Skocz do zawartości
IGNORED

Kable do systemu (głośnikowe + IC RCA)

Sebak77

Rekomendowane odpowiedzi

Popatrz na to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

z możliwością zakupu taką:

Ukryta Zawartość

choć nieco poza budżetem, chyba jednak są warte...

Propozycja bardzo interesująca, ale niestety poza budżetem.

Zastanawiam się nad KEF-ami LS50. Wczoraj je słyszałem i brzmiały bardzo ciekawie. Czy monitory jednak nadadzą się na ponad 25 m2?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przewody traktuję jako inwestycję "na lata".

jak chcesz, zeby inwestycja rzeczywiscie byla na lata, to zainwestuj w kolumny, pozniej wzmacniacz, pozniej zrodla a na koncu baw sie kablami. skad wiesz, ze po ewentualnej wymianie pozostalego sprzetu kupione teraz kable sie spasuja? poza tym one wnosza najmniej do calosci, wiec odpusc sobie na poczatek kupowanie kabli, a zainteresuj sie podanym przeze mnie sprzsetem i to w takiej kolejnosci jak powyzej.

Dobra,załóżmy, że zmieniam te kolumny :)

Co w okolicy 5000 zł będzie pasowało do mojego Atolla IN100se? Wzmacniacz z natury gra już dosyć mocno, więc potrzebuje jakiegoś uspokojenia. Nie chcę już mieć natarczywego basu i słyszeć detale. Powierzchnia ponad 25 m2.

przy takim budzecie uzywane proac. roznice uslyszysz od razu, i to jest inwestycja na lata, bo kolumny spokojnie zagraja i z 3-4x drozszym sprzetem niz masz teraz.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Ale to nie wszystko. Po zmianie kabla w telewizorze odbiera więcej kanałów(pojawią się mandżurskie), kabel w ekspresie do kawy wpływa na smak i aromat, wymiana kabla w pralce powoduje, że od razu pierze, suszy i prasuje, a nawet ceruje skarpety. Wymiana kabla w suszarce skutkuje, że włosy szybciej rosną, a łysina się cofa. Możliwości jest jeszcze więcej. A najlepiej grają kable po tym, jak się je potrzyma przez noc w takiej piramidce.W piramidce też ostrzy się żyletki.

Czeczen wymien sobie kabel od rutera, to moze Twoje posty beda ciekawsze.

Czeczen wymien sobie kabel od rutera, to moze Twoje posty beda ciekawsze.

To jest myśl!

Właściwie to mniej żenujące jest czytanie relacji ze spotkania z UFO niż opowieści słyszących kable.

Szukając można znaleźć taniej np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kwestia wyboru; za kable tyle bym nie dał...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Propozycja bardzo interesująca, ale niestety poza budżetem.

Zastanawiam się nad KEF-ami LS50. Wczoraj je słyszałem i brzmiały bardzo ciekawie. Czy monitory jednak nadadzą się na ponad 25 m2?

U mnie sprawdzają się w 25 m ale czasem włączam Rel- a t5 jak słucham jakiś cięższych klimatów lub czarnej muzy.

ls50 mam w 28m2, napędza je naim xs2 i gra to razem bardzo dobrze, basu czasem brakuje, dlatego u mnie tez rel t5 wspomaga, ale przestrzen i detaliczność ls50 są wyborne.

Focal + Naim

Przewody traktuję jako inwestycję "na lata".

sproboj nordostow heimdal. moga byc z pierwszej serii. nie sa drogie i latwo zbywalne. utemperuja ci bas i podkresla gore. dobry kablel

Sam kabel basu nie tworzy.

bys sie obywatelu zdziwil....

Bez przesady panowie, kabel to kabel.

Gdyby kable w tak znaczacym stopniu korygowaly brzmienie, to nikt by sprzetu nie wymienial. To prawda, ze powinien byc z czystej miedzi i solidnie wykonany, ale nie zeby wariowac zaraz i zmieniac kable czesciej niz plyte w odtwarzaczu.

Bo co zrobic w sytuacji gdy na jednej plycie jest wiecej basu a na drugiej mniej?

Zmieniac kable za kazdym razem? Sluchac caly cas tej samej plyty?

Przeciez wszyscy dobrze wiemy, ze plyty roznia sie od siebie jakoscia zapisu.

bedzies w okolicy to zapraszam

uwielbiam ten moment jak ludziom sie w jednej chwili wali caly swiat...

Moze kolega opowie w jaki sposob radzi sobie z rozna iloscia basu na roznych plytach.

Nie zebym sie czepial, pytam z czystej ciekawosci i licze na powazna i szczera odpowiedz.

plyty roznia sie od siebie jakoscia zapisu.

prawda jest taka ze im dalej w las ty wiecej drzew

na superrozdzielczym sprzecie nie da rady sluchac slabo nagranaych plyt.

tego sie nie przeskoczy. zarowno nadmiar i jak niedosyt jest bolesny

jak cos skopane zostalo w rezyserce to zadne kable tego nie wyciagna

Ja pytalem jak sobie radzisz z roznym poziomem basu na roznych plytach.

Wiec jak?

Zmieniasz kable za kazdym razem?

Jak zalozysz kabel z duzym basem i bedzie on ok do plyty na ktorej jest malo basu, to co sie stanie jak skonczysz sluchac tej plyty i bedziesz mial ochote na ta, na ktorej basu jest za duzo? Bedziesz zmienial kabel na taki z malym basem?

Prosze o odpowiedz.

No chyba, ze masz wszystkie plyty tak samo nagrane, albo masz tylko jedna.

Ależ zakłada się, żeby:

1. wzbogacić środek albo

2. stłumić środek

3. zaznaczyć bas albo

4. odchudzić z jego nadmiaru

5. wygładzić, ocieplić górę albo

6. dodać barwy, analityczności i powietrza na górze

Stosując kable, które wydają taki dźwięk, jaki dostały na wejściu

nie mielibyśmy możliwości wpływania na WSZYSTKIE ww. aspekty.

Z drugiej strony mało jest systemów, które takie proste rozwiązania wytrzymają,

bo każdy coś MUSI korygować. Przeważnie z powodu chybionych zakupów...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Kabel głośnikowy Ortofon SPK-3100 Silver załatwił sprawę. Najlepiej mój system reaguje na te posrebrzane, czy to Carnival Silverscreen, czy QED Silver. Ale z tym Ortofonem brzmi zdecydowanie najlepiej a bas uciął znakomicie.

Także po przesłuchaniu około 10 kabli w ciągu czterech dni - tak, kabel ma bardzo duży wpływ na dźwięk i tak jak wspomniał Audioburak, można korygować nim pewne aspekty swojego systemu, czy też jego wady jak w moim przypadku.

Stosując kable, które wydają taki dźwięk, jaki dostały na wejściu

nie mielibyśmy możliwości wpływania

czem nie trzeba nic korygowac

mozna chciec wiecej glebi albo przestrzeni. powietrza, konturu, fluidu, 3D lub tez innych bajerow...

Gratuluję wrażliwości słuchu. Zgadzam się, że kable dużo wnoszą do systemu ale 10 kabli w 4 dni to dużo. Porównałbym to do wybrania odpowiedniego zapachu w perfumerii w 10 min z pośród 10 różnych. Uważam, że kabli trzeba posłuchać troszeczkę dłużej, żeby powiedzieć czy tak na pewno nam pasują. Muszą się trochę " ułożyć" do systemu a nasze ucho musi się trochę obyć z ich interpretacją dźwięku.

Jakiś czas temu kupiłem w ciemno epic twin i było fantastycznie. niestety tylko przez tydzień bo uległem autosugestii..... Dźwięk zaczął mnie wręcz denerwować więc szybko sprzedałem.... Na dzień dzisiejszy mam AQ rocket 88 i na pewno go nie zmienię w moim skromnym systemie.

Gratuluję wrażliwości słuchu. Zgadzam się, że kable dużo wnoszą do systemu ale 10 kabli w 4 dni to dużo. Porównałbym to do wybrania odpowiedniego zapachu w perfumerii w 10 min z pośród 10 różnych. Uważam, że kabli trzeba posłuchać troszeczkę dłużej, żeby powiedzieć czy tak na pewno nam pasują. Muszą się trochę " ułożyć" do systemu a nasze ucho musi się trochę obyć z ich interpretacją dźwięku.

