Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw audio do +/- 1000zł (wzmacniacz + kolumny)

tezzza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich użytkowników.

Nikogo zapewne swoim wątkiem nie zdziwię. Planuję zakup nowego sprzętu. Obecnie posiadam zestaw wzmacniacz Unitra PW 8010 + kolumny ZG15C11 + kolumny ZGP20-8-019. Posiadam również aktywne monitory projektowe KRK RP5 G2 ponieważ zajmowałem się trochę muzyką w domowych warunkach. Chcę to wszystko sprzedać i kupić jeden zestaw audio w granicach +/- 1000zł. Mój pokój ma wymiary zbliżone do 5x4m. Zanim napisałem ten temat przejrzałem trochę ofert i tematów ale mam wrażenie, że czym więcej czytam tym mniej wiem. Poszukuję czegoś co będzie grało dosyć ciepło, bas musi być. Łupać nie musi, mieszkam w bloku. Fajnie by było, żeby średnica nie była za bardzo wycofana i góra zbyt wyostrzona. Słucham przeróżnej muzyki, zaczynając od starych płyt winylowych (kolekcjonuję), rapu, trochę elektronicznej itd.. Na pewno nie słucham metalu. Stosunek kasy jaki chcę na to wydać wygląda mniej więcej tak - 600zł kolumny + 400zł wzmacniacz. Oczywiście wliczając w to ewentualną przesyłkę. Wiem, że za tą cenę cudów nie ma się spodziewać, ale przyzwoity sprzęt chyba już uda mi się skompletować. Chodzi oczywiście o sprzęt używany.

Mój wybór:

Kolumny jakie planowałem sobie kupić to Tannoy Mercury M2.

Z tego co się zorientowałem to dobry wybór. Czy w tej cenie znajdę coś równie dobrego?

Czy te kolumny nadają się do mojego pomieszczenia i moich oczekiwań?

Wzmacniacz. Tutaj pojawia się problem. Nie wiem co dobrać. Interesują mnie wzmacniacze Onkyo Integra.

Czy model Onkyo Integra A-8017 spełni moje oczekiwania? Powinien sobie chyba poradzić z tymi kolumnami.

Czy może jednak wziąć inny model lub wzmak zupełnie innej firmy?

Ehhh... mętlik w głowie.

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie moim tematem i chęcią udzielenia pomocy i doradzenia. Wiem, że takim tematów jest tu sporo, ale może dzięki Wam, uda mi się kupić dobry zestaw.

Pozdrawiam!

Audiofilem nie jestem i wiem, że na dobry sprzęt trzeba trochę wyłożyć. Pisząc "przyzwoity" miałem na myśli przyzwoity dla Kowalskiego. Cambridge Audio Azur 640A - podoba mi się ale trochę drogi. Będę obserwować aukcje i rozeznam się trochę na temat tego sprzętu. Jakie starsze modele Onkyo są warte uwagi? Dzięki za tak szybki odzew :)

Wydaje się, że najlepszym rozwiązaniem byłby przedwzmaczniacz, do którego podłączyłbyś KRK. Tylko przedwzmaczniacze to drogi towar. Może masz jeszcze mikser? W komplecie byłby fajny zestaw audio :)

Miksera nie posiadam. KRK miałem podłączone do interfejsu e-mu 0404 usb. Interfejs już sprzedałem. KRK też chcę sprzedać. Do domowego studia są ok, ale do słuchania muzyki raczej się nie nadają.

Nie słuchałem tych monitorów ale nie spodziewałbym się, że za kilkaset zł dostaniesz coś lepszego. Spróbuj, jak grają w docelowym pomieszczeniu. Podłącz do wyjścia magnetofonowego PW, wyreguluj na nich odpowiednio głośność i posłuchaj trochę muzyki.

Myślę, że te kolumny Tannoy Mercury M2 sprawdzą się lepiej przy słuchaniu muzyki. KRK RP5 G2 to monitory do domowego studia, mają głośnik 5 calowy i brzmią trochę kartonowo. Tannoy ma 6,5 cala i z tego co się zorientowałem grają dosyć ciepło, a tego właśnie oczekuję. Muszę dobrać tylko odpowiedni wzmacniacz i w tym rzecz :)

Panowie powiedzcie mi tak na szybko. Na allegro są Tannoye Mercury M2 za 600 zł w dobrym stanie. Warto brać? Ta sama osoba wystawiająca ma również Tannoy Mercury F2 za 620. Widzę, że te kolumny mają podobne parametry. Różnią się tym, że M2 mają BR z tyłu a F2 z przodu. Co powiecie o F2? Byłbym skłonny wziąć któreś z tym monitorków.

Tannoye M2 jeszcze 3 lata temu chodziły w cenie do 500 zł. Szok normalnie ;) im starsze tym droższe. Nie wiem czy akurat te monitory nadawałyby się do hh czy rapu. Specjalnego basu na nich nie będzie. Do bloku gdzie jest mało miejsca szukaj z BR z przodu.

Gość numik

(Konto usunięte)

Audiofilem nie jestem i wiem, że na dobry sprzęt trzeba trochę wyłożyć. Pisząc "przyzwoity" miałem na myśli przyzwoity dla Kowalskiego. Cambridge Audio Azur 640A - podoba mi się ale trochę drogi. Będę obserwować aukcje i rozeznam się trochę na temat tego sprzętu. Jakie starsze modele Onkyo są warte uwagi? Dzięki za tak szybki odzew :)

CA za drogie?? uo matko, to jakiś starszy Rotel albo NAD może

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie moim tematem i chęcią udzielenia pomocy i doradzenia. Wiem, że takim tematów jest tu sporo, ale może dzięki Wam, uda mi się kupić dobry zestaw.

Pozdrawiam!

Denon DRA-F107 (500 zl) + Mordaunt Short 902i (500 zl) = 1000 zl :) Polecam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.