Skocz do zawartości
IGNORED

ProAc 2.5 - od 0 do bohatera -

Plik

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich gdyż to mój pierwszy post na tym forum

na razie zbieram się psychicznie i ... finansowo na klony proac'ów 2,5

i może to komuś coś pomoże gdyż znalazłem kilka linków

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - kupa informacji również w pdf'ach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - może nie do końca 2,5

Ukryta Zawartość

i jeszcze mam pytanie (prawdopodobnie bardzo laickie) do wszytskich posiadaczy klonów lub oryginałów

proac 2,5, czy głośniki te wraz z "dobrymi komponentami" tworzą przestrzeń ????

pytam gdyż jakieś 4 lata temu na audioshow w sobieskim usłyszałem takowe zjawisko...

stereo nie tylko między głośnikami ale również daleeeeeko poza nimi i zrobiło to na mnie piorunujące wrażenie

chciałbym skonstruować głośniki które mogą mi zapewnić takie wrażenia ... sprzętu na pewno się dorobię...

efekt taki w ostatnio pismach audio przypisywano Audio Physics - Tempo

a swoją drogą czy warto myśleć o konstrukcji właśnie takich AP Tempo ? czy koszty nie będą piorunujące ?

na jakich przetwornikach zostały stworzone?

albo "legendarne" Spark 5 ?

a tu parę informacji o nich oraz "wyciągnięty" z katalogu szkic obudowy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pozdrawiam i czekam na ewentualne podpowiedzi co do AudioPhysics'ów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

obie konstrukcje są spoko, co prawda klonów AP nie słyszałem ale... myślę że proacki są łatwiejsze do wykonania.. zreszta sam nie wiem ;)

obie oferują "przestrzeń" tylko nie zapominaj że sprzęt towarzyszący też musi ją oferować... wtedy będzie git

Przestrzeń klonów proAc 2,5 jest głęboka ale nie wychodzi daleko poza bazę na boki. Precyzyjna lokalizacja instrumentów. W sumie za 2000/4000 PLN nie słyszałem lepszej . Z dobra elektroniką głośniki znikają .

Powiem ci tylko ,że kiedy moja znajoma , która nie ma ciągotek audiofilskich , weszłą do pokoju gdzie klony grały Cassandrę Wilson , zaskoczona powiedziała tylko >> ona tu śpiewa , w środku

...there is no spoon...

Oj, może scena sie wtedy poszerzy ale ja sądzę ,że klony 2,5 nie powinny grac w pokoju powyżej 20m2. Nie napełnią dźwiekiem duzych przestrzeni. U mnie w 30m2 zupełnie nie chciały grać .

...there is no spoon...

no może masz rację, w sumie u mnie 17m2 i mam wrażenie że za mało pomieszczenia... tak max do 25m2 powinno być ok chyba... w końcu to dwie drogi.. ale dużo lepiej się sprawdzają na szerszej ścianie...

w zasadzie chodzi mi dokładnie o efekt zniknięcia głośników jesli ProAc 2.5 oferują ten efekt to kiedy tylko odłożę wystarczająco zakasam rękawy i do pracy .. klonować )

mam pokój ok 20 m2 i mam nadzieję że taka powierzchnia to ani za mało ani za dużo jak dla nich

no i tu moje następne pytanie ...

pod co naprawde warto podłączyć coś takiego ?

jestem w trakcie kompletowania sprzętu stereo i dopiero zabrałem się za poszukiwania,

chciałbym wiedzieć czy gainclone jest jakimś rozwiązaniem ? tylko że gc drugiemu gc nierówny....

myślałęm o Nad'zie lub Cambridge Audio a może właśnie gainclone?

na razie do odtwarzania mam DVD Samsung HD745 które w przyszłości będzie poddane "tuningowi"

oczywiście głodny jestem wszelkich sugestii.. póki co mam wolną rękę ale myślę o sprzęcie oferującym naprawdę dobre wrażenia odsłuchowe

i jeszcze jedno

wielu ludzi pyta ile chcesz wydać na sprzęt... a ja pytam ile mam wydać żeby zaczęło grać, to nie musi być hi-end

po prostu wolę dłużej pozbierać ale chociaż nie być rozczarowanym i cieszyć się z dźwiękiem

nawiasem mówiąc mam do sprzedania GC po kosztach na płytkach Veterana, polutowane wszystko, rezystory Elpoda, Panasoniki FC, diody Mur860, z transformatorami z toroidów w wersji audio, dual mono... bez obudowy, sama elektronika, pisałem w wątku "Różne kostki do wzięcia", prawie nie używany, wymaga wygrzania ;)

sklecisz do tego preamp taki jak Kubedes zrobił (preamp nr1 ze strony Audioton chyba) i nigdy już na jakiegoś Nada czy CA nie spojrzysz... ;))) sorry jeśli kogoś uraziłem ;)

za cenę takiego Nada będziesz miał GC + PRe na lampach i zostanie spokojnie na 20 oryginalnych płyt ;) no ale wymaga to pracy ;)

Pozdr

Matt

matthew ,

ty nie doradzaj tylko sprzedaj mu swojego GC . Nie bądź sknera, daj sie człowiekowi nacieszyć ...masz Alepha , wystarczy ci.

grz-ech

dociśnij go , ma gainclona świetnie zrobionego , trafa jak bochenki chleba, dual mono.

