Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do zestawu Cambridge Audio

Ziarutek

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Planuje zakup kolumn do zestawu CX-N + Końcówka Azur 851W. Obecnie słucham na JBL Studio 280 (pozostałość po poprzednim zestawie) i nie jest źle ale wiem że może być lepiej.

Chciałbym zasięgnąć waszej opinii odnośnie adekwatnego zestawu podłogówek, cena stosowna do tej budżetówki, muzyka każda (mało metalu i rocka - ze względu na kiepskie realizacje).

Jasne brzmienie już mam, potrzebuję trochę więcej niższych częstotliwości, o wiele szerszej sceny, szczegółowości (rozdzielczości).

Nie chcę osiągnąć ciepłego brzmienia jakie ma NAD 356 - bardzo dynamiczny wzmacniacz ale jednak góra nie z mojej bajki .

Pomieszczenie słabo wytłumione, wolę nie pisać o szczegółach bo nie da się go ujarzmić ale jak na obecną chwilę myślę, że akustyka będzie na drugim planie.

Zakładajmy pomieszczenie około 30 m2 gdzie odsłuch (słuchacz) będzie w okolicach połowy jego wielkości (prostokąt około 4,5 X 7m).

Względy estetyczne:

- odległość kolumn od ścian max. 50 cm;

- kolory dopuszczalne (wg priorytetów): wenge, czarny, ewentualnie biały.

- wysokość (całkowita) nie mniej niż 110 cm - niższe przy meblach wyglądają dziwnie.

Z tego co monitorowałem forum, zauważyłem że ktoś polecał KEF z serii R (osobiście podobają mi się Dobermany z Harpia Acoustic ale po 1 nie moja półka cenowa a po 2 za wielkie do mojego salonu. Amstafy są brzydkie.), moje doświadczenie w tej dziedzinie jest bardzo małe i nie wiem, które zestawy grają ciepło, rozdzielczo, ostro, kierunkowo itd.

Fajnie by było żeby woofer jednak był trochę większy niż w standardzie 16 - 18 cm.

Jeżeli macie jakieś ciekawe propozycje to będę wdzięczny. Plan zakupu dopiero na wieczory zimowe ale chcę zakupu dokonać już docelowo na kilka lat.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/122213-kolumny-do-zestawu-cambridge-audio/

Ostatnio trochę przesłuchałem kolumn przy doborze do tańszego zestawu CA 640A V2 + 640CD i CA ma swoisty sposób grania. Dlatego nie dziwię się że JBL 280 nie koniecznie Ci odpowiadają, tak samo nie będą pasowały Monitor Audio (chyba, że ktoś uwielbia wyostrzone górne pasmo). Proponuję wybrac się z wzmacniaczem i zrobić odsłuch na Pro Ac Response D18, są niestety niższe, i mogą się nie podobać (inny wygląd w porównaniu do JBL) ale graja bardzo dobrze przestrzennie, dynamicznie z dużą ilością powietrza. Trochę kosztują bo w granicach 9-10 tys. zł.2 zestaw do przesłuchania to Castle Knight 5 lub Stirling, cena o polowe niższa a z CA tez powinny dobrze zgrać się, tylko Castle też maja swoisty wygląd i grają głównie środkiem pasma, ale są bardzo melodyczne. Przesłuchałbym również Tannoy-e zaproponowane, przez Kolegę wyżej z forum. Tannoy tez z CA całkiem dobrze się zgrywa i na koniec KEF R700. Przy wyborze konieczny jest odsłuch. Fajna frajda, miłych odsłuchów.

Pozdrawiam,

Witaj,

zdecydowanie sugeruję posłuchać kolumny Kef serii R. To moim zdaniem idealne dopełnienie Twojego zestawu. Będzie dobre dociążenie, dynamika, świetna scena i przestrzeń oraz dobra szczegółowość. Jako alternatywa warto posłuchać Dali Rubicon. To dwie moim zdaniem najciekawsze propozycje do Twojej elektroniki.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Z cambridge audio dobrze grają też modele niemieckiego elac .sam sprawdziłem grały u mnie monitory elaca z zestawem 640v2. Tego trzeba posluchać - możesz być zaskoczony prezentacją dzwięku. Wybór jest duży -doskonały przetwornik wysokotonowy .Obecnie mam zestaw 851 a to już inny poziom wtajemniczenia.

Dziękuję za tak szeroką gamę propozycji - super bo na pewno na coś się zdecyduję. Z opinii na razie przoduje KEF R700 ale posłuchamy - zobaczymy.

Jednak popełniłem dość duży błąd w opisie systemu !!! Azur 851W to było moje pobożne życzenie - posiadam końcówkę Azur 651W - przepraszam za poważny błąd.

Mam jednak nadzieję, że ta końcówka napędzi wspomniane przez Was zestawy.

Dziękuję za tak szeroką gamę propozycji - super bo na pewno na coś się zdecyduję. Z opinii na razie przoduje KEF R700 ale posłuchamy - zobaczymy.

Jednak popełniłem dość duży błąd w opisie systemu !!! Azur 851W to było moje pobożne życzenie - posiadam końcówkę Azur 651W - przepraszam za poważny błąd.

Mam jednak nadzieję, że ta końcówka napędzi wspomniane przez Was zestawy.

To jeżeli jest 651 to Pro Ac może nie zagrać swoimi możliwościami, ale Castle jak najbardziej dadzą radę, Tannoy też (meżesz spróbować niższą wersję Tannoy DC6T SE są jeszcze w dobrych cenach czasami do kupienia z Anglii, ale to już niższy poziom od Precision. Kef-y może też pociągnie ten wzmacniacz. Mógłbyś jeszcze spróbować B&W CM 8 S2, ale nie mam pewności, czy dobrze zagra z CA.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.