Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz + CD + kolumny + ew tuner radiowy ok. 2500zł

PLMaciej

Rekomendowane odpowiedzi

A wygląda na to, że pójdę w dali - owszem - ale 850.

Góra budżetu, ale kolumny konkretne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Edit: A jednak jeszcze mnie naszło na pytanie - otóż zasadniczo nie mam gdzie postawić podłogówek (a przynajmniej nie tak żeby stały prawidłowo) i wyglądało to w dodatku dobrze. Na pewno stałyby niesymetrycznie i jedna na pewno za blisko ściany. Czy w takiej opcji dźwięk podłogówek nadal "mi się opłaci" w stosunku do prawidłowo podwieszonych monitorów?

Ukryta Zawartość

Jak nie masz jak ich postawic to już lepeij inwestować male podlogowki, bo te dali to kawal glosnika. Quantum 655 nie sa tak wymagające mimo BR z tylu.

?👈

Chciałbym zakupić porządny, niekoniecznie nowy zestaw stereo w granicach 2500zł. Miło gdyby wzmacniacz miał wejście phono i optyczne i cieszyłbym się ze zmieszczenia w budżecie tunera radiowego.

Zdecydowanie Rotel RA-11, a nie RA-04SE.

Sa jeszcze tansze tunery TU-255 z tej serii.

Strasznie jazgotliwy był ten tuner. Juz lepiej jakiś model Rotela RT-9xx.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zdecydowanie Rotel RA-11, a nie RA-04SE.

No cóż... w budżecie RA-11 raczej by się nie zmieścił. Nota bene - będzie denon pma-1500R. Na pewno da się wybrać lepiej, ale wierzę że da się też gorzej. A że długo nie posłucham nic lepszego bo nie będę miał okazji - nie sądzę żebym żałował:)

Będzie TU-1500RD - na jakości radia mi super nie zależy, fajnie żeby było, a kieruję się raczej estetyką. I tak będzie 50 x lepsze od tego co mam teraz.

kolumny podłogowe, nie monitory. Chciałbym troszkę basu

Poszukaj starych duńskich kolumn opartych na tekstylnych kopułkach, np. Dali, Avance, Dynaudio. Z podanym przeze mnie Rotelem do rocka jak znalazł.

Poszukaj starych duńskich kolumn opartych na tekstylnych kopułkach, np. Dali, Avance, Dynaudio. Z podanym przeze mnie Rotelem do rocka jak znalazł.

Np. dali 450? Tylko rotel odpada;)

No cóż... w budżecie RA-11 raczej by się nie zmieścił. Nota bene - będzie denon pma-1500R.

Szukaj używanych, pojawiają się dość często. To nowy klocek, stare Denony to już dziadki. No i nie zawsze graja tak jak kilkanaście lat temu. Na aukcjach jest pełno szrotów, można się naciąć.

Np. dali 450? Tylko rotel odpada;)

505 lub 5005

Albo Tannoy M3.

Jak już akurat jesteś aktywny i pomocny - możesz zerknąć na ostatni post tutaj i się odnieść?

Ukryta Zawartość

Myślę, że decyzji o denonach już raczej zmienię. Zdania i opinie są bardzo różne, ale wierzę że robię dobrze. Obawiam się, że jakbym pokazał małżonce tego rotela i powiedział że zajmie zaszczytne miejsce w salonie to nie byłaby zachwycona. Używany jest na olx. - bagatela 1800zł...

Ukryta Zawartość

1800 za używany to zbyt wysoka cena, za taką cenę można dorwać RA-12.

Za tyle na pewno nie pójdzie. Nie ma szans.

A dlaczego nie Rotel? Brzydki? Nie rozumiem

Denon? Kilkunastoletni? Obawiam się, że możesz srogo się na nim zawieść.

Poza tym zważ, ze stare modele wzmacniaczy kosztują może mniej, ale sprzęt nie jest wieczny.

Jeżeli ktoś sprzedaje to ma powód, poza tym te wzmaki walają się po aukcjach od kilku lat.

Idą z łapy do łapy. Te Rotele przynajmniej przy nich są prawie nowe.

To tylko takie moje porady.

Zrobisz co chcesz.

Miałem Denony, ale je szybko sprzedawałem.

Generalnie dźwięk był męczący.

Jeżeli już bym coś szukał ze staroci to Marantz PM 8000.

Dźwięk zdecydowanie ciekawszy niż te Denony

Ale to też staroć.

Jazglotliwy tuner, to sie porobiło na tym świecie.

Jeżeli ktoś sprzedaje to ma powód,

Wejdz w spole z parantula. Pewnie jakis SPISEG. Sprzedaje, bo zaraz sie rozpadnie!

?👈

Brzydki i jednak wciąż dość drogi.

Staroć mogę kupić naprawdę wysokiej klasy, porównywalny do nowych na jakie mnie zdecydowanie nie stać. Jest pewne ryzyko, które przyjmuję świadomie. Jak mi nie zapasuje, albo coś będzie nie tak - zawsze mogę odsprzedać dalej i kupić coś innego. Jak kupię w dobrej cenie to jeszcze można nawet zarobić, a strata wynikająca z mijającego czasu nie będzie raczej odczuwalna.

Myślałem o relatywnie nowych cambridge audio azure, ale to nie jest ta sama klasa i strata na wartości będzie szybka.

Jazglotliwy tuner, to sie porobiło na tym świecie.

Miałem. Jazgotał niemiłosiernie. Wszystko opisałem parę lat temu w Klubie Rotela.

przecie dali 450 są lepsze od 505/5005 i od tannoy m3, co ten sittek radzi :)

jak tannoy to V4 jak pisałem, tak się składa ze m3 mam również (w pracy) i do V4 się nie umywaja.Może bas podobny ale cała reszta na korzyść V4.

Jak mi nie zapasuje, albo coś będzie nie tak - zawsze mogę odsprzedać dalej i kupić coś innego. Jak kupię w dobrej cenie to jeszcze można nawet zarobić,

O naiwności.

Na starych Denonach na pewno nie zarobisz.

jak tannoy to V4 jak pisałem, tak się składa ze m3 mam również (w pracy) i do V4 się nie umywaja.Może bas podobny ale cała reszta na korzyść V4.

Co ten costa brava radzi? :-)

Radze poczytać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ps. i też nie wiem co to za jazgot w tym tu-255 :) Miałem i grał dobrze, minimalnie gorzej od 1500rd i 580rd, który chyba jest najlepszy.

Dali 505 to następca legendarnych 104 i zdecydowanie biją 450 dynamiką, spójnością całego pasma i rozciągnięciem basu. Nie wprowadzaj kolegi w błąd.

ps. i też nie wiem co to za jazgot w tym tu-255 :) Miałem i grał dobrze, minimalnie gorzej od 1500rd i 580rd, który chyba jest najlepszy.

To polecam przy nich dowolny tuner Rotela z lat 90-tych. Po przesiadce z Denona dopiero zacząłem z przyjemnością słuchać muzyki. Na tym TU-255 maksymalnie pół godziny/godzina słuchania i obowiązkowy odpoczynek.

sittek, stare wzmaki to be, a stare kolumny ok? Zdecyduj sie. Pisałem w podanym przez Ciebie wątku również że V4 są świetne ale po wygrzaniu, bo mam je od nowości, na początku było tylko poprawnie a po wygrzaniu grają bajerancko, m3 nie mają w sobie tego "czegoś", może dlatego że technologia też się rozwija.

Tu pisałeś co innego:

też mam m3 w jednym miejscu, v4 w innym i z obu jestem zadowolony choć grają nieco inaczej, oba w 15m2 sie sprawdzą, ładna średnica jak przystało na brytyjski sprzęt, ciekaw jestem czy r2 zagralyby lepiej, wyższa seria jeszcze o wszystkim nie świadczy.

Co oznacza skrót IMO ? Przecież m4 nie mogą. byc gorsze od m3 (?)

I tu:

a tannoy r2 słyszałeś? byłyby idealnie wymiarowo. ale czy lubiąc v4 i m3 nie będę zawiedziony brzmieniem, podejrzewam bardziej wyrownanym i neutralnym?

Na starych Denonach na pewno nie zarobisz.

850zl za 1500R to dobra cena. Na pewno nie straci. Ale po co gaworzyc z teoretykami? Rotel najlepszy.

Tu pisałeś co innego:

I tu:

? Nie widzę sprzeczności.

sittek, stare wzmaki to be, a stare kolumny ok? Zdecyduj sie.

Sittek,ma swój swiat. Dziwnie zagina czasoprzestrzen na swój strój. Kazdy ma swojego hopla i nic w tym zlego. Ale twierdzac ze wzmak który ma 10-15lat to staruszek, a kolumny z 20 latami na karku ze zmurszalymi membranami sa ok to chyba coś tu jest, nie sie masz.

?👈

denon to jedna z najbardziej chodliwych marek, jak sprawny i w dobrym stanie to odsprzeda za ponad 1000 bo za tyle też schodzą, zwłaszcza złoty.

rafał powstrzymywałem się przed wypowiedzią, że od lat handlujesz starymi Denonami i

wciskasz je wszystkim na potęgę, wiec daruj sobie te przytyki.

Nie widzisz sprzeczności? Naprawdę?

Parę miesięcy temu oba zastawy były niezłe, a teraz już M3 są do kitu?

denon to jedna z najbardziej chodliwych marek, jak sprawny i w dobrym stanie to odsprzeda za ponad 1000 bo za tyle też schodzą, zwłaszcza złoty.

No właśnie, dostać sprawny i w dobrym stanie a potem odsprzedać? I dziwić się, że handlarze są tępieni na forach.

A co zaprzeczysz? Parantulla rozpracował cię już dawno.

Ja przynajmniej polecam solidną markę, ty nim handlujesz .

Nie ciągnij tematu bo się rozwinę, a to nie jest tematem tego wątku.

OT.

No właśnie, dostać sprawny i w dobrym stanie a potem odsprzedać? I dziwić się, że handlarze są tępieni na forach.

O widac zal dupke ściska. Trzeba bylo tak odrazu i byla by jasność. Ale nie. Trzeba dorobic jeszcze teorie ze zlom ze smietnika niemieckiego. Malutkie polaczki. Typowe. A jak pagon na ramieniu to wogole juz zgon

A co zaprzeczysz? Parantulla rozpracował cię już dawno.

To rozpracuj teraz jego wywody z aukcji. Obszczywa ludzi, a sam nie jest lepszy. Typowa polaczkowatosc. Zawisc i prostactwo. I nie przytykaj mi tu Denona bo co drugi twoj wpis to slowo ROTEL. Lekarstwo na całe zlo.

?👈

sittek, nie widzę sprzeczności, m3 też uważam za dobre kolumny, ale to nie znaczy że V4 nie są lepsze, zastanawialem się tylko jak na ich tle wypadną R2, ktoś pisał że to kolumny do muzyki klasycznej i chyba się z tym zgodzę bo miałem kiedyś podstawki R1 i owszem grały przyzwoicie ale za malo góry, mnie to nie odpowiada, podejrzewam że R2 zagralyby podobnie bez góry.

Nie ciągnij tematu bo się rozwinę, a to nie jest tematem tego wątku.

Łof, łof. To chyba grozba.

A i jeszcze jedno. ROTEL jest solidny, ale juz Marantz czy Denon nie? Mozna rozwinac?

?👈

jak tannoy to V4 jak pisałem, tak się składa ze m3.... do V4 się nie umywaja.

sittek, nie widzę sprzeczności, m3 też uważam za dobre kolumny, ale to nie znaczy że V4 nie są lepsze

A i jeszcze jedno. ROTEL jest solidny, ale juz Marantz czy Denon nie? Mozna rozwinac?

Niestety zafiksowałeś się na jedną markę, stąd problemy z obiektywizmem.

Niedawno proponowałem Marantza PM8000, umknęło czy brak koncentracji?

Denon w bezawaryjności nie umywa się do Rotela. Nic na to nie poradzisz.

Jest droższy i za to się płaci.

Niestety zafiksowałeś się na jedną markę, stąd problemy z obiektywizmem.

Niedawno proponowałem Marantza PM8000, umknęło czy brak koncentracji?

Denon w bezawaryjności nie umywa się do Rotela. Nic na to nie poradzisz.

Jest droższy i za to się płaci.

Jak bys posluchal obu piecow w tych samych konfiguracjach wiedział bys ze PM8000 WOGOLE nie trafia w opis brzmienia autora wątku. PM8000,7200,7000,68,78 to swietne wzmaki, ale sa dosc cieple, malo drapiezne. A tego autor watku nie chce. Sorry, ale rotela mialem tylko jednego, mimo to nie neguje. Ale jak ktos ma jakis smieszny zal do swiata to nic nie poradze.

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.