Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór i podłączenie audio do zestawu RTV

prosperopro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników forum!

To mój pierwszy post więc bądźcie wyrozumiali :)

Napisze co mam:

TV Samsung UE46D6500 posiada wyjscia hdmi, component oraz wyjscie optyczne. 2 konsole PS3 i PS4 są podłączone za pomocą kabli hdmi i posiadają również wyjścia optyczne. TV ma funkcję Anynet+ który pozwala na sterowaniem konsoli za pomocą pilota i na odwrót, tzn, włączając konsole padem uruchamia się też TV oraz od razu przełącza się na wybrane źródło. Moim celem jest podłączenie jakiegoś zestawu kina domowego (5+1), głośników 2+1 lub soundbar, tak żeby ze wszystkich urządzeń to wykorzystać. Fajnie by było, jak by dało się sterować jednym pilotem, tzn urządzenia audio nie wymagało sterownia. Specjalnie zrezygnowałem z dekodera na poczet karty CI+ ;)

Ogólnie kiedyś pożyczyłem amplituner i głośniki ale wszystko podłączyłem po hdmi do amplitunera a później jednym kablem do TV. Efekt był kiepski bo jakby nie patrzeć wszystko miałem na jednym hdmi i nie działała funkcja Anynet+.

Teraz się zastanawiam czy np mógłbym podłączyć jakieś urządzenia audio optycznym kablem do TV i bym korzystając z konsoli lub kablówki słyszałbym dźwięk przez to urządzenie audio ?

e7589c44d71f80bb.jpg

Czy np każde urządzenie musiałbym podłączyć optykiem, lub w jakiś inny sposób?

Co polecacie z urządzeń tego typu? Lepsze soundbary czy np zestawy 2.1?

Budżet to 2000zł ogólnie może być jak najmniej. Coś co fajnie gra i warto zainwestować. Co polecacie do podłaczenia?

Witaj,

Wszystko zależy od tego jaki system wybierzesz. Jeśli będzie to amplituner, wówczas wszystko podłączysz do amplitunera. np. za pomocą kabla HDMI a dopiero od niego jednym do telewizora.

Jeśli będzie to z kolei soundbar czy amplituner stereo, możesz podłączyć kablami cyfrowymi coax/optyk.

Starsze modele Samsunga (Twoja seria D mozliwe ze do nich należy), miały możliwość wyjść dźwiękiem 5.1 z podłączanych źródeł za pomocą złącza optycznego. Jesli jednak i tak myślisz o systemie 2 kanałowym to podłączenie może w najlepszy sposób ograniczyć Ci kable.

Z nowych urządzeń proponuję rozwiązanie, amplituner stereo Yamaha RS 201 + kolumny Yamaha NS 555 lub Indiana Line Nota 550.

W razie pytań lub wycen zapraszam.

Tak jak na twoim rysunku możesz to połączyć za pomocą dowolnego amplitunera KD. Druga możliwość jest taka, że zamiast łączyć TV z amplitunerem podpinasz każdą konsolę osobnym optykiem bezpośrednio do amplitunera. Plusem takiego rozwiązania jest krótsza ścieżka sygnału, natomiast minusem konieczność przełączania na pilocie wejść w ampli w zależności od tego której konsoli w danym momencie używasz.

Warto pomyśleć o takim rozwiązaniu Edifier Głośniki S730

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mają wej. optyczne więc podłączenie jak na Twoim rys. a są bardziej uniwersalnym rozwiązaniem niż soundbar.

Ukryta Zawartość

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

• 2 tygodnie później...

Dzięki za odpowiedź w miarę szybko ale byłem nieobecny i nie mogłem odpisać.

znalazłem coś takiego w manualu:

"DIGITAL AUDIO OUT (OPTICAL)

x Po podłączeniu cyfrowego systemu audio do gniazda DIGITAL AUDIO OUT (OPTICAL), zmniejsz

poziom głośności w telewizorze i systemie.

x Dźwięk 5.1 jest dostępny, gdy telewizor jest podłączony do urządzenia obsługującego ten standard.

x Kiedy odbiornik (kino domowe) jest włączony, emitowany będzie dźwięk przesyłany przez złącze

optyczne telewizora. Gdy w telewizorze odbierany jest cyfrowy obraz antenowy, do zestawu kina

domowego będzie przesyłany dźwięk 5.1-kanałowy. Gdy źródłem jest urządzenie cyfrowe podłączone

przez HDMI, takie jak odtwarzacz DVD / Blu-ray / odbiornik telewizji kablowej / dekoder telewizji

satelitarnej (STB), odbiornik kina domowego będzie emitował jedynie dwukanałowy dźwięk. Jeśli

chcesz korzystać z dźwięku 5.1-kanałowego, podłącz cyfrowe wyjście dźwięku z odtwarzacza

DVD / Blu-ray / odbiornika telewizji kablowej / dekodera telewizji satelitarnej (STB) bezpośrednio do

wzmacniacza lub zestawu kina domowego"

Czyli jak dobrze rozumiem nie usłyszę 5.1 do kiedy nie podłącze każdego urządzenia po optyku do amplitunera. Chyba...

