Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, maxijazz napisał:

Nie. Pi5 ma tak samo zepsuta implementację USB jak Pi3. Ta w Pi4, to póki co najlepsze USB jakie zrobili.

A ja mam takie coś 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Karta Amanero z zegarami Crystal Accusilicon A318B

I malina gra o kilka klas wyżej, dzięki tej płytce. 

Kupilem IanCanada ciekawe czy zagra lepiej od tego recklockera Amanero.

Ukryta Zawartość

Problem z USB w rpi5 jest taki ze „zacina sie” jezeli będziesz chciał wypuścić po tym USB wszystko powyżej DSD256 albo PCM 352k.

Oczywiście nie będzie to problem dla każdego, tylko dla tych co upsampluja do częstotliwości NOS lepszych DAC-ów

13 godzin temu, RCD napisał:

A ja mam takie coś 

Ukryta Zawartość

Podchodzę z rezerwą do takich wynalazków i słowa że coś gra kilka klas wyżej mnie nie przekonuje. Konstrukcja niebywale ciekawa. Czy ona wymaga osobnego zasilacza?

Ukryta Zawartość

31 minut temu, Paweł Wieczorek napisał:

Podchodzę z rezerwą do takich wynalazków i słowa że coś gra kilka klas wyżej mnie nie przekonuje. Konstrukcja niebywale ciekawa. Czy ona wymaga osobnego zasilacza?

Tak, mam TeraDak 9V 2A, wcześniej zasilaczem Shanti, z TeraDak jest lepiej 

Malina po USB gra słabo, a z tą płytka znacznie lepiej, porównywalnie do DigioneSignature, ale z większą rozdzielczością, SIG gra ciemniej.

Godzinę temu, RCD napisał:

Malina po USB gra słabo, a z tą płytka znacznie lepiej, porównywalnie do DigioneSignature, ale z większą rozdzielczością, SIG gra ciemniej.

To mnie zaskoczyłeś 🙂 Mam jasny system i u mnie Digione Sig grał bardzo detalicznie ale po jasnej stronie (malina po USB też gra jasno, ale przy tym sucho i płasko, Sig gra o niebo lepiej). Ian z kolei daje świetną barwę i fakturowanie, a jednocześnie mocno dociąża i przyciemnia (u mnie, w moim systemie). Może być to wpływ zasilaczy. Iana zasilam z jednego PD Creative który daje ciemne i dociążone granie, a Siga po czystej miałem zasilonego z Muzga Premium ustawionym na 5V (malina była z PD). Stąd też moja niechęć do próby zasilenia Iana drugim zasilaczem - a mam jeszcze wolne 3 liniowe 5V (jeden mogę zjechać nawet na 3,3)  w szafie 😉 

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

18 godzin temu, RCD napisał:

To jak mi wytłumaczysz ten kabel 10m od znanej firmy w świecie audio

Ukryta Zawartość

Ten kabel ma 10mm średnicy w nie 10m długości, i2s się nie nadaje do przesyłu na takie odległości 

Ukryta Zawartość

15 minut temu, krolewicz napisał:

Ten kabel ma 10mm średnicy w nie 10m długości, i2s się nie nadaje do przesyłu na takie odległości 

Każda długość jak wybierzesz ma 10mm średnicy, długości od 1,5 do 5m obecnie 

6 godzin temu, marcinmarcin napisał:

To mnie zaskoczyłeś 🙂 Mam jasny system i u mnie Digione Sig grał bardzo detalicznie ale po jasnej stronie (malina po USB też gra jasno, ale przy tym sucho i płasko, Sig gra o niebo lepiej). Ian z kolei daje świetną barwę i fakturowanie, a jednocześnie mocno dociąża i przyciemnia (u mnie, w moim systemie). Może być to wpływ zasilaczy. Iana zasilam z jednego PD Creative który daje ciemne i dociążone granie, a Siga po czystej miałem zasilonego z Muzga Premium ustawionym na 5V (malina była z PD). Stąd też moja niechęć do próby zasilenia Iana drugim zasilaczem - a mam jeszcze wolne 3 liniowe 5V (jeden mogę zjechać nawet na 3,3)  w szafie 😉 

Jak podłączyłem malinę z tym Amanero to usłyszałem znacznie więcej dźwięków niż z SIG, mam jeszcze Wiim Ultra i po USB z tą płytka Amanero gra jeszcze lepiej niż malina, sama malina beznadziejnie gra po USB u mnie

Jak podłączyłem malinę z tym Amanero to usłyszałem znacznie więcej dźwięków niż z SIG, mam jeszcze Wiim Ultra i po USB z tą płytka Amanero gra jeszcze lepiej niż malina, sama malina beznadziejnie gra po USB u mnie
A jak porównanie np DigiOne Signature vs Wiim Ultra?
26 minutes ago, RCD said:

Kup I2SoverUSB to dopiero różnicę usłyszysz.Amanero cienko przy tym gra.

23 minuty temu, Wito76 napisał:
41 minut temu, RCD napisał:

A jak porównanie np DigiOne Signature vs Wiim Ultra?

DAC w Wiim gra tragicznie słabo, jako sam transport nie jest źle, ale gorzej od SIG z tą plytką Amanero na zegarach, lepiej od SIg dla mnie oczywiście 

13 minut temu, BNK napisał:

Kup I2SoverUSB to dopiero różnicę usłyszysz.Amanero cienko przy tym gra.

Daj link

Edytowane przez RCD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jakbyś wstawił przecinek/kropkę tam gdzie trzeba to będzie jaśniej. Teraz domyślam się jedynie sensu.
Gorzej od Sig - lepiej od Sig.
???

