Skocz do zawartości
IGNORED

ProAc 2.5 - od 0 do bohatera -

Plik

Rekomendowane odpowiedzi

• 11 miesięcy później...

pamiętam, pamiętam :)

a co sądzisz o tym?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

na jakiej wysokości umieścić wzmocnienie ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

REANIMACJA WĄTKU - II próba

Mam nadzieję że w obecnej chwili kilka osób jest na etapie budowy klonów response 2.5

Było by miło na bieżąco wymieniać wrażenia i doświadczenia.

Czy są zainteresowani?

Witam

Nie budowałem nigdy klona 2.5 ale mam kolumne podobną do proaca prosta skrzynka wysokotonowy przesunięty.Przetworniki mały revelator i węglowy z dużym magnesem.

Klony klonami , ale mam wątpliwośći czy jedno wzmocnienie w tak wysokiej skrzynce wystarczy. Wiem ,że proac nie żałuje mat , ale żałuje wzmocnień. Diyowcy chyba nie muszą niczego żałować więc pare wzmocnień by nie zaszkodziło.

Pzdr.

Ja mam bez wzmocnien a zamiast kopułki SS mam Morela MDT33. Gra bardzo przyzwoicie. Nie mialem okazji porównać z oryginałem wiec trudno mi powiedziec czy lepiej czy gorzej. Na pewno, tak jak mówił MG potrzebuje bardzo porządnego wzmaka i porzadnego kabla bo wszystko wyłazi. Bardzo dobrze reagują też na bi wiring. Troche mi grały na kablu Transparent Audio i byłem pod duzym wrażeniem tego co ten kabelek potrafi wiec czym predzej go oddałem aby sie nie przyzwyczajac ;)

Teraz chce zrobic pare poprawek w zwrotnicy. Dac lepsze kondziory i rezystory. Sprobuje tez poeksperymentowac z wytlumieniem. Na razie mam gąbke i nie bardzo mi pasuje. Chyba zrobie tak jak w oryginale i zobaczy sie co z tego wyjdzie. Zwrotnicy praktycznie nie przerabiałem oprocz zwiekszenia rezystora szeregowego na Morelu. Niestety nie mam sprzetu pomiarowego wiec tylko ucho i troche matematyki mi tu musialo wystarczyc ;) ale z checia bym je kiedys obmierzył. Macie moze jakies pomysly jak to zrobic domowym sposobem?

Pozdrowionka

Matthew, 28 Mar 2006, 07:18

Ja.

Ścianki boczne , tył dół i góra 31 mm, frontowa 50 mm- klejone z dwoch warstw , mata bitumiczna 2x2mm

No dobra , jedno wzmocnienie pod wooferem dam - tylko po to aby sprawić ci przyjemność :D

Na dole revelator 8531 na gorze 9300 lub 9700 . Będzie tez test z Vifą DX bo ma być to coś na kształt ProAc D25. Nawet mam zamiar taki fornir kupić . MDF juz pocięty .Posłuchamy ...

A w drodze kolejny projekt - Vifa XT19 na górze( jadą do mnie ) ,średnica Audax 130HM ( poezja- gra jak elektrostat !) na dół po dwa 21-22 cm (poluję na coś na allegro ) . Obudowa modułowa .

PS

Słuchałeś kolumn magazyniera? Nie sa tak żywiołowe jak ProAc 2,5 ale postawiłem na neutralność . A jaki bas równy .

...there is no spoon...

Kolumny jak kobiety , trzeba trzymac krótko - rok , góra dwa ;p

Obecnie mam tylko dwa zestawy gotowe, trzy w budowie i troche głośników poszło ostatnio na allegro( 6 par) .Skromnie.

Materiału na stronę jest dużo ale ja nie umiem tego zrobić.

...there is no spoon...

mae, 28 Mar 2006, 08:39

ale do czego to ma być ?Jesli klon 2,5 to nie .Rób zgodnie z oryginałem inaczej musisz zmienic strojenie br. Pamietaj o 2 warstwach maty bitumicznej ma scianki ( szczególnie te 18mm ) i jednym wzmocnieniu pod wooferem.

...there is no spoon...

mam plytę o grubości 18mm i chciałem ją wykorzystać, plan był taki:

boki zrobię z jednej warstwy(18), a resztę z dwóch (36mm) - zachowując kubaturę jak w orginale,

ale jeżeli trzeba na nowo stroić to chyba bedę trzymał się wymiarów :)

ps. jeżeli kubatura pozostaje bez zmian to strojenie jest konieczne?

>>>mae, 28 Mar 2006, 20:20

Jeżeli masz taką płyte na stanie i zachowasz założoną kubaturę to chyba nie będzie tragedi;) na pierwszej stronie w wątku masz zresztą opis z wymiarami i tam boczki mają 18mm. A jeśli chcesz pokusić się to zrób jeszcze ze 2 dodatkowe wręgi które spewnością rozwiążą już problemy ze sztywnością:)

>>>Mae

W sumie to Przemek ma rację, ja napewno nie jestem w temacie jeśli chodzi o proac'a:))) ale z pewnością 18mm MDF to nie żadne świętokractwo nie twierdzę oczywiście że nie byłoby lepiej zastosować 30mm, ale czasem tak już jest że akurat mamy coś pod ręką...Zatem może kompromis fronty skleisz z dwóch 18mm a na boki dokupisz te 30mm bo mdf to relatywnie nie stanowi już zbyt wysokich kosztów a kolumny będą dzięki temu znacznie solidniejsze. Ps trzymaj się założonej przez proaka kubatury i wymiarów frontu a wszystko powinno być ok:)

Ja mam oryginalne plany. Te powyżej są z błędem. Juz pisalem w innym wątku ze najpierw był jeden pdf poprawny a potem go podmieniono. Jeśli ktoś chce to kontakt na maila - wtedy wyślę.

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.