Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Resytor 1k a masz 1.2k (tak napisałeś) i druga rzecz trafo podaje napiecie tylko 9v na wejście AC. Żadnych wpiętych rezystorów, żądnych bocznikow.

Edytowane przez Mariusz03

To, że jest 1,2 a nie 1k to myślę nie problem. W innym miejscu znalazłem info, że nie konkretne wartości a widełki, więc to nie to.
Ale jest pewien przełom w sprawie. Wyczytałem, że ten zasilacz pracuje prawidłowo od 9V AC (chodzi o zasilanie opampa). Wg datasheet to od 6V on pracuje, ale są pewnie jakieś dzielniki po drodze przed opa. Może wieczorem zmierzę rzeczywiste Vcc na nóżkach. Moje trafo formalnie i z nazwy to 230/8V 50VA. W realu po stronie wtórnej mam 9,9V jałowo i 9,3-9,5V przy obciążeniu zasilaczem. Czyli blisko tych żądanych 9V, tak na granicy. Co zrobiłem teraz. Nie mam trafo ciut większego ale mam 230/12V. I to trafo daje w realu 14,5V po stronie wtórnej. Mam 245V w gniazdku, fotowoltaika i te sprawy. No ale zaryzykowałem i podłączyłem te 14,5V AC na wejście zasilacza. Na wyjściu sztywne 5V. Podłączam Signature i JEST 5V a nie 10-11V jak wcześniej. Sukces i przełom.
Można by przyjąć, że temat rozwiązany. Muszę kupić trafo 2x10V i będzie ok.
Tylko wciąż nie wiemy, czemu Signature tak bruździ. Może impedancja wejściowa jest jakaś... No właśnie, jaka? Coś dziwnego wtedy się dzieje, coś się może wzbudza, cholera wie. Bo każdy inny odbiornik na wyjściu zasilacza daje 5V oprócz Signature. Teraz już i Signature, mam nadzieję po zmianie trafo, będzie prawidłowo.

50 minut temu, Wito76 napisał:

Moje trafo formalnie i z nazwy to 230/8V

Może być mało bo poszczególne elementy konsumują cześć napięcia "prostując" je. Po drugie bocznikujesz niewielkim rezytorem wejście AC ,patrz stare zdjęcia. 

54 minuty temu, Wito76 napisał:

zasilacz pracuje prawidłowo od 9V AC

Dokładnie a podłączasz 8V. Nie patrz na pomiar jałowy bo powinien pokazując ponad 10V.

Dlatego jak podłączyłeś mocniejsze trafo zaczął prawidłowo pracować zasilacz. 

56 minut temu, Wito76 napisał:

Muszę kupić trafo 2x10V i będzie ok.

Nie polecam, bo będzie nadmiar napięcia odkładało się na radiatorach, nadmierne grzanie. Zwlasza jak pozniej zamkniesz go w normalnej obudowie. Kup dobrej jakości 9v i będzie po temacie. Nakladka potrzebuje tylko 5v to samo malina.l spadek 3v wystarcza w zupełności.

A i najważniejsza rzecz jak chesz żeby ten zasilacz grał na poziomie. To wywal wszystkie chińskie elementy pasywne i wstaw nowe markowe (zwlasza caly krzem).  Ten zasilacz będzie działał na innym poziomie jeśli chodził o audio.  Potem nie będzie opinii że działa takie a nie inaczej i że bateryjka jest lepsza 😉

Gdzie Ty widzisz jakiś bocznik po stronie AC? Nic takiego nie dawałem przecież bo i po co. Trafo daje 9,3-9,5 pod obciążeniem - zapomnij o 8V.

25 minut temu, Wito76 napisał:

Gdzie Ty widzisz jakiś bocznik po stronie AC? Nic takiego nie dawałem przecież bo i po co

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

s2.thumb.jpg.a85f05a1bc43b87dff015e4eb9921510.jpg

26 minut temu, Wito76 napisał:

Trafo daje 9,3-9,5 pod obciążeniem - zapomnij o 8V.

1 godzinę temu, Wito76 napisał:

Moje trafo formalnie i z nazwy to 230/8V 50VA.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przecież to strona DC na zdjęciach. Diody są po drugiej stronie . Spoko. Ja też może trochę chaotycznie to wszystko opisuję i stąd czasem coś się zamiesza.

Te rezystory to obciążenie na wyjściu do testów. Signature bierze 70mA więc zakładałem nawet 68R,by w miarę idealnie zamodelować obciążenie Signature. 5160c42ba29c0e8bf20abbd694750eb5.jpg

8 minut temu, Wito76 napisał:

rezystory to obciążenie na wyjściu do testów. Signature bierze 70mA

Zapominasz ze tam napięcie też idzie a obciążenie nie zrekompensuje Ci rezystor. 

