Skocz do zawartości
IGNORED

Odsłuch klona ProAc Response 2.5

Arkadix

Rekomendowane odpowiedzi

Audio-Nie-Fil(i inni)->

Kiedyś na uczelni na egzaminie miało miejsce takie zdarzenie profesor mówi do studenta, wskazując z daleka palcem "postawi sobie pan znaczek że pan ściągał" na to student siedzący przed ściągającym "JA???" profesor ze spokojem "pan też" ;))

Pozdrawiam,

Dialer

Dialer ->

Gdy człowieka się przecenia jest bardzo złą rzeczą, lecz gdy się go nie docenia jest jeszcze gorzej... Sens tej wypowiedzi proszę Sobie Samemu przeanalizować :)

Serdecznie Pozdrawiam,

Audio-nie-fil

• 1 miesiąc później...

W końcu znalazłem (prawie;) idealny wzmacniacz do moich ProAców, mianowicie dzięki Arkadixowi który doradził mi wybór oraz pomógł skontaktować się z osobą która chciała takowy wzmacniacz sprzedać stałem się właścicielem Pioneera A-400X

Po przywiezieniu go do domu i rozgrzaniu zasiadłem do odsłuchów i już po kilku utworach wiedziałam że już go nie oddam ( a miałem taką możliwość )

Dynamika tego wzmacniacza naprawdę mnie zaskoczyła Pioneer świetnie sobie radzi i kontroluje wychylenia węglowych 18W8535

W żadnym z moich testowych kawałków (TOOL, Porcupine Tree, Pat Metheny) A-400X nie zmieszał instrumentów i to przy dużych poziomach głośności(Co niestety ProAcom w połączeniu z DENON’em 725 w dynamicznych fragmentach zdarzało się dość często)

Jedyne do czego mam zastrzeżenia to wysokie tony które w improwizacjach Davisa czasem aż "kłują w uszy"

No i niestety wokal Stinga potrafi czasem szeleścić, dziwne że to właściwie tylko przy Stingu jest na (oczywiście minimalnie) dokuczliwym poziomie....

(Ale "sssyyyybilanty" D2010 to już chyba wystarczająco "przewałkowany" temat albo się to podoba albo nie :)

Natomiast wokale Gabriela i Diany Krall brzmią super oczywiście nie jest to słodycz i ciepło a’la Musical ale takie brzmienie mi nie odpowiada podoba mi się właśnie czystość średnicy i szybkość wysokich.

Co do zbyt ostych wysokich z ratunkiem też przyszedł mi Arkadix doradzając wymianę CD Pioneera na Yamahe no i właśnie rozpocząłem polowanie na jakąś 593 596.

Słuchałem już Yamahy ale nie z tym wzmacniaczem jeżeli rzeczywiście złagodzi ona trochę ostrości góry to zestawienie to będzie mogło się równać z dużo, dużo droższymi systemami(oczywiście wg mnie)

Tak więc wszystkim "klonowiczom" proponuje poszukiwania czegoś w stylu A-400X połączenie nie ofensywnych ProAc’ów i dynamicznego, szybkiego i analitycznego Pioneer’a mogę z czystym sumieniem zarekomendować!

Arkadix jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc w doborze elementów! Podziękuj w moim imieniu poprzedniemu właścicielowi A-400X i mam nadzieje że nowy nabytek okazał się co najmniej tak dobry jak dla mnie Pioneer :))

Pozdrawiam

Dialer

>>>Dialer>>>

A400X to dobry sprzet. Ale jego kolejna zaletą jest niezwykły potencjał do tuningu. Polecam. Nawet niewielkie zmiany np. opamp w przedwzmacniaczu na porządny BurrBrown poprawią brzmienie zdecydowanie! Kolejne, równie niekosztowne i proste to dalsza poprawa! Może tędy droga aby powalczyć z sybilantami? Spróbuj bo koszt tuningu w zasadzie żaden - wrzuć wyszukiwarke. A jesli mieszkasz na Śląsku lub okolicy chetnie polece ci niejakiego Piotra Bema. Pozdrawiam!

Witaj Dialer!

