Skocz do zawartości
IGNORED

Ekrany Magic Screen

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

no prosze dokladnie z takiej odleglosci mecze sie :) na 113"

"męczę się" kojarzy mi się z za dużym ekranem, no bo chyba nie mrużysz oczu przy takim kolosie :)

fetek dwa wieczory z pilotem od proja i zobaczysz co potrafi "tani" Benq... nie pamiętam ustawień i szkoda, że ich nie zapisałem. Na fabrycznych to dopiero 50% co można uzyskać...

"męczę się" kojarzy mi się z za dużym ekranem, no bo chyba nie mrużysz oczu przy takim kolosie :)

tak zartuje ;) idealny bylby 120" nooo te 7" mniej ujdzie w tloku.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

3,4 metra 100'', czekam na zabudowę narożniku może optycznie się poprawi.

hifi ma rację bierz 120''.

Projektor obecnie stoi na stoliku oddalony o ~3,2 metra, jutro planuje montaż na suficie ale mam dylemat jeśli chodzi o optymalną odległość. Chciałbym pogodzić maksymalnie optymalną pozycję z ewentualnym brakiem komplikacji przy zmianie projektora na lepszy (sony, JVC).

Macie jakieś propozycje lub materiały do poczytania ?

...sony i jvc to projektory kinowe, a projki kinowe zazwyczaj mają tak dobrany zoom aby z odległości 3m rzucić maks 100cali...

bo z tego co rozumiem, za daleko źle, za blisko też źle.. czyli trzymać się ~3 metrów ?

...nie to nie tak.... ja tylko Ci podałem jaki maks obraz rzuci z 3m typowy pj kinowy ...np. mój sony hw ma prawie zoom na maksa i rzuca mi 110" z 3,35m... czym blizej wieszasz projektor tym większą jasność uzyskujesz biorąc pod uwagę ,że rzucasz ten sam calarz....

w instrukcji dla 100'' minimum (maks powiększanie) ~2,5 metra, średnia 2,9, maksimum (minimum powiększenie) ~3,3 metra.

czyli okolice (do) 3 metrów powinny być optymalne, dobrze rozumuje ? sorry dzisiaj mam ciężki dzień. .

Edytowane przez fetek

w instrukcji dla 100'' minimum (maks powiększanie) ~2,5 metra, średnia 2,9, maksimum (minimum powiększenie) ~3,3 metra.

czyli okolice (do) 3 metrów powinny być optymalne, dobrze rozumuje ? sorry dzisiaj mam ciężki dzień. .

...piszesz o swoim benq... ja pisałem o sony i jvc... tylko pamietaj że jest to odległość oko proja -ekran...

...tak, w połowie zakresu zoomu jest optymalnie...

Edytowane przez Yodas

w trakcie montażu doszedłem do winsoku że TV jednak nie taki zły, wpasowanie wszystkie to jakiś koszmar że o estetyce (uchwyt, kable) nie wspomnę.

w trakcie montażu doszedłem do winsoku że TV jednak nie taki zły, wpasowanie wszystkie to jakiś koszmar że o estetyce (uchwyt, kable) nie wspomnę.

Proces instalacji może trochę być zniechęcający do całej idei projektor+ekran, ale warto się pomęczyć.

Oczywiście gdyby był TV, najlepiej OLED 4K, w rozmiarze i cenie mojego MS+HW65 od razu bym zmienił.

Niestety nie ma i pewnie jeszcze długo nie będzie. Może drukowanie OLED-ów coś zmieni w temacie przekątnych i cen. Teraz wielkość i jakość obrazu wynagradza mi to że coś sterczy w salonie i trzeba oglądać z zasłoniętymi roletami.

...nikt nie powiedział ,że będzie łatwo... niestety przy tańszych projektorach jest większy problem z wpasowaniem wszystkiego i instalacją...ponieważ mają one mniejsze możliwości instalacyjne, chociażby brak lub minimalny Lens Shift, a ta funkcja znacznie ułatwia montaż i wpasowanie obrazu w ekran...