15R ? 

Wolę podłączyć rezystor niż jakieś urządzenie, którego używam, bo jeśli byłaby jakaś potencjalna usterka zasilacza to nie sztuka ubić sobie telefon czy małego DACa napięciem 10V. Wolę eksperymentować na rezystorze.

Rezystor 15r jest tak niewielki że to prawie tak jakbyś podłączyłem plus z minusem drucikiem.  Dobrze że tam miałeś małe napięcia bo miałbyś fajerwerki. 

Formalnie to 0,33A szybko licząc, dlatego dałem 5W rezystor, by nie zagotować go . W sumie o to chodziło by bawić się nie tylko małymi prądami.

Formalnie nie chodzi tu o natężenia tylko o napięcie. Tęgo nie wziołeś pod uwagę dlatego miałeś zwarcie na zasilaczu i dziwne odczyty na mierniku. 

Mam pytanie do użytkowników dysków nvme sformatowanych w ext4.  Czy zna ktoś jakieś fajne narzedzie do przenoszenie danych, w tym przypadku muzyki ale dla Windows. Czyli z poziomu windowsa chciałbym przegrac pliki z muzyką do nowego dysku sformatowanego w Linux ext4.  

18 godzin temu, Mariusz03 napisał:

Mam pytanie do użytkowników dysków nvme sformatowanych w ext4.  Czy zna ktoś jakieś fajne narzedzie do przenoszenie danych, w tym przypadku muzyki ale dla Windows. Czyli z poziomu windowsa chciałbym przegrac pliki z muzyką do nowego dysku sformatowanego w Linux ext4.  

Ja robię to Total Commanderem.

Z windowsa - mój komputer - sieć - MoOde - wybierasz folder z muzą i kopiujesz bezposrednio. 🙂 

W dniu 7.03.2025 o 10:12, Wito76 napisał:

To, że jest 1,2 a nie 1k to myślę nie problem. W innym miejscu znalazłem info, że nie konkretne wartości a widełki, więc to nie to.
Ale jest pewien przełom w sprawie. Wyczytałem, że ten zasilacz pracuje prawidłowo od 9V AC (chodzi o zasilanie opampa). Wg datasheet to od 6V on pracuje, ale są pewnie jakieś dzielniki po drodze przed opa. Może wieczorem zmierzę rzeczywiste Vcc na nóżkach. Moje trafo formalnie i z nazwy to 230/8V 50VA. W realu po stronie wtórnej mam 9,9V jałowo i 9,3-9,5V przy obciążeniu zasilaczem. Czyli blisko tych żądanych 9V, tak na granicy. Co zrobiłem teraz. Nie mam trafo ciut większego ale mam 230/12V. I to trafo daje w realu 14,5V po stronie wtórnej. Mam 245V w gniazdku, fotowoltaika i te sprawy. No ale zaryzykowałem i podłączyłem te 14,5V AC na wejście zasilacza. Na wyjściu sztywne 5V. Podłączam Signature i JEST 5V a nie 10-11V jak wcześniej. Sukces i przełom.
Można by przyjąć, że temat rozwiązany. Muszę kupić trafo 2x10V i będzie ok.
Tylko wciąż nie wiemy, czemu Signature tak bruździ. Może impedancja wejściowa jest jakaś... No właśnie, jaka? Coś dziwnego wtedy się dzieje, coś się może wzbudza, cholera wie. Bo każdy inny odbiornik na wyjściu zasilacza daje 5V oprócz Signature. Teraz już i Signature, mam nadzieję po zmianie trafo, będzie prawidłowo.

2x9V wystarczy

W dniu 7.03.2025 o 17:54, Mariusz03 napisał:

Filezilla

7 godzin temu, BNK napisał:

2x9V wystarczy

A pewien jesteś? Nie sztuka kupić i qurwić, że jednak nie wzięło się tego 1V większego. Przy podłączeniu 14,5V na wejście tranzystor na radiatorze złapał 70st (mierzyłem pirometrem, strzelałem w tranzystor nie radiator) i wyłączyłem, żeby nie czekać co dalej się wydarzy.

Edytowane przez Wito76
5 godzin temu, Wito76 napisał:

Nie sztuka kupić i qurwić

projekty diy często kosztują finalnie drożej niż gotowce uznanych marek... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

14 godzin temu, Wito76 napisał:

A pewien jesteś? Nie sztuka kupić i qurwić, że jednak nie wzięło się tego 1V większego. Przy podłączeniu 14,5V na wejście tranzystor na radiatorze złapał 70st (mierzyłem pirometrem, strzelałem w tranzystor nie radiator) i wyłączyłem, żeby nie czekać co dalej się wydarzy.

Mam 9V 4A do Pi5 i działa bez zarzutów.

Mam 9V 4A do Pi5 i działa bez zarzutów.
Rozumiem że ze Studerem, tak? A ile masz realnie, pomierzone na uzwojeniu wtórnym?
Mam ochotę na 10V bo w Toroidy jest fajne trafo, to z nazwy "audio" z zalaną żywicą wewnątrz.

Gdyby ktoś szukał znakomity transport oparty na RPI4 to sprzedam Ustars C19 z wbudowanym zegarem, wersja droższa, wystarczy zasilacz liniowy zalecany 6V w na 5V też działa. Polecam bo pieniądze śmieszne a wygląd i granie Hi-End 

Ukryta Zawartość

IMG-20250313-WA0000.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak oto sytuacja mnie dzisiaj spotkała. Od dłuższego czasu gram pliki z Moode/Pi4 1GB RAM -> WaveIo USB/SPDIF i dalej DAC. Od jakiegoś czasu, w zasadzie to od zawsze ale ostatnio bardzo mocno, zaczęło mi mulic, czasem musiałem na twardo wyłączyć malinę, bo był brak odpowiedzi. Ale jak zaczęło to załapało to grało. Dzisiaj kupiłem w miarę dobra kartę Samsunga i wgrałem Moode 9 (na starej karcie byla chyba 7, jakaś starą wersja). I... mam nieodparte wrażenie, że zmienił się dźwięk. jakby odmulil, nabrał przestrzeni, rozjaśnił. Miał ktoś podobne doświadczenia? 

Stara i nowa karta:

Ukryta Zawartość

Screenshot_20250317_182246_Opera.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 13.03.2025 o 06:58, RCD napisał:

Gdyby ktoś szukał znakomity transport oparty na RPI4 to sprzedam Ustars C19 z wbudowanym zegarem, wersja droższa, wystarczy zasilacz liniowy zalecany 6V w na 5V też działa. Polecam bo pieniądze śmieszne a wygląd i granie Hi-End 

Ukryta Zawartość

IMG-20250313-WA0000.jpg

1200zł dla malinowców, bije na głowę większość transportów jakie słuchałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 minut temu, Adasza napisał:

I... mam nieodparte wrażenie, że zmienił się dźwięk. jakby odmulil, nabrał przestrzeni, rozjaśnił. Miał ktoś podobne doświadczenia? 

Też kiedyś kupiłem tą kartę Samsunga... i jej nie używam, bo mam dziwne wrażenie że niezależnie od konfiguracji i zainstalowanego systemu gra jaśniej niż inne... jak szukałem to na jakimś ang forum znalazłem informacje ż karty potrafią wprowadzać sporo zakłóceń w zależności od użytego chipu i elektroniki... (co ważne jest to mierzalne).

3 minuty temu, marcinmarcin napisał:

jak szukałem to na jakimś ang forum znalazłem informacje ż karty potrafią wprowadzać sporo zakłóceń w zależności od użytego chipu i elektroniki... (co ważne jest to mierzalne).

???

21 minut temu, Adasza napisał:

kupiłem w miarę dobra kartę Samsunga i wgrałem Moode 9 (na starej karcie byla chyba 7, jakaś starą wersja)

Nowy system i dopracowane filtry...

18 minut temu, marcinmarcin napisał:

Też kiedyś kupiłem tą kartę Samsunga... i jej nie używam, bo mam dziwne wrażenie że niezależnie od konfiguracji i zainstalowanego systemu gra jaśniej niż inne... jak szukałem to na jakimś ang forum znalazłem informacje ż karty potrafią wprowadzać sporo zakłóceń w zależności od użytego chipu i elektroniki... (co ważne jest to mierzalne).

W sumie karta to tyż elektronika... Tylko teraz weź i znajdź taką grającą ciemniej/neutralnie 🙂 

14 minut temu, gienas napisał:

Nowy system i dopracowane filtry...

Też mi to po głowie jako przyczyna chodziło, chociaż bardziej stara, wolna, zajechana karta. 

Edytowane przez Adasza
12 minut temu, Adasza napisał:

Też mi to po głowie jako przyczyna chodziło, chociaż bardziej stara, wolna, zajechana karta. 

Systemy też różnie grają, czy to moode czy volumio czy ropiee, czy picoreplayer z lms mają swoje cechy charakterystyczne, ale przy moim jasnym systemie mam dziwne wrażenie że za każdym razem jak używam tej karty to jest jaśniej niż na wszystkich pozostałych kartach... aż zacząłem szukać czy karta może wpływać na dźwięk. I niby może... nie zamierzam roztrząsać, mi nie pasuje więc jej nie używam 🙂 

• Pokaż nowe odpowiedzi