Skocz do zawartości
IGNORED

Który wzmacniacz wybrać

smaker24

Rekomendowane odpowiedzi

Witam panowie,po niedzili najdzie czas na zamowienie wzmacniacza,wiec ostatecznie prosze o pomoc w wyborze pomiedzy:

DENON:PMA 920/98O/925

YAMAHA-AX592

i moze cos z pionerra.

Wymagania to duża moc,lubie głosno słuchac muzyki i czuc dobry miekki bas w pomieszczeniu 27m2.

Kolumny nie wysokich lotów i prądożerne stx f360.budżet 700zł

https://www.audiostereo.pl/topic/122105-kt%C3%B3ry-wzmacniacz-wybra%C4%87/

Denon PMA980.

Dzieki.A jaka cene mozna dac za niego by nie przepłacic bo są rozne,4 sztuki około 600zł i jeden za 800zł i nie wiem czy poprostu te 4 to kapcie czy ten za 800zł to za duza cena.

to w ogóle za duża cena, wisi przecież za 350,ja bym jednak wziął 925 jest choć te 5 latek młodszy i też wysoki model, już nowsza konstrukcja dual mono.

... i ten sprzedawca za 350 przyjmuje zwroty, trochę go zareklamuje, wiem to z autopsji :)

to w ogóle za duża cena, wisi przecież za 350,ja bym jednak wziął 925 jest choć te 5 latek młodszy i też wysoki model, już nowsza konstrukcja dual mono.

... i ten sprzedawca za 350 przyjmuje zwroty, trochę go zareklamuje, wiem to z autopsji :)

A w czy jest lepszy?? (moc,dzwiek,rezerwa prądowa)????Czytałem gdzieś na forum ze nie ma takiego fajnego basu jak 980r.

No ja też sporo opini się naczytałem,ale są one dwuznaczne.Wiec napisałem zapytanie na forum jaki by był odpowiedni pod moje kolumny,które potrzebują troche mocy.

Kolego za 900zł mam do sprzedania Pioneera SA 8800 BLUE. Sprzęt z najlepszych lat. Małe modyfikację wprowadzisz i będziesz miał wzmacniacz na lata...

W modyfikacje sie nie bawie i budzet nie ten.Chcem poprostu zakupic odpowiednio mocowo wzmacniacz.ktory nez problemu jest w stanie napedzic moje kolumny.

Za 500 stówek ja bym wzioł cambridge 640 v2. Duża moc ,dynamiczny schodzi nieżle z basem -grał u mnie ponad 6 lat .mocna sztuka . Na allegro jest tego duży wybór .

No wlasnie na allegro nie widze zadnej sztuki a ten wzmacniacz ma 2x75w a przeze mnie podane sa mocniejsze.

Glownie mam dylemat teraz miedzi yamaha ax592 a denon pma980 i mysle ze zakupie ktorys z tych.

No wlasnie na allegro nie widze zadnej sztuki a ten wzmacniacz ma 2x75w a przeze mnie podane sa mocniejsze.

Na to nie patrz. Może być wzmacniacz o mniejszej mocy wyjściowej ale może mieć pożądne trafo (wydajność prądową).

Na swoim przykładzie moge ci napisać. Wzmacniacz, który mam to 2X50W, napędza kolumny 84dB bez problemu gdzie inne wzmacniacze o 2X większej mocy wyjściowej sie wykładały:) (fakt, że to troche inny przedział cenowy ale podaje tylko przykład)

Na twoją listę odsłuchu wpisał bym jeszcze Harman Kardon i Onkyo.

No i odsłuch konieczny oczywiście bo czasami kupując coś w ciemno można się zdziwić.

1441969577[/url]' post='3574214']

Na to nie patrz. Może być wzmacniacz o mniejszej mocy wyjściowej ale może mieć pożądne trafo (wydajność prądową).

Na swoim przykładzie moge ci napisać. Wzmacniacz, który mam to 2X50W, napędza kolumny 84dB bez problemu gdzie inne wzmacniacze o 2X większej mocy wyjściowej sie wykładały:) (fakt, że to troche inny przedział cenowy ale podaje tylko przykład)

No i odsłuch konieczny oczywiście bo czasami kupując coś w ciemno można się zdziwić.

To ja mozesz to podaj kilka przykladow tak do 700zl lub ocen cen cos z mojego przykladu co by bylo ok.

No to własnie drugi problem bo musze kupić w ciemno,dlatego licze na wasze opinie.

Potwierdzam tezę kolegi moc podana przez producenta -a jego możliwośći nie zawsze są zgodne . Odsłuch to podstawa .Ja bym zaufał tym którzy grali na konkretnym modelu przez dłuższy czas i mają dobre oceny dot. konkretnego modelu.

Potwierdzam tezę kolegi moc podana przez producenta -a jego możliwośći nie zawsze są zgodne . Odsłuch to podstawa .Ja bym zaufał tym którzy grali na konkretnym modelu przez dłuższy czas i mają dobre oceny dot. konkretnego modelu.

Tam,właśnie zwróciłem sie z taką prośba na tym forum.Tylko mało odpowiedzi na temat konkretnego modelu.A te modele co podałem jak czytałem na forach opinie to maja taką moc jak podaje producent.Więc poprosiłem o tzw. potwierdzenie danego modelu przez was,bym nie musiał zamawiać w ciemno.

Do Yamahy mam sentyment wielki!:-)

Mnóstwo lat temu miałem 492. Grało toto fajnie.

Basu - mnóstwo (przynajmniej, jak na moje wymagania).

Moim zdaniem: ładny wzmacniacz, przydatne funkcje, design nieprzeładowany.

Bym brał:-)

Pozdrawiam - Jacek.

Ps - Denona (wzmacniacza) nigdy nie miałem.

No to własnie drugi problem bo musze kupić w ciemno,dlatego licze na wasze opinie.

Odsłuch jest nie zbędny.

Ze swojej strony mogę ci zarekomendować np. Taki wzm. jak TEAC (dobrze wydajne prądowo wzm.) oraz jakiegoś Marantza z drugiej ręki.

Pamiętaj, że przy zapłacie gotówką możesz cenę ponegocjować :)

W Top Hi Fi są dobre oferty. Można kupić coś z ex demo za dobre pieniądze.

Pozdr.

A te modele co podałem jak czytałem na forach opinie to maja taką moc jak podaje producent.

Tak mogą mieć moc jak podaje producent. Ale trafo może być słabe. W rezultacie gorzej będzie sobie radził z kolumnami jak wzm. O dużej wydajności prądowej po mimo mniejszej mocy wyjściowej.

Zwróć również uwagę na efektywność twoich kolumn 93dB.

Im większa efektywność kolumn tym mniejsza moc wzmacniacza potrzebna do napędzenia (są wyjątki).

Pozdr.

Zwróć również uwagę na efektywność twoich kolumn 93dB

Tak wiem bo teraz graja na wzmacniaczy technocsa sagx100 40w na kanał i powiem,że graja dosc głośno tylko te 40 wat nie pozwala wyprodukować dobrego basu z 4x27cm niskotonowców.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Kolego za 900zł mam do sprzedania Pioneera SA 8800 BLUE. Sprzęt z najlepszych lat. Małe modyfikację wprowadzisz i będziesz miał wzmacniacz na lata...

Z najlepszych lat? Najlepsze lata dla Pioneera nadeszły kilka lat później ale czego się nie robi żeby sprzedać.

To jak panowie yamaha ax592 czy denon pma 980r.O dzwiek wzmacniacz juz nie bede dobiegał chodzi o moc i jego wydajnosc prądową głównie.

Bierz to co odpowiada Tobie najbardziej (żebyś zadowolony był).

Osobiście mam duży dystans co do Denona i Yamahy.

O dzwiek wzmacniacz juz nie bede dobiegał

Bardzo dziwna postawa - może grać byle jak, byle napitalało? Łel, w czym problem w takim razie - bierz cokolwiek, byle miało słuszną wagę i duży pobór prądu.

Bardzo dziwna postawa - może grać byle jak, byle napitalało? Łel, w czym problem w takim razie - bierz cokolwiek, byle miało słuszną wagę i duży pobór prądu.

Byle co może nie tylko o to chodzi ze b.dobry wzmacniacz przy tych kolumnach i tak nie pokaze na co go stac bo kolumny nie zdołają takich dzwiekow odtworzyc.Dla mnie one graja b.dobrze a w swiecie audiofilów są bardzo marne.kolega na innym forum mi napisał ze duzej roznicy nie usłysze np. przy sredniej klasy wzmacniaczu a klase wyzej.Wiec nie do konca brzmienie wzmacniacza idzie na bok,poniewaz kazdy z wymienionych to mniej wiecej ta sama klasa(bynajmiej tak wyczytałem) dlatego wypytuje o moc i łatwosc wysterowania duzych kolumn.

do 1030 również?

Tak.

Nie moj charakter brzmienia. Zawsze kiedy sie pojawila jakas alternatywa, lepiej wypadalo do mojego repertuaru.

Moim zdaniem Yamaha tylko dla fanow tej marki (ale to jest tylko moja subiektywna opinia)

W tych pieniadzach mozna lepiej, znacznie lepiej pod kazdym jednym wzgledem.

kolega na innym forum mi napisał ze duzej roznicy nie usłysze np. przy sredniej klasy wzmacniaczu a klase wyzej.Wiec nie do konca brzmienie wzmacniacza idzie na bok,poniewaz kazdy z wymienionych to mniej wiecej ta sama klasa(bynajmiej tak wyczytałem) dlatego wypytuje o moc i łatwosc wysterowania duzych kolumn.

Nie zgodze sie z tym stwierdzeniem.

Jesli porownamy podobne brzmieniowo wzmacniacze do siebie faktycznie roznica moze byc nie wielka.

Dajmy przyklad; srednio budzetowy Rotel vs Yamaha. Roznica jest znaczna, brzmienie zupelnie w innym kierunku.

Takich przykladow mozna wypisac wiele.

Tak ale to jest moj pierwszy mozna powiedziec troche powazniejszy zestaw.wiec brzmienie ktorego bym oczekiwal to poprostu czysty dzwiek i lubie mocny bas nie tluczacy i sopranki jak fajnie cykaja dlatego mysle ze kazdy jeden wzmacniacz ze sredniej klasy powinien mnie zadowolic poniewaz nie oczekuje zbyt wiele.

kup sobie wzmacniacz nowy za rozsądne pieniądze i będziesz zadowolony. Jak kupisz złom to pograsz chwilę i po kasie i wrucisz do tego samego punktu . jestem zdania jak kupowac to nie starszy jak kilka lat ,a takich wzmacniaczy jest pełno na rynku używki .ale takie rady kup sobie zabytek -gra dobrze -to ja sie pytam dla kogo gra dobrze .Jak chcesz coś dobrego -wybieraj Rotela ,denona ,yamahe i cambridge i nie patrz na moc 2x75 watt przy 8 omach to i tak sporo . idz w jakość dzwięku a moc bedzie z tobą .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.