Skocz do zawartości
IGNORED

Polk Audio RTi A5 czy TSx 440T

sylwon38

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Proszę o pomoc przy wyborze kolumn.

Posiadam wzmacniacz Cambridge Audio Azur 651A i kolumny Melodika BL30. Barwa dźwięku bardzo mi się podoba ale brakuje mi w nich basu. Chciałbym zmienić tę kolumny na inne o podobnym brzmieniu. Nie lubię krzykliwej góry i w moich kolumnach góra mi odpowiada, tylko ten brak basu przeszkadza. Pan ze sklepu internetowego zaproponował mi Polk Audio TSx 440T. Z tego co wyczytałem bas schodzi do 43Hz przy -3dB, z kolei w RTi A5 do 40Hz przy -3dB. Nie rozumiem do końca o co chodzi z tymi dB. Trochę poczytałem i z lektury wynika, że chodzi tutaj o tłumienie. Lubię cicho słuchać muzyki, różne gatunki z naciskiem na Blues. Właśnie z racji tego, że słucham cicho ten poziom dB chyba ma znaczenie. Chciałbym go słyszeć przy niskiej głośności. Pokój ma jakieś 25 m2 a kolumny stoją blisko ściany w TSx Bass-refleks jest z przodu a w RTi z przodu i z tyłu ale zakryty jakimś dyfuzorem, wiec podobno eliminuje konieczność odsuwania kolumn. Bardzo proszę o poradę, ponieważ siedzę na wózku inwalidzkim i wypad na odsłuch byłby problemem.

https://www.audiostereo.pl/topic/120000-polk-audio-rti-a5-czy-tsx-440t/

Polk to dobry wybór w kwestii łagodnej, analogowej góry. RTi A5 wydaje się być lepszym wyborem, ma lepiej ułożony bas dzięki zdecydowanie bardziej zaawansowanej budowie, która pozwala ustawiać kolumny w pobliżu ściany. Innymi słowy RTi A5 będą bardzo dobrym wyborem. Polecam okleinę fornir wiśnia.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Jeśli brzmienie Melodika BL30 Ci odpowiada, a potrzebujesz tylko więcej basu to BL40 wydaje się być naturalnym wyborem. W Melodice BL30 bas schodzi do 45Hz, w BL40 do 40Hz.

db to decybele czyli poziom głośności - jeśli bas schodzi do 40Hz to jest to lepiej niż wtedy gdy schodzi do 45.

Jeśli brzmienie Melodika BL30 Ci odpowiada, a potrzebujesz tylko więcej basu to BL40 wydaje się być naturalnym wyborem. W Melodice BL30 bas schodzi do 45Hz, w BL40 do 40Hz.

db to decybele czyli poziom głośności - jeśli bas schodzi do 40Hz to jest to lepiej niż wtedy gdy schodzi do 45.

Zgadzam się z Tobą ale to jest pasmo przenoszenia. Podobno najniższy dźwięk struny w kontrabasie to 42Hz, więc wszystko wydawałoby się ok. Takie niskie tony, efektywnie jest w stanie zagrać kolumna ale przy odpowiedniej głośności, ponieważ niskie i wysokie częstotliwości potrzebują więcej mocy, żeby były dobrze słyszalne. Żeby taki niski dźwięk dobrze słyszeć trzeba zwiększyć moc. Żeby zwiększyć głośność o 3dB, trzeba dostarczyć 2 razy więcej mocy. Taka kolumna PA TSx440t ma pasmo przenoszenia 33Hz-25kHz ale tak nisko może zejść (co oczywiście chyba nie jest nikomu potrzebne) przy -6dB a 43Hz zagra przy -3dB. To właśnie chyba jest kluczowe znaczenie przy cichym słuchaniu muzyki.

Pianino gra od 30Hz, zakres poniżej 40Hz jest jak najbardziej przydatny.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Pianino gra od 30Hz, zakres poniżej 40Hz jest jak najbardziej przydatny.

Podsumowując wszystkie podpowiedzi, przy takiej klasie sprzętu trzeba iść na pewne kompromisy, bo jeszcze do dobrego i głośnego basu, minimalizując zniekształcenia dzwięku w niskim zakresie, przydały by się woofery o większej średnicy a to już i cena wyższa. Tak jak napisał Pan z branży RAFKO najlepszym wyborem będą kolumny RTi A5. Ich zakres częstotliwości zaczyna się od 30 Hz, więc na pewno spełnią moje oczekiwania. Dziękuję i pozdrawiam wszystkich melomanów

43Hz to punkt, w którym następuje zejście basu poniżej 6dB względem reszty pasma. Innymi słowy, dźwięki poniżej 43Hz nie będą słyszalne, pomimo, że kolumna w jakiś sposób je przenosi.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

43Hz to punkt, w którym następuje zejście basu poniżej 6dB względem reszty pasma. Innymi słowy, dźwięki poniżej 43Hz nie będą słyszalne, pomimo, że kolumna w jakiś sposób je przenosi.

Hmm, czyli lektura o dźwięku, którą trochę przestudiowałem nie poszła w las i chyba nie napisałem bzdur użytkownikowi "grono". Cenię wasz sklep za to, że pracują w nim profesjonaliści a nie jak sprzedawcy z marketów, którzy sprzedając sprzęt, nie wiedzą nawet co to jest moc RMS, nie wspominając już o takich parametrach jak skuteczność kolumn czy impedancja.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.