... ale jak już się pomęczymy z montażem to zazwyczaj Nam wszystko wynagradza , to , co zobaczymy... :)

Proces instalacji może trochę być zniechęcający do całej idei projektor+ekran, ale warto się pomęczyć.

Oczywiście gdyby był TV, najlepiej OLED 4K, w rozmiarze i cenie mojego MS+HW65 od razu bym zmienił.

Niestety nie ma i pewnie jeszcze długo nie będzie. Może drukowanie OLED-ów coś zmieni w temacie przekątnych i cen. Teraz wielkość i jakość obrazu wynagradza mi to że coś sterczy w salonie i trzeba oglądać z zasłoniętymi roletami.

... żeby taki tv sony ZD9 100" kosztował 50 tyś pln-ów, a nie 300 tys. , to bym pomyślał o TV..., bo wychodziło by podobnie jak proj sony 4K i ekran.... a ZD9 to naprawdę niesamowity LCD LED z niesamowitą czernią , kontrastem, HDR, 4K itd. ....i nie ma wad oled czyli wypalenia matrycy...poza tym LCD LED to sprawdzona i udoskonalana ciągle technologia... Edytowane przez Yodas

Każda technologia ma swoje wady, nie ma ideałów.

Ja mam uchwyt uniwersalny więc regulację mam dość sporą i nie ruszałem lens shifta. Niestety co jest do wszystkie to jest do ... straciłem trochę czasu by podpiąć projektor bo uchwyt nie był kompatybilny (do Benq chyb takich nie ma) ale obeszło się bez flexa a nawet udało mi się rozbudować możliwość regulacji. Uchwyt jest na maksymalnej długości (70cm) więc ramie troszkę podaje. Największym problemem było zamocowanie do sufitu podstawy idealnie względem ekranu i wyśrodkowanie pod soczewkę... niestety pomyliłem się o 2cm.

Udaje się wam strzelać idealnie w ekran ?

Benq też stroi fochy, 4 razy mi się nie włączył i wywalił błąd lampy, po odcięciu zasilania włącza się poprawie. Zakupiłem UPSa i czekam co dalej. Dzisiaj siedziałem nad ustawieniem, na polu bitwy gamma, jasność, kontrast, cała reszta moim zdaniem jest ok. Ostatni Mad max... rewelacje, fajne mocne brązy, opalenizna.. Niestety Benq ma problem z detalami w cieniach (3 skrajne pola są jednolite) więc trzeba się zadowolić kompromisem. Nie mogę ustawić TV, o ile filmy wszystkie wypadają bardzo podobnie to NC+ ma starszy problem z kontrastem i cieniami.

Jeśli chodzi o ekran to oglądanie w dzień według mnie jest znacznym nadużyciem (jakość zbliżona do ściany) ale zapalanie mocnego światła za projektorem, światła bocznego czy lampki do czytania nadal umożliwia względnie wygodne oglądanie. Spokojnie można czytać gazetę i oglądać jakieś bzdury na TVN'nie, nawet wtedy jakość obrazu jest znacznie lepsza od ściany.

Edytowane przez fetek

Nie strzela się projektorem w ekran a ustawia ekran do tego, co zamontowany już projektor wyświetla na ścianie - wtedy nie ma żadnych problemów, z dokładnością do milimetra wiesza się ekran we właściwym miejscu.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Nie strzela się projektorem w ekran a ustawia ekran do tego, co zamontowany już projektor wyświetla na ścianie - wtedy nie ma żadnych problemów, z dokładnością do milimetra wiesza się ekran we właściwym miejscu.