Kilka dobrych lat temu mialem A-400X przywiezionego z samego Londynu. Zgadzam sie z Twoja opinia w zupelnosci. Po podlaczeniu go zaraz po Su-V70 (Technics) kopara mi opadla. Nieprawdopodobna dynamika i kontrola dzwieku (dzwiek werbla pamietam do dzis) jak na ta kategorie cenowa. Sprzedalem go jednak w pewien wigilijny poranek, poniewaz z moimi kolumienkami gral nieco natarczywie zwlaszcza na gorszych pod wzgledem realizacji plytach. Czasem go jeszcze wspominam, bo to wzmacniacz pod niektorymi wzgledami wybitny.

Czy probowales ProAc-a z GC? Sadzac po opisach forumowiczow mysle, ze mogloby to razem zagrac.

Słuchałem A 400X. Wystarczyło kilkanaście sekund. Dłużej nie było sensu. Świadek porównania nawet nie zaprotestował (przedtem grał CA A500; sam słyszał jak to porównanie wypadło. Na Tabletkach 2000 of course). Nie było za bardzo co porównywać. A CA A500 - wiecie, co wart (niezależnie, jak, kto ten klocek ocenia).

Jeżeli A 400X to dobry wzmak, to ja się nie znam. Nie piszę po to, by dialerowi psuć humor, ale dla obiektywnej prawdy. właśnie tel. dałem znać pewnej oposobie o swiojej frustracji powyższym wpisemi .. nie było sprzeciwu, apodobne zdanie. Myślcie sobie, co chcecie. Wiem, że można wybrać znacząco, sensownie lepiej, np. coś ze średniej pólki (klasa polskich wzmaków za ok.4kzł... wiecie jakie to są). I TO BY MIAŁO SENS. Rozumuję w ten sposób, że jeśli kogoś stać na klony 2,5 to będzie stać i na godny ich wzmak. Inaczej: 2, 5 zasługują na starcie na lepszy. No chyba, że budżet napięty jak diabli to rozumiem. (Za to frajda w przyszłości przy odkrywaniu coraz to lepszych wzmaków będzie większa ;) Tyż prowda.

Secon hand lub DIY nie są drogie i nie do pogardzenia. Taka moja przyjacielska i uczciwa rada.

* * *

Liczę, Dialer ten wpis docenisz za... jakiś czas (kiedy emocje, o ile wzbudziłem je teraz tym wpisem opadną. Bóg mi świadkiem - nie chciałem, ale jak czytam takie teksty powyżej to czasem pękam. I tak sie teraz stało. Już chyba albo nie powinienem się odzywać albo spadać z tego forum, by się nie denerwować).

Albo poszukać znacznie węższego kręgu pasjonatów, (co rozważam od jakiegoś czasu).

Amen.

Pozdrawiam i miłych wrażeń przy słuchaniu.

Nie wiem jak gra Pioneer, ale wiem jak gra Gainclone na Avancach, jeżeli z tak słabych kolumn jest w stanie tyle wydusić, to aż boję się co pokaże na Proacach, Gainclone ma potencjał. Dzisiaj był u mnie Kaszio i podobało mu się, no może poza basem, ale to moim zdaniem wina Avanców. Opis brzmienia Proac 2.5+ Gainclone już w środę, mam nadzieję.

Dialer

Pomyśl o Gainclonie od Petera Daniela, serio.

Pozdr.

Andrea ma rację, Pioneer A400 to wzmacniacz przeciętny, choć bywają też gorsze. Może po tuningu...

Klony Proac potrafią sporo, ale też nie są szczytem techniki głośnikowej, tyle że za kwotę którą trzeba przeznaczyć na DIY nie kupi się w sklepie nic na tym poziomie jakościowym. Wszelkie Avance i Dali wysiadają.

W swojej cenie A-400X to swietny wzmacniacz. Wydaje mi sie, ze wszystko zalezy od kolumn. Jak wspomnialem musialem wlasnie z tego wzgledu go sprzedac. Ale i tak uwazam, ze ten wzmak ma w sobie potencjal.

Teraz jadnak stawiam na GC (pewnie tanszy od 400X z drugiej reki).

andrea,dialer

2 sprawy

Pioneer A400X a gust słuchającego

Pioneer A400X w parze z klonem R 2,5 .

Miałem ww Pioneera przez ok miesiąc ( nowy , nietunningowany) i absolutnie nie trafił w mój gust . Poza niespotykanym w tej klasie wzmaków powerem niczym sie nie wyróżnił. Ale zaraz po nim miałem okazję posłuchac Marantza PM17 kosztującego wówczas 5 razy więcej niż A400X . I okazało się ,że ten Marantz wcale nie zagrał lepiej niz A400X . Co nie zmnieniło moje zdania nt brzmienia Pioneera. De gustibus ...

W Audio 11/04 jest wywiad z Davidem Amey z Proaca w którym wspomina on ,ze R2,5 był konstrukcją (...) ze wzmocnionymi niskimi tonami (...) Potwierdza to też test Arkadixa . Poza tym wszyscy recenzenci zgodnie twierdzą ,że R2,5 potrzebują silnego tranzystora . I tutaj za niewielkie pieniądze może rzeczywiście A400X być trafioną propozycją. Ponieważ o ile pamiętam ten power Pioneera był bardzo równomiernie rozłozony i A400X nie ma podbitych niskich tonów co w połączeniu z nieco uwydatnionym charakterem basu R 2,5 może zaowocować zrównoważonym i dynamiczmym brzmieniem w całym zakresie pasma. I dlatego wypowedź dialera brzmi dla mnie jak najbardziej wiarygodnie.

A400X zagościł w moim systemie tuz po przygodzie z Electrocompanietem ECI-1 . O ECI-1 pisano w gazetach że to elektrownia . A Pioneer A400X dawał większego czadu niż sławny i kosztowny Norweg. A na papierze ECI-1 miał 2 krotnie wiekszą moc niz A400X .

Ja jestem z tego zestawienia zadowolony (a chyba o to w tym wszystkim chodzi) więc możecie pisać co chcecie bo i tak nie przejmuję się opiniami osób które czegoś nie słyszały a jedynie tak im sie wydaje:)

Andrea29 nie traktuj tego jako złośliwą uwagę do Ciebie może akurat w tamtym przypadku grało to źle(z ciekawości jakie źródło towarzyszyło testowi?)

Zestawienia z Gainclonem też chętnie bym posłuchał ale jak narazie nie miałem okazji a czasu na budowę też nie znajdę

Pozdrawiam,

dialer

Dialer: tak się składa, że mam szacunek dla troy'a i jego zdania, więc przymykam nieco paszczę i słucham słów doświadczonego, mającego pijęcie, o czym pisze forumowicza. ( Uppss., odkryłem się, nic to ;) Przeczytałem, co napisał i to do mnie trafia. Zrozumiałem. B. celnie napisane, brawo za ujawnienie swego zdania i punktu widzenia.

* * *

A 400X był nie dłubany, ale grał przed sesją mało (może nawet długi czas wcale).

U mnie grało to z obecnym cd Pioneer PD-S901. Wtedy tez jeszcze nie dłubanym (-> szczegóły w "o mnie").

Pozdr. Cię serdecznie dialer i nie miej do mnie - proszę - żalu, za mój wpis. Ważne, że Ci się podoba.

Proszę tylko, zainteresuj się w kasiastej (oby) przyszłosci lepszymi wzmakami, jw.

andrea29>Chyba rzeczywiscie nie znasz sie, skoro wydajesz opinie o A400X wylacznie na podstawie odsluchu z tabletkami ;-)))

U mnie A400X i CA500 staly obok siebie przez miesiac i graly z roznymi kolumnami, oto konkluzja:

- A400X to brzmienie obiektywne, przejrzyste, w niewielkim stopniu wplywa na dzwiek, bardzo dobra kontrola w pelnym pasmie przenoszenia i duzym zakresie mocy.

- C500 to brzmienie z charakterem, mocny ale niezbyt dobrze kontrolowny bas, lekko wyeksponowane srednie wzgledem wysokich, wysokie lekko przybrudzone.

W pewnych konfiguracujach CA500 brzmi lepiej niz A400X na przyklad - ze stendowymi kolumnami Dynaudio Audience 40 w 15 m2, w tych samych 15m2 z B&W CDM2 juz lepszy okazal sie A400X, w 35 m2 z roznymi podlogowymi kolumanami np. JBL LX2004 A400X nie dal zadnych szans CA500.

IMHO A400X to w swojej cenie wzmak wybitny, choc jego obiektywnosc nie zawsze dobrze sluzy muzyce.

dialer > sorry ale musze zadac niedyskretne pytanie: jaka byla maksymalna kwota ktora planowales wydac na wzmacniacz do Response 2.5 ?

pozdrawiam Krzysiek

-> krzys_mak: słuchałem A400X tylko z Tabletkami, bo nie mieliśmy innych pod ręką ;) Poza tym, weź pod uwagę, że T. i i 2,5 to ta sama szkoła/stajnia. Słuchałem 2 lata temu z Jazzem 2,5 - wiem, co piszę, bo wiem, jak brzmiało to do kupy. (Krótko: podobało mi się.)

Charaker brzmienia 2,5 był tak podobny do tego znanego mi z domu, że jakbym był u siebie, tylko tam było kapkę lepiej (mimo, iż pomieszczenie dla 2,5 było ewidentnie za małe, wiadomo).

Wydaje mi się, że wobec powyższego moja wypowiedź nie jest od rzeczy.

"C500 to brzmienie z charakterem, mocny ale niezbyt dobrze kontrolowny bas, lekko wyeksponowane srednie wzgledem wysokich, wysokie lekko przybrudzone."- Ok., zgadzam się.

Pozdr.

Muszę przyznać rację Andrei29.

A400x jest cieni a do Proaców ewidentnie zacienki!

Cambodga chociaz lepsza od tego pionka też do proaców jest zacienka....

No chyba że ktoś niema słuchu blub pojęcia o dzwięku..to trudno.

Pozdrówka.

mam A400X od kilkunastu lat

do Proaców jest za cienki, na 200%

to bardzo dobry i fajny wzmacnacz, ale budżetowy, do budżetowych kolumn

kiedyś napaliłem się na Castle Severn (10 lat temu ok 2000zł), ale A400X ich nie bardzo ciągnął

ciekawy jestem połączenia A400X z Dynkami 42, może być ciekawie, ale może też nie wydolić

na pewno proac wymaga wydajniejszego, b klasowego wmzaka

znam i tabletki i response 2,5 (które nawet chciałem kiedyś kupić ale rozsądek i inne wydatki zwyciężyły :) to w ogóle inna bajka niż A400X

ale "przegraną" z CA to się dziwie, wszystko jednak zależy od konfiguracji

-> Teraz: no właśnie. Mnie też zastanawia, że CA A500 wypadł gorzej od A400X. No nie chce mi się wierzyć po prostu.

Tabletki mają nominalnie, chyba: 87dB i 8Ohmów, zaś ProAc 2,5 są trudniejszym obciążeniem. Widocznie doszła do głosu różnica wydajności prądowej obu wzmaków.

* * *

Jedno nie ulega wątpliwości: "proac wymaga wydajniejszego, b. klasowego wzmaka". Otóż to !

Lepiej i lapidarniej ująć tego nie mogłeś ;) I to jest sedno sprawy.

Pozdr.

mi ta cala rozmowa o podlaczaniu Ca 500 czy A400X do nawet klonow proaca 2.5 przypomina

zachwyt nad linka sprzegla od mercedesa w syrence

Panowie mierzmy zamiary podlug sil....

tak samo nie rozumiem porownywania klonow 2.5 do studio 125

nie te kategrie, zarowno cenowe jak i slyszalne

skoro ktos porownuje klon 2.5 do oryginalnych studio 125 to po cholere robil te klony....

trzeba bylo lepiej kupic uzywane 125,,,

nie chce mi sue tez wierzyc ze A400 X ,ial problemy z wysterowaniem castli severn

dobre 8-10 lat temu mialem przyjemnosc miec obie rzeczy

nie zauwazylem problemow....

nawet creek 4330 swietnie sobie radzil z severnami

swoja droga to byly bardzo udane kolumny

Z różnicy klas zdaję sobie sprawę, nikt tutaj "ameryki" nie odkrył, ale czy to odrazu znaczy że jestem głuchy??

Czekam na sugestie jaki wzmacniacz zagra lepiej ???

->darkul

Czy w swojej ofercie masz co za cenę używanego A-400X zagra choć trochę lepiej?(pytam całkiem serio)

->krzys_mak

Nie było maqksymalnej kwoty poprostu Arkadix powiedział że "być może pioneer zagrałby dobrze" no i kupiłem:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.