Jakiś czas temu kupiłem w ciemno epic twin i było fantastycznie. niestety tylko przez tydzień bo uległem autosugestii..... Dźwięk zaczął mnie wręcz denerwować więc szybko sprzedałem.... Na dzień dzisiejszy mam AQ rocket 88 i na pewno go nie zmienię w moim skromnym systemie.

Dlatego zostawię tego Ortofona na parę dni i czekam jeszcze na Tellerium Q Blue. Jak przyjdzie, to porównam na spokojnie oba i wtedy wybiorę. Na razie Ortofon spełnił oczekiwania i w porównaniu z pozostałymi poprawił sytuację diametralnie.

Ja tak miałem z AQ 88. Dodał coś co spowodowało, że chce się słuchać muzyki. Nic nie przeszkadza, niczego nie jest za dużo, za mało. Każdą płytę. którą wsadzę to słucham od deski do deski. Nie wyszykuję specjalnych kawałków szukając w nich spektakularnych ( aduiofilskich ) zmian bo wiadomo, że żaden nawet najdroższy sprzęt z Dody, Diany Krall nie zrobi. :)

Bądźmy najzwyczajniej w świecie po prostu zadowoleni i usatysfakcjonowani.

ls50 mam w 28m2, napędza je naim xs2 i gra to razem bardzo dobrze, basu czasem brakuje, dlatego u mnie tez rel t5 wspomaga, ale przestrzen i detaliczność ls50 są wyborne.

Mikson, czy Twoj REL dostał nowy kabel zasilający bądź sygnałowy? czy używasz fabryki? Pytam z ciekawości, bo czytałem ,że można poprawić jakość basu przede wszystkim kablem sygnałowym.

u mnie sygnałowy to jakiś wyjęty rca 1m z szafki w miarę solidny ekranowany, działa lepiej po nim niż po reconie, bas jest bardziej precyzyjny, zasilającym nie bawiłem się.

Dlatego zostawię tego Ortofona na parę dni i czekam jeszcze na Tellerium Q Blue. Jak przyjdzie, to porównam na spokojnie oba i wtedy wybiorę. Na razie Ortofon spełnił oczekiwania i w porównaniu z pozostałymi poprawił sytuację diametralnie.

testowałem tq blue i miałem black - sprzedałem , niby wygładzają ale coś zabierają moim zdaniem coś z dynamiki rozdzielczości ostrości po troszku.

Kabel głośnikowy Ortofon SPK-3100 Silver załatwił sprawę. Najlepiej mój system reaguje na te posrebrzane, czy to Carnival Silverscreen, czy QED Silver. Ale z tym Ortofonem brzmi zdecydowanie najlepiej a bas uciął znakomicie.

Także po przesłuchaniu około 10 kabli w ciągu czterech dni - tak, kabel ma bardzo duży wpływ na dźwięk i tak jak wspomniał Audioburak, można korygować nim pewne aspekty swojego systemu, czy też jego wady jak w moim przypadku.

załatwił sprawę bo ma mały przekrój i odjął troszkę pewnie dynamiki i ilości basu odbiór przesynął się tonalnie pewnie na środek i wyżej, podobnie robi tańszy chord rumour którego znam bardzo dobrze pozostawiając detale i przestrzeń na miejscu.

Focal + Naim

u mnie sygnałowy to jakiś wyjęty rca 1m z szafki w miarę solidny ekranowany, działa lepiej po nim niż po reconie, bas jest bardziej precyzyjny, zasilającym nie bawiłem się.

testowałem tq blue i miałem black - sprzedałem , niby wygładzają ale coś zabierają moim zdaniem coś z dynamiki rozdzielczości ostrości po troszku.

załatwił sprawę bo ma mały przekrój i odjął troszkę pewnie dynamiki i ilości basu odbiór przesynął się tonalnie pewnie na środek i wyżej, podobnie robi tańszy chord rumour którego znam bardzo dobrze pozostawiając detale i przestrzeń na miejscu.

Rumoura miałem razem z Ortofonem i ten drugi spisał się wyraźnie lepiej od niego. Przede wszystkim ma lepszą dynamikę.

Słuchałem jeszcze DLS SCKS i jest doskonały, ale przy głośniejszym słuchaniu trochę bas się zbyt nasila, ale może to jakimś IC uda się skorygować.

Tq blue będę miał jutro, więc sprawdzę, jak się spiszę u mnie, ale cudów nie oczekuję po nim.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.