesne szarpnięcie najgrubszej struny kontrabasu i delikatne uderzenie w centralny bęben. (koncert Live in Boston Bottiego) Co w przypadku zasilacza fabrycznego nie jest takie oczywiste. Bas ten dolny pięknie miękki a ten wyższy króciutki i sprężysty. Środek doskonały a wyższa góra w moich dali ikonach miód. Słychać każde dotknięcie blach i czy innych instrumentów perkusyjnych. Dla mnie ten zestaw idealny.

Zasilacz fabryczny sporo osłabia tego Arcama irDaca - tyle konkluzji.

PS. Zakupiłem dysk NAS (WD MY Cloud) i już sprzedałem CD - ka. Korzystam z WIMPA i zasobów własnych (podane z Sonosa) - ripowane i "pobrane" płyty. Wg mnie to przyszłość. Płyta CD się kończy a jakość muzyki z plików o jakości CD zależy tylko od źródła i wg mnie jakości wyjścia cyfrowego w naszym źródle.

Tyle moich wrażeń i przemyśleń.

No tak tylko jednak pliki z wimpa - teraz tidala HIFI mają jednak gorszą jakosc niz cd.

Ale jak komus to wystarcza to niech się cieszy :) .

Jak to uzasadnisz? Plik FLAC jaki jest przekazywany przez TIDAL to bezstratny format w jakości CD. Gdzie widzisz różnice??

Polecam przeczytać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A i informacyjnie TIDAL i WIMP to ie to samo. Różnią się przede wszystkim zawartością.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Proponuje sobie podłączyć pod 1 wejście Daca Tidal-a, pod drugie ze streamera, CD lub z czego na co dzień słuchacie.

Ważne aby wydanie płyty było to samo.

Bez problemu rozpoznacie. U mnie jest spora róznica na korzyść plików zgranych z płyty.

Np Brother in Arms Dire Straits( wersja z Tidala ma za dużo sybilantów brzmi jak mp3), czy Eva Cassidy (na Tidal-u jest płaski wokal)

Trzeba Pamietac ze flac flackowi nie równy - to jest tylko format zapisu w pliku.

Flac-a możesz sobie zrobić np z mp3 programem Jriver :) .

Nie piszę że wszystkie piosenki są gorsze, ale sprawdzałem na kilku i nie trzeba mieć dobrego ucha aby to usłyszeć.

Zresztą ostatnio sprawdzaliśmy 2 powyzsze u kolegi na calkiem innym systemie i było to samo.

Oczywiście jak ktoś słucha na amplitunerze może nie usłyszy, ale przyzowoity wzmak wykaże znaczne różnice.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.