Skocz do zawartości
IGNORED

Ekran projekcyjny ok 92" dwuformatowy ktos coś ?

skalmen

Rekomendowane odpowiedzi

Yodas, dzięki za myśli - nie patrzyłem w ogóle od tej strony, tzn. odbić.

W sumie robi się masło maślane. Z jednej strony gain 1.2 daje luminację 18 fL (czyli chyba nie aż tak dużą), z drugiej strony da za dużo odbić.

Reference Grey o gain 0.9 da tylko 13 fL...

Radzisz jednak Reference Grey mimo wszystko?

Najlepiej pomalować sufit na ciemno - muszę pogadać z żoną :)

... żadne masło maślane... po prostu wartości FL w kalkulatorach to często bzdura... sam zobacz na przykładzie mojego ( ciemniejszego)proja...

I przy takim zwykłym ekranie to żeby była jakaś jakość obrazu akceptowalna to cały salon to jaskinia lub minimum szarości na scianach... inaczej będzie masakra...

Użytkownik skalmen dnia 25.09.2015 - 12:38 napisał

hej nie ma takiej potrzeby według producenta , ekran jest zbudowany w taki sposób że poszczególne formaty są po dwóch stronach ekranu .przy zmianie formatu po prostu ekran rozwija się w lewo dla 16:9 a w prawo dla 21:9 , sterowanie radiowe i ograniczniki załatwią temat myślę( tz mam nadzieję)

....Chyba coś nie tak zrozumiałeś z tymi dwoma stronami ( albo znowu ja ciężko myślę :) )... wszystko masz w linkach... są tam dwa niezalezne "wałki" ( na każdym nawijany osobny format) i moga być różne typy powierzchni, niezależnie...dlatego jest taki drogi nawet bez napinaczy... dwie powierzchnie projekcyjne nawinięte niezależnie na dwa wałki...

a to jeszcze lepiej to już w ogóle bez żadnych kombinacji :)

no :) troche szeroki ale tam najwyżej sobie przedłuże pólkę w dół :)

szeroki..szeroki... gdzieś musieli upakować te dwa wałki... ;)

A swoja drogą to ciekawe rozwiązanie...

....Chyba coś nie tak zrozumiałeś z tymi dwoma stronami ( albo znowu ja ciężko myślę :) )... wszystko masz w linkach... są tam dwa niezalezne "wałki" ( na każdym nawijany osobny format) i moga być różne typy powierzchni, niezależnie...dlatego jest taki drogi nawet bez napinaczy... dwie powierzchnie projekcyjne nawinięte niezależnie na dwa wałki...

Karta katalogowa Biformat ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Instrukcja obsługi Biformat

Mi się też wydaje że coś źle zrozumiałem, bo jesli nic się nie zmieniło to były to dwie powierchnie i standardowo rozwijane góra dół, a nie lewo prawo.

Ja osobiście zrezygnowałem z Biformatu bo dla mnie nie miało to sesnu ze względu na brak możliwości osiągnięcia żadanej wielkości . Duży 2.39:1 mam w podstawie 301cm a 16:9 ma 254, takie optimum żeby oczy ogarniały wyznaczyłem rzucając obraz na ścianie przed zakupem. Biformatu o podstawie większego nie robili, nie wiem jak teraz. A biformat z wyjściowym rozmiarem 254 byłby za mały w ekranie na ekranie kinowym.

Tyle że skalmen ma zdaje się ograniczenie scianami, inaczej moim zdaniem ekran kinowy powinien mieć sporo szerszą podstawę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak z ciekawości, czy patrzyliście ile bit format w adeo kosztuję......;-) bo mnie lekko zatkało...;-) Jak bym chciał taki ekran jak mam teraz tj. 3m podstawa to strasznie dużo kasy musiałbym szykować..;-(

Odnośnie samego odcięcia promieni słonecznych za pomocą rolet zew. to połowa sukcesu, jeśli masz biały pokój to dla wyświetlanego obrazu zabójstwo. Będziesz miał żarówkę a nie obraz, wiem bo sam tak mam dlatego robię w trakcie seansu jaskinie...;-). Można pominąć zaciemnianie pokoju stosując np. ekran Yodasa...;-)

Ze trzy lata temu jak kupowałem swoje, to Adeo życzyło sobie za biformat prawie dokładnie tyle co za dwa osobne ekrany. Czyli kilkanaście tysięcy.

Teraz nie wiem.

Panowie wystarczy zadzwonić do jednego z dealerów Adeo Screen. ..np.Wizualizer z W-awy... ale i tak ceny Adeo są mocno konkurencyjne do Stewarta....co prawda Stewart jest poza konkurencją jeśli chodzi o to co oferuje w postaci jakości ale ich ceny także są "poza konkurencją" ;)))

Ze trzy lata temu jak kupowałem swoje, to Adeo życzyło sobie za biformat prawie dokładnie tyle co za dwa osobne ekrany. Czyli kilkanaście tysięcy.

Teraz nie wiem.

I do dnia dzisiejszego nic się nie zmieniło, za ekran o 3m szerokości bit format życzyli sobie ok13,5tyś zł...;-(

Ja mam u siebie ekran Adeo ref grey 0,9 gain - ściany są ciemne - burgund i kawowy welur - matowe na suficie na razie agrowłóknina - obraz bajka :) - tez myślałem o bi-formacie ale mi przeszło :)

Ja mam u siebie ekran Adeo ref grey 0,9 gain - ściany są ciemne - burgund i kawowy welur - matowe na suficie na razie agrowłóknina - obraz bajka :) - tez myślałem o bi-formacie ale mi przeszło :)

Oczywiście ,że w Twoich warunkach i projektorem obraz to bajka :) .... ale jak wyglądają pasy projekcji 2,40;1 na Twoim ekranie 16:9? czy są czarne? czy zmieniają swój odcień na jaśniejszy w zależności od dynamiki ( jasności) sceny?

Trochę zmieniają swój czarny odcień :) - zaakceptowałem to i nie zwracam uwagi :)

W takich sytuacjach ekran 21:9 subiektywnie polepsza kontrast...

...masz rację,trzeba się cieszyć z tego co jest...inni mają lepiej, jeszcze inni gorzej... :) ;)

Dałem ciała, bo odległość projektor-ekran to jednak 5,1 m, a nie 4,6 m, czyli jasność jeszcze spada...

I tak:

- dla Adeo Reference White gain 1.0 mam 13 fL

- dla Adeo Reference Grey gain 0.9 mam 12 fL

Który brać?

Przypomnę: Epson EH-TW3200, ekran ramowy stały 108 cali. Pokój nie dedykowany, ale ściana za ekranem ciemna.

Vision White z gain 1.2 odpuściłem.

Aktualnie oglądam, od roku, obraz na właśnie tej ciemnej ścianie. Jest to tapeta ciemno szara. Nie mam porównania z jakimkolwiek ekranem, ale jakoś tam specjalnie nie narzekamy :) Chyba, że ciemne sceny (noc), to nieraz w ogóle nie widać o co chodzi dokładnie :)

Tapeta aktualna coś w tym kolorze:

ciemnoszary.jpg

Chyba, że ciemne sceny (noc), to nieraz w ogóle nie widać o co chodzi dokładnie :)

Ja bym nie brał w ciemno. Najlepiej sprawdzić jak to będzie. 5,1m przy 1800ansi w jasnym pokoju, to może być problem, a właśnie w szczególności z czernią jak sam napisałeś, a właśnie o nią się tu najbardziej rozchodzi. Jeśli jest tak jak piszesz, że w ciemnych scenach nie widzisz co się dzieje to bym się bardzo poważnie zastanowił nad doborem ekranu do Twoich warunków oraz projektora.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.