O CA , nadach , rotelach itp budżetowym sprzęcie zapomnij. Kolony wyciągną na światło dzienne ich wszystkie niedociągnięcia .

...there is no spoon...

;)

pomyśl jeszcze o jakimś starszym Maranztu za 300zł z allegro na transporcie CDM i .... wystraczy, najwyzej wlutujesz pare kondensatorków z 20zł

ojcu zrobiłem taką opcję, GC + Pre lampowe + MArantz CD-60 .... myślałem że będę musiał tuningować odrazu tego Cedeka ale .. zostało

> grz_ech, 29 Mar 2006, 15:23

>i jeszcze jedno

>

>wielu ludzi pyta ile chcesz wydać na sprzęt... a ja pytam ile mam wydać żeby zaczęło grać, to nie

>musi być hi-end

>po prostu wolę dłużej pozbierać ale chociaż nie być rozczarowanym i cieszyć się z dźwiękiem

Już odpowiadam ;-)

Proaci - 2-3 tys. zł,

Wzmacniacz - Gainclon - 800 zł (ewentualnie lepsza opcja z Passem 5 - 1500-2000 zł)

Przedwzmacniacz - Może być Pass (BLS,1.0,1.7) - każdy z nich zagra co najmniej dobrze. Albo lampy, jest sporo projektów, nawet na tym forum. Koszt 500 - 1000 zł.

Źródło - Polecam Nos Daca Petera Daniela w wersji Premium - 900 zł

Transport - Jakiś starszy odtwarzacz Philipsa z CDM 4/19 lub CDM1 - 100-300 zł

Kable - Proaci lubią głośnikowe Audioquesta - dobry będzie CV4 (100 zł/m), a jeszcze lepszy Bedrock (200 zł/m). Oczywiście w Bi-wire. Co do sygnałowych to musisz się zdać na swój gust, a tu róznice są dosyć znaczne, przy zapewnieniu powyższej elektroniki. Rozsądną granicą za kabel sygnałowy będzie moim zdaniem cena 1000 zł (sam taki posiadam;-))

Sieciówki daj najlepsze na jakie Cię stać, albo zrób sam, Matthew ma tu wiele do powiedzenia. Myślę, że koszt dobrych sieciówek DIY do tego zestawu nie przekroczy 1000 zł.

Reasumując, w najtańszej wersji wydasz 6800 zł, co biorąc pod uwagę jakość dźwięku, jest kwotą bardzo niską. Kupując system o tej jakości odtwarzania muzyki w sklepie musiałbyś wydać kilkakrotnie więcej. Oczywiście oprócz kosztów trzeba włożyć dużo pracy, w końcu to DIY, ale uwierz mi naprawdę warto.

Niedawno odsłuchiwałem u Matthew jego system i uważam, że to jeden z najlepszych jakie słyszałem w ogóle. Jeżeli chodzi o przestrzeń to było wybitnie. Ale Matthew włożył w swoje klocki dużo pracy, pieniędzy, a przede wszystkim serca :-)

Pozdr.

już jestem umówiony na słuchanie, oglądanie i zadanie całem masy głupich pytań ;)) cieszę się że od razu posłucham sprzętu z wysokiej półki

za namowami chyba zacznę od gainclona + preamp lampowy + za jakiś czas klony proac'ów potem może klony ap tempo jeśli mi się uda

a potem ...

zobaczymy ... pewnie wciągnie mnie tak jak was ;))))

hmmm ... jestem już po gościnnym odsłuchu u Matthew ....

jako dopiero co zaczynjącego "audiomaniaka" prawdopodobnie moja opinia nie będzie aż tak miarodajna, ale co tam, napiszę

jednym słowem REWELACJA !!!

dawno nie słyszałem tak fantastycznego dźwięku ... i nie piszę tego dlatego że właśnie kupiłem gainclona od Matthew ;)

klony proac'ów zadziwiły mnie swoią przejżystością, przestrzenią i potęgą basu ... naprawdę niespodziewałem się tyle basu po tych głośnikach... świetnie sobie radzą w pokoju który ma jak pamiętam ok 17 m2

sprzęt, zaglądałem do środka, to dla mnie czarna magia, ale tylko jak na razie mam nadzieję. Pass'y - końcówka mocy i preamp grają naprawdę fantastycznie. Mimo iż Matthew narzekał na to że niedawno słyszał ten zestaw z jakimś kosmicznym kablem, interkonektem, i podobno było duuuużo lepiej jednak mnie niczego nie brakowało... Precyzja dźwięku, przestrzeń, fantastyczna, namacalna atmosfera koncertów, realizm wokalu... po prostu Super...

i właśnie do takiego zestawu dążę ;) może potrwa to rok... albo jakoś tak ....

a tymczasem jeśli nadaży się okazja z przyjemnością posłucham każdego forumowego sprzętu ;)))

no tak i nie dodałem słów podziękowania dla Matthew, za możliwość poznania prawdziwego dźwięku !

Dziękuję ;)

> rogus

fakt.. w tym dzwięku słychać ile serca i pracy w klocki włożył w nie ich właściciel ;))

>Matthew

upiłeś powiadasz ? ;))))

trzeba przyznać że piwa w szybkim tempie znikały ;)))

aż szkoda że przyjechałem samochodem .. też bym poczytał ;)

ja się za to upijałem muzyką !! na tym sprzęcie każda muzyka wchodzi jak .. piwo ;) sama przyjemność

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.