... a ja głupi najpierw powiesiłem ekran...:)

... a tak na poważnie, to wszystko własnie zalezy od zakresu regulacji lens shift i przy budzetowych pj sposób @Wiatraka jest najpewniejszy...

me 2... montując uchwyt bazowałem na wymiarach pomieszczenia (nie pozycji ekranu) plus korekta na soczewkę i uchwyt. Wszystko powinno być na swoim miejscu... czyli ekran na środku i projektor tak by rzucał na środek, kanapa na środku głośniki w równych odległość z odpowiednimi kątami.

mimo wszystko warto mieć laser.. bez niego naprawdę ciężko zamontowywać uchwyt idealnie równo.

Edytowane przez fetek

... a tak na poważnie, to wszystko własnie zalezy od zakresu regulacji lens shift i przy budzetowych pj sposób @Wiatraka jest najpewniejszy...

Ale kto głupiemu zabroni? ;)

A tak poważnie, zakres zakresem, ale obecność lens shift w ogóle (szczególnie poziomego, brak pionowego można podregulować zazwyczaj uchwytem sufitowym).

Jeśli jest, to se można strzelać. Jeśli nie ma, to łatwiej i bezstresowo wytrasować miejsce na ścianie na ekran projektorem właśnie. ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

...ja mam albo 2.2 albo 2.4.... zalezy od materiału i mojego oka w danym dniu...

Yodas Ty również miałeś kalibrowany st60, jak u Ciebie było właśnie z gamma? tzn mam na myśli pierwsze odcienie szarości. Czasami mam wrażenie że jest ich za dużo (mowa o trybie nocnym i zgaszonym świetle) Oczywiście nie w każdym filmie, ale szczerze minął rok i ciągle tylko to mi nie pasi.. Osobiście przy kalibracji nie byłem a podobno tryb noc miał być robiony w nocy a robiony był w dzień z tego co wiem.. Wiem że tak ma być, żeby wyciągnąć szczegóły i może się czepiam ale przez nadmiar właśnie szarości czasem obraz traci na kontrastowosci w niektórych sytuacjach. Mowa oczywiście o nocnych najciemniejszych scenach

Yodas Ty również miałeś kalibrowany st60, jak u Ciebie było właśnie z gamma? tzn mam na myśli pierwsze odcienie szarości. Czasami mam wrażenie że jest ich za dużo (mowa o trybie nocnym i zgaszonym świetle) Oczywiście nie w każdym filmie, ale szczerze minął rok i ciągle tylko to mi nie pasi.. Osobiście przy kalibracji nie byłem a podobno tryb noc miał być robiony w nocy a robiony był w dzień z tego co wiem.. Wiem że tak ma być, żeby wyciągnąć szczegóły i może się czepiam ale przez nadmiar właśnie szarości czasem obraz traci na kontrastowosci w niektórych sytuacjach. Mowa oczywiście o nocnych najciemniejszych scenach

..niestety juz nie pamietam... :)
  • 1 miesiąc później...

Kilka fotek z probka MS na ekranie kauber grey. Ja osobiscie doszedlem do wniosku, ze oba ekrany/technologie maja swoje wady i zalety. Wybor koncowy to osobiste preferencje i zasobnosc portfela.

Uwaga :) Zdjecia maja charakter pogladowy ....ogladasz je na ekranie swojego monitora w zwiazku z tym nie zastapia Ci prawdziwego demo .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-50975-0-03050200-1485637186_thumb.jpg

post-50975-0-87261500-1485637214_thumb.jpg

post-50975-0-36254600-1485637252_thumb.jpg

post-50975-0-74079800-1485637272_thumb.jpg

post-50975-0-25494900-1485637324_thumb.jpg

post-50975-0-59360400-1485637357_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Ciekawy artykuł odnośnie robienia zdjęć aparatem :

Ukryta Zawartość

Ale wiadomo że to pogląd tylko, mimo wszystko zdjęcia bardzo dobre.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez darulok

Ukryta Zawartość

Markus

tu zapowiedziana premiera a Twojej stronie nic nie znalazłem.

Prosimy o więcej info

W innym wątku jest też info że będzie rozwijany

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi