Skocz do zawartości
IGNORED

Goldring 1042 - Technics 1210 M5G - Problem z sybilantami.

Margin

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rydz

(Konto usunięte)

Margin zamieszczam link , podstawy z którymi warto sie zapoznać .

Poza tym , kup wagę elektroniczną do pomiaru siły nacisku igły na płytę / koszt około 30zł , przyda się też lupka .

Ustaw siłę nacisku Shure circa na 0,85 / 0,90 g , po 15-20 godzinach grania zwiększ nacisk na 1 g lub 1,1 g .

Zalecany nacisk Shure zawiera się w przedziale 0,75 g / 1 , 3 g .

http://www.stereolife.pl/archiwum/poradniki-lista/1497-podstawowa-konfiguracja-gramofonu-od-a-do-z .

Pozdrówko .

Margin zamieszczam link , podstawy z którymi warto sie zapoznać .

Poza tym , kup wagę elektroniczną do pomiaru siły nacisku igły na płytę / koszt około 30zł , przyda się też lupka .

Ustaw siłę nacisku Shure circa na 0,85 / 0,90 g , po 15-20 godzinach grania zwiększ nacisk na 1 g lub 1,1 g .

Zalecany nacisk Shure zawiera się w przedziale 0,75 g / 1 , 3 g .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Pozdrówko .

Tę lekcję już odrobiłem. Walczę z azymutem...

Tak, tak- znalazłem już wcześniej w sieci zalecenia i ustawiłem na 1g.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ustawienie antyskatingu wymaga plyty testowej i ma duzy wplyw na jakosc dzwieku. Nie wiem czy zlikwiduje sybilanty w Goldringu ale moze. Pamietam, ze dawno, dawno temu tego Goldringa rozwazalem jako wkladke do Denona z grafitowym ramieniem. Ostatecznie wygral Stanton stereohedron. Zauwazylem tez, ze prawidlowe ustawienie antyskatingu zwiazane jest ze zwiekszonym naciskiem, np z AT440 ok 1.3g.

pozdrawiam,

Panowie, wracam do tematu Goldringa, bo nie daję za wygraną.

Jeszcze nie zakupiłem wagi i płyty testowej, ale zabrałem się za kalibrację z dbałością o najmniejszy detal. Utknąłem na anti-skatingu, ponieważ przeprowadziłem test z czystą płytą. Ramię mojego Technicsa zachowuje się podczas tej próby dziwnie- bez względu na wartość AS, stoi w miejscu. Tylko przy dokręceniu na +6 odchyla się lekko do zewnątrz. Czytałem, że ten test nie jest miarodajny, ale czy to zachowanie nie wskazuje na uszkodzoną sprężynę AS? Dodam, że przy regulacji z lewitującym ramieniem reakcja jest ok, więc sam już nie wiem...

Masz tego Technicsa od nowości? Bo jeżeli z drugiej ręki i ktoś poprzednio zamęczył ramię to przy wymianie mógł nie zostać skalibrowany antyskating. W każdym razie o ile czysta płyta nie da dobrego ustawienia antyskatingu to na pewno reakcja ramienia powinna być więc coś jest nie tak.

U mnie jest lekko rozkalibrowany ale jak bym dał na 5 to ramię wybiło by mi zęby uciekając na zewnątrz.

Panowie, wracam do tematu Goldringa, bo nie daję za wygraną.

Jeszcze nie zakupiłem wagi i płyty testowej, ale zabrałem się za kalibrację z dbałością o najmniejszy detal. Utknąłem na anti-skatingu, ponieważ przeprowadziłem test z czystą płytą. Ramię mojego Technicsa zachowuje się podczas tej próby dziwnie- bez względu na wartość AS, stoi w miejscu. Tylko przy dokręceniu na +6 odchyla się lekko do zewnątrz. Czytałem, że ten test nie jest miarodajny, ale czy to zachowanie nie wskazuje na uszkodzoną sprężynę AS? Dodam, że przy regulacji z lewitującym ramieniem reakcja jest ok, więc sam już nie wiem...

Tyle razy było już o tym pisane AS nie ustawia się na "czystej" płycie. Ktoś palnął głupotę i teraz ludzie łykają to jak miliardy much swoje ulubione jedzenie.

Kup płytę testową i na niej masz odpowiednie rowki do ustawiania AS.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Tyle razy było już o tym pisane AS nie ustawia się na "czystej" płycie. Ktoś palnął głupotę i teraz ludzie łykają to jak miliardy much swoje ulubione jedzenie.

Kup płytę testową i na niej masz odpowiednie rowki do ustawiania AS.

Ok, ale tu chyba nie o to chodzi. Jak na czystej płycie nie da się tak ustawić żeby ramię jechało na zewnątrz to tylko oznacza że antyskating jest bardzo słaby i tym bardziej na płycie testowej się go nie ustawi.

• 3 tygodnie później...

Chciałem Wam tylko powiedzieć, że kupiłem plastikowy docisk (albo jak mawiają mądrzejsi ode mnie- stabilizator) Clearaudio i zauważyłem wyraźną poprawę w odtwarzaniu końcówek płyt!

Chciałem Wam tylko powiedzieć, że kupiłem plastikowy docisk (albo jak mawiają mądrzejsi ode mnie- stabilizator) Clearaudio i zauważyłem wyraźną poprawę w odtwarzaniu końcówek płyt!

Niech ci ktos zrobi slepy test.

No i EUREKA!!!

Odkryłem dlaczego anti-skating nie działał poprawnie- jest taki dynks, który nazywa się "horizontal weight of the tone arm". Instrukcja przewiduje ustawienie skrajnie przykręcone- przy zabawie w klubowe granie lub skrajnie odkręcone- przy zwykłym odsłuchu. Dopiero teraz zauważyłem, że była dokręcona na maxa.

Poniżej link do instrukcji, żebyście wiedzieli o czym piszę...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.