Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor + ekran do 2500 zł

tiruriru

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o poradę jaki wybrać projektor i ekran z najlepszym stosunkiem ceny do jakości. Na pewno chciał bym full hd. Odległość od ekranu to 290 cm. Jaki mogę zastosować największy ekran przy tej odległości żeby móc jeszcze komfortowo oglądać filmy?

https://www.audiostereo.pl/topic/121286-projektor-ekran-do-2500-z%C5%82/

Te 290 cm to odległość widza od ekranu czy proja od ekranu...? ;) Pewnie widza od ekranu więc wg mnie to 100"-110",najlepiej to powiesić proja , rzucić obraz na ścianę i pobawić się zoomem szukając swojego rozmiaru... a co do Twojego budżetu to niestety nie doradzę Koledze...

• 3 miesiące później...

Zgadza się, 290 cm to odległość widza od ekranu. To do jakiej kwoty trzeba by podnieść budżet na projektor i ekran żeby w miarę przyzwoicie można oglądać filmy? Nie musi być zaraz wodotrysków, w końcu to pierwszy proj i początek przygody. Nie wiem jeszcze czy to właściwy kierunek, czy kiedyś się nie okaże, że pójdę jednak w kierunku lepszego tv.

A czy ten projektor bedzie w jaskini czy w salonie i jaki ekran ramowy czy w kasecie ?? bo to jest bardzo istotne. Entry level nowy projek full HD Optomy lub BenQ ceny kreca sie w okolicach 3tys. Ekrany od okolo 500zl za jakiegos tam chinola co da Ci obraz troche lepszy jak na golej scianie. Dzis lepszy tv kosztuje od 5tys w gore, wiec sam widzisz budzet skromny jak na kino domowe.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

nowego w takim budżecie nic nie kupi w full hd są acery ale to 2500 sam projektor

używek w pełni sprawnych tanio też nie kupi nikt promocji nie robi nikomu....

jak by to napisać ..... dupy szkłem nie utrzesz ( :

też kiedyś tak sobie liczyłem ale full hd kosztuje więc albo dalej trzeba zbierać hajs albo w mniejszej rozdzielczości sprzęt kupić kwestia z czego będziesz odtwarzać filmy najpopularniejsze w wypożyczalniach są nadal zwykłe DVD a tam rozdzielczość to całe 720x576 mi trochę żal męczyć projektorek full hd na takie filmy skoro nie ma żadnej różnicy w jakości jedynie blu ray filmy lecz wypożyczenie 3 razy droższe i też nie ma tego wiele jeszcze , osobiście nie raz trzy na raz sobie strzele seanse

Projektory full hd mają lampy na 2tys godzin a zwykłe na 6tys godzin więc dobrze się zastanowić skoro masz ograniczony budżet bo na filmy bluray tez ci będzie szkoda skoro chcesz tylko 2.5kafla wydać na mate i projektor

Dozbierać kase na benq1070 i na jakiś sensowny ekran a nie płachte lub cerate.... kolega wyżej ma racje... poczekać i kupić coś z czego chociaż troszkę będziemy zadowoleni... chociaż ja zbierałem dość długo aby kupić zestaw który będzie naprawdę OK... cierpliwość popłaca... ;))))

Półśrodki na "teraz" to wyrzucanie pieniędzy w błoto.... dzisiaj minimum to proj z fullhd...tym bardziej że na takim calarzu różnice jakości między rozdzielczościami to przepaść od razu widoczna....

To juz trzeba polecic W1070+ , koszt to niecale 500zl wiecej od W1070.

Ten nowy Benq ma tam Darkchip 3, pracuje 2db ciszej zawsze cos i co najwazniejsze ma regulacje znieksztalcenia trapezowego w pionie i ! poziomie ! o jakies 30 stopni.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Ja sie tu nie zgodzę mam ciągle projektor 720p 106" i nie widzę zupełnie potrzeby zmiany. Do telewizji, mkv i ps4 sie sprawdza idealnie, kilku znajomych ma podobne, kilku 1080p, żadnej istotnej różnicy nie ma, jedynie na pulpicie z windowsa albo jakichś zaawansowanych grach to wtedy zgoda....

Ja sie tu nie zgodzę mam ciągle projektor 720p 106" i nie widzę zupełnie potrzeby zmiany. Do telewizji, mkv i ps4 sie sprawdza idealnie, kilku znajomych ma podobne, kilku 1080p, żadnej istotnej różnicy nie ma, jedynie na pulpicie z windowsa albo jakichś zaawansowanych grach to wtedy zgoda....

Krzaku jeżeli dla ciebie 720p i 1080p nie robi różnicy i to na takim calarzu to ja przepraszam... może po prostu masz problem ze wzrokiem ;).... albo siedzisz bardzo daleko co jest ściśle powiązane czy widzimy różnice między rozdzielczościami. ...albo koledzy mający proje fullhd puszczają badziewny materiał tylko z nazwy fullhd...albo wszyscy macie kompletnie źle dobrane ekrany pod warunki pokojów i proja....

Piszę tak bo jak u siebie oglądam Cyfre+hd i włącze płyte BD to różnice widze od razu...tak samo jak gram na ps3 i włącze ps4 to od razu widać różnice rozdzielczości....

Ale faktem jest że jak puszczamy nieciekawy jakościowo materiał źródłowy to po co pakować kase w odpowiedniego proja fullhd...

Film na BD to znacznie wieksza rozdzielczość, ilość szczegółów i kolorów, tu zawsze bedzie przepaść, na każdym ekranie, raczej słaby przykład :) Podobnie z porównaniem tych konsol ;)

Widocznie nie widziałeś jak to może dobrze wyglądać. Oczywiście przy super sygnale lekka różnica bedzie, to oczywista sprawa ale w praktyce oglądając to z kilku metrów to wiele nie wnosi. Oczywiście mówimy tu o ludziach którzy ogląają film a nie ekran ;)

Mając 2000pln można cieszyć sie projektorem i doskonale bawić w HD ;>

Jak to słaby przykład z porównaniem konsol i z puszczaniem płyt BD....? wiem co widzę i włączam gre "uncharted" na ps3 i na ps4 i róznica jest b.duza...a uncharted na ps3 to 720p a na ps4 do doskonały remaster na fullhd i 60fps-ów... wiec nie rozumiem twojego tekstu że to słaby przykład...

...sprawa nastepna proja fillhd kupujemy po to aby odtwarzac na nim właśnie fullhd... bo oczywiście głupotą jest wyrzucanie kasy na sprzet fullhd do ogladania marnej jakości materiały źródłowe....

Krzaku Ty jako Branża i wypisujesz takie "rzeczy" ... że nie ma róznicy miedzy fhd i hd.... ogarnij się ;)))) to jakbyś napisał ,że nie ma róznicy w stereo miedzy ampli i wzmakiem :)))

Gry na PS4 beda wygladały lepiej na kazdym ekranie, różnice robi przedewszystkim źródło ;)

Zresztą dobrze wiesz o co mi chodzi ;)

Ktoś ma troche kasy za którą z powodzeniem może już mieć efekt BARDZO ZADOWALAJĄCY na gołej ścianie -> [

Ale NIE, bo musi uzbierać jeszcze kilka razy tyle ;)

I tutaj tak jest w każdym temacie, każda dyskusja zmierza do nikąd i odwodzi od zakupu, każda ;)

Pamiętaj ,że sformułowanie "efekt zadowalający" to dla Każdego z Nas całkiem inny efekt...

...sorki... kolega założyciel chce ekran+ proj za 2,5 kafla..... za szybko czytam..... w takim razie nie pomogę koledze...

Bo większe znaczenie w tym przypadku ma ekran a nie projektor. Tylko ciężko jest to ludziom zrozumieć. Dlaczego macie podobny obraz? Bo macie podobnej jakości ekrany i wiele tu projektor nie wniesie. Czy to będzie 720p czy FullHD. Jakość też zależy od ekranu a nie tylko samego projektora...

Proponuję przeczytać :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja mam manualny Optoma 106cali, kosztował około 999pln, podejrzewam że wg. tutejszych standardów to "szmata cerata" ;) Oglądam to z 3,5m, każdy sygnał na tym ładnie wygląda :)

Znajomy ma BENQ Full HD , na gołą ściane, przy dobrym zaciemnieniu też się to przyzwoicie ogląda :)

Udaj się kolego na kolejną wystawę Audio Video w Warszawie i zobacz jak powinien wyglądać obraz z projektora a potem pisz, że na ścianie obraz wygląda przyzwoicie... Tico też się jeździ przyzwoicie lecz Audi A6 mega zajebiście. Taka to różnica...

tiruriru

Przy takim budżecie proponuje kupić sam projektor lub dozbierać parę groszy do Benq 1070+ i ścianę na szaro której plusem jest że się nie zmarszczy ;). Ściana to oczywiście oglądanie tylko przy pełnym zaciemnieniu. Na pewno nie polecam nędznych ekranów a tych jest większość na allegro. I niema co się dziwić bo skoro wystawcy na AudioVideoShow na takich badziewiach też wyświetlają. Ja mam magicscreen 100 cali (wg mnie nie ma lepszego) i oglądam z odległości 2,80 - 3,00 m i dla mnie to jest max żeby nie biegać oczami tylko oglądać komfortowo.

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

Przecież jednak najważniejszy jest projektor, można go kupić i oglądać z taboretu i wtedy myśleć powoli o ekranie :)

Można też zacząć od pomalowania całego mieszkania na czarno żęby mieć przygotowane pod ekran...

Ale musisz zrozumieć że są ludzie dla których tańszy sprzęt jest w 100% zadowalający i doskonale im sie ogląda filmy w pokoju bez zamurowanych okien.

Ale dla nich może być z kolei niezrozumiałe jak ktoś może używać drewnianego w obsłudze Harmana skoro jest sprzęt znacznie lepszy i wygodniejszy ;)

A już stanowisko że lepiej czegoś nie mieć wcale niż kupić troche gorsze to już kuriozum totalne ;>

O , co chodzi z drewnianą obsługą Harmana ? A , co powiesz o jego jakości dźwięku w tym pułapie cenowym ? I jego funkcjonalności ?

Też chciałbym Anthem-a 510, 710 . Ale mnie na dzień dzisiejszy nie stać :(

Sprzęt lepszy w czym , za ile i jaki ? Mówisz o swoich upodobaniach ?

Lepszy był 15 lat temu , teraz jest funkcjonalny i relatywnie tani .

Ale czemu Cię to tak dotknęło ? To był tylko przykład skierowany do konkretnej osoby ;)

To tylko sprzęt, nie każdy jest ortodoksyjnym "sprzętofilem" to są głownie subiektywne kwestie...

Nie miałeś z tym do czynienia w praktyce skoro nie wiesz o czym mówie :)

Ale musisz zrozumieć że są ludzie dla których tańszy sprzęt jest w 100% zadowalający i doskonale im sie ogląda filmy w pokoju bez zamurowanych okien.

Ale dla nich może być z kolei niezrozumiałe jak ktoś może używać drewnianego w obsłudze Harmana skoro jest sprzęt znacznie lepszy i wygodniejszy ;)

A już stanowisko że lepiej czegoś nie mieć wcale niż kupić troche gorsze to już kuriozum totalne ;>

Ja nie mam nic do zarzucenia mojemu drewnianemu H/K.... działa bez problemów od tylu lat... dla mnie do kina jest ok... powiedz co Ci nie pasuje w dźwięku w avr255 ....? Czy po prostu zraziłeś się do tych klocków przez ich awaryjność? Czy po prostu zniechęcasz ludzi do H/K bo jako branża masz małe "bicie" na tej marce...? ;))))

Co was tak ten temat elektryzuje, wyjaśniałem to już ale przecież tutaj nikt nikogo racjonalnymi argumentami nie przekona : D Ważne są emocje, Co ty mi tu insynuujesz, moze ty z ekskluzywnych projektorów żyjesz co ? ;)

Ja nie mam nic do zarzucenia mojej ceracie ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.