Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

1 hour ago, Mariusz03 said:

Może czas wymienić archaiczną malinę 3B+ na pi4 lub pi5

Na pi5 też nie powala szybkością uruchamiania

Godzinę temu, Mariusz03 napisał:

Jak działa to raczej nie ma sensu. 

Jakiś czas temu znalazłem test kart SD pod maline i najlepsza była Silicon Power 3D coś tam. 

2 godziny temu, Mariusz03 napisał:

Większe przyspieszenie daje szybsza karta SD a nie wyższy model maliny.

Edytowane przez GarbataPoczwara
Te kilka sekund szybciej/wolniej do olania chyba. Gdyby przełożyło się to na progres w graniu to nie zastanawiał bym się ani chwili. Ale nie korzystam z usb tylko z DigiOne Signature. Z Pi4 dochodzi temat/problem większego grzania, wentylacji itd. To nie atari, żeby od razu archaizmami lecieć.

Witam, mam rpi4 z volumio,gram z volumio z samej malinki po usb, ostatnio aktualizowalem volumio i mam wrażenie że niekiedy pojawiają się mikrotrzaski, mam zasilanie liniowe do malinki, miałem wcześniej rpi3+,z allodigione,teraz chyba wrócę do jakiejś nakładki,co możecie polecić, czy jest jakaś alternatywa dla allodigione?, pozdrawiam.

1 minutę temu, Wito76 napisał:

Z Pi4 dochodzi temat/problem większego grzania, wentylacji itd.

Pi4 nie ma żadnego problemu z grzaniem jeśli nie zamknie się go w plastikowym pudełku. 

Pi5 już ma ten problem niestety. 

Teraz, zibi69 napisał:

Witam, mam rpi4 z volumio,gram z volumio z samej malinki po usb, ostatnio aktualizowalem volumio i mam wrażenie że niekiedy pojawiają się mikrotrzaski, mam zasilanie liniowe do malinki, miałem wcześniej rpi3+,z allodigione,teraz chyba wrócę do jakiejś nakładki,co możecie polecić, czy jest jakaś alternatywa dla allodigione?, pozdrawiam.

Jak chcesz grać z USB to może warto kupić USBrisge Signature. 

Ja kupiłem chlodzonko aktywne z pi Hut za kilka groszy i nie grzeje.Chyba całe 4.5£ mnie kosztowalo

Edytowane przez BNK

Ja akurat nie trzymam Pi w pudełku, choć mam jakby co w szufladzie dedykowaną akrylową obudowę do zestawu z Signature. Trzymam całość (malinę luzem) w dużej obudowie 43cm wraz z zasilaczem. Na tył wyprowadzone gniazda i git.
P. S.
Jakby ktoś chciał za pół ceny taką obudowę do malina +DigiOne Signature to leży i czeka na chętnego.

Ja kupiłem chlodzonko aktywne z pi Hut za kilka groszy i nie grzeje.Chyba całe 4.5£ mnie kosztowalo
Tak z ciekawości, jak to wygląda. Nie potrzebuję ale ciekawski jestem
5 minut temu, Wito76 napisał:

mam jakby co w szufladzie dedykowaną akrylową obudowę do zestawu z Signature

Miałem dwie akrylowe obudowy we wszystkich z czasem połamały się zaczepy mimo że bardzo ostrożnie się z nimi obchodziłem. Tak że w akryl moim zdaniem nie warto inwestować, lepiej coś metalowego dedykowanego do maliny.

Edytowane przez GarbataPoczwara

Ja kupiłem Signature z drugiej ręki i sprzedający dołożył mi choć nawet nie chciałem jej. Wiedziałem że nie będę korzystał. No i tak sobie leży i zabiera przestrzeń.

1 godzinę temu, BNK napisał:

Na pi5 też nie powala szybkością uruchamiania

i odpowiedź:

41 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

Większe przyspieszenie daje szybsza karta SD a nie wyższy model maliny.

Jeśli malina uruchamia się z dysku M2 ( SSD ) to trwa to max 20 sekund - w moim przypadku MoOde 🙂 

Wystarczy porównać czasy zapisu/weryfikacji systemu na karcie microSD i na dysku M2...

Może to głupie z mojej strony, ale ja po prostu nie wyłączam maliny. Leży sobie na półce a ja mam wywalone na to ile się uruchamia 🙂

Może to głupie z mojej strony, ale ja po prostu nie wyłączam maliny. Leży sobie na półce a ja mam wywalone na to ile się uruchamia
Słyszałem że sporo osób ma ciągle włączoną malinę. Rachunki za prąd też raczej nie będą zbyt stresujące. Zasilacz liniowy owszem ma niską sprawność, ale mimo wszystko te kilka watów to wciąż pikuś. Też jestem leń i chętnie bym tak zrobił, ale mam oddzielnie zasilone Signature z akumulatorków. Włączając główny przycisk na obudowie załączam zasilacz maliny i załączam jednocześnie tym zasilaczem przekaźnik (cewka na 5V DC) , który podaje napięcie z akumulatorków na Signature. Tak sobie to wymyśliłem.
6 godzin temu, zibi69 napisał:

czy jest jakaś alternatywa dla allodigione?, pozdrawiam.

Ian Canada transport pi digi i pozostałe. Ten akurat jest o tyle ciekawy że 1 płytkowy - i jest na tym I2s, coax i optyk. Pojawiła się już wersja 2, trochę poprawiona. Mam 1 zasilanie przez usbc maliny (liniowy PD Creative) i po I2s jest znakomicie. Po coax nie ocenie bo mój dac gra średnio z tego wejścia, ale nie wydaje mi się żeby było gorzej niż digione signature które kiedyś miałem.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

10 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Ian Canada transport pi digi i pozostałe. Ten akurat jest o tyle ciekawy że 1 płytkowy - i jest na tym I2s, coax i optyk. Pojawiła się już wersja 2, trochę poprawiona. Mam 1 zasilanie przez usbc maliny (liniowy PD Creative) i po I2s jest znakomicie. Po coax nie ocenie bo mój dac gra średnio z tego wejścia, ale nie wydaje mi się żeby było gorzej niż digione signature które kiedyś miałem.

Właśnie szukałem tej nakładki lancanada, ale widzę że nie jest dostępna,co świadczy chyba pozytywnie o jej brzmieniu,gram z gołej rpi4 po usb i mam wrażenie że jest za jasno i trochę płasko,a ostatnio także niekiedy pojawiają się mikrotrzaski w kolumnach, dlatego chyba znów wrócę do jakiejś nakładki ,no niestety nie widzę nigdzie dostępnej tej canady.

1 godzinę temu, zibi69 napisał:

Właśnie szukałem tej nakładki lancanada, ale widzę że nie jest dostępna,co świadczy chyba pozytywnie o jej brzmieniu,gram z gołej rpi4 po usb i mam wrażenie że jest za jasno i trochę płasko,a ostatnio także niekiedy pojawiają się mikrotrzaski w kolumnach, dlatego chyba znów wrócę do jakiejś nakładki ,no niestety nie widzę nigdzie dostępnej tej canady.

Jest dostępna wersja ii, poprawiona 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, zibi69 napisał:

gram z gołej rpi4 po usb i mam wrażenie że jest za jasno i trochę płasko,a ostatnio także niekiedy pojawiają się mikrotrzaski w kolumnach

Nie lubię maliny po Usb bo jest jak piszesz - jasno, płasko, szeleszcząco... natomiast trzasków nigdy nie mialem - więc to pewnie jakiś błąd i warto nowy system zainstalować.

18 minut temu, Ajothe napisał:

A ja mam yntelygentny hołm 😉

Nie lubie przepuszczać "prundu" przez takie wynalazki - zbyt często pogarszają jakość dźwięku. Na tyle leniwy nie jestem że pstryknę raz na dzień guzik na zasilaczu 😉 

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Nie lubię maliny po Usb bo jest jak piszesz - jasno, płasko, szeleszcząco... natomiast trzasków nigdy nie mialem - więc to pewnie jakiś błąd i warto nowy system zainstalować.

Robiłem aktualizację parę dni temu,i przebiegła pomyślnie nawet ekran LCD mi się nie wysypał, sądzisz że trzeba będzie od nowa postawić na nowo całe volumio, trochę zabawy jest myślałem że będzie Ok, kilka razy instalowałem na tej karcie już volumio, może trzeba by było kupić nową szybszą?, może polecisz jakąś dobrą kartę pamięci.

1 minutę temu, zibi69 napisał:

Robiłem aktualizację parę dni temu,i przebiegła pomyślnie nawet ekran LCD mi się nie wysypał, sądzisz że trzeba będzie od nowa postawić na nowo całe volumio,

Ja bym jeszcze ekran wywalił...

20 minut temu, marcinmarcin napisał:

Nie lubie przepuszczać "prundu" przez takie wynalazki - zbyt często pogarszają jakość dźwięku. Na tyle leniwy nie jestem że pstryknę raz na dzień guzik na zasilaczu 😉 

Niczego nie pogarszają, potem i tak wszystko leci przez liniówkę i trafo. 

22 minuty temu, zibi69 napisał:

Robiłem aktualizację parę dni temu,i przebiegła pomyślnie nawet ekran LCD mi się nie wysypał, sądzisz że trzeba będzie od nowa postawić na nowo całe volumio, trochę zabawy jest myślałem że będzie Ok, kilka razy instalowałem na tej karcie już volumio, może trzeba by było kupić nową szybszą?, może polecisz jakąś dobrą kartę pamięci.

Silicon Power 3D NAND

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 minut temu, Ajothe napisał:

Niczego nie pogarszają, potem i tak wszystko leci przez liniówkę i trafo. 

i co z tego... już się spotkałem z przypadkami że pozbycie się podobnego ustrojstwa potrafi sporo poprawić. u mnie listwa komputerowa tak psuła dźwięk że pół roku po jej wywaleniu mi banan z pyska nie schodził

• Pokaż nowe odpowiedzi