Skocz do zawartości
IGNORED

Kto idzie na Wybory Prezydenckie 2015?

neomammut

Idziesz na Wyroby Prezydenckie 2015?  

103 użytkowników zagłosowało

1. 1. Idziesz na Wyroby Prezydenckie 2015?

2. 2. Idziesz? A na kogo zagłosujesz?

• Bronisław Komorowski
    • Janusz Korwin-Mikke
    • Adam Jarubas
      0
    • Paweł Kukiz
    • Marian Kowalski
    • Jacek Wilk
    • Andrzej Duda
    • Janusz Palikot
    • Magdalena Ogórek
    • Grzegorz Braun
    • Paweł Tanajno

Rekomendowane odpowiedzi

Na szczęście mieszkam poza PL i nie docierają do mnie dyrdymały z jednej, czy drugiej strony

Tak , jak już wyjechałeś z PL , to pewnie zwisa Ci to co się dzieje w kraju.

Spotkałem się z opiniami w GB - że im gorzej w PL tym lepsze samopoczucie u emigrantów.

Tak jakby chcieli usprawiedliwić tę decyzję o wyjeździe!!

Czy też tak masz ?

No bo czym można tłumaczyć takie teksty że Komorowski to "bezpieczny wybór" ?

Bezpieczny dla kogo dla Polski? na pewno nie!

Jak dalej ta sitwa będzie u władzy to Twoje miejsce Pracy tez może być zagrożone!!!

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Lapszy niż Blondie w halce z fryzi janiołka ;-), która jest wredną, mało bystrą paniusią, ledwo mówiącą gramotnie, nie mówiąc już o sensie jej słów (?).

Szczerze. Im dłużej na to patrzę tym bardziej lubię Kukiza :-D JEST ANTYSYSTEMOWY CHWAŁA MU ZA TO. Gdybym miała prawo głosu, a 2 tura jest pewna dla Komorowskiego, to w pierwszej zagłosowałabym na niego, po to, aby Komorowskiemu, Korniszonkowi, Dudzie i Krulowi na Tronie* ;-) miny zrzedły.

*proszę wpisać Kórwinek Żelazny Tron, Pyrkon

"Wolność oznacza prawo do twierdzenia, że dwa i dwa to cztery."

Cookies to medialna maca dla małolatów i głupiutkich siks.

Spotkałem się z opiniami w GB - że im gorzej w PL tym lepsze samopoczucie u emigrantów.

Tak jakby chcieli usprawiedliwić tę decyzję o wyjeździe!!

Nie usprawiedliwić tylko utwierdzić się w przekonaniu że słusznie zrobili. To metoda radzenia sobie z dysonansem postdecyzyjnym.

A Korniszonek jest dla napalonych facetów (teoretycznie też dla homoseksualnych kobiet, którym się ona podoba). Dla każdego coś miłego ;-) A Duda... Lepiej nie gadać, dla fanatyków. Braun dla psycholi. Widzisz, jakie fajne można zrobić analizy? Mam nadzieję, że Kukiz będzie minimum trzeci, jak, go Kórwinki i inne szumowiny nie przekręcą, na Ciemną Stronę Mocy, będzie git, ale wolę, aby nagrywał, niż bawił się w politykę :-D

"Wolność oznacza prawo do twierdzenia, że dwa i dwa to cztery."

Nie usprawiedliwić tylko utwierdzić się w przekonaniu że słusznie zrobili. To metoda radzenia sobie z dysonansem postdecyzyjnym.

W związku z tym "dysonansem poznawczo/postdecyzyjnym" nie powinni mieć prawa do głosowania zwłaszcza Ci "inteligentni z USA"

Płacisz podatki w PL głosujesz !

Reszta już wybrała.........

Płacisz podatki w PL głosujesz !

Jestem tego samego zdania.

Ewentualnie mogą przyjechać do Polski na głosowanie - ci którym tak zależy i maja tu nadal adres zamieszkania.

Tak SYSTEM broni się przed uświadamianiem obywateli.

Bloki wyborcze miały być emitowane w prime-time, czyli ok. 20:00 , a wygląda to tak :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tak , jak już wyjechałeś z PL , to pewnie zwisa Ci to co się dzieje w kraju.

Bezpodstawna sugestia. Ale odpowiem: nie, nie zwisa mi.

Zatem współczuję grona znajomych. Ja od nikogo z emigrantów w kilku krajach UE z takim stwierdzeniem się nie spotkałem.

Widać obracamy się w różnych kręgach.

W związku z tym "dysonansem poznawczo/postdecyzyjnym" nie powinni mieć prawa do głosowania zwłaszcza Ci "inteligentni z USA"

Żadnego logicznego związku między 'dysonansem postdecyzyjnym' a prawami do głosowania nie ma. Wykaż ten związek, to pogadamy, na razie chwytasz się każdego argumentu bez zastanowienia się nad jego sensem.

Jestem tego samego zdania.

Ewentualnie mogą przyjechać do Polski na głosowanie - ci którym tak zależy i maja tu nadal adres zamieszkania.

To się dobrze składa, bo się łapie na oba warunki: płacę (małą) część podatku w PL (niestety, bo jestem z tego powodu podwójnie opodatkowany) i mam adres meldunkowy. Niemniej, nawet gdybym nie miał, to i tak tego typu argumentacja jaką stosujecie jest po prostu słaba. Albo stosujecie kryterium obywatelstwa i wszyscy obywatele mają prawo do głosowania w wyborach prezydenckich i parlamentarnych, albo stosujecie kryterium zamieszkania+płacenia podatków, a wtedy należałoby nadać prawa wyborcze imigrantom, którzy obywatelstwa nie mają, ale mieszkają i płacą w PL podatki. Nie da się zjeść ciasteczka i mieć ciasteczko.

Poza tym dlaczego niby kryterium mają być podatki, a nie np. poziom formalnego wykształcenia, iloraz IQ, etc.? Co z tego, że ktoś płaci podatki jak można argumentować, że ma ograniczone zdolności intelektualne i w związku z tym dokonuje nieoptymalnych wyborów i szkodzi Polsce?

Dlatego cieszę się, że te populistyczne żądania ograniczenia obywatelskich praw do głosowania są tylko gardłowaniem sfrustrowanej części społ. która w swej frustracji musi szukać coraz to nowych wrogów publicznych, by dać ujście (w często nieracjonalny sposób) swojemu niezadowoleniu z obecnej sytuacji.

Powrót po dłuższej przerwie...

Bezpodstawna sugestia. Ale odpowiem: nie, nie zwisa mi.

Jednak "Zwisa Ci" bo stwierdziłeś że Pan Bronisław to kandydat "bezpieczny" a nie rozwinąłeś myśli. Przykro mi to pisać ale jeśli ktoś uważa Komorowskiego za "mniejsze zło" to nie ma bladego pojęcia o sytuacji w PL.

Zatem współczuję grona znajomych. Ja od nikogo z emigrantów w kilku krajach UE z takim stwierdzeniem się nie spotkałem.

Widać obracamy się w różnych kręgach.

Stawiając na Komorowskiego który wprost realizuje i reprezentuje "obcą" politykę życzysz "PL źle" i sam się do tego kręgu zaliczasz.

Żadnego logicznego związku między 'dysonansem postdecyzyjnym' a prawami do głosowania nie ma

W sumie ciekawy temat na analizę i badania naukowe :).

Zobaczymy z jakimi "kręgami" mamy do czynienia. I czego życzą polscy emigranci swoim rodakom w kraju.

Poza tym dlaczego niby kryterium mają być podatki

Bo Ty pracujesz na "angielską królową" a my na renty i emerytury w PL.

Dlatego cieszę się, że te populistyczne żądania ograniczenia obywatelskich praw do głosowania są tylko gardłowaniem sfrustrowanej części społ. która w swej frustracji musi szukać coraz to nowych wrogów publicznych, by dać ujście (w często nieracjonalny sposób) swojemu niezadowoleniu z obecnej sytuacji.

Jakbym słyszał "lemingowe głośniczki"

Takimi stwierdzeniami tylko potwierdzasz że życzysz Polsce i polakom jak najgorzej.

Wstyd bo nie masz zielonego pojęcia o obecnej sytuacji w naszym kraju.

Warto byłoby zastanowić się co skłoniło Cię do emigracji ?

Co już zapomniałeś ? Pewnie Kaczyński ?

Przygotowania do sfałszowania wyborów trwają już od kilku lat,- mówimy tu o tak zwanych

( Sondażach ). Tak się urabia zmęczone i "zgnojone przez aparat władzy" społeczeństwo.

W sumie jak komuś bliżej do Rycha Mira i Zdzicha , jak wzorem dla nich są ministrowie sprawiedliwości mający w nosie prawo . A przepraszam koledzy pana ministra stwierdzili że nie złamał prawa , chyba strzelił dowcipem z mównicy sejmowej to już miał test z używania broni zaliczony . I ta biedna Sawicka co się tak spektakularnie popłakała tak płakała że aż musieli Żiobrę przed TS ciągać .Te najtańsze autostrady i stadiony . Gazoport będzie chyba ze złota tyle go dopieszczają będzie hiend owy .

Republika kartoflana tylko w TVN druga Japonia

Pierwsze z brzegu

Ukryta Zawartość

Kto podał? Gdzie? Jak to obliczyli? I co to jest 1,2 kk?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Kukiz (czy cookies jak mowie niektórzy goście co sr** za chałupe chodzili a teraz brylują z angielskim z warsaw shore) ma jedna zajebista przewagę.

Jest z innego swiata.

Swiata gdzie nie podzielono się łupem i co 4 lata nie zmienia się chorągiewki na tych dobrych/złych by idioci myśleli ze maja na cos wpływ.

I dlatego ma mój głos. A ze może prezydentem będzie do d... ? co to zmienia? Obecny jaki jest? Profesjonalny ???

I dlatego ma mój głos. A ze może prezydentem będzie do d... ? co to zmienia? Obecny jaki jest? Profesjonalny ???

Na pewno byłby lepszym, nie podpisywał by ustaw, które uderzają w społeczeństwo i stosunki między ludzkie, a na pewno interweniowałby w tej kwestii, ...ogólnie wyjaśniając, krótko, zwięźle i na temat, o co chodzi,....społeczeństwu.

Prezydentura Komorowskiego, jest przeciw temu, nic w tym kierunku nie zrobił, czynił zło,...mam nadzieje, iż ta tendencja będzie zahamowana.

W każdym normalnym kraju, wyborcy wybierają, prezydenta po to aby nie dopuszczał ustaw, które nie służą dobru.

Jednak "Zwisa Ci" bo stwierdziłeś że Pan Bronisław to kandydat "bezpieczny" a nie rozwinąłeś myśli. Przykro mi to pisać ale jeśli ktoś uważa Komorowskiego za "mniejsze zło" to nie ma bladego pojęcia o sytuacji w PL.

Aha, czyli Ty decydujesz kto ma pojęcie o sytuacji w PL, komu zwisa, a komu nie, i to bez względu na to, co kto napisze, no - i najważniejsze! - kto jest godnym i prawdziwym Polakiem. Cóż, nie chcę psuć Ci samopoczucia, więc życzę dużo przyjemności w tym błogim przekonaniu.

Bo Ty pracujesz na "angielską królową" a my na renty i emerytury w PL.

Widzisz, pokazujesz raz za razem jakie masz wąskie horyzonty myślowe na temat emigracji. Jak emigracja, to koniecznie na zmywak, koniecznie do UK, koniecznie źle życzy Polsce, koniecznie nie ma prawa do glosowania bo nie płaci podatków w PL, etc. Dwa posty, a tak się obnażyłeś... Aż szkoda czasu by nawet zacząć wyjaśniać jak błędne są te stereotypy.

Warto byłoby zastanowić się co skłoniło Cię do emigracji ?

Co już zapomniałeś ? Pewnie Kaczyński ?

Nie wiem skąd to zaintersowanie moją skromną osobą, ale nie śmieć w wątku, trzymaj się tematu - ja nim nie jestem.

W każdym normalnym kraju, wyborcy wybierają, prezydenta po to aby nie dopuszczał ustaw, które nie służą dobru.

Prezydent Komorowski tak właśnie postępuje.

Trochę kabaretu na wieczór

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Nareszcie zlikwidowali ten durny zwyczaj zagranicznych obwodów wyborczych? Brawo, pierwszy raz wygrał zdrowy rozsądek.

Teraz jeszcze powinniśmy poczekać na likwidacje przywilejów dla tak zwanej mniejszości niemieckiej.

Kukiz (czy cookies jak mowie niektórzy goście co sr** za chałupe chodzili a teraz brylują z angielskim z warsaw shore) ma jedna zajebista przewagę.

Jest z innego swiata.

Ciasteczek jest z innego świata. Ze świata Shreka.

Ciekawa analiza dotycząca Kukiza:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Matka Kur.. to taki poziom analizy który rozkłada wszystkich przedszkolaków intelektualnie.

Kukiz ma zwykłe parcie na szkło, jak to gasnący artysta "ludowy". Został radnym, zobaczył że może wiec wystartował na prezydenta RP. I tyle w temacie. To że jego słabość jest korzyścią dla innych to normalne.

To się dobrze składa, bo się łapie na oba warunki: płacę (małą) część podatku w PL (niestety, bo jestem z tego powodu podwójnie opodatkowany) i mam adres meldunkowy. Niemniej, nawet gdybym nie miał, to i tak tego typu argumentacja jaką stosujecie jest po prostu słaba. Albo stosujecie kryterium obywatelstwa i wszyscy obywatele mają prawo do głosowania w wyborach prezydenckich i parlamentarnych, albo stosujecie kryterium zamieszkania+płacenia podatków, a wtedy należałoby nadać prawa wyborcze imigrantom, którzy obywatelstwa nie mają, ale mieszkają i płacą w PL podatki.

Słaba to jest już Twoja umiejętność rozumienia po polsku, może długo na tej emigracji przebywasz? Były przypadki że ludziom "odejmowało" mowę polską już po pół roku w USA.

Nikt ci nie zabiera prawa do głosowania jeśli masz obywatelstwo. Obywatelstwo to podstawowy warunek praw wyborczych.

Mowa jest tylko o zabieraniu zagranicznych okręgów wyborczych. Diaspora niech głosuje sobie (jeśli ma do tego prawo) na tych polityków, od których zależy ich szczęście tam gdzie aktualnie mieszkają, bo o sprawach pozostałych w Polsce guzik wiedzą.

Tym niemniej jeśli masz obywatelstwo polskie i bardzo chcesz głosować - nawet jeśli płacisz podatki królowej brytyjskiej -, nikt tego zabronić nie może. Wsiadasz w samolot i stawiasz się na wybory w Polsce jeśli sprawy Polaków w kraju tak bardzo cię przejmują.

Nareszcie zlikwidowali ten durny zwyczaj zagranicznych obwodów wyborczych?

Nie dziwny bo tam obecni rządzacy zostali ocenieni za brak warunków do życia w kraju-przegrywali w cuglach to i zlikwidowali!

Wczoraj 3/4 Rynku Krakowskiego zajętego było przez młodych ludzi! popierających Janusza Korwina Mikkego czyli szacunkowo 20-30 tysięcy. Pewnie będzie dogrywka Kukiz -Korwin bo jak był gajowy to było 200 osób z czego 150 to przeciwnicy :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Mowa jest tylko o zabieraniu zagranicznych okręgów wyborczych. Diaspora niech głosuje sobie (jeśli ma do tego prawo) na tych polityków, od których zależy ich szczęście tam gdzie aktualnie mieszkają, bo o sprawach pozostałych w Polsce guzik wiedzą.

Każdy sposób żeby utrzymać się przy żłobie dobry. Jak polonia głosowała na słońce Peru to była dobra , jak zmieniła zdanie to już jest bee.

W sumie to ja się im nie dziwię jak dopuszczą opozycje do kwitów o przekrętach to będą siedzieć - walczą o życie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aha, czyli Ty decydujesz kto ma pojęcie o sytuacji w PL, komu zwisa, a komu nie, i to bez względu na to, co kto napisze, no - i najważniejsze! - kto jest godnym i prawdziwym Polakiem. Cóż, nie chcę psuć Ci samopoczucia, więc życzę dużo przyjemności w tym błogim przekonaniu.

To jest chyba logiczne że ja jako mieszkaniec PL, pracujący tu i płacący sowite podatki na "stado baranów" przy władzy które ty nazywasz "bezpiecznym wyborem" mam lepsze rozeznanie w sytuacji w kraju niż Ty - emigrant który od 10 lat buduje PKB obcego Państwa.

Widzisz, pokazujesz raz za razem jakie masz wąskie horyzonty myślowe na temat emigracji.

Sami dajecie przykład jak bardzo wam zależy na zmianach w kraju.

Nie ma nic bardziej wnerwiającego niż emigranci który mają takie same prawa wyborcze co mieszkańcy PL, i głosujący na PO lub PIS.

ale nie śmieć w wątku, trzymaj się tematu

Nie śmiecę uważam że emigranci nie powinni mieć prawa głosować , -- Oni już kiedyś dokonali wyboru wyjeżdżając z kraju teraz już im dziękujemy....

To jest chyba logiczne że ja jako mieszkaniec PL, pracujący tu i płacący sowite podatki na "stado baranów" przy władzy które ty nazywasz "bezpiecznym wyborem" mam lepsze rozeznanie w sytuacji w kraju niż Ty - emigrant który od 10 lat buduje PKB obcego Państwa.

A nie przyszło Koledze do głowy że z perspektywy widać lepiej ?

Gdyby nie Ci emigranci przysyłający kasę rodziną to POlandia już dawno by padła .

Są statystyki mówiące że ilość pieniędzy przesłanej przez emigrantów dorównuję ilością dotacją z UE

Rząd PO w spotach wyborczych przed przejęcie władzy mamił obywateli powrotami i co? mieli na to 8lat .

Polityków rozlicza się po efektach .

Do końca 2015 roku z Polski wyjedzie 1,275 mln obywateli. Tak wynika z raportu Work Service pt. „Migracje zarobkowe Polaków” opublikowanego w marcu. Tym samym liczba Polaków poza granicami kraju wzrosłaby do 3 mln, co stanowiłoby nowy niechlubny rekord.

Emigracja powodowana jest przede wszystkim możliwością zdobycia pracy dużo lepiej wynagradzanej niż w Polsce. Z raportu Work Service wynika, że chęć zarabiania lepiej wymieniło aż 78 proc. Polaków, którzy planują wyjazd w ciągu najbliższych 12 miesięcy.

Inne powody, które motywują Polaków do emigracji to m.in.: wyższy standard życia (44 proc. badanych), większe perspektywy rozwoju zawodowego (37 proc.), brak odpowiedniej pracy w Polsce (37 proc.), możliwość podróżowania i zwiedzania świata (35 proc.) oraz lepsza służba zdrowia (29 proc. badanych).

Szach i mat dla złodziejskiej platformy

Gdyby nie Ci emigranci przysyłający kasę rodziną to POlandia już dawno by padła .

Są statystyki mówiące że ilość pieniędzy przesłanej przez emigrantów dorównuję ilością dotacją z UE

Pracując w Polsce w Polskich firmach, płacą podatki w Polsce mieli by większy wkład , niż pracując za granicą i przysyłając cześć zarobionych pieniędzy do Polski.

Co do perspektywy i horyzontu przebywając za granica , raczej się on zawęża niż zwiększa, ale to tylko moje skromne zdanie...........

Co do dotacji to tak naprawdę nie wiadomo do końca jaki jest bilans, ale znając życie jesteśmy na dużym minusie.

Przypominam kolegom również że największymi beneficjentami pomocy Unijnej w Polsce są "zachodnie korporacje".....- tak działa ten system........

Rząd PO w spotach wyborczych przed przejęcie władzy mamił obywateli powrotami i co? mieli na to 8lat

No i "sienkiewicz"

Polityków rozlicza się po efektach .

A jak widać część emigracji nazywa obecną władze "bezpiecznym wyborem".

Ręce opadają......

Ja się nie dziwię że ludzie chcą wyjechać z kraju :( i ich nie potępiam . Lepiej by mi się żyło gdyby nie wyjechali miał bym więcej klientów .Tylko staram się postawić w ich sytuacji .Przecież oni można powiedzieć zostali zmuszeni do tego sytuacją ekonomiczną . Co do dotacji to zostały przejedzone i rozkradzione przez rządzących . To temat rzeka .

Dziwię się jednak tym którzy mimo tego że widzą jak się im drenuje kieszenie dalej uważają że to dobra władza .

Chyba że pracują w administracji .

Może mu przyszło do głowy. Był kiedyś taki niemiecki film którego bohater pod koniec lecąc śmigłowcem stwierdził że g... widziane z góry wygląda tak samo jak g... widziane z dołu. Z tym lepszym widzeniem z oddali jest jak z czytaniem tablicy znaków u okulisty przez krótkowidza.

Jako obywatel Polski mieszkający w jej granicach - czy to z wyboru czy to z musu - nie życzę sobie żeby ktoś kto od dawna tutaj nie jest ma gdzieś moje warunki życia miał jednocześnie prawo o nich decydować takie samo jak mam ja.

Dlatego żaden emigrant nie powinien mieć możliwości głosowania za granicą.

Nie obchodzi mnie co emigranci uważaja za "bezpieczny wybór", bo to nie oni będą ponosić na co dzień konsekwencje tego wyboru, tylko ja.

Bezpiecznym wyborem dla mnie jest wybór Magdaleny Ogórek. A emigranci niech się martwią kto rządzi w krajach do których wyjechali.

Słaba to jest już Twoja umiejętność rozumienia po polsku, może długo na tej emigracji przebywasz? Były przypadki że ludziom "odejmowało" mowę polską już po pół roku w USA.Nikt ci nie zabiera prawa do głosowania jeśli masz obywatelstwo. Obywatelstwo to podstawowy warunek praw wyborczych.Mowa jest tylko o zabieraniu zagranicznych okręgów wyborczych. Diaspora niech głosuje sobie (jeśli ma do tego prawo) na tych polityków, od których zależy ich szczęście tam gdzie aktualnie mieszkają, bo o sprawach pozostałych w Polsce guzik wiedzą.Tym niemniej jeśli masz obywatelstwo polskie i bardzo chcesz głosować - nawet jeśli płacisz podatki królowej brytyjskiej -, nikt tego zabronić nie może. Wsiadasz w samolot i stawiasz się na wybory w Polsce jeśli sprawy Polaków w kraju tak bardzo cię przejmują.
Słaba to jest Twoja umiejętność logicznego myślenia, jak sie okazuje. Próbujesz błysnąć propozycją zlikwidowania okręgów wyborczych za granicą - super. To jest pomysł z serii absurdów typu dajmy prawa wyborcze wszystkich, ale nie zróbmy podjazdów dla niepełnosprawnych. Formalnie, prawa wyborcze są przyznane, w praktyce ogranicza się mozliwość ich realizacji. Na tej zasadzie idźmy dalej i zlikwidujmy konsulaty za granicą, bo po co mają służyć obywatelom Polski za granicą, skoro w większości przypadków korzystają z nich emigranci; albo jeszcze lepiej: utrzymajmy prawo wyborcze dla wszystkich, ale zróbmy centralne okręgi wyborcze jedynie w miastach wojewódzkich.Skoro nie widzisz absurdu Twojej propozycji, pozostaje współczuć. Absurdalne jest także twierdzenie, że jeśli ktoś nie żyje w kraju, to wie o nim guzik. To twierdzenie obraża logikę, po prostu.Tak jak powiedziałem, płacę podatki także w Polsce i oczekuję, że za te podatki raz na 2-4 lata konsulat umożliwi mi realizację mojego konstytucyjnego prawa wyborczego. Za coś płacę, z reszty "usług" państwowych nie korzystam.Zresztą, dyskusja na ten temat była już w przeciągu ostatnich kilku lat w kilku wątkach. Temat wiecznie żywy, zawiść i frustracja nadal zżera niektórych. Nie wiem, czy to rys narodowy, czy charakterologiczny, ale niektórzy muszą po prostu szukać sobie ciągle nowych wrogów: rząd, samorząd, urzędy, sąsiad, znajomy znajomego, który wyjechał, bezrobotni, etc. Żal.
To założenie nie jest logiczne - ono obraża logikę.
Sami dajecie przykład jak bardzo wam zależy na zmianach w kraju.Nie ma nic bardziej wnerwiającego niż emigranci który mają takie same prawa wyborcze co mieszkańcy PL, i głosujący na PO lub PIS.
Znowu wąziutkie horyzonty myślowe na zasadzie 'prawdziwi Polacy są tylko w kraju, i to tylko niektórzy'. Poza granicami kraju nie można być "prawdziwym" Polakiem, służyć krajowi, być patriotą, wpływać pozytywnie na pozycję Polski, etc. Zaściankowe myślenie, aż w oczy kole.To, że wnerwiają Cię emigranci to już ustaliliśmy. I jak pisałem, prezentujesz typowe cechy frustrata, który musi nieustannie szukać wrogów, by atakować, móc rozładować frustrację i poradzić sobie jakoś z rzeczywistością, która go przerasta.
Nie śmiecę uważam że emigranci nie powinni mieć prawa głosować , -- Oni już kiedyś dokonali wyboru wyjeżdżając z kraju teraz już im dziękujemy....
Uśmiecham się z pobłażaniem nad Twoim przekonaniem. Cóż, masz prawo mieć takie, a nie inne opinie, tylko postaraj się zebrać rozsądne argumenty by ją obronić. Na razie zamiast argumentów masz frustrację i zawiść, a to w poważnej dyskusji się nie liczy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.