Ukryta Zawartość

12 minut temu, Wito76 napisał:

@RCD Jakbyś wstawił przecinek/kropkę tam gdzie trzeba to będzie jaśniej. Teraz domyślam się jedynie sensu.
Gorzej od Sig - lepiej od Sig.
???

Sorry ale pisze z tel...

Sorry, że się czepiam, ale czytam i jakoś tak niejasno jest. Rozumiem że czysty Ultra jest gorzej od Signature, a z tą płytką już lepiej.

3 minuty temu, Wito76 napisał:

Sorry, że się czepiam, ale czytam i jakoś tak niejasno jest. Rozumiem że czysty Ultra jest gorzej od Signature, a z tą płytką już lepiej.

Dokładnie, mowa o transporcie, bo Ultra jako DAC jest porażka. 

Tak, tak. Chodzi o transport. Zresztą gdyby chodziło o dac z Ultra to porównanie do Signature byłoby bez sensu przecież.

2 hours ago, RCD said:

DAC w Wiim gra tragicznie słabo, jako sam transport nie jest źle, ale gorzej od SIG z tą plytką Amanero na zegarach, lepiej od SIg dla mnie oczywiście 

Daj link

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 14.01.2025 o 18:00, robo27 napisał:

Panowie, doszedłem gdzie leży problem. Zainstalowałem Mconnect na IPhonie i to samo co na IPadzie, aplikacja przy włączonym gapless z renderem do Moodeaudio zawiesza się. Zainstalowałem Mconnect na tablecie z androidem i jest luks. Gapless działa. Problem leży w aplikacji na aplowskie urządzenia.

Posłuchałem wczoraj z Mconnect w wersji na Android z włączonym i wyłączonym gapless. Gra inaczej (dla mnie lepiej) jak się to wyłączy... fajna funkcja, ale wolę 2 sekundy przerwy niż gorszą jakość. Może być że w innym systemie nie będzie różnicy,  u mnie moode 922 na malinie.

@marcinmarcin podziwiam Ciebie, nigdy bym nie wpadł na to że w takim przypadku mogą być różnice w dźwięku. Mnie te 2 sekundy mocno przeszkadzają, bo słucham dużo setów, które są całością. 

Godzinę temu, robo27 napisał:

nigdy bym nie wpadł na to że w takim przypadku mogą być różnice w dźwięku.

Kiedyś to włączyłem w mconnect i tak grało,  ale jak teraz pisaliśmy to się trochę pobawiłem i wydaje mi się że bez jest ciut lepiej... ale to jest różnica właśnie na poziomie wydaje mi się.  Nawet nie wiem, czy jest faktycznie 😉

W dniu 19.01.2025 o 18:35, RCD napisał:

A ja mam takie coś 

Ukryta Zawartość

Nie mam zielonego pojęcia jak to się podłącza do maliny, mógłbyś wytłumaczyć? 

Czy to ma wyjście coaxial?

Czy wymaga osobnego zasilania?

Ukryta Zawartość

18 minut temu, Ajothe napisał:

Nie mam zielonego pojęcia jak to się podłącza do maliny, mógłbyś wytłumaczyć? 

Czy to ma wyjście coaxial?

Czy wymaga osobnego zasilania?

To się podłącza do każdego transportu który ma wyjście USB, wejście po USB, wyjście to Coax, i2s, jeśli chcesz uzyskać najlepszą jakość dźwięku zaleca się zasilacz zewnętrzny od 5V do 9V, u mnie TeraDak 9V zagrał lepiej od 5V Shanti

Jeśli ktoś będzie zamawiał to zalecam ten z białymi zegarami 

Edytowane przez RCD

Panowie, głupia sprawa. Bardzo dawno nie używałem tego - jak dodać urządzenie (Volumio) w apce RasPiController.
Pyta mnie o nazwę urządzenia , IP, login i hasło.
IP wiadomo znam, a co z resztą? Co wpisać? Kombinuje różne warianty Pi-Volumio, małe duże litery i dupa. No i jeszcze nazwa użytkownika, kolejna zagadka.

Nie znam tej aplikacji, ale logika podpowiada, że chodzi o Twoje dane do systemu Volumio. Zapewne nazwą użytkownika jest login(mail) a nazwę urządzenia podaj taką, jak masz widoczne Volumio w sieci.

Edytowane przez robo27
Godzinę temu, Wito76 napisał:

No i jeszcze nazwa użytkownika, kolejna zagadka.

po wpisaniu w google: volumio credentials wyświetla mi się user: volumio password: volumio

zgaduję nazwa urządzenia też może być volumio

9 godzin temu, Wito76 napisał:

Kombinuje różne warianty Pi-Volumio

Tu będzie chyba jak go nazwałeś przy instalacji np sypialnia, salon itp 😉

Do instalacji używam (i polecam)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w którym można sobie poustawiać te wszystkie opcje i nie polegać na wartościach domyślnych. Można zainstalować Volumio, moode i inne.

Tutaj jest instrukcja jak tego imagera używać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu będzie chyba jak go nazwałeś przy instalacji np sypialnia, salon itp
Spróbuję.
po wpisaniu w google: volumio credentials wyświetla mi się user: volumio password: volumio
zgaduję nazwa urządzenia też może być volumio
Próbowałem. Nie wchodzi.

A system oczywiście Pi Imagerem stawiałem

Panowie jak sądzicie czy ta nakładka wymaga osobnego zasilana czy tez skoro leci przez I2C do maliny to pobiera je niej?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi