Skocz do zawartości
IGNORED

roomplayer + pytanie do użytkowników

mercandede

Rekomendowane odpowiedzi

szukam alternatywy dla serwera NAS. Przyznam się, że jest to dla mnie temat nowy.

czy w tym urządzeniu zadziałałaby patent

zakupiłbym serwer sieciowy usb ---->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) następnie kabel to routera, potem podpinam usb z pen drive lub dyskiem usb do serwera sieciowego, ustawiam sobie wszystko za pomocą komputera, potem zamykam go na amen i urzywam wyłacznie roomplayera sterowanego przez tablet na android.(tidal, pliki zapisane na dysku usb, radio internetowe)

Zadziała?;)

jak wygląda kwestia jakości odtwarzania flac z tidal pomiędzy źródłami arcam rlink i simpleaudio roomplayer - czy to spora różnica?

Przy okazji mam pytanie czy rlink może służyć również jako dac? np do samsunga s3 mini usb podpisnam kabel do konwertera miniusb>spdif a następnie bezpośrednio do optyka w rlink a potem analogiem do wzmacniacza bez dac - oczywiscie w kontekscie tidal ...jaka będzie jakość?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pytanie jak zrealizowany jest dostęp do plików udostępnianych przez ten serwer ...

Jak przez protokół SMB to ok, jak za pomocą jakiegoś ich programu to kicha.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Piopio czyli coś takiego

Ukryta Zawartość

...Wbudowany serwer FTP, SMB i CIFS

by przeszło?

podsumowując: roomplayer+ nie obsługuje bezpośrednio dysków zewnętrznych (chyba, z włączonego laptopa). Kupuję ww. mini serwer podpinam go do lan podpinam dyski i pen drive i co dalej....muszę go skonfigurować ? roomplayer podpięty jest do tego samego routera co ww. nas więc muszę odpalić laptopa i aplikację na windowsa (tam dokonać jakiejśc konfiguracji, podać nr ip tego serwerka) i mogę zamknąć kompa. Od tej pory używam roomplayer + mini serwer nas z podpiętymi dyskami + tablet na android...

Jak wygląda w skrócie konfiguracja...nigdzie nie można znaleść takiej informacji....o tym wiedzą tylko uzytkowcnicy...

widzę że są jeszcze jakieś nas printer serwer nas - czy to są takie same urządzenia, czy dedykowane do drukarek i tutaj nic nie wymyślimy?

Dziękuję.

Ukryta Zawartość

Gość aqs

(Konto usunięte)

Kup Synology a nie pożałujesz odpalisz Tidala bez problemu, do tego rewelacyjna jakość dźwięku z USB audio z plików Flac bez problemu chodzą 24bit/192khz

chyba że budżet nie pozwala.

Tak, ten serwer będzie się nadawał.

O tamtym po prostu nic nie wiadomo.

Roomplayer nie posiada wbudowanego serwera plików. Korzysta z serwera uruchomionego na PC. Czyli aby Roomplayer działał i miał dostęp do biblioteki plików jakiś PC w sieci musi być uruchomiony z aplikacją Roomplayera. W przypadku korzystania z TIDAL/WIMP/SPOTIFY nie trzeba uruchamiać komputera.

"Jego największą zaletą jest zdolność do współpracy z wieloma różnymi źródłami cyfrowymi:

- dyskami twardymi przez złącze USB oraz SATA,

- serwerami sieciowymi wyposażonymi w wymienne dyski twarde,

- komputerami/laptopami/tabletami"

Dziś mogę spróbować zagrać coś z USB. To będzie relacja z pierwszej ręki ;-)

Kup Synology a nie pożałujesz

A Synology ma wbudowanego DACa i wzmacniacz ???

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Synology to kobyła:) Pozatym po co mam płacić za coś 600 zł + jak mogę 200 i do tego wygląda dyskretnie.

Jedna kwestia nie jest dla mnie jednoznaczna - czyli nie da się w przypadku serwera nas, czy mojej propozycji ,,mini nas ;)'' wyeliminować włączonego kompa? Cały czas szukałem rozwiązania, które umozliwi mi przeklądanie katalogów za pomocą tebletów tego co mam podpięte do lan (nas) z wyłączonym pc.

Swoją drogą czy te matoły z simple audio nie mogły zobić usb pod dyski/pen drive - nawet dekodery trwam chyba mają taką możliwość....

Jedna kwestia nie jest dla mnie jednoznaczna - czyli nie da się w przypadku serwera nas, czy mojej propozycji ,,mini nas ;)'' wyeliminować włączonego kompa? Cały czas szukałem rozwiązania, które umozliwi mi przeklądanie katalogów za pomocą tebletów tego co mam podpięte do lan (nas) z wyłączonym pc.

Steruje się (przegląda) za pomocą tabletu. Ale program na PC musi chodzić, żeby Roomplayer widział bibliotekę muzyczną. Program chodzi sobie w tle i nie przeszkadza. Może ale nie musi służyć do sterowania Roomplayerem.

Dziś sprawdzę do czego służy wejście USB w Roomplayer ;-) Stawiam na możliwość podpięcia dysku z muzyką ...

Niedługo wejdzie do sprzedaży Auralic Aries Mini - w tym przypadku nie trzeba mieć włączonego PC aby streamer działał. Koszt 2100 PLN. Nie ma wbudowanego wzmacniacza.

o dzięki, koniecznie sprawdź....świetnie byłoby gdyby się okazało że można całkowicie wyeliminować kompa.... jak sprawdzisz będziemy kontynuować... Myślę, że ta kwestia nurtowała nie tylko mnie.

• 1 miesiąc później...

tez uzyskałem w międzyczasie taką informację. Pozostaje korzystanie przez nas (mały nas z gniazdami usb), może być też router z usb. Dzięki.

Czy można sterować roomplayerem + telefonem na andreoidzie

Na stronie jest link do apki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.