Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

To też są takie legendy miejskie.... dopiero co najlepszy był gentooplayer. Zapłaciłem kiedyś, pomiałem, sprzedałem z urządzeniem bo moim zdaniem jakość dźwięku z dobrze skonfigurowanego volumio plus tidal connect biła go na głowę...

ale ile się naczytałem jak to bije na łeb... tylko dźwięk był jakiś taki plastikowy

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

24 minuty temu, marcinmarcin napisał:

To też są takie legendy miejskie.... dopiero co najlepszy był gentooplayer. Zapłaciłem kiedyś, pomiałem, sprzedałem z urządzeniem bo moim zdaniem jakość dźwięku z dobrze skonfigurowanego volumio plus tidal connect biła go na głowę...

ale ile się naczytałem jak to bije na łeb... tylko dźwięk był jakiś taki plastikowy

Bo źle skonfigurowałeś, GP jest numerem dwa

47 minut temu, Mariusz03 napisał:

Ok , a czy jest jakiś Trial aby można było zobaczyć czy warto zapłacić z ten program ?

Jeśli jest jakiś dobry opis jak konfigurować z lini poleceń linux a to nie problem.  Jednak bez instrukcji to lipa.  Wydać kasiorę i w zamian zero instrukcji.

Rozumiem że z Rpi jedziesz przez samo USB?

Jaka masz pi4 czy pi5?

Trial jest na gentooplayer, to jest imo numer dwa softu, jak ci sie spodoba to AL będzie tylko lepiej

W konfiguracji pomaga twórca softu, jak chcesz roon czy audirvana to jest prosto bo włączasz z menu

2x rpi4

2 minuty temu, RCD napisał:

Bo źle skonfigurowałeś, GP jest numerem dwa

Bo płatny to musi grać? Bardzo dużo czasu poświęciłem na różne konfiguracje i testy. Po prostu uważam że ten soft jest nadmiernie przehypowany. Nie gra tak dobrze jak się o nim pisze. Wystarczy co jakiś czas wyjąć kartę, włożyć z innym softem i posłuchać. Dla mnie brakowało naturalnośći, było za to dużo detalu i przestrzeni, ale dźwięk w niczym nie lepszy od moode czy gentooplayera. Zdecydowanie wolę już LMS i picore player, tylko to upierdliwe w obsłudze.

4 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Zdecydowanie wolę już LMS i picore player, tylko to upierdliwe w obsłudze.

Coś mi się tu nie klei, ja zarówno na GP jak i AL korzystam z LMS + ap2renderer

4 minuty temu, RCD napisał:

Coś mi się tu nie klei, ja zarówno na GP jak i AL korzystam z LMS + ap2renderer

Jak zainstalujesz picore player to na jednej malinie możesz doinstalować LMS i zrobić z niej serwer LMS, a na drugiej (tej z nakłądką) zostawić sam Squeezlite (i jest tylko player). Rozwiązanie bezpłatne i bardzo dobre jakościowo, ale jeszcze trochę brakuje dopracowania - plugin z tidal pozwala na obsługę 16/44 max i wysypuje mi się np. na liście utworów gdzie mam dodanych ponad 2k utworów. Mozna LMS postawić też na tej malinie na której grasz, ale moim zdaniem tracimy bardzo dużo na jakości (prawdopobnie dlatego że player jest obciążany taskami serwera LMS)

47 minut temu, RCD napisał:

2x rpi4

Ok, ale po co dwie sztuki? Chyba że masz dwa systemy.

Edytowane przez Mariusz03
15 minut temu, Mariusz03 napisał:

Ok, ale po co dwie sztuki? Chyba że masz dwa systemy.

Podobnie jak z Roon, czy z LMS. Idea polega na tym żeby sam player był możliwie odciążony od tasków, z których większość robi serwer. Ja testowałem na Picore Player i LMS i faktycznie była duża poprawa jakości jak jedna malina była serwerem LMS a druga z nakładką tylko playerem (tam tylko lekki system w pamięci RAM). Jak serwer i player był na systemie z nakładką grało to ewidentnie gorzej (różnica spora). Moim zdaniem wersja z 2 malinami gra na podobnym poziomie co volumio. Wersja na 1 malinie grała znacznie gorzej niż volumio.

28 minut temu, marcinmarcin napisał:

Podobnie jak z Roon, czy z LMS. Idea polega na tym żeby sam player był możliwie odciążony od tasków, z których większość robi serwer.

