Skocz do zawartości
IGNORED

monitory zbudowane na fountek neo cd1.0 i fw168

przemo_

Rekomendowane odpowiedzi

Długość BR o średnicy wewnętrznej 52 mm to około 16 cm?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

obudowy muszę jeszcze polakierować , BR też mi wyliczyło na 16cm ale sprawdzałem też skracając do 5cm i bez większych zmian .Czy zmieniając srednicę na większą (może zmieszczę o kształcie elipsy) uzyskam lepszy bas?a może jakieś przegrody wewnątrz.

BR też mi wyliczyło na 16cm

No i dobrze.

ale sprawdzałem też skracając do 5cm i bez większych zmian

Jeśli Pan nie słyszy różnicy (a jest i to znaczna, bo aż +5db przy 80Hz), to coś jest nie tak. Teraz trzeba się zastanowić gdzie leży problem.

Jaki wzmacniacz?

Z sygnałem wszystko OK?

Nie ma takiej możliwości aby nie było słychać takiej różnicy na basie.

Brak wyczuwalnej różnicy pomiędzy strojeniem obudowy, może być fakt słabego przetwarzania niskich częstotliwości przez wzmacniacz.

Jaką obudowę LS poleca? (litraż i strojenie)

Wzmacniacz to stary technics +dsp ,jeżeli podkręcę bas na max to go słychać ale w porównaniu do kolumny zrobionej według projektu LS jest go mało (zostawiłem 1 kolumnę żeby mieć porównanie) Spawdzałem też na Onkyo tx nr 616 i też słychać różnicę . Może podam link do tego zestawu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z wytłumieniem będzie 16L, więc poprawnie (chociaż nie jest napisane jaki BR).

Ty masz mniej o 2L, a to swoje robi.

Nie ma się co dziwić że jest różnica na basie.

No ale że nie słyszysz tego podbicia przy skróceniu bas reflexu, to ja nie wiem...

• 2 tygodnie później...

Witam ,widzę że każdy ma inny problem.Mój to akurat za dużo basu,przy 90% odsłuchu jest ok

ale przy 10% to wyraźnie jest go za dużo.Obecne realizacje dźwiękowe są zrealizowane bardzo

efekciarsko i odsłuchy w domu też różne.Budując moje monitory zwiększyłem +4litry skrzynkę

a później zmniejszałem do 17,5(dla fountek fw168).Podobno jest tak ,za mały litraż-brak basu

za duży litraż-za dużo basu(dudniący).Gdzieś po środku jest optymalnie wtedy szybkość i precyzja basu

gwarantowane.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.