@S4Home czy Yamaha RS 201 czy wiesz jak wygląda przełączanie miedzy źródłem dźwięku w tym sprzęcie? Czy np automatycznie go wykrywa? Z poziomu konsol i TV jest możliwość wyboru źródła odtwarzania dźwięku. Czy np jak bym uruchomił konsole to od razu dźwięk by leciał z konsoli na amplitunerze czy musiałbym wziąć pilota do ręki wybrać źródło dźwięku i dopiero cieszyć się dźwiękiem.

Ogólnie poczytałem na temat dźwieku przestrzennego 5.1 i raczej bardzo sporadycznie bym z niego korzystał. Zostaje przy 2.1!

@gonarek co masz na myśli mówiąc "Plusem takiego rozwiązania jest krótsza ścieżka sygnału". Czy jako zwykłego śmiertelnika który słyszy różnice między słuchawkami esperanzy a sennheisera ma jakiś wpływ?

W sumie to jeszcze wpadłem na pomysł czy istnieje coś takiego co np odtwarzało by muzykę z spotify bezprzewodowo? np po bt lub wifi? Po kablu to nie ma problemu ale fajnie by było włączyć muzykę prosto z telefonu w drugim pokoju ;)

@piotkrak fajne te głośniki trochę poczytałem o nich. Nawet mocno się zastanawiam. Czy inne głośniki np. podłogowe duże stojące z czasem da się do nich podłączyć?

Czy inne głośniki np. podłogowe duże stojące z czasem da się do nich podłączyć?

Raczej nie, gdyż zestaw Edifier S730 (jak i inne tego typu) jest tak zrobiony by mógł zapewnić dobry dźwięk a zestrojono go tak że dwa głośniki są satelitami więc nie przenoszą basu dlatego dużych głośników nie ma sensu do niego przypinać.

Jeśli myślimy o dużych skrzynkach to pozostaje nam rozwiązanie: wzmacniacz lub amplituner.

Dobra dzięki śliczne za odpowiedź. :)

no to teraz kilka pytań od laika:

Czy jak połączę TV optykiem z S730 to głośność dźwięku będzie kontrolowana za pomocą pilota od TV po ustawieniu głośności w Edifierach?

Czy istnieje coś podobnego do S730 tylko z dużymi czarnymi kolumnami i dodatkowo z Bluetoothem? (może być zestaw tak jak zaproponował @s4Home, Yamaha rs201 ale ona optyka nie ma)

Wiem że już wymyślam i zachowuje się jak typowy klient MediaMarktu... ale fajnie by było posiadać te rzeczy zwłaszcza że pewnie posłużą kilka dobrych lat.

Ok chyba wiem juz czego chce. Potrzebuje zestawu 2.1 z bluetoothem z hdmi i funkcją ARC lub/i CEC kompatybilny z anynet+ od Samsunga. Może to być Soundbar fajnie grający lub cos w stylu s730 albo amplit. z głośnikami. Ktos mógłby cos zaproponować?

Ok chyba wiem juz czego chce. Potrzebuje zestawu 2.1 z bluetoothem z hdmi i funkcją ARC lub/i CEC kompatybilny z anynet+ od Samsunga. Może to być Soundbar fajnie grający lub cos w stylu s730 albo amplit. z głośnikami. Ktos mógłby cos zaproponować?

To znowu ja :)

W takiej sytuacji może warto rozważyć soundbara Samsunga:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co sądzisz o graniu takich sound barów? przeciętnemu kowalskiemu wystarczą w porównaniu do tego co oferuje TV z 10W głośnikami? Czy np szukać jeszcze czegoś innego? Budżet miałem trochę większy ale właśnie na takich funkcjach mi zależy. Nie lubię szuflować 7 pilotami ;)

Osobiście lubię posłuchać dobrej muzyki na fajnym sprzęcie raz miałem okazje słuchać muzyki na denonach ahd7000 u znajomego to słyszę różnicę między moimi słuchawkami za 500 zł a jego za 5000 zł.

Nie jestem z tych co sie przejmują opiniami ale... :D

Ukryta Zawartość

Czym się różni wersja F750 od H750? Raczej gość nie ma dobrego zdania o soundbarze jeśli chodzi o dźwięk. Raczej się tym totalnie nie przejmuje bo to co dla jednych jest sufitem dla innych jest podłogą. Ktoś z użytkowników jest w stanie powiedzieć czy warto wydać kasę na h750 - które praktycznie spełnia wszystkie moje wymagania?

Jeszcze znalazłem coś takiego HW-J650 ale ciężko znaleźć jakąś sensowną opinie.

Ukryta Zawartość

A co sądzisz o graniu takich sound barów? przeciętnemu kowalskiemu wystarczą w porównaniu do tego co oferuje TV z 10W głośnikami?

Moje zdanie podsumowujące:

Soundbar zawsze będzie słabszy w sensie muzycznym i stereofonii (taka budowa) więc musisz wybrać co jest ważniejsze:

1. Wszystkie funkcje dodatkowe i specyficzna budowa

2. Dobry dźwięk

Można stwierdzić że takie Edifier S730 zagrają 2x lepiej od tych wszystkich soundbarów, a jeszcze lepiej amplituner z 2 tradycyjnymi kolumnami + ewentualnie subwoofer. Wszystko kwestia priorytetu i oczywiście kompromisu na jaki jesteśmy skłonni pójść.

Ja osobiście wolę porządnie grający sprzęt kosztem wyglądu i trochę funkcjonalności więc każdy musi podjąć taką decyzję już sam :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.