Malinki byly dosyć słabe, ciekawy jestem jak poradziłaby sobie jedna pi5 16GB jest kilka razy szybsza niż pi4

Tak chwalicie i chwalicie to IanCanada DigiPi II, że nakreciłem się trochę, by może sprzedać Signature. Tylko mam jedną zagwozdkę. Ci co porównywali Signature do Canada słuchali na jakimś zasilaczu (nie mówię, że złym czy coś). Ja natomiast slucham Signature z akumulatorków i moje wnioski są takie, że żaden z dotychczasowych zasilaczy no nie miał startu do akumulatorków. Dla mnie referencyjne zasilanie. I teraz ta zagwozdka. Przechodząc na Canada wystarczy mi jeden zasilacz, bezpośrednio do RPi , prawda? I co oczywiste, przestanę korzystać z aku. Czy nie okaże się wtedy, że Signature w duecie z aku jednak ma przewagę i przejście na Canada byłoby krokiem w tył?

7 godzin temu, Wito76 napisał:

Czyli że odpuścić? Nie ma sensu, nie ma potrzeby?

A gdyby to nie nazywało się malina i nakładka, ale też z regulatorami  i przetwornicami to już wolno?

6 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Uważasz że to nie ma wpływu? ja uważam że ma zasadniczy... 😉 a po przewaleniu dziesiątek transportów stwierdzam że malina z dobrym zasilaczem i dobrą nakładką gra na poziomie sotm ultra. A jest to już wysoki poziom grania...

Nie mówię że nie ma wpływu, ale trzeba gdzieś zachować rozsądek i umiar, wg mnie nie ma sensu ultra super zasilacz, jak dalej jest syf (uogólniając) sam używam rpi3, z super kondensatorami i zegary z baterii, dla spokoju ducha zasilam to shanti 😉

baterie mam z pominięciem Ldo, czyste 3,3v, czym naładuję te baterie chyba nie wpływu 😉

10 minut temu, Wito76 napisał:

Czy nie okaże się wtedy, że Signature w duecie z aku jednak ma przewagę i przejście na Canada byłoby krokiem w tył?

U siebie testowałem z digi różne kombinacje zasilaczy. Mam 4 różne 5V... ale zawsze Iana możesz zasilić tez z baterii jak coś.... 

Edit: chyba nie zniesie takich wahań prądu jednak jak sdigione

Dlatego ja myślę o shield pi pro3. Nie dość że czyści dodatkowo prąd do transport pi, to jeszcze można 3,3 podjaczyc bezposrednio. Z 2 strony beż żadnego cudowania gra to bardzo dobrze. Na serio nie mam potrzenby ruszania transportu, nie ugram nim już wiele. 

13 minut temu, marcinmarcin napisał:

ale zawsze Iana możesz zasilić tez z baterii jak coś.... 

Ale z tego cudaka od Canada - PurePi z ultracapacitorem -  czy normalnie jakoś? Chyba nie ma takich widełek zasilania jak Signature, żeby sobie podłączyć parę aku 18650 i mam z nich 7-8V w zależności od stopnia rozładowania.

18 minut temu, krolewicz napisał:

sam używam rpi3, z super kondensatorami

z czego dokładnie? jak to wygląda?

Edytowane przez Wito76
54 minuty temu, Wito76 napisał:

Tak chwalicie i chwalicie to IanCanada DigiPi II, że nakreciłem się trochę, by może sprzedać Signature. Tylko mam jedną zagwozdkę. Ci co porównywali Signature do Canada słuchali na jakimś zasilaczu (nie mówię, że złym czy coś). Ja natomiast slucham Signature z akumulatorków i moje wnioski są takie, że żaden z dotychczasowych zasilaczy no nie miał startu do akumulatorków. Dla mnie referencyjne zasilanie. I teraz ta zagwozdka. Przechodząc na Canada wystarczy mi jeden zasilacz, bezpośrednio do RPi , prawda? I co oczywiste, przestanę korzystać z aku. Czy nie okaże się wtedy, że Signature w duecie z aku jednak ma przewagę i przejście na Canada byłoby krokiem w tył?

NIE

Po pierwsze porównania były na tym samym zasilaczu 

Po drugie IanCanada potrzebuje 3,3V 100mA, najlepiej bateryjne lub kondensatory, jest zworka na Ian, a jak chcesz tanio to jeden zasilacz 5V do Rpi 

Jutro rozdzielę zasilanie 3,3 na Ian i 5 na Rpi z oddzielnych zasilaczy, ciekawe na ile będzie przyrost jakości 

Ja mam podłączone Ian Canada Transpost pi digi I do osobnego zasilacza 5V a malinę do osobnego i jest różnica w dźwięku, jest szczegół, jest detal, ale to co się dzieje w zróżnicowaniu dźwięku na basie jest super, jest mięsiście.

20 minut temu, tomash napisał:

jest różnica w dźwięku, jest szczegół, jest detal, ale to co się dzieje w zróżnicowaniu dźwięku na basie jest super, jest mięsiście.

a jakie masz zasilacze podpięte i jakie konfiguracje testowałeś?

Mam chińczyki, sigmę, studera i jeszcze coś nieznanego, po tuningu na lepsze elementy.
I jak wygląda Twój ranking tych zasilaczy?

