Skocz do zawartości
IGNORED

wymiana głośników wysokotonowych 6Ohm

Piotrek Sondej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam głośniki wharfedale 10.6 oraz wzmacniacz Technics a700mk3. Ostatnio przez nieuwagę spaliłem sobie głośniki wysokotonowe.(zapomniałem że zostawiłem wzmaka na maxa i po ponownym uruchomieniu poczułem tylko spaleniznę i bam ;c ) I teraz nasuwa się pytanie. Czy mogę wymienić dane tweetery na powiedzmy 4 lub 8 Ohm bo ciężko dostać jakiekolwiek 6Ohm-owe na allegro czy innych stronach a oryginalnych do Wafelków nie mogę znaleźć. Jako że jestem zielony z tego działu to nie wiem czy podłączenie 8Ohm będzie się gryzło z 6Ohm nisko i średnio tonowym głośnikiem czy nie. Proszę o wyrozumiałość ^^ Jeśli potrzeba więcej info to piszcie.

Skontaktuj się z oficjalnym dystrybutorem, w Polsce jest to Horn. Może akurat uda się załatwić oryginalne, spróbować nie zaszkodzi.

Postaram się skontaktować. A jako że mają informację od pon do piątku do godziny 17 to dziś już nie da rady :P więc teraz jeszcze proszę odpowiedź na drugie pytanko jak by było możliwe :)

Oryginalne nie będą drogie, to tanie kolumny. Wsadzając niby podobne i pewnie okazyjnie tanie, chociaż przy drogich też, ryzykujesz zmiany, niekoniecznie na plus. 8ohmowe będą teoretycznie grać ciszej od 6, choć to też zależy od efektywności- dB samego głośniczka wysoko tonowego, ważne są też inne aspekty, więc nie warto kombinować.

Oryginalne nie będą drogie, to tanie kolumny. Wsadzając niby podobne i pewnie okazyjnie tanie, chociaż przy drogich też, ryzykujesz zmiany, niekoniecznie na plus. 8ohmowe będą teoretycznie grać ciszej od 6, choć to też zależy od efektywności- dB samego głośniczka wysoko tonowego, ważne są też inne aspekty, więc nie warto kombinować.

myślałem właśnie o czymś takim

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Według mnie do chwili kiedy są oryginalne dostępne części zamienne, lub tez nie chcesz i nie znasz się na modyfikacjach, trzeba kupować takie jak producent zaleca. Kontakt z serwisem jest bardzo dobry, spytaj o te z linka ( może?), czy oryginalne dedykowane do danego modelu kolumn, który masz- na pewno są dostępne.

Potem z biegiem lat, jak już części nie ma to trzeba kombinować, chyba że ktoś od kołyski i z zasady lubi agro-tuning po kosztach.

Kolega nie wiedząc jak działa kolumna głośnikowa pakuje się w kłopoty szukając zupełnie innego głośnika...

Inny głośnik to inna impedancja , inna efektywność , inna fs oraz inna charakterystyka. Pod te parametry projektuje się zwrotnice . Zachowaj oryginał ( tzn. szukaj ich u producenta ) - to najlepsza możliwość.

Czy mogę wymienić dane tweetery na powiedzmy 4 lub 8 Ohmto piszcie.

Kolumny są zestrojone. Lepiej trzymaj się oryginałów. W ten sposób unikniesz niespodzianki.

Czy mogę wymienić dane tweetery na powiedzmy 4 lub 8 Ohm bo ciężko dostać jakiekolwiek 6Ohm-owe

Pewnie, że można, jeśli tylko potrafisz pomierzyć głośniki i przekonstruować zwrotnice w torze wysokotonowym :-)

Jeśli założysz 4 lub 8 ohm, oprócz innej głośności wysokotonówki, jak pisali koledzy powyżej, dojdzie błąd w częstotliwości podziału, co będzie się objawiać zwiększeniem w tym miejscu nierówności charakterystyki dźwiękowej kolumny.

Witam. Posiadam głośniki wharfedale 10.6 oraz wzmacniacz Technics a700mk3. Ostatnio przez nieuwagę spaliłem sobie głośniki wysokotonowe.(zapomniałem że zostawiłem wzmaka na maxa i po ponownym uruchomieniu poczułem tylko spaleniznę i bam ;c ) I teraz nasuwa się pytanie. Czy mogę wymienić dane tweetery na powiedzmy 4 lub 8 Ohm bo ciężko dostać jakiekolwiek 6Ohm-owe na allegro czy innych stronach a oryginalnych do Wafelków nie mogę znaleźć. Jako że jestem zielony z tego działu to nie wiem czy podłączenie 8Ohm będzie się gryzło z 6Ohm nisko i średnio tonowym głośnikiem czy nie. Proszę o wyrozumiałość ^^ Jeśli potrzeba więcej info to piszcie.

122881335 naprawa glosnikow

ten mily pan bardzo fachowo sie zajmuje przewijaniem

ma do tego urzadzenia centrujace - gra jak oryginal

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.