Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki przedwzmacniacz.

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Witam. Kupiłem swój pierwszy gramofon w życiu, model na jaki się zdecydowałem to Reloop RP-1000 z wkładką Concorde Blue.

Wzmacniacz jaki posiadam to Yamaha AS2000, problem jest taki że wzmacniacz stoi dość daleko od gramofonu.

Nie mam możliwości postawić go bliżej. W gramofonu wychodzi kabel z rca plus uziemienie(chińczyk), kupiłem

3 metrową Melodikę i chcę go wymienić. Pomysł drugi to wymienić ten kabel na inny ale krótszy podłączyć

przedwzmacniacz i dalej już tą 3 metrową Melodiką. Jeśli ta druga opcja jest lepsza to jaki przedwzmacniacz

kupić by był on lepszy niż ten we wzmacniaczu.

https://www.audiostereo.pl/topic/121691-jaki-przedwzmacniacz/

Concord Blue, to chyba wkładka DJ-ska:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lepsza byłaby

Ukryta Zawartość

Do obu wystarczy na początek

Ukryta Zawartość

Cena powinna oscylować w okolicach 200PLN, kabel wychodzący z gramofonu zostaw jak nakrótszy, żeby miał niską pojemność, dołóż PRE i dalej możesz dać nawet 5m:-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pre-amp za 200 pln jest lepszy niż ten w AS2000?

Nawet głowy sobie nie zawracaj przedwzmacniaczem za 200zł tylko używaj tego który masz we wzmacniaczu.

jest duża szansa, że tak

Ja napisałbym odwrotnie: jest duża a może nawet jeszcze większa szansa że nie.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Dzięki. Tak więc jedynie co zrobię to wywalę ten chiński kabelek z gramofonu i wrzucę Melodikę.

Ale spokojnie dlaczego chcesz wywalić "chiński kabelek" to jest strzelanie z zamkniętymi oczami. Czy masz pewność że Melodika zagra lepiej?

Zapewne nie, ponieważ nie masz nawet jakiegokolwiek punktu odniesienia. Po co więc pakować pieniądze w rzeczy których nie jesteś stanie przewidzieć.

Graj sobie tym Reloopem, a jak przekonasz się do analogu to po prostu zmienisz Reloopa na gramofom i tyle.

Tak wracając do przedwzmacniaczy jeśli zewnętrzny to taki z regulacjami. Odradzam najtańsze bez regulacji bo one tylko są, z graniem raczej niewiele mają wspólnego tak więc wcale nie muszą być lepsze od tego masz we wzmacniaczu.

Zresztą co ja będę pisał Ci elaboraty to tak na początek abyś uniknął wywalania pieniędzy w błoto. Na początek zamiast melodiki kup sobie płytę albo kilka używanych.

Sorry nie płyty tylko wkładkę kup na początek 2M red ortofona powinno wystarczyć jeżeli ramię w Reloopie na nią pozwala (ale to już Twoje zadanie aby się dowiedzieć, trochę wiedzy na początek musisz przygarnąć podatność wkładki , masa ramienia)

Pozdrawiam,Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Gość

(Konto usunięte)

Kabelek muszę wywalić ponieważ jest za krótki. Na chwilę obecną mam połączone dwa kable beczką ( http://allegro.pl/lacznik-rca-x2-beczka-chinch-vitalco-hq-i5289162722.html ).

Coś takiego jest raczej nie do przyjęcia.

Nawet kiepski preamp będzie pewnie lepszy niż 5m kabelek od gramofon do Yamahy. No chyba ze ten Reloop ma wbudowany prę a sygnał na jego wyjścia

Jest liniowy.

Zasada jest prosta. Jak najkrótszy kabel od gramofon do pre. Przy 5m

i wkladce MM bez względu na jakość kabelka powinno to grać jak radyjko tranzystorowe .

AS2000 w sekcji MM ma na wejściu 220pF.

5m kabla zrobionego nawet z super przewodu będzie miało jakieś 300pF...

Do tego pojemność złącz, wtyków, okablowania ramienia i suma sumarum jakieś 600pF spokojnie wyjdzie.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

widziałem tą beczke między kablami ja bym ją wykopaaaaaaaaaaaał . jeśli chcesz aby twój gramofon zagrał wywal wszysko co jest niskiej jakośći . a co do melodiki to zagra lepiej jak ten chinczyk . kup jakiegoś używanego proejcta albo rege lub cambridge i dwa kabeli po 1,5 a napewno zagra.twoja yamaha ma duże możliwośći ten reloop trochę do nej nie pasuje ,ale przy odpowiedniej konfiguracji bedzie dobrze .

Nawet głowy sobie nie zawracaj przedwzmacniaczem za 200zł tylko używaj tego który masz we wzmacniaczu.

potwierdzam to co napisał kolega 200 zł to mało lepiej poczekać i dołożyć i cieszyć się dzwiękiem- system można budować stopniowo , ale warto a dobry preamp masz na lata .

Ja napisałbym odwrotnie: jest duża a może nawet jeszcze większa szansa że nie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.