A tak z innej beczki, zasilając osobno nakładkę Canada z aku 3,2V wiadomo z czasem będzie się rozładowywać i napięcie będzie też spadać. Jak to wygląda w praktyce, mam na myśli współpracę Canada z ogniwami? Oczywiście można dać równolegle kilka ogniw zwiększając pojemność.

Z Signature nie ma problemu. Dwie baterie 2x 3,7V (3200mAh) po naładowaniu dają rzeczywiście jakieś 8,2V. Z czasem to napięcie maleje, ale nie ma z tym problemu bo nakładka na 5V też przecież pracuje. Przy około 7,2V na koszyczku wyjmuje aku do ładowania. Mam 2 takie koszyczki równolegle i teoretyczną pojemność około 6000mAh. Nakładka bierze 60-70mA co matematycznie daje około 100h grania. U mnie na miesiąc daje radę.
Ja mam podłączone Ian Canada Transpost pi digi I do osobnego zasilacza 5V a malinę do osobnego i jest różnica w dźwięku, jest szczegół, jest detal, ale to co się dzieje w zróżnicowaniu dźwięku na basie jest super, jest mięsiście.
PiDigi II też da się do 5V osobno podłączyć czy tylko to 3,3V?
8 godzin temu, Wito76 napisał:

I jak wygląda Twój ranking tych zasilaczy?

A tak z innej beczki, zasilając osobno nakładkę Canada z aku 3,2V wiadomo z czasem będzie się rozładowywać i napięcie będzie też spadać. Jak to wygląda w praktyce, mam na myśli współpracę Canada z ogniwami? Oczywiście można dać równolegle kilka ogniw zwiększając pojemność.

Z Signature nie ma problemu. Dwie baterie 2x 3,7V (3200mAh) po naładowaniu dają rzeczywiście jakieś 8,2V. Z czasem to napięcie maleje, ale nie ma z tym problemu bo nakładka na 5V też przecież pracuje. Przy około 7,2V na koszyczku wyjmuje aku do ładowania. Mam 2 takie koszyczki równolegle i teoretyczną pojemność około 6000mAh. Nakładka bierze 60-70mA co matematycznie daje około 100h grania. U mnie na miesiąc daje radę.
PiDigi II też da się do 5V osobno podłączyć czy tylko to 3,3V?

w purepi jest sterownik, który pilnuje napięcia, jak spada to sam odpala ładowanie 

jak dołożysz monitorpi, to nawet się ładuje w przerwach miedzy muzyka 🙂

13 godzin temu, krolewicz napisał:

baterie mam z pominięciem Ldo, czyste 3,3v, czym naładuję te baterie chyba nie wpływu

Z ciekawości ile to trzyma na bateriach?  Jak często je ładujesz ? 

14 godzin temu, RCD napisał:

Do Diretta, musisz mieć host i target

Tzn 2x malina ? To współpracuje jakoś z Roon? 

Edytowane przez Ghotti
Mam podpięta do uDDC RPI5 z Volumio i Ustars C19 na rpi4 z GP. Mogę na obu załączyć ten sam utwór i przełączałem w locie. Może to kwestia samego Ustars z GP ale to nie było co porównywać. Oba urządzenia na zasilaniu liniowym.

Ja porównywałem na tej samym urządzeniu, podmieniając karty. GP u mnie grał jak tani streamer. Detalicznie i szczegółowo ale bez szlachetności dźwięku. Może przez ostatnie parę lat coś poprawił, ale u mnie nie zagrało nic lepiej niż darmowe systemy typu ropieee czy moode. (Słuchałem po UPNP).

Godzinę temu, venom200 napisał:

Mam podpięta do uDDC RPI5 z Volumio i Ustars C19 na rpi4 z GP. Mogę na obu załączyć ten sam utwór i przełączałem w locie. Może to kwestia samego Ustars z GP ale to nie było co porównywać. Oba urządzenia na zasilaniu liniowym.

Bez nakładek?

3 godziny temu, Ghotti napisał:

Oczywiście że współpracuje z roon, audirvana, LMS...

2x komputer potrzebny jest do diretta host i target, jak nie chcesz diretta to jeden PC 

6 godzin temu, Ghotti napisał:

Nic nie muszę ładować, samo się robi 

Odpaliłem Ian na 3.3V za pomocą płytki LDO na regulatorze LT3045, źródłem jest zasilacz liniowy TeraDak 9V 3A, gra bardzo ładnie,  różnice są w zwartości i jędrności  basu i trochę lepsze wybrzmienia, pewnie na kondensatorach Ian będzie lepiej. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PXL_20250328_083534087.MP~2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I tak się zastanawiam czy jest sens sprzedawać Ian 🙃 zaje... dzwięk!

Teraz, Wito76 napisał:

Z 9V robisz 3,3V? Nie za duży drop out?

Jest dokładnie 3,3V mierzyłem, można podpiąć zasilacz do 20V max z ta płytką 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi