Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny stereo do 1500zł

PLMaciej

Rekomendowane odpowiedzi

W pokoju nieco ponad 20m2 mogę ustawić podłogówki asymetrycznie albo wcale (albo wymienić meble w salonie, ale to już za dużo szczęścia). Poniżej beznadziejnej jakości panorama pokoju - wystarczy żeby się zorientować jak to wygląda.

Opcją dla podłogówek jest przytwierdzenie kolumn do ścian pod sufitem na uchwytach głośnikowych. Mam wyprowadzone kable w ścianach w puszkach. w narożnikach (nie widać sufitu, ale na zdjęciu na czerwono idea lokalizacji głośników - oczywiście byłyby wyżej, na niebiesko miejsce gdzie mogą stać podłogówki).

Wzmacniacz już wybrałem - będzie denon pma-1500r i raczej nie chciałbym zmieniać tej decyzji

Ok, brzmienie które bardzo mi odpowiada daje zimny imod video oparty na wolfsonie + słuchawki takstar pro 80 + wzmacniacz który nie ingeruje praktycznie w brzmienie - lekko ocieplające brzmienie. Wszystko to daje dobrą separację, szeroką scenę i dość umiarkowane regularne brzmienie. Basy mogłyby grać trochę bardziej analitycznie.

Denon powinien być chłodnym wzmacniaczem o dobrej separacji z mocnym dołem i górą. Przydałyby się więc kolumny, które ocieplą lekko brzmienie, zagrają analitycznie i dadzą dobry środek. Czasami lubię trochę kontrolowanego basu.

Nie upieram się na podłogówki - na pewno coś wiszącego na ścianach wyglądałoby milion razy estetyczniej. Mam jednak wewnętrzne przekonanie, że podłogówki dadzą mi po prostu więcej frajdy. Jutro wybiorę się do media czegoś posłuchać żeby sobie w ogóle wyrobić jakieś pojęcie.

pokoj.jpg

Jakie głośniki się sprawdzą lepiej? Podłogówki czy raczej coś do powieszenia, i jakimi konkretnie modelami się interesować? Dali 850 chyba faktycznie będą za duże i źle ustawione, 450 mogą być ok, ale może to nie to brzmienie?

https://www.audiostereo.pl/topic/121926-kolumny-stereo-do-1500z%C5%82/

Edit: Zrobiłem przegląd rynku podłogówek bazując na propozycjach marek f1angel z innego posta, odrzucając brzydkie, te o potencjalnie niepasującym brzmieniu i za drogie z aktualnie dostępnych zostały:

- dali 450 - wydaje mi się, że powinny spełniać moje oczekiwania ,dostępne czarne, co mi odpowiada

- Acoustic Energy Aegis Neo 3 - mało o nich można znaleźć, ale wygląda na to, że są całkiem do rzeczy

- JMLAB CHORUS 715 - z tego co wyczytałem powinny trafiać w mój gust

- cambridge audi aero 6 - bardzo ciekawa opcja, w polskim internecie nie potrafię o nich znaleźć nic, a są do wzięcia nówki z gwarancją za pól ceny (1500zł), dostępne czarne - co znów mi pasuje

Wybory dobre, ale do innego wzmacniacza. Kup Dali 450, one trochę złagodzą ten sucho grający wzmacniacz. Z pozostałymi kolumnami będzie chyba zbyt agresywnie. Komodę po prawo przestaw o 90 stopni na sąsiadującą ścianę. Każde kolumny powinny stać dalej od ścian i mebli żeby mieć trochę oddechu, u ciebie chyba nie można tego zapewnić.

dobre określenie - sucho grający. Długo się do niego przekonywalem, ale jak juz przekonałem to na amen :) Co ciekawe do nowszego 1520ae od razu jestem przekonany więc albo gra trochę inaczej albo ja już "dojrzalem" do takiego dźwięku.

Rozważasz powieszenie głośników w narożnikach niemal pod sufitem??? Bardziej niekorzystnego akustycznie pomysłu chyba już być nie może - no może zamknięcie głośników w szafie by to przebiło. Weź no sobie przeczytaj jakikolwiek artykuł dotyczący rozmieszczenia kolumn w pokoju odsłuchowym - z łatwością takie znajdziesz w sieci (klasyką jest artykuł z miesięcznika Audio). Poprzestawiaj trochę te meble - ostatecznie dużo ich tam nie masz i postaraj się jakoś w miarę symetrycznie rozstawić kolumny - głośniki wysokotonowe powinny być mniej więcej na poziomie uszu (z kolumnami zawieszonymi gdzieś wysoko, sceny dźwiękowej nie będzie w ogóle). Problemem będzie duża powierzchnia gołych ścian i podłoga bez dywanu - pogłos, dudniący bas i stłamszona przestrzenność murowane... - pomyśl o jakichś półkach z książkami, roślinach z dużymi rozłożystymi liściami, dywanie, grubych zasłonach... sporo można poprawić niewielkim kosztem.

Ok - krytykę przyjmuję z pokorą. Poczytam, uwzględnię. Przemeblowanie pewnie za jakieś 2 lata przy gruntownym remoncie pokoju, wcześniej jakiś drobiazgi mogę zmienić.

Sam sobie zrobię mały OT - wzmacniacz nie ma wejścia cyfrowego - jak mam urządzenie z wyjściem wyłącznie cyfrowym, które chciałbym podpiąć to potrzebuję po drodze wpiąć DAC? Dobrze kombinuję?

tak - dac to digital/analog converter, od niego w dużej mierze zależy brzmienie,dlatego ludzie zastępują kiepskie wbudowane np w kompa lub odtwarzacz cd zewnętrznymi wyzszej klasy, a sam odtwarzacz używają wyłącznie jako transport, kompa natomiast jako źródło plików audio.

Panowie, został mi jeszcze temat kabli.

Nie chcę samymi kablami spieprzyć dźwięku, jednak z drugiej strony nie uśmiecha mi się wywalanie na kable od razu kilku stów.

Czy takie interkonekty wystarczą na początek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

?

No i kable głośnikowe - podrzucicie jakąś niedrogą propozycję?

Ukryta Zawartość

Przemeblowanie i adaptacja akustyczna w Twoim wypadku są niezbędne.

Ciekawą opcją są wzięte przez Ciebie AE Neo 3, w połączeniu z NAD'em czy Denonem zagrają bardzo dynamicznie, żywiołowo.

Ogromne zmiany wniesie też poprawa źródła. Z budżetowych pozycji polecam Hifimana HM101. Czasami występują problemy z szumami (czerpei zasilanie z USB) aczkolwiek podłączenie go przez hub'a USB niweluje problem.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

No i kable głośnikowe - podrzucicie jakąś niedrogą propozycję?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.