Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer aktywny do 2000zł

szakaldg

Rekomendowane odpowiedzi

Po małej obecności wracam do zakupu suba:-)

Cenę jąka mogę przeznaczyć na obecną chwile to jest około 2500zł.

W cenie mogę kupić:

-velodyne impact 10 2000zł

-velodyne impact 12 2500zł Czy naprawdę jest warto dołożyć około 400 złotych do tego modelu?

-MONITOR AUDIO BXW10 na allegro są 1400zł z przesyłką i tak się zastanawiam czy jego nie kupić do kompletu

Po małej obecności wracam do zakupu suba:-)

Cenę jąka mogę przeznaczyć na obecną chwile to jest około 2500zł.

W cenie mogę kupić:

-velodyne impact 12 2500zł Czy naprawdę jest warto dołożyć około 400 złotych do tego modelu?

-MONITOR AUDIO BXW10 na allegro są 1400zł z przesyłką i tak się zastanawiam czy jego nie kupić do kompletu

Sub na 12" bedzie miał niższe zejście i wytwarzał wyższe ciśnienie ( bedzie lepiej ruszał nogawkami).... :)

Skoro masz diengi na 12" to nawet bym się nie zastanawiał...

z tych podanych wybralbym velo 12 to dobry sub jednak za niewiele wiecej moglbys miec svs 2000 lub bk monolith te suby maja wieksze zejscie

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

-velodyne impact 12 2500zł

Z Velodyne do KD zdecydowanie lepszy EQ-MAX lub ze starej serii identyczne CHT-Q. Miałem ten drugi. Obecnie "gra" REL T7 i jeśli nie targają tobą emocje to proponowałbym poczekać trochę i dozbierać do tego modelu. W 20m2 spisze się świetnie, jest wydajniejszy i sprawniejszy od REL T5. Z tego co wiem spokojnie można dogadać się na sumę około 3000 zł.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

sittek, ale kolega pisze, ze nie chce dokladac a najlepiej pewnie chcialby wydac tysiac a miec dziwiek z serii digital drive plus zapewne tety jego droga ma isc....

Kupiony Velodyne Impact 12. Macie gdzieś fajny artykuł jak ustawiać suba?

Cytat :

"Od czego zacząć próby? Możliwości są trzy.Jak wspominałem wcześniej, (Akustyka pokoju odsłuchowego) często mamy kłopoty z obfitym, dudniącym basem. Betonowe ściany naszych mieszkań, proporcje pokoju zbliżone do sześcianu, słabe wytłumienie pokoju - to najczęstsze przyczyny powstawania tzw. fal stojących, odpowiedzialnych za nierównomierne rozproszenie dźwięku (w jednej części pokoju bas jest głośny, w innej przytłumiony). W takim pomieszczeniu właściwe ustawienie subwoofera wymaga wielu prób, a efekt nie zawsze nas usatysfakcjonuje.

Od czego zacząć próby? Możliwości są trzy.

1. Umieszczenie subwoofera mniej więcej w środku pokoju. Bas będzie najbardziej precyzyjny, chociaż nieco słabszy.

2. Umieszczenie subwoofera blisko ściany pomieszczenia zwykle powoduje, że basu jest dużo i jest w miarę precyzyjny.

3. Największy bas uzyskamy ustawiając nasz sub w którymś z rogów naszego pokoju, lecz będzie on mało precyzyjny.

By uniknąć problemu fal stojących, powinniśmy subwoofer ustawić nierównolegle do ścian pokoju."

Nie każdego sprzętu to dotyczy. Na przykład REL można wstawić gdziekolwiek. Przynajmniej ja mam tak.

W przypadku Velodyne CHT-xQ faktycznie wstawienie go w kąt dawało trochę więcej basu, ale wystarczyło pilotem zmniejszyć głośność i problem znikał.

Nie każdego sprzętu to dotyczy. Na przykład REL można wstawić gdziekolwiek. Przynajmniej ja mam tak.

W przypadku Velodyne CHT-xQ faktycznie wstawienie go w kąt dawało trochę więcej basu, ale wystarczyło pilotem zmniejszyć głośność i problem znikał.

Wynika to z dwóch odmiennych konstrukcji tych dwóch subów...

Zgadza się, choć brzmieniowo są całkiem podobne.

Dla mnie nie ,dlatego wybrałem eq-max12 .... rel dla mnie ma mniej soczysty i mięsisty bas...jest bardziej suchy i twardy.... t7 słuchałem a chciałem t9 posłuchać ale nie mieli... oczywiście złe porównanie t7 i eqmaxa12 bo raczej eqmaxa powinno się zestawiać z t9....

Głośność w subie nie ustawiaj więcej niż do 10.00-11.00 bo dalszym podgłaśnianiem zajmuje się amplituner a odcięcie ustaw w granicach 50-60 Hz żeby zostawić też coś dla BX6 i zeby te częstotliwości miały lepszego kopa (sub to lepiej zrobi).

Witajcie... Powoli zastanawiam się nad subem,...budżet to ok 4000zl..pokój 16metrow...sufit drewno..podłoga również... Myślę że bezpieczniej byłoby konstrukcje zamknięta z racji konstrukcji drewnianej.. Biorę pod uwagę właśnie rel t9 lub nawet monitor audio silver w12 który jest o 2000 zł droższy od poprzedniej seri rx...jakieś spostrzeżenia lub propozycje mile widziane..wybrałem suby raczej przyszłościowo, ale nie wiem czy nie za duże..Aha dodam że fronty to rx2 centralny mam już silver center tyły rxfx pzdr

REL to fajny sprzęt, bez dwóch zdań, jednak przy tej klasie ( cenie) dobierałbym woofera do reszty z tej samej firmy.

Bądź co bądź konstruowane są w synergii.

REL T9 do 16 m2?

Zdecydowanie za duży.

REL to fajny sprzęt, bez dwóch zdań, jednak przy tej klasie ( cenie) dobierałbym woofera do reszty z tej samej firmy.

Bądź co bądź konstruowane są w synergii.

REL T9 do 16 m2?

Zdecydowanie za duży.

Tak tylko ze subwoofer silver w12 ma jeszcze większą moc chyba od tego rela t9..nie wiem czy warto dopłacać do nowej silver skoro starsza seria jest jeszcze dostępna(1500 tańsza)..wiem że oni zawsze piszą o poprawie itd..nie mam możliwości odsłuchu..

nie wiem jak dla was ale dla mnie nie ma takiego czegos jak sub zdecydowanie za duzy, do tej kwoty wybral bym eq maxa lub cos z rodziny svs albo sunfire, sprawdzone suby z ktorych na bank bedziesz zadowolony

nie wiem jak dla was ale dla mnie nie ma takiego czegos jak sub zdecydowanie za duzy

Oczywiście że ma to znaczenie. Po co przepłacać i kupować coś co wykorzystamy w 20-30%?

Oczywiście że ma to znaczenie. Po co przepłacać i kupować coś co wykorzystamy w 20-30%?

Sittek pisałes że t7 wg Ciebie ma niesamowite walnięcie ...a dla mnie to było tylko puknięcie..... wszystko rozbija sie o osobiste preferencje... nie ma złotego środka... Ty t9 skreciłbyś na 20-30% a inny Kolega na 50-60%.... :)

Sittek pisałes że t7 wg Ciebie ma niesamowite walnięcie ...a dla mnie to było tylko puknięcie.....

T9 to by mi chyba wszystkie framugi wywalił.

lubie kontrolowany bas nie zalezy mi na takim powietrzno burzowym(moje wlasne stwierdzenie;)mysle ze bezpieczniej bedzie zamknięta obudowa...Mam dzieci wiec o glosnym sluchaniu wieczornym nie ma mowy..chyba ze w dzien...moze i sprubuje w muzyce(chodz basu nie brakuje)a moze spl ultra 800???malo opini tu na forum czy lepiej zostac przy relu???silver w12 chyba za duzy...

T9 wywala framugi :) to co moj chyba by Tobie sciany przesunol a mi tak to sobie puka dosc ok... zaledwie

w subie ustawiłem vol na godzinę 12 a odcięcie na 60

W amplitunerze mam ustawione kolumny na THX . Może dać na full band?

To jak już to ogarniesz to opisz jak wrażenia...Jak to wyszło itd..czy jesteś zadowolony.. Co byś zmienił itd itp.

Ja jest jakość basu?,ale z doświadczenia wiem że akustyka pomieszczenia jest bardzo ważna...pzdr

lubie kontrolowany bas nie zalezy mi na takim powietrzno burzowym(moje wlasne stwierdzenie;)mysle ze bezpieczniej bedzie zamknięta obudowa...Mam dzieci wiec o glosnym sluchaniu wieczornym nie ma mowy..chyba ze w dzien...moze i sprubuje w muzyce(chodz basu nie brakuje)a moze spl ultra 800???malo opini tu na forum czy lepiej zostac przy relu???silver w12 chyba za duzy...

spr,,ó,,buje ,, ale byk:)

,,

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.