Skocz do zawartości
IGNORED

Potrzebuje pomocy co do doboru głośników

Bartek Kołek

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo dobrze, dostateczny ;)

dwie uwagi:

ad1. Koledzy mają niedobre doświadczenia z klawiszowaniem i wyłażeniem wkrętów. Albo tniesz płyty na 45st i kleisz. Albo tniesz na 90, możesz wkrętów użyć zamiast ścisków, później je wyciągnąć i otwory poszpachlować szpachlą do samochodów. Wtedy fornirowanie zostaje ci wyłącznie na butapren, bo wikol będzie miał kłopot ze szpachlą, albo 90st, wkręty i na koniec całość obklejasz cienkim hdf-em. W przeciwnym wypadku wkręty, otwory albo krawędzie płyt wyłażą spod forniru. Wersja z HDFem jest chyba najprostsza i na pewno bezpieczna.

Ad.5 minimalną ilość wygłuszenia (tylną i górną ściankę) możesz sobie przykleić przed złożeniem ostatniej ściany, będzie łatwiej. Resztę dopychasz przez otwór głośnika (trochę ekwilibrystyki, ale też się da ładnie)

Ad 7. Najlepiej fornirować przed frezowaniem otworów na głośniki

Rozmieszczenie cewek: cewki sieją najbardziej po osi cewki. Więc najlepiej rozmieścić je tak żeby ich osie były prostopadle do siebie i daleko. Na stronie Troelsa gdzieś był artykuł na ten temat.

Jak będziesz uwieczniał, to załóż nowy wątek w trakcie budowy. I IHMO tam, gdzie autor projekt opublikował. I zdjęcia daj tak żeby z czasem nie zginęły, bo większość starych wątków jest przez to martwych.

• 1 miesiąc później...

Cześć koledzy,

trochę długo to trwało ale w końcu udało mi się skończyć. Jestem bardzo zadowolony z jakości dźwięku tych kolumn, trochę mniej z mojego wykonania. Ale to mój pierwszy taki projekt więc chyba można mi to wybaczyć.

Para kolumn wyniosła mnie około 1800 złotych.

Głośniki wraz z elementami na zwrotnice oraz terminalami zamówione w Polinku kosztowały 1652 zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Następnie dechy + klej i okleina w obi to około 100.

Laminat na płytki pod zwrotnice oraz środek do wytrawiania to grosze (około 25 pln)

kolejne 50 pln to śruby i nakrętki które zagłębiają się w drewno ( nie pamiętam jak się nazywają)

Przewody oraz frezowanie miałem za darmo więc nie jestem w stanie określić jaki to koszt ale myślę ze też około 100 trzeba by było dołożyć.

Jeśli ktoś ma wolne 4 wieczory i trochę wiedzy na temat robienia płytek laminowanych i lutowania to bez problemu jest w stanie wykonać to samemu w tym czasie.

Dla osób mniej doświadczonych chcących zrobić coś samemu postaram się po kolei napisać co robiłem.

Pierwszym krokiem było zamówienie wszystkich potrzebnych rzeczy. Gdy już dotarły głośniki wraz z częściami z polinku wybrałem się do sklepu z elektronika gdzie kupiłem laminat wraz ze środkiem do wytrawiania i markerem.

Następnie patrząc na schemat zwrotnicy oraz wielkości elementów na kartce narysowałem zarys ścieżek

Ukryta Zawartość

i zrobiłem jego lustrzane odbicie (jeśli się tego nie zrobi zwrotnica wyjdzie tak jak by od tyłu)

Ukryta Zawartość

później rysunek naszej zwrotnicy przerysowujemy na laminat. Pamiętajmy aby dokładnie pokryć markerem płytkę w miejscach przebiegu ścieżek.

Ukryta Zawartość

teraz już jest z górki bo w cieplej wodzie rozrabiamy preparat do wytrawiania płytek, wrzucamy je tam na około pół godziny i od czasu do czasu mieszamy.

otrzymujemy coś takiego

Ukryta Zawartość

następnie pokryłem ścieżki cienka powłoką cyny, było to proste ponieważ cyna idealnie pokrywała ścieżki

Ukryta Zawartość

zacząłem montaż zwrotnicy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w trakcie tego zacząłem sklejać powoli obudowy kolumn. Tutaj trochę poszedłem na skróty i chyba tego żałuję ponieważ kupiłem gotową płytę laminowaną w obi. Myślałem, że będzie to ładniej wyglądało niż wyszło.

Ukryta Zawartość

wyciąłem otwory pod terminale, zamontowałem je na wkręty oraz uszczelniłem elastycznym klejem ( za to pewnie mi pociśniecie bo nie wygląda to najładniej ale w końcu jest to w środku kolumny i oprócz was nikt inny tego nie zobaczy)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdy już wszystko wyschło przylutowałem przewody łączące terminal ze zwrotnicą i wytłumiłem tył kolumny włókniną

Ukryta Zawartość

ponieważ głośniki jak dla mnie były dość drogie a nie ufałem samemu klejowi postanowiłem skręcić obudowy śrubami do montażu mebli. Zrobiłem to naprawdę w kilku miejscach wiec są prawie nie zauważalne

Ukryta Zawartość

Niestety gdy kończyłem kolumny byłem strasznie pośpieszany i zapomniałem robić zdjęć ;/

Do przewodów wychodzących z terminali przylutowałem zwrotnicę i przykleiłem ja na spód obudowy. Pamiętałem aby zostawić zapas przewodów łączących zwrotnice z głośnikami.

Następnie wziąłem się za montaż głośników w przedniej części obudowy. Przymierzyłem dokładnie głośniki i wywierciłem w odpowiednich miejscach dziury i zamontowałem w nich nakrętki wbijające się w drewno.

To był już praktycznie koniec ponieważ zostało tylko przyklejenie i przykręcenie przodu do reszty obudowy.

Gdy to było już zrobione dociąłem na odpowiednią długość przewody ze zwrotnicy oraz przylutowałem je do głośników. Głośniki przykręciłem śrubami z łebkami na imbus. Nie robiłem maskownicy ponieważ lubię jak głośniki są widoczne.

a oto efekt końcowy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może nie wyglądają najładniej ale grają naprawdę zajebi....

okleina na boki kolumn to zły pomysł ponieważ ciężko się przykleja i mały piesek z łatwością ja obgryza :P

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Optycznie to to wygląda jak obudowy testowe, z całym szacunkiem do zapału, okropieństwo.

Jeśli chcesz żeby to wyglądało to teraz oklej cienkim HDF-em i ofroniruj albo polakieruj.

wiem kolego jak to wygląda, moje wyobrażenie wyglądało zupełnie inaczej. Nie są do końca zrobione, muszę je jeszcze wykończyć. Tylko na to brakuje mi czasu, ciagle w delegacjach a chęć słuchania muzyki z tego była większa niż wygląd :D więc jest na razie co jest.

Po drugie myślę, że obudowy i tak za jakiś czas będę musiał zmienić z powodu małego psiaka (gryzoń wszystko próbuje)

Dźwięk z tych kolumn jest naprawdę bardzo przyjemny, ale jestem maniakiem basu i myślę o jeszcze jakiś głośniku niskotonowym w przyszłości Chociaż moja dziewczyna ma już dość.

Jestem bardzo zadowolony z seasa więc napewno chciałbym zrobić to na głośniku tej firmy. Tylko nie wiem czy mój wzmacniacz to wszystko pociągnie. Będę musiał o tym poczytać w wolnej chwili

chęć słuchania muzyki z tego była większa niż wygląd :D

Popieram to utylitarne podejście, jak dla mnie wygląda to mniej obciachowo niż te wszystkie 'sonus fabery na wysoki połysk' z tonsilami w środku.

caveat emptor

Może nie wyglądają najładniej ale grają naprawdę zajebi....

No już mogłeś to pranie przesunąć albo wykadrować. Te skarpety są naprawę hitem, brakuje tylko stringów.

A z całego serca gratuluje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.