Skocz do zawartości
IGNORED

Co tu nie gra - dla spostrzegawczych!

Ururam Tururam

Rekomendowane odpowiedzi

A zmiana koloru wynika z zabrudzenia powierzchni brudnym/normalnym powietrzem.. i jest to do usuniecia ale jest to kosztowne.

Jakos w NASA sie tym nieprzejmuja..zeglarze tez?

Wiesz,roooozumiesz,wiesz!

I pewnie niektorym kolesiom warstwa pylu czy jak to sobie ktos tam wymysli membrane bracie obciaza i panie baaaas pewnie jest lepsiejszy..taki Leon..

• Redaktorzy

ok. dla zainteresowanych ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :

"...Kevlar is not indestructible. One of the factors that can impede and degrade its performance is ultraviolet light. The degradation is small though, only the outside layer is affected and not the inside one. Even the performance is not affected too much; the Kevlar retains most of its strength and rigidity."

ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :

"Ultraviolet stability: Exposed Kevlar is affected by U/V light, but degradation is on the outer layer only, and is not progressive. No strength loss after exposure."

Oprócz tego można wygooglać, że "UV damage is a surface phenomenon, thus any influence on mechanical

properties is more pronounced for thinner specimens. For specimens less than 25 mm thick, no mechanical

propertydegradation was observed".

[obrazekLUKASZ-192485_1.jpg]

post-2651-100002451 1170260437_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Niedokonca to tak jest....[ale fakt że kilkanascie ..kilkadziesiat...wiecewj lat?]

A przynajmniej nie w czasie 1 zycia np.jakiegos Skanspeaka... predzej resor pierdyknie w nim bo jest piankowy..i tu jest problem a nie w membranach a raczej ich kolorach....

Darkul, nikt nie twierdził, że ten proces zachodzi na tyle w skali czasowej uzywania, że powoduje zmiany dźwieku. Tu chodziło o fizyczną interpretację tego co się dzieje.

Masz racje... jak skacze po działach to czasem cos umknie...

niesmiertelni to sa Korgule i Pawlaki..chiba?

Tylko wiesz Jar juz czasem mnie wk... tematy niezwiazane z dzwiekiem... ale chiba tez ulegam biodegradacji...skleroza...mile wspomnienia kawalerskiego stanu...

-->jar1, kłócić się co do chemicznych spraw nie będę, bo wiedzę na temat chemii wybiórczą mam ( niestety bardzo, ale staram się to nadrobić ), ale mi raczej o coś innego chodziło, mianowicie o to że ktoś Paragrafa zjechał za to że mowy potocznej(wg. tego kogoś, chyba pitdog-a ) nie używa Paragraf pisząc o głośnikach.

A tak trochę poza tematem, któś tu napisał że w Wharferdale-ach membrany kewlarowe są tak jak i w B&W, a w Wharfardale nie są przypadkiem szklane?

>Lt_Bri - nie zjechalem za nieuzywanie mowy potocznej. zglosilem jedynie watpliwosci, ze zaprzecza czemus oczywisteu, co mozemy prosto (my laicy ) nazwac starzeniem sie, albo mozna to rozkladac na czynniki pierwsze i stosowac nazewnictwo chemiczne czy tez dokladniej okreslajace zachodzace zjawisko. ale po co? to forum audio, a nie kolko chemiczne.

nie tragizuj - nie zjechalem nikogo, ale dostrzeglwszy pewna zapamietala dziwna czepliwosc z brakiem logiki w tle, napisalem swoje - niepotrzebnie, bo to jak na bocznicy.

>Darkul, zgadzam sie. To były tylko reakcje na 'pewnego typu' odzywki, które mnie drażnią... i czasami nie mogę się powstrzymac;-)

Lt_Bri

Sorry, nie myśl, że to cokolwiek do Ciebie...Przeczytaj od poczatku, zobaczysz, co wywołało nasze reakcje...

-->pitdog, jar1, czytam od początku ( i się dobrze bawię zamiast dramatyzować :) ), ale już trochę się gubię (to chyba objawy niedoboru piwa w organizmie).

-->pitdog, jak już wcześniej pisałem, mam drobną sprawę do Ciebie ,ale to już na DIY lub inną (z)Bocznicę temat...

a ja mam piwo w organizmie :) i tak sobie mysle - tyle wpisow niepotrzenych... czesto pojawia sie takie "wymadrzanie sie" do ktorego sam tez sie przylaczam, a liczy sie to jak te glosniczki graja, a nie jak im sie kolory zmieniaja czy cos :)

jesli masz sprawe to wal, postaram sie w miare skormnych swoich mozliwosci pomoc. jesli jakies konkretne pytanie to na priva, po co forum zapelniac dygresjami

• 1 miesiąc później...

Ururam Tururam

zastanawiam sie jakim samochodem jezdzisz ,wnioskuję po tym co piszesz ze zapewne jakms starym zdezelowanym 126p. Przeciez robieniem jajec był było jeżdzic czyms lepszym i drozszym po naszych wspaniałych polskich (dziurawych) drogach

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.