Skocz do zawartości
IGNORED

2SK170 z allegro

diracd

Rekomendowane odpowiedzi

Osobiście użytkuję Peak atlas DCA Pro DCA75 i jest bardzo wygodny i poręczny.

OK. Ale trochę kosztuje (ponad 500zł).

Urządzenia które podałem można zmontować z zestawu DIY za 50zł. To chyba bardziej godne amatora DIY ?

A tak poza tym to bardzo sympatyczne urządzenia. Wsadza się element w styki byle jak, a to rozpoznaje typ tranzystora, identyfikuje nogi tranzystora, sprawdza czy sprawny, oraz podaje parametry charakterystyczne.

Bez problemu mierzy np. niewielkie pojemności, duże w tym elektrolity też.

Znajomi składali takie mierniki sami. Ja swój mam bo mi się poszczęściło i był potrzebny do przewalenia dużej liczby tranów. Zaletą DCA jest charakterograf przez USB i zasilanie z jednej baterii. JFETy jednak mierzy się bardzo prosto i potrzeba jedynie źródła zasilania i miernika uniwersalnego.

JFETy jednak mierzy się bardzo prosto i potrzeba jedynie źródła zasilania i miernika uniwersalnego.

To prawda, ale taki miernik "zabawka" w razie czego od razu wypisuje na ekranie że tranzystor zepsuty. Nie trzeba "myśleć".

Na jesieni spaliłem kilka Jfet'ów mocy i od razu wiedziałem które są stracone, a które nie. One pracowały w układzie komplementarnym, inaczej mówiąc parami typu N-P . Dwa z tranzystorów typu N jednak przeżyło i miernik to od razu pokazał.

Warto też obejrzeć (choć nie ma tu nic o jfet'ach):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.