Skocz do zawartości
IGNORED

Kto idzie na Wybory Prezydenckie 2015?

neomammut

Idziesz na Wyroby Prezydenckie 2015?  

103 użytkowników zagłosowało

1. 1. Idziesz na Wyroby Prezydenckie 2015?

2. 2. Idziesz? A na kogo zagłosujesz?

• Bronisław Komorowski
    • Janusz Korwin-Mikke
    • Adam Jarubas
      0
    • Paweł Kukiz
    • Marian Kowalski
    • Jacek Wilk
    • Andrzej Duda
    • Janusz Palikot
    • Magdalena Ogórek
    • Grzegorz Braun
    • Paweł Tanajno

Rekomendowane odpowiedzi

Też jestem przeciwny możliwości głosowania emigrantów którzy od dawna nie mają styczności z krajem. Jeśli czasowo przebywają w Polsce to mogą tutaj zagłosować przy okazji pobytu.

Jeśli nie odczuwają potrzeby przebywania w kraju tym bardziej nie powinni odczuwać potrzeby decydowania o jego losach i na pewno nie powinni mieć prawa decydowania o losach obywateli, którzy w Polsce żyją na co dzień i z jej rzeczywistością muszą się zmagać.

Zachłanność emigrantów w posiadaniu wpływu na politykę kraju który porzucili jest wyrazem ich kompleksów i frustracji. Widocznie żal im d... ściska, ze nie są w kraju uważani za ludzi sukcesu i wyrocznię polityczną.

Zachłanność emigrantów w posiadaniu wpływu na politykę kraju który porzucili jest wyrazem ich kompleksów i frustracji.

Chęć realizacji konstytucyjnego prawa do głosowania nazywasz "zachłannością w posiadaniu wpływu na politykę kraju"?!

Frustracji czym? lepszym standardem życia?

Widocznie żal im d... ściska, ze nie są w kraju uważani za ludzi sukcesu i wyrocznię polityczną.

Faktycznie, to ich frustruje i nie daje spać po nocach :)

Tak o emigrantach wypowiadał się wielki prezydent Kaczyński... On i opcja jaką reprezentował ma za to dozgonną wdzięczność i poparcie dużej części emigrantów...

Powrót po dłuższej przerwie...

Chęć realizacji konstytucyjnego prawa zaspokoisz sobie przyjeżdżając do Polski na wybory.

Jeśli ruszenie tyłka jest dla emigrantów za trudne to znaczy że z tego prawa skorzystać nie chcą, a nikt ich do tego korzystanie przymuszać nie będzie. Swój lepszy standard życia wybierali już zamiast możliwości skorzystania z prawa wyborczego. To jest ich wybór.

W przeciwieństwie do tego uważam że głosowanie dla obywateli Polski i przebywających w kraju na stałe powinno być obowiązkowe.

Znowu wąziutkie horyzonty myślowe na zasadzie 'prawdziwi Polacy są tylko w kraju, i to tylko niektórzy'. Poza granicami kraju nie można być "prawdziwym" Polakiem, służyć krajowi, być patriotą, wpływać pozytywnie na pozycję Polski, etc.

Zaściankowe myślenie, aż w oczy kole.

Nie pisałem o prawdziwych polakach , patriotach i pozytywnej pozycji Polski.

Widzisz zaczynasz generalizować !

To Ty masz zakrzywiony obraz rzeczywistości, ale można to zrozumieć w końcu jesteś na emigracji :)

To, że wnerwiają Cię emigranci to już ustaliliśmy

Ja nic nie ustalałem z Tobą , nie napisałem że mnie wnerwiają emigranci znowu generalizujesz i przypisujesz mi coś czego nie napisałem.

Wkurzają mnie emigranci , którzy mając takie same prawa wyborcze i nie orientując się w sytuacji wewnątrz naszego " udręczonego" kraju,- głosują na PO i PIS.

Chyba to jest zasadnicza różnica.

prezentujesz typowe cechy frustrata,

Skoro już mnie obrażasz to zgłaszam Tobie jako moderatorowi żebyś wyciął ten tekst bo to jest atak personalny!!

Małe ratlerki też dużo szczekają na każdego kto przechodzi, skaczą do nogawki, próbują ugyźć...

To też wytnij bo jest to kontynuacja chamskiego ataku personalnego.

Wstyd trochę że się zniżasz do tego typu zachowania jako moderator!

Na razie zamiast argumentów masz frustrację i zawiść,

To nie jest frustracja i zawiść tylko, walka o lepszą Polskę dla mnie i moich dzieci w przyszłości.

Ty to nazywasz ( wybór Komorowskiego ) - "Bezpiecznym Wyborem dla Polski" ja uważam że jest "cementowaniem układu", który gnębi nasz kraj i kieruje nas w przepaść.

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Skoro już mnie obrażasz to zgłaszam Tobie jako moderatorowi żebyś wyciął ten tekst bo to jest atak personalny!!

To nie jest atak personalny - jak Cię będę atakował, to będzie to jednoznaczne.

Niemniej masz prawo zgłoszenia tego do Moderacji, która bez mojego udziału rozpatrzy Twoje zgłoszenie.

Widzę, że jak brak argumentów to każdy kij jest dobry.

Użytkownik romekjagoda dnia 30.04.2015 - 12:15 napisał

Małe ratlerki też dużo szczekają na każdego kto przechodzi, skaczą do nogawki, próbują ugyźć...

To też wytnij bo jest to kontynuacja chamskiego ataku personalnego.

Wstyd trochę że się zniżasz do tego typu zachowania jako moderator!

Pokaż mi, gdzie to jest w moim wpisie? Wpis nie był edytowany, można to zobaczyć, więc nie manipuluję. Gdyby był modyfikowany byłaby adnotacja automatyczna, na której pojawienie się nie mam wpływu.

Ty to nazywasz ( wybór Komorowskiego ) - "Bezpiecznym Wyborem dla Polski" ja uważam że jest "cementowaniem układu", który gnębi nasz kraj i kieruje nas w przepaść.

Tak jak napisałem, masz prawo do swoich przekonań, a ja do swoich.

Dyskusja na tematy polityczne jest w zasadzie zawsze jałowa, bo (prawie) nigdy nie prowadzi do zmiany zdania dyskutujących, którzy swoje opinie polityczne wyrabiają na podstawie długoletnich doświadczeń życiowych, i masy innych czynników. Nie widze sensu.

Sprawa jest dość oczywista, bez potrzeby zasłaniania się konstytucyjnymi prawami z których emigranci dobrowolnie rezygnują utrudniając sobie korzystanie z nich. A państwo nie jest od tego żeby im te prawa wynosić na złotej tacy poza granice kraju.

Obowiązuje zasada - nieobecni nie mają racji.

Sprawa jest dość oczywista, bez potrzeby zasłaniania się konstytucyjnymi prawami z których emigranci dobrowolnie rezygnują utrudniając sobie korzystanie z nich. A państwo nie jest od tego żeby im te prawa wynosić na złotej tacy poza granice kraju.

Obowiązuje zasada - nieobecni nie mają racji.

RP wymaga płacenia ode mnie podatków. Innymi słowy współfinansuję to państwo. Ponieważ moje prawa obywatelskie nie zostały ograniczone i współfinansuję to państwo mam więc prawo współdecydować. Proste i logiczne.

A państwo nie jest od tego żeby im te prawa wynosić na złotej tacy poza granice kraju.

Formalnie ambasada i konsulat są eksterytorialne i są terytorium RP. Głosowanie odbywa sie więc na terytorium RP. :)

bez potrzeby zasłaniania się konstytucyjnymi prawami z których emigranci dobrowolnie rezygnują utrudniając sobie korzystanie z nich.

Gdzie tu logika i spójność? To rezygnują z praw, czy utrudniają sobie tylko korzystanie z nich?

Nikt sie prawami konstytucyjnymi nie zasłania - one przysługują KAŻDEMU obywatelowi. Zrezygnować z nich można poprzez zrzeczenie się obywatelstwa. Dopytam więc - czy uważasz, że emigrantom powinno odbierać się obywatelstwo?

onieważ moje prawa obywatelskie nie zostały ograniczone i współfinansuję to państwo mam więc prawo współdecydować. Proste i logiczne.

I nikt ci tego prawa nie odebrał, bo jest związane z obywatelstwem. Podatki w PL płaca także obywatele innych krajów. Proste i logiczne.

Formalnie ambasada i konsulat są eksterytorialne i są terytorium RP. Głosowanie odbywa się więc na terytorium RP. :)

Okręgi wyborcze obejmują określony obszar państwa z którego glosują wyborcy wg ich miejsca pobytu. Obszary eksterytorialne nie nie stanowią okręgu terytorialnego z którego głosuje wyborca. Chyba że mieszkałbyś na terenie ambasady RP. Ale raczej nie mieszkasz :-)

Gdzie tu logika i spójność? To rezygnują z praw, czy utrudniają sobie tylko korzystanie z nich?

Nikt sie prawami konstytucyjnymi nie zasłania - one przysługują KAŻDEMU obywatelowi.

To już brocha emigranta jak sobie zrealizuje możliwość korzystania z praw wyborczych, czy w ogóle z tego korzystania zrezygnuje przeprowadzając się na antypody.

Prawa przysługują każdemu obywatelowi ale tylko jeśli chce z nich korzystać na warunkach ustalonych przez obywateli w kraju.

To już brocha emigranta jak sobie zrealizuje możliwość korzystania z praw wyborczych, czy w ogóle z tego korzystania zrezygnuje przeprowadzając się na antypody.

Zgodnie z tą logiką, jak pisałem, należałoby zrobić okręgi wyborcze w miastach wojewódzkich i poinformować społ. że to ich brocha, jak sobie zrealizują możliwość korzystania z praw wyborczych.

Nikt z praw wyborczych poprzez akt emigracji nie rezygnuje. Rezygnacja następuje w wyniku zrzeczenia się/pozbawienia obywatelstwa. Ponawiam zatem pytanie: czy uważasz, że emigrantom powinno sie odbierać obywatelstwo?

Prawa przysługują każdemu obywatelowi ale tylko jeśli chce z nich korzystać na warunkach ustalonych przez obywateli w kraju.

Zastrzeżenie, które tu wprowadziłeś jest Twoją prywatną opinią i myśleniem życzeniowym. Konstytucja nie rozgranicza obywateli na 2 klasy: obywateli i "obywateli w kraju".

Ciekawym zjawiskiem jest, że tak wszyscy gardłują na emigrantów, a podobnej debaty nie ma np. w odniesieniu do praw wyborczych skazanych wyrokiem sądu przestępców. Ciekawe...

Z twoją logiką coś jest krzywo.

Okręgi wyborcze są tam gdzie jest teren z którego głosują wyborcy.

Okręgiem nie jest na przykład stan Nowy Jork z tej prostej przyczyny że nie leży w granicach jurysdykcji RP.

Jeśli wyborca znajduje się w Nowym Jorku a chce uczestniczyć w wyborach to jego sprawa w jaki sposób sobie stamtąd przyjedzie na głosowanie do okręgu wyborczego z którego ma prawo głosować.

Skoro potrafił wyjechać, to chyba potrafi też przyjechać jeśłi chce. A jeśli nie chce to niech nie jęczy, że go ktoś prawa do głosowania pozbawia - jeśli tak uważa to powinien mieć pretensje do siebie o to, że wyjechał.

Powtórzę raz jeszcze zasadę - nieobecni nie mają racji.

I to jest twój problem jak sobie z tą informacją poradzisz.

>>romekjagoda, artur0215

Słuchajcie, prośba, temat dotyczy wyborów prezydenckich, a nie możliwości głosowania emigrantów i jakie to oni powinni mieć prawa. Upraszam o powrót do tematu wątku, dziękuję.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ciekawe, nie? Ktoś twierdził, że Komorowski wygrywa, bo oszukują w ankietach ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Wolność oznacza prawo do twierdzenia, że dwa i dwa to cztery."

To jest LO VIII w Poznaniu, nie podstawówka. Większość to dorośli, przepraszam, pełnoletni ;-)

"Wolność oznacza prawo do twierdzenia, że dwa i dwa to cztery."

>>romekjagoda, artur0215

Słuchajcie, prośba, temat dotyczy wyborów prezydenckich, a nie możliwości głosowania emigrantów i jakie to oni powinni mieć prawa. Upraszam o powrót do tematu wątku, dziękuję.

Przepraszam za OT.

Przepraszam za OT.

Spokojnie, temat można założyć oddzielny, bo jest o czym dyskutować :)

Wszystkie przedszkolaki też głosują na Komorowskiego ?

Naród jest trochę otępiały przez oglądanie tych wszystkich głupot w TV, czytanie ogłupiającej prasy oraz ciągle mający nadzieje na lepsze jutro... A to nie ma co mieć nadziei, tylko trza działać!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Słuchajcie, prośba, temat dotyczy wyborów prezydenckich, a nie możliwości głosowania emigrantów i jakie to oni powinni mieć prawa. Upraszam o powrót do tematu wątku, dziękuję

Temat wątku brzmi "Kto idzie na Wybory Prezydenckie 2015?"

To wydaje mi się że wszystkie wpisy na temat tego kto powinien a kto nie powinien głosować to nie jest OT.

Ale jeśli sobie życzysz.......

Tommiashi, kto idzie na wybory, tzn., kto stwierdził, że ma dość, musi coś z tym zrobić, zagłosować, więc idzie, czy może nie idzie, bo też ma dość obecnej polityki, więc ma to gdzieś... Nie rozmawiamy o kwestiach technicznych, kto powinien być uprawniony...

uprawniony każdy obywatel, a czy przyleci do Polski na wybory z zagranicy to już jego sprawa.

Ci którzy są "na miejscu" raczej nie powinni mieć dylematu. Na wybory trzeba iść. Na kogo głosować, to już inna sprawa - można na "plankton" w ramach kontestacji.

Albo na Ogórek.

Dlatego nie gadamy tutaj o tym kto jest uprawniony, kto być powinien itd...

...można na "plankton"...

Ojej, mnie wiedziałem, że też kandyduje :) No to już nie mam złudzeń, wiem na kogo zagłosuje :)

Dobrze mu z oka patrzy :)

3282111_orig.jpg

Artur, a jest kandydat, który ma jakiś rewolucyjny program? Nie! A dlaczego? Bo to tylko Pan Prezydent będzie... - ma się prezentować :)

a jest kandydat, który ma jakiś rewolucyjny program?

No jak? Pani Ogórek będzie pisać prawo na nowo. Całe.

Zgadnij.

zgaduje ze nie jestes psychicznie zrownowazony.

Warto byłoby zastanowić się co skłoniło Cię do emigracji ?

Co już zapomniałeś ? Pewnie Kaczyński ?

generalzujesz i to co piszesz jest bardzo populistyczne.

est z innego swiata.

Swiata gdzie nie podzielono się łupem i co 4 lata nie zmienia się chorągiewki na tych dobrych/złych by idioci myśleli ze maja na cos wpływ.

jak zostanie wybrany poczekaj piec lat i zobaczysz jalk szybko zmienia sie punkt widzenia w zaleznoisci od punktu siedzenia. bedzie tak samo krytykowany jak kazdy inny na tym stanowisku

Były przypadki że ludziom "odejmowało" mowę polską już po pół roku w USA.

generalizujesz. sa tacy co maja dzieci urodzone na "emigracji" ktore mowia czystsza polszczyzna niz niejedno polskie dziecko.

eśli nie odczuwają potrzeby przebywania w kraju

byles w takiej sytacji? wiesz jak serce rozrywa niemozliwosc bycia we wlasnym kraju/miescie i przy rodzinie? rozumiesz ze po pewnym czasie stajesz sie na emigracji wszedzie obcy? np. takie wybory to mozliwosc nawiazania do korzeni. a wplyw "polonii" na wynik wyborow i tak pozostanie marginalny, to co sie przejmujesz?

eśli ruszenie tyłka jest dla emigrantów za trudne to znaczy że z tego prawa skorzystać nie chcą, a nikt ich do tego korzystanie przymuszać nie będzie.

chlopie bredzisz, bo nie wiesz jak jest. czasem odleglosc do lokalu wyborczego wcale nie jest taka mala, ale da sie obrocic w jeden dzien. co jesli chodzi o "powrot" na wybory do ojczyzny jest niemozliwe. urna do polonusow niewazne gdzie na swiecie nie przychodzi pod dom.

Powtórzę raz jeszcze zasadę - nieobecni nie mają racji.

a to konstytucyjna zasada czy tylko madrosc ludowa?

Ut conclave sine libris, ita corpus sine anima. Cicero

To jest LO VIII w Poznaniu, nie podstawówka. Większość to dorośli, przepraszam, pełnoletni ;-)

Wyniki potwierdzają ciekawostkę na którą zwrócił uwagę chyba prof. Rychard: na Kukiza głosują starsi wyborcy, młodsi wolą Korwina.

Jestem Europejczykiem.

No jak? Pani Ogórek będzie pisać prawo na nowo. Całe.

Widać Romku Ogórek Ci nie leży :)

Lepszy Pan "Bronek" bo to taki "swój chłop"

Wszyscy kochamy Bronka

15012523110603429745.jpg

Prezes PZL-Świdnik: MON manipulując datami wprowadza opinię publiczną w błąd. Spółka zaskarży przetarg ws. śmigłowców

Czy to aby nie zapłata za ciepłe gniazdko Donalda i ciekawe ile dostali pod stołem ?

By żyło się lepiej wszystkim

Ukryta Zawartość

Taki europejski ten rząd ;]

30 kwietnia 2015 12:31

Unia pozywa Polskę za przepisy o elektrośmieciach. Czarnecki: Rząd się zgadza i tego nie wdraża

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Widać Romku Ogórek Ci nie leży :)

Dałem wyraz przyczynom tego stanu rzeczy już kilkakrotnie.

Lepszy Pan "Bronek" bo to taki "swój chłop"

napisałem również, że obecne wybory to - tradycyjnie już - wybory mniejszego zła, wybory negatywne. A to dramat, nieważne na kogo się ostatecznie głosuje.

A co to ma do tego wątku???

No jak to co? Baloniki wyborcze - nieważne, że wyssane z palca, ale w terminie wyborów wszystko można do nich